Витамин В12 -тема 5

 • 40 592
 • 782
 •   1
Отговори
 • Мнения: 277
тема 1-http://www.bg-mamma.com/?topic=966373
тема 2-http://www.bg-mamma.com/?topic=1008784
тема 3- http://www.bg-mamma.com/?topic=1038308
тема 4- https://m.bg-mamma.com/?topic=1074245

Какво е Витамин В 12 и защо е толкова важен?
Човешкият организъм се нуждае от тринадесет различни витамина, за да живее и да бъде здрав.
Организмът не може сам да произвежда витамини и разчита да ги получава от съответните храни. Някои от тях (мастноразтворимите витамини) могат да се съхраняват; други, сред които и витамините от група В, са водноразтворими и запасите от тях трябва да се обновяват всеки ден. Ако не приемате достатъчно от даден витамин, запасите ви ще намалеят.
Един от тези тринадесет витамина, от които се нуждае организмът, е В12. Той в много отношения се държи като останалите дванадесет. В някои важни отношения обаче е по-странен, а част от отличителните му черти го правят и по-труден за усвояване в достатъчна степен от милиони хора.

В12 е единственият витамин, съдържащ следови елемент – кобалт, от който идва и научното му название: кобаламин. Тъй като В12 се произвежда в храносмилателната система на животните, той е единственият витамин, който не можете да си доставите от растенията и слънцето. Растенията нямат нужда от В12, затова нито го произвеждат, нито го съхраняват*. *(* Както ще видите по-късно, някои растения, за които се твърди, че са богати на В12, като например спирулината и темпеха, в действителност съдържат псевдо-В12, който блокира приема на истинския витамин и го деактивира.)

За да си набавите В12 от храната, трябва да консумирате месо, птиче месо, риба, яйца, млечни продукти или храни, обогатени с В12, а ако ли не, да взимате добавки. Но за много хора дори богатата на В12 храна, подсилена с добавки, се оказва недостатъчна.

Въпреки че според Института по медицина човек се нуждае от много малко количество В12 всеки ден (2-4 микрограма), е изключително лесно да получите дефицит от този нутриент. Макар недостигът често да се наблюдава при вегани и вегетарианци, които не приемат подходящи добавки, болшинството хора с дефицит на В12 консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.

Защо? Защото за да стигне от устата до кръвта ви, В12 изминава сложен път и всяко препятствие по пътя му може да снижи значително нивата му. Ето едно силно опростено описание на пътя му:
1. В храната В12 е свързан с животинските протеини и първо трябва да се освободи от тях. За да раздели В12 от протеините, организмът използва ензима пепсин, който може да се произвежда в необходимите количества само в присъствието на достатъчно солна киселина в стомаха.
2. Стомахът произвежда и т. нар. вътрешен фактор (интринзик фактор, IF) – протеин, който достига до червата, за да участва по-нататък в пътя на В12.
3. След това други протеини, наречени кобалофилини, пренасят В12 към тънкото черво.
4. В червото вътрешният фактор се захваща за В12 (с помощта на ензими, наречени панкреасни протеази) и го пренася към последната част от тънкото черво – илеума. Клетките по стените на илеума съдържат рецептори, които захващат комплексите В12-IF и ги изтеглят в кръвта.
5. Друг протеин в кръвта, наречен транскобаламин II, пренася В12 до различните клетки на организма, а излишъка – в черния дроб за съхранение.

Мнозинството хора с дефицит на В12, консумират големи количества от витамина: просто организмът им не го абсорбира или използва.
Този сложен метаболизъм на В12 – много по-сложен, отколкото при който и да било друг витамин – може да се прекъсне във всеки един момент
Дори когато В12 се разгражда правилно, усвояването може да бъде нарушено.

Хората, които не могат да усвояват В12 от храната, често не го усвояват и от таблетните форми, така че много от добавките на пазара не гарантират безопасност. Националният институт по здравеопазване признава, че от перорална добавка 500 mcg здравите хора усвояват едва около 10 mcg (8,333 % от препоръчителния дневен прием) (9). А ако вече страдате от недостиг на В12, няколкото микрограма, които ще получите от стандартните добавки (6 mcg) ще ви свършат толкова работа, колкото ако се опитвате да напълните празен плувен басейн с по една чаена лъжичка вода на ден. Индивид с дефицит на В12 се нуждае не от десетки или стотици, а от хиляди микрограма В12 всеки ден, а в някои случаи дори приемът на такива големи дози през устата не е толкова ефективен, колкото инжекциите.

Някои таблетки за смучене с високо съдържание (над 1000 mcg В12) могат да бъдат ефективни с течение на времето, но хората с тежък дефицит или неврологични симптоми се нуждаят от първоначална агресивна терапия с инжекции с В12. Тъй като симптомите постепенно стават необратими, важно е проблемът да се реши бързо и агресивно. След това пациентите могат да преминат към таблетки за смучене с високи дози витамин В12, но под лекарско наблюдение, за да е сигурно, че методът работи.

Източникhttps://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnZpdGFtaW5iLTE … tc2czNzY3OTY4MA==
ДЕФИЦИТ: За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:                           
B12  100 – 200 pg/ml – тежък дефицит                   
B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит     
B12  350 – 450 pg/ml – начален дефицит 
Обърне внимание и на мерните единици!

