Селска къща – поглед към малките детайли (продължение)

• 59 896
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
  • Между гори и планини
Нелка, бих била много щастлива да ни посетиш. И в Елена има какво да се види.
Въобще, който мине наблизо и не отскочи поне за кафе... Ами ще се обидя 😘

# 481
  • Norge
Дъждец, ходихме ние веднъж с приятелско семейство в някакво планинско село нейде в района, така и не знам името му. И дали изобщо имаше име. Вероятно беше по-скоро махала, с едни стари къщи, с каменни покриви.
Трябва да е било някъде недалеч от Трявна, на по-високото? Издрахме буса по клоните, толкова бяха тесни път-четата.

Вътре те не бяха правили нищо: така си стоеше старият оджак, също един специален отвор между две соби, където явно е бил поставян светилник, който да осветява и двете едновременно, беше интересно.
Но, признавам си, аз не нощувах на одъра, а отидох да се наспя на „моето си“, във ван-а. Blush

# 482
  • Между гори и планини
С каменните покриви е нейде из Троян, Ловеч, Габрово... Тук са турски керемиди. Няма да те карам из чукарите, споко 😉  А и на нашата улица има два хотела, все има къде да пренощува по-голяма компания.
Единият е Усоето, другият Вила Лаванда. Може да се видят в интернет. А ние сме баш първата къща между тях. А и с тоя цвят, няма как да ни подминат, дори туристите спират и снимат къщата.

Малко спомени от лятото. Който иска да гледа снимки, във фб мога да бъда открита като Lora Alcaraz, не се крия 🙂

# 483
  • СОФИЯ

Така изглежда моята Асма и смятам да подобря. Наследствен имот е, в който до момента вложих повече отколкото очаквах. Трябва да мисля на пролет и за градините. За ваканционно/селски за нас, 255 км. от постоянния ни адрес.

Последна редакция: сб, 08 фев 2020, 14:42 от мама САННЯ

# 484
  • DE
Каква хубава гледка на зимнина. Това е от нещата които ми липсват в Германия, да си сложа собствени консерви, поне си правим всяка година луканки Grin .

# 485
  • Norge
Ох, Дане, и аз така, този склад като от приказките направо...Sparkling HeartSparkling Heart
Дъждец, благодаря, че показа.
И аз нямам абсолютно нищо скрито във ФБ, но от известно време съвсем не влизам там.
За хотелите гледах още отдавна, ти и по-рано беше писала за гостуване. Innocent

По-рано аз и тук си правех разни консервирани неща, на моменти едва насмогвах.
Сега обаче, вече далеч от магазина ни, по-голямата част отпадна.

Саня, много ти е хубаво и подредено! Flowers Hibiscus

# 486
Топъл Дъждец, наскоро гледах епизод от "Хвани гората" и там те разпознах. Много хубаво е станало. Много.

...
От какъв материал е?
Не ми се иска да е пластмаса.... или от каквото там се прави изкуствения.
Нашият дек е от компосит ( комбиниран е от дърво и пластмаса) , дърво, метал и стъкло. Не искахме изцяло дървен, защото по-трудно се поддържа и овехтява по-бързо.

# 487
Който шета из Габровско, да се обади Grinning
Аз пък напролет ще пиша на Топлия дъждец и може да пием кафе в Елена Grinning
Хора, при нас има около 30-40 см сняг, а в Южна България почти нищо.

