Кюретаж и забременяване след това - тема 80

• 33 786
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
  • София
За тромбофилия препоръчвам първо да пуснете най-популярните 4 фактора (фактор 5 Лайден, фактор 2 Протромбин, PAI-1, MTHFR C677T) и след това ако е необходимо да пускате още в Геника. Защото ако излезнат мутации още в основните 4 фактора, няма смисъл да пускате и допълнителните.

Иначе ако пуснете изследвания в НГЛ имате право на безплатна консултация с генетиците, също както ако пуснете в Геника имате право на консултация с генетик). Друг е въпросът какво ще ви кажат генетиците, защото те са малко теоретици и не проследяват бременни с тромбофилия. Терапия може да ви назначи АГ или репродуктивен имунолог.

# 721
  • София
Здравейте, момичета.

Аз малко съм в шах. След като излезе MTHFR мутация Херетозигот А1298C, днес пуснах да видя нивата на Б9 и Б12, за да мога да направя контрола след месец. Реално очаквах фолата да излезе в дефицит, особено след аборта заради малформация, но резултатите ме озадачиха:

От петък пия Неофолик мета по 0,4/ден. Вярно, от 5 г.с до аборта пиех Femibion I, в който има 0,2 метафолат, но не мисля, че това е било достатъчно. Освен това от аборта вече мина повече от месец и половина. Но пък ако е било достатъчно количеството, защо тогава има малформация?

За сега планът е да поддържам нивата и на двата витамина близо до горна граница. Предписанието ми е 3м. преди забременяване.

# 722
  • София
Всъщност звучи логично.
Синтетичният витамин се натрупва, но не се усвоява от клетките. Отнема време да се изчисти. Ето как работи

# 723
  • София
След хистероскопия не могат да се правят опити същия месец, защото лигавицата е наранена и шийката е разширена.

Относно прогестерона - плацентата произвежда прогестерон. До 12 седмица обикновено се приема прогестерон, спира се постепенно, по схема.

При мен високата доза прогестерон без терапия за тромбофилия още повече влоши ситуацията.

Последна редакция: пн, 05 авг 2019, 23:44 от delisardeli

# 724
При мен след имунологични изследвания на плацентарните молекули в 10 седмица препоръката беше да продължа прогестероновата терапия в максимални дози, като ми бяха назначили контрола в 16 седмица. Доколкото знам изграждането на плацентата завършва  напълно тогава.

# 725
А как така ми е изчезнал поста безследно ? Не виждам какво не по правилата съм написала ...
Освен , че за съжаление се доверих на Сигридов да спра прогестерона в 10 седмица и след 5 дни направих спонт. аборт .... Имах назначена терапия с аспирин за тромбофилията .

И бях написала , че са ми открили ген PGR - проблем с усвояване на прогестерона и тялото ми има нужда от повече прогестерон ... (изследването е назначено в Турция , направено в Китай)

До Буболеса , съжалявам за случилото се , аз имах бременост с аненцефалия и всеки лекар казва , че е случайност. При мен вит Д беше мнг ниско , фолиева в норма . И се оказа , че съм s MTHFR C677 .

Vessy .k как се разви после бремеността ? До кога слага прогестерон ?

Последна редакция: вт, 06 авг 2019, 09:28 от sanssa

# 726
sanssa - За съжаление в 18 седмица пчнаха да ми изтичат водите и в 19-та прекъснахме бременността. Прогестерона го спрях в началото на 13 седмица, след преглед при феталните морфолози в Надежда, нямаше схема - изведнъж ми казаха да го спра. Тук мисля че грешката е най-вече моя, защото не споменах на д-р Чачева за имунологичните изследвания ( не че тя попита де....) Бях се притеснила, че трябва вече да спирам прогестерона, защото бях чела, че след 12-та седмица било даже вредно за момченца и когато тя ми каза, че може, го направих без да мисля. Две седмици по-късно прокървих слабо и получих леки болки - дори тогава не ми светна лампата,защото преди това два пъти ми се беше случило същото и ми се "размина". В 13-та седмица почнах Магнерот 3x1 и но-шпа по предписание на ЖК, но и това не помогна-кървенето и болките се засилваха-две седмици лежах в болница на системи и реално там се случи случката. Та от този експеримент си извадих заключението, че човек трябва много да внимава и да не се доверява напълно нито на лекари, нито на хора, от които нещо е чул, защото и двете мнения могат да не са приложими в конкретния му случай. Единственото което се чудя сега, е на кого мога да разчитам при това положение....защото и аз допуснах много грешки в тази бременност и сега дори на себе си нямам вяра 🙂

# 727
И аз се следих в Надежда тогава и понеже беше ест. забременяване реших да се доверя на Сигридов  (след 4 неуспешни ин витро опита преди това).  Стаменов , като ме изпрати при имунолозите ми каза , аз да си говоря с тях и да преценя какво правя - но той ме знае , че не искам излишно лекарства.
До тук колкото лекари гледат имунологията , толкова не ... В Турция правя пак инвитро опит и там не гледат имунология и все пак преди трансфер изписват преднизол.
И при мен молекулите бяха ниски , но това което гледах в нета е , че никъде не ги изследват толкова рано и още ми се струват експериментални .... В крайна сметка мисля , че при мен рязката промяна в хормоните е довела до аборта , иначе пак е можело да е пол. или отриц резултата .
При майка ми първата бременост е била с обилно кървене през цялата бременост и  е била на инжекции прогестерон до последните месеци. Тогава са мислили , че е заради резус фактор или малформации на плода .. но може би е същият ген , а сестра ми си е съвсем добре и псих . и физически .. и отдавна и тя е майка .
Аз чакам да стигна до трансфер , дано стане  и доколкото разбрах , ще ми изпишат по-висока доза прогестерон за по-дълго и там изписват и клексан  . 