Калкулатор на мерни единици:https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnVuaXRzbGFiLmN … zbXNnMzc2Nzk2ODA=
и
https://m.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cCUzQSUyRiUyRnd3dy5lbmRtZW1 … tc2czNzY3OTY4MA==

# 1
 • Мнения: 2 050
Благодаря за новата тема Simple Smile


mystic woman аз съм с подобни стойности , взех си подезични на Солгар .

# 2
 • Мнения: 277
Някой има ли мнение за тези витамини? Simple Smile
Скрит текст:

# 3
 • Мнения: 2 143
Здравейте! На прага на втори опит ин витро реших че имам някакъв дефицит, с автоимунно заболяване съм Хашимото и умората, тежестта в краката, разсеяността и на моменти загубата на думи...от сорта на неуслужлива памет, ме накараха да си пусна преди два дни изследвания. Когато калкулирах витВ12 се оказа 341pg/ml, т.е. с умерен дефицит съм. Желязото е 15.8µmol/l при референтни 6.60 - 34.00. Фолата ми е на горна референтна граница, защото приемам фолиева. Но гледам Хемоглобин 119, Хематокрит 0.35, MCV и MCH са на долна рефер.гр-ца. Звънях на личната. Каза нищо ти няма. Но мен ме мъчи тази отпадналост, а и хемоглобина според мен е нисичък.
Бихте ли ми препоръчали някакъв вид витВ12? В момента имам останал вкъщи от близък витВ12 две ампули 1000гами. Те подходящи ли са да си ги сложа? Ако трябва още ще си купя...Или подезични таблетки? Благодаря предварително.

# 4
 • Мнения: 3 602
Консултирайте се с доктора ви в клиниката която сте,вижте и витамин Д.

# 5
 • Мнения: 34
Някой има ли мнение за тези витамини? Simple Smile
Скрит текст:
Много качествени витамини. Само тази марка използвам. Препоръчвам ги.

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 14:58 от krasito_p

# 6
 • Мнения: 2 143
Консултирайте се с доктора ви в клиниката която сте,вижте и витамин Д.
Това със сигурност ще стане. Но др Стаменов не можеш да го видиш всеки ден, та дори всеки месец е трудно. А моят преглед ще е малко преди трансфер. Ако имах лекарско мнение, нямаше да се допитвам във форума. Все пак помолих за помощ от хора със сроден проблем.

# 7
 • София
 • Мнения: 956
Някой има ли мнение за тези витамини? Simple Smile
Скрит текст:
Много качествени витамини. Само на тази марка използвам. Препоръчвам ги.
И аз взимам от тази марка, смо че и с фолиева киселина. Доволна съм.
Благодаря за новата тема.

# 8
 • Мнения: 3 602
Консултирайте се с доктора ви в клиниката която сте,вижте и витамин Д.
Това със сигурност ще стане. Но др Стаменов не можеш да го видиш всеки ден, та дори всеки месец е трудно. А моят преглед ще е малко преди трансфер. Ако имах лекарско мнение, нямаше да се допитвам във форума. Все пак помолих за помощ от хора със сроден проблем.
В Надежда има Хематолог може да минете през него той ще го изговори с Стаменов нс 100%.

# 9
 • Мнения: 735
Шакира, мога да те посъветвам да вземаш В12 -подезичен 1000mg метилкобаламин, и същевременно да приемаш и желязо.
Аз приемам В12 и Тот`Хема ампули желязо. Като има 6ч разлика между двата приема.
При мен В12 ми изяда желязото. При евентуална бременност желязото трябва да е над стойност 20.
Аз съм с Хипотериоидизъм и изцяло отстранена ЩЖ.

# 10
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 38 825
Скрит текст:
Шакира, мога да те посъветвам да вземаш В12 -подезичен 1000mg метилкобаламин, и същевременно да приемаш и желязо.
Аз приемам В12 и Тот`Хема ампули желязо. Като има 6ч разлика между двата приема.
При мен В12 ми изяда желязото.
Скрит текст:
При евентуална бременност желязото трябва да е над стойност 20.
Аз съм с Хипотериоидизъм и изцяло отстранена ЩЖ.

къде мога да прочета повече за това?
и изобщо информация за това как изчезва желязото, без кръвоизливи.
благодаря.

# 11
 • Мнения: 11 743
И аз благодаря за новата темичка  bouquet

Ние бяхме с детето цяла седмица във Варна в гастроотделението за контрола и ви изтървах. Но за пореден път видях, колко са важни червата. Той е вече 6месеца на безглутенова и безмлечна диета, както и известно време на пробиотици.  Сегашните резултати показват много добро ниво на В12 без външен прием - 492 pmol/l което е 655 pg/ml , желязото му също е в норма ...е по към долната граница е, но все пак в норма.

# 12
 • Мнения: 277
Хора помагайте, днес баща ми е показал изследванията на хематоложката и тя е казала, че няма нужда да приема б12 и му изписала желязо Persevere

# 13
 • Мнения: 11 743
abrikotinnn мисля, че те мярнах в предната тема с това питане и ти отговориха май  newsm78

Резултата на В12 е много нисък да започне с капки за нос или подезични таблетки поне. Желязо трябва факт, феритина е много нисък, няма почти никакви запаси в тялото.

# 14
 • Мнения: 277
Точно там е проблемът, че щом хематоложката не му е била изписала б12, нямало да взима, така ми заяви моя баща........

Общи условия

Активация на акаунт