Селска къща – поглед към малките детайли (продължение)

• 59 784
  • 758
  •   1
Отговори
# 645
Домати имахме страхотни миналата година,но краставици вече трета година пробвам. И купувах разсад,и аз сях,и комшия ми дава. Не и не! А аз искам и в бидонче да си сложа,ама няма.

# 646
Домати имахме страхотни миналата година,но краставици вече трета година пробвам. И купувах разсад,и аз сях,и комшия ми дава. Не и не! А аз искам и в бидонче да си сложа,ама няма.
Купи си най-обикновено семе корнишони от "Сортови семена". Към 1-ви май, а ако времето е топло, може и седмица по-рано, сееш и краставици ще имаш и за бидонче и за всяка вечер краставици със самардала.... Разкошно мезе!
Добре ще е да са вдигнати на някаква опъната мрежа или телове с навита връв.... да са във въздуха. и поливане - краставиците искат вода и слънце.

# 647
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ние ги бактисваме и започвам да раздавам с кофите. Домати да са, ще ги прибера, а краставиците няма какво да правя.

ние имахме много, но нали сме съботно неделни дворяни, все прерасли го заварвахме.
Simple Smile намерих му цаката - обелвам, махам семките и настъргвам останалото на едрото ренде. прибирам във фризера порцирани като за една доза таратор за тримата.
както са замразени слагам сол, малко чесън, копър (също замразен от градинката) и кисело мляко.
до вчера имахме наши краставички.
и ако питате защо - на първо място това са си наши краставички, не торени, не пръскани, както се шегува половинката - даже не копани.
другото е, че ми е някак криво когато Господ даде, аз да го изхвърля. 
такива са ми спомените от дете - грях е да се хвърля храна! Simple Smile бабешки работи.

# 648
  • В градината...
И аз не обичам да хвърлям.
 Ама свеки като насяла едни тикви - по няколко кила едната. И то много.  Тя реже, дава на нас половината, аз ползвам четрвъртината и давам другата четвърт на комшийкта, абе ... И то балки, хубави тикви.

# 649
И ние тази година ще вдигаме краставичките на мрежа. За първи път, но решихме да пробваме.
И черен найлон сме решили да пробваме между редовете с домати, пипер и патладжан над капковото.
Само да сме живи и здрави!

# 650
  • пак там
А садили ли сте някога домати в тревата? Пермакултура?

Аз мисля да пробвам тази година. Но четох на много места и така и не разбрах колко големи трябва да са корените, преди да ги засадя. И още - трябва ли да има нещо допълнително? Примерно, ако садя в повдигнати лехи, трябва преди това да нахендря пласт тор, пласт органика, още пласт пръст... Това ми идва в повече засега, иска ми се малко мързеливешката да действам, че имам и други неща за вършене, пък и си ме мързи, откъдето и да го погледнеш Simple Smile

# 651
Пермакултура, братче, една година засях черита... Стана една гъста гора Joy, де що имаше бурен умря. После три години се борих със саморасли черита. На големина колкото череша, много вкусни, но такъв зор да ги събереш. Да ви разсмея - местим се преди много години с първия ми мъж от Добруджа в Предбалкана. И ще ставаме селски стопани - даже грах насяхме. А почвата - глина. Лятото като се нацепи все едно в теракота опитваш земеделие да правиш. Пълна скръб бяхме.

# 652
  • пак там
Имам шанс значи Simple Smile

# 653
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ние от градинка в Резервата се метнахме на градинка в Краището.
от чернозем - на излужен смолник (още не знам какво точно е това).
по описание в нета, почвата е неподходяща за земеделие - изключително суха и твърда лятото тежка и лепкава пролет и есен. зимата, разбираемо, няма земеделски дейности.
оказа се, е е идеална за морковите, които никога не ставаха на брега на Дунав, с капковото поливане докарваме повече от прилично добиви от домати, чушки, краставици, патладжан, репи, цвекло, моркови, манголд, спанак, картофи, боб, бамя и даже брюкселско зеле. Simple Smile
за повечето от тези култури (дайкон, кейл и манголд), бабите около нас дори не бяха чували, а за някои - като бамята и червеното цвекло бяха сигурни, че няма да стане.
сега всички около нас отглеждат манголд. Simple Smile две години разсадът за него идваше от самозаселия се в нашата градина.

# 654
Не съм чувала никога за лилави картофи. Това ли са? Изглеждат странно. Чудя се как са на вкус.
https://bazar.bg/obiava-23053712/lilavi-kartofi-solanum-tuberosum

А за излужените смолници ето какво пише: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

На нашето село са черноземи-смолници. Не е зле, плодородно е, надморската височина е към 500 м. Лошото е, че е от тъпите котловинни полета с температурните инверсии, но има и по-зле. Аз за сега събирам идеи, и се надявам да можем да се заселим поне за лятото там, все някога.

Последна редакция: пн, 17 фев 2020, 22:22 от Uncommon

# 655
  • В градината...
Лилави картофи пробвах от Лидъл на промоция по 9лв.(от 12 намалени). Много са вкусни, сладки, за гарнитура. Имат много антиоксиданти, полезни са. Затова реших да пробвам да ги завъдя.

# 656
  • София
Тя, Любознателна има блог, в който може да се видят промените през годините. Направо съм очарована от градината - има си даже езерце и от кухнята - вътрешната и изнесената част. Обаче не помня как се казваше блога, ако го публикува тук, обещавам да я следя редовно за вдъхновение!

# 657
  • Варна
Шарен свят това е първият блог, от там се минава в новия със същото име

# 658
  • Вила Великула
Фаналина, аз не видях снимки

# 659
Фаналина, аз не видях снимки
Аз ги изтрих, но ако държиш мога утре да ти ги пусна на ЛС.
Chortiz, щом гониш индустриален стил, защо не разгледаш варианти с щампован бетон. Той не е скучен и може да бъде със гланц, който няма да хване мъх.
Ето нещо такова

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 22:50 от fatalina

Общи условия

Активация на акаунт