sanssa - За съжаление в 18 седмица пчнаха да ми изтичат водите и в 19-та прекъснахме бременността. Прогестерона го спрях в началото на 13 седмица, след преглед при феталните морфолози в Надежда, нямаше схема - изведнъж ми казаха да го спра. Тук мисля че грешката е най-вече моя, защото не споменах на д-р Чачева за имунологичните изследвания ( не че тя попита де....) Бях се притеснила, че трябва вече да спирам прогестерона, защото бях чела, че след 12-та седмица било даже вредно за момченца и когато тя ми каза, че може, го направих без да мисля. Две седмици по-късно прокървих слабо и получих леки болки - дори тогава не ми светна лампата,защото преди това два пъти ми се беше случило същото и ми се "размина". В 13-та седмица почнах Магнерот 3x1 и но-шпа по предписание на ЖК, но и това не помогна-кървенето и болките се засилваха-две седмици лежах в болница на системи и реално там се случи случката. Та от този експеримент си извадих заключението, че човек трябва много да внимава и да не се доверява напълно нито на лекари, нито на хора, от които нещо е чул, защото и двете мнения могат да не са приложими в конкретния му случай. Единственото което се чудя сега, е на кого мога да разчитам при това положение....защото и аз допуснах много грешки в тази бременност и сега дори на себе си нямам вяра 🙂

# 728
Sanssa от все сърце ти пожелавам всичко лошо да остане вече зад гърба ти и скоро да се радваш на живо и здраво бебче.
Прогестеронът също създава проблеми - повишава кръвосъсирването и при жена с тромбофилия висока доза прогестерон може да компрометира терапията с хепарин... Преди 2 седмици имах втори мисед въпреки терапията с фракси и аспирин и не преставам да се терзая дали не е станало, заради дуфастона, който ме караха да взимам без каквито и да е конкретни показания дали имам нужда от него. Видях, че доц. Конова изрично указва да се дава само при необходимост и да не се прилагат високи дози прогестерон при тромбофилия и терапията с аспирин/фракси да се адаптира в тези случаи, защото имат противоположни действия и явно балансът е сложен. Чудя се дали не може да се правят регулярни изследвания и така в течение на бременността да се следи баланса и дали по този начин, когато уловят отклоненията няма начин да се предотврати усложнение (понякога всичко се обърква мн бързо). В никакъв случай недей да се тормозиш за допуснати от теб грешки  - от всичко чета се бориш и стремиш всячески да си родиш здраво детенце.  Достатъчна е мъката от загубата... Лекарите и те са хора, а не господ - грешат, а и науката за жалост все още не е толкова напреднала, та да се предвидят и предотвратят всички усложнения при бременност. Със сигурност и техният стремеж е същия - да родим здрави дечица.

# 729
Мила не се обвинявай за това, че не си споделила с др. Чачева за имунологичните изследвания. Аз и споменах и за вливките с  Октагам и за прогестерона и тя категорично заяви, че на този етап от бременността (12г.с.) плацентата си произвежда достатъчно прогестерон. А относно изследванията за плацентарните и НК клетите беше лаконична и с лека усмивка каза, че за нея  нямат никакво значение на този етап от бременността. Бих желала да Ви кажа, че от толкова ходене по доктори имам усещането че всички изследвания и предположения са само за да ни вземат парите, а всичко останало май е Божа работа Sad

# 730
Някой дали би се отзовал при разчитане на хистология?

# 731
  • гр.София
Деси_123 , разбира се, че се правят регулярни изследвания когато си на терапия с фракси/клексан. Всяка 3та седмица се пускат брой тромбоцити, Д-димер и АРТТ.

# 732
  • София
Има момичета, при които единственият проблем е имунологията, и правят вливки и забременяват. Това че при нас не работи (защото най-вероятно не е единственият ни проблем), не означава че няма смисъл в тези изследвания, а просто че при НАС това НЕ Е единственият проблем.

МамаНаПринцеса, обикновено в дежурната хистология след кюртаж нищо особено не пише. Ако искаш се консултирай с АГ при следващия преглед.

Деси_123, в допълнения към написаното от Мария дозата НМХ се следи с АнтиХа (анти-десет-а).

# 733
Деси_123 , разбира се, че се правят регулярни изследвания когато си на терапия с фракси/клексан. Всяка 3та седмица се пускат брой тромбоцити, Д-димер и АРТТ.

При мен за сега се оказват фатални първите седмици... 7-8 и край. Явно трябва предварително да са ми измислили терапията и ... силно да се моля

# 734
Има момичета, при които единственият проблем е имунологията, и правят вливки и забременяват. Това че при нас не работи (защото най-вероятно не е единственият ни проблем), не означава че няма смисъл в тези изследвания, а просто че при НАС това НЕ Е единственият проблем.

По никакъв начин не съм казала своето мнение, а само съм споделила какво ми е отговорила др. Чачева на моята ФМ от 12 г.с. след като съм задала въпроса какво да правя с Прогестероновите препарати и със изследванията за плацентарни и НК клетките:  нямат никакво значение на този етап от бременността. И това е с цел да успокоя момичето да не се тормози, че не е попитала какво да прави. А що се отнася до мен аз пак ще направя вливки преди трансфер, но проблема е в последствие, тъй като според  четирима доктори имунния фактор не е причина за мисед аборти в по- късни седмици. За тях той има значение за имплантацията, а за други от тях дори няма никакво значение. А аз дори изнамерих статия на "Руския имунологичен институт" в която се препоръчва вливки до 38 г.с. и то в доста по високи дози от тези който прилагат в Б-я плюс Преднизолон. И в такъв момент не знаеш на кой да се довериш Sad

Общи условия

Активация на акаунт