# 488
  • СОФИЯ
..
Саня, много ти е хубаво и подредено! Flowers Hibiscus
Нели, не е точно така. Ти си взела своето решение и живееш там 24/7
Ние другите сме си софийско на клекча и това е било нашето детство, по паважа в центъра, без автомобили и пр. . Сега навърших 47 г. и ме тегли назад, към природата. Не мога да твърдя че съм много свързана и с района де. Имам спомени като дете, разни странни и нетипични за СФ. Как и защо се суши лайка или се бере от дървото липа. Селото е в подножието на Средна гора. На 7 км. е до град. Все още се пъчат с етническа чистота=циганите общо са не повече от 30, други няма...щото...и местните млади ше ги изгонят.
Тази къща е построена от прадядо ми, роден 1900 г. и прабаба ми 1902 г. През м.април 2019 г. започнах да възстановявам. Не се оказа толкова сложно, а очаквах друго. НЕ РАЗБИРАМ от село и пр., но ми харесва. Прадядо ми е бил дюлгерин/строител, дядо ми...виден столичен архитект, под негово ръководство е карето ЦУМ. Читалището и училището в селото са проектирани от него. Сега училището не е действащо, но детска градина работи /пак само руси българчета, май на пролет ще се разходя да проуча кво що/.
Мъжът ми е от Велико Търново и е крайно против. "Не ти ли писна от тези села." Не знам защо не само не ми омръзва, а и е повече от обикновено желание. Юристи сме, оправяме неуредиците бавно, спокойно и правилно. Винаги съм удовлетворена само от резултат. Дъщеря ни е пубер на 16 г. Има спомени от района.
АмбицЕ съм се! 4+ ми е само начало. Местното ВИК се опитваше да ми обясни че така не може, НО може в случай че си наясно какво искаш и не нарушаваш действащата в РБ нормативна уредба.

Последна редакция: сб, 08 фев 2020, 19:16 от мама САННЯ

# 489
  • Между гори и планини
Здравейте виртуални съселянки 🙂
Как сте в този прекрасен, слънчев, леден ден?
Не сме говорили, как отоплявате зимата селските къщи?
Ние през деня сме само с една печка на дърва, успява да стопли цялата къща. Вечер , като легнем пускаме електрически одеала, които са над матрака. Топлят много.
Хубав ден и поздрави от Балкана.

# 490
  • София
Здравейте момичета със хубави къщи:blush:.  Преди 5г решихме да преустроим една селскостопанска сграда в бащиния ми двор, на 150км от София. Ходим само през уикенди и отпуската, но ми е много хубаво там. В град, но от селски тип е, тишина и спокойствие. Имаме малък двор, който нищо не правим. Има овошки и бурени. От майстори не можахме нищо да посадим. Вижте какво беше и какво стана.

# 491
Ние купихме къщата без отоплителна система. Мъжът ми я изгради, отопляваме се на пелети, като котелът има опция за смяна на вратите и може да гори и дърва. Ако не ми се налага,не бих се върнала към отопление на дърва.

# 492
Виртуални съселянки...искрено ме развесели, докато си пия кафето:joy:
Ние сме с джамал, който топли първият етаж и нагоре минава комина в двете стаи на втория етаж и като цяло...умно изобретение е това джамала. В началото, като купихме къщата мислехме да го събаряме, беше малко разнебитен и пушеше, но намерихме майстор да го оправи и сега съм много доволна. Не съм вярвала, че това чудо може да топли толкова. Само механата ни, бивша маза, остана без отопление, но тази година ще правим и там комин и ще сложим печка на дърва.

# 493
  • Между гори и планини
О, да джамала топли здраво. Влизала съм само в един дом с такъв, от едната страна със зидана печка, където се пали и отгоре с котлони за готвене, в другата стая джамала. Беше като сауна, а в нас също никак не е студено.
Ние мислехме едната маза да я направим котелно и да сме с радиатори на водна риза. Обаче спирането на тока при мокър сняг ме спря. Приятели с такова отопление стоят на студено при липса на ток.

# 494
  • В градината...
Мъжът ми с колегата си изобретиха горелка на сламени пелети. Патентоваха я и спечелиха награда на Пловдивския панаир. Сега се топлим със сламени пелети (170лв/тон). За 6 месеца, даже 7, 130 квадрата ги топлим с около 650лв. Тук влиза бойлер и съдомиялна.
Като спре тока, имаме генератор за парното.

Общи условия

Активация на акаунт