Витамин В12 -тема 5

• 49 333
  • 782
  •   1
Отговори
# 105
Аз имам гастрит и съм с витилиго от 20г вече.Според  докторката дефицита идва от гастрита и не иска да пускам изследвания за мутация.Сега ми е изписала едни капки за под езика, през седмица 1път по 10капки от 1000 но това според мен е малко о не се повлиява достатъчно.Беше ми паднал б12 и от там и хемоглобина.

Значи при теб си е от гастрита. Не знам как се храниш, но ако спреш глутена много ще си помогнеш...дори и за витилигото, то е автоимунно заболяване, а всички автоимунни са с корен - пропускливи черва.

# 106
Ами уж гледам какво слагам в устата си,хляб почти не ям.

# 107
Е не, ти може и да ядеш хляб но да е безглутенов, хубаво е и млечни ако ограничиш колкото можеш. Пробиотици също е хубаво от време на време да приемаш.

# 108
  • САЩ
A освен правилното хранене и приемането на пробиотици, какво друго би помогнало за усвояване на Б-12 и други витамини? Аз лично не забелязах особен ефект от безглутеновата диета, над месец я спазвах, може и да не е било достатъчно.

# 109
Е не, ти може и да ядеш хляб но да е безглутенов, хубаво е и млечни ако ограничиш колкото можеш. Пробиотици също е хубаво от време на време да приемаш.

Сега ще опитам да спра млечните за известно време.Благодаря за насоките.

# 110
A освен правилното хранене и приемането на пробиотици, какво друго би помогнало за усвояване на Б-12 и други витамини? Аз лично не забелязах особен ефект от безглутеновата диета, над месец я спазвах, може и да не е било достатъчно.

Не е достатъчно, организма се чисти от глутен около 6м , отделно самите черва ако са поразени за да се оздравят също трябва време  Peace . Това става въпрос за усвояване на В12 по естествен път от храна, иначе от добавки се набавя, но като се спрат и пак се получава дефицит.
На моят син когато назначиха диета без глутен и млечни и доцентката ми каза за да има траен ефект диетата върху органзма се спазва минимум 6м а най-добре година. Бяхме преди месец на контрола точно след 6месечна диета и казаха, че подобрение има във всички показатели и изследвания, но диетата продължава.

cia_maritima
Скрит текст:
На мен ми се наложи да чета повечко заради детето, не че и аз не съм с автоимунно заболяване (Хашимото) , ама за мен все не се хващах сериозно. Та глутена и млечните са буквално еднакво вредни. Млечните правят ужасно много поражения - освен на червата, правят слуз в организма, кисти и въобще само бели на фона на "полезността си" .
Ето тази книга е много добра и ще ти е полезна тя е за всички автоимунни заболявания, но си е скъпа, аз сега я взех преди дни с намаление и не мога да й се нарадвам  Laughing Показано е съдържанието й, погледни https://www.book.store.bg/p229606/avtoimunen-paleo-protokol-d-r- … ra-balantajn.html

# 111
Здравейте! На своя глава започнах да приемам вит. B12 на Jamieson, защото се чувствам много изтощена и изморена. Не се наспивам никога, сутрин дори след 8-9 часов сън, се чувствам като пребита.

Дали знаете колко време след началото на приема на витамина би трябвало да усетя подобрение, в случай, че имам липса на такъв към момента?

# 112
От колко mcg , каква форма е витамина (метил, цианкоболамин...) , подезична форма ли е или се гълта?

# 113
Здравейте! На своя глава започнах да приемам вит. B12 на Jamieson, защото се чувствам много изтощена и изморена. Не се наспивам никога, сутрин дори след 8-9 часов сън, се чувствам като пребита.

Дали знаете колко време след началото на приема на витамина би трябвало да усетя подобрение, в случай, че имам липса на такъв към момента?

хубаво е преди да се почне да се изследва какво е  нивото му в организма, защото ако се окаже твърде ниско, е по-добре да се започне с по-висока доза, поне от 1000 микрограма.
ПС
аз усетих подобрение може би след 3-4 дни.

# 114
На джеймисън май е цианкоболамин. Ако искаш по бързо усвояване по добре другата форма, метилираната).

Аз през бременността имах б12  180. Започнах на натурал факторс метилираната подезична, по 1000 на ден. Така 4 месеца. Като цяло съм уморена от самото кърмене и не спане та трудно мога да преценя резултат. Според вас кога да си пусна контролни и какъв друг витамин да изследвам евентуално?

Чудя се също дали и бебето е с нисък б12 след като чак късна бременност започнах да го приемам. Какво мислите?

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 01:13 от teg

# 115
Витамин В12 ми е 388 pg/ml, а Д3 е 18.6 ng/ml.

С тези резултати според хематолог (др Кръстев) съм супер. Да, ама колкото повече ви чета, толкова повече откривам симптоми на дефицит.

Конкретно питане: кои таблетки да си взема? През бременността (точно преди 1 година) изкарах курс от 10 инж. х 1000 (след резултат 45.56 pmol/l при реферетни 145-569 pmol/l.)

Знам, че не е удачно да питам във форума, но хематологът прецени, че няма нужда от никакви добавки. А вие тук сте по- компетентни от половината лекари в България!

Heeellp, дами! 💐

# 116
В нашата страна са много занижени реф.стойности. аз взимам спрей на б12 под езика и съм много доволна. С него изкарах бременността,  в допълнение на края имах и инжекции.  Сега кърмя и съм само на спрея на garden of life.

# 117
Йори аз ползвам подезични на Солгар или Биовеа. На детето ми слагам от капките за нос на Алоха.

Избери си таблетки подезична форма, спрей за уста или за нос т.е. да минава през лигавица, не през стомах. Мисля, че доза от 1000 ще ти е ок  Peace . Формата - метил или хидрокси, не вземай нищо цианкобаламин.

# 118
Благодаря Ви, дами!

Верче, очевидно са занижени стойностите на В12 в България, но и докторите май не са много в час.

Мибобо, тези на Солгар прочетох, че трябва да се разтварят във вода и после да се пият, въпреки че пише , че са подезични? Сигурно пак кофти превод, ще потърся по- подробно Simple Smile

Иначе поръчах на Биовеа, метил формата, 1000mcg

Хубав и слънчев ден, прекрасни! 💐🙏

# 119
Да, предполагам е кофти превод, но не съм сигурна, аз тях от айхърб си ги поръчвам, че тук цената е ужасна. И когато нямам време за поръчка, вземам на Биовеа

Общи условия

Активация на акаунт