С какво ви дразнят свекървите - тема 107

• 34 195
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
Опитът не идва само с възрастта, но за съжаление не идва без нея. Т.е. тя е необходимо, но недостатъчно условие. Именно защото 'патенето' се случва с годините. Разбира се, може човек на 25 да е по-мъдър от някой на 40, но едно че не е много често срещано, друго че не виждам как моето 20 годишно Аз може да е по-мъдро и опитно от моето 40, 50 или 60 годишно Аз.

На руски така е учтиво - име и презиме, просто езикова особеност.

Това е така, но нечие друго 15 годишно Аз може да се окаже по-мъдро от твоето/моето/което и да е Аз.

# 481
Съгласна че не е до възраст само, нагласа е ,как си роден.Някои са родени стари.Други са бебета и на 60.

# 482
  • при късмета
Защото на хората им се налага да минават през патилата, независимо от възрастта. Никой не си ги избира и не са по график - на 25 завършваш, на 30 раждаш дете, на 50 губиш родител, например. Тогава на всички опита щеше да е еднакъв и, съответно и мъдростта. Но нещата не се случват така или по какъвто и да е ред, така че мъдростта с опита е свързана, но не и с възрастта

# 483
  • ВАРНА
 Марийка да благодари на щастливата си звезда,че само с труден урок се е отървала!Би могла да звънне на Катя и с болка да сподели,че поради раздялата се е наложило да върне на свеки комплекта златни украшения дадени и,като на бъдеща снаха.Същия,кайто са дали на Катя преди време за сватбата и с Жоро.Пък после Катето,нека мъсти за всичко.

# 484
Като вземете да забивате в буквите и да чоплите една, единствена, чак досадно ми става.  Grinning
Има и много млади души, преживели достатъчно много, да.
Аз познавам и такива, които въпреки много преживяното, не са поумнели ни грам. И млади, и стари.
Хайде, сега накъде?  Grinning

# 485
  • MI
Това е така, но нечие друго 15 годишно Аз може да се окаже по-мъдро от твоето/моето/което и да е Аз.
По-интелигентно може, но по-мъдро трудно на 15. Просто защото още няма нужния жизнен опит, та ако ще кръгъл сирак да е. Но е вярно, че има хора и на 70 не им увира акъла.

# 486
Може, може Simple Smile

# 487
Ха накъде, де Simple Smile Истината е винаги в средата.
Имам позната на моята възраст. Мисли се за мъдра и постигнала много в живота. Нищо, че е омъжена  и с дете, а баща и им плаща сметките. Тя не работи, защото не си намира нищо подходящо отговарящо на условията и. Тръгнеш ли да разговаряш с нея е компетентна от А до Я. Иначе е преживяла повече от всички ни взети заедно. Е, някой ден може и да стане свекърва Simple Smile

# 488
  • при късмета
Нели, не е точно така. Давам ти пример. 15 годишен, не може нито да работи легално, нито да остане да живее сам според закона, защото точно е останал сирак. Настаняват го в дом, той разбира се бяга. Връщат го, настаняват го в приемно семейство, той пак бяга. Работи нелегално, защото не може легално, а трябва някак да се издържа. Но работодателите се възползват от това и разбира се не може да си вземе парите. Един така не му плаща, защото той нищо не може да му направи, официално не работи за него (това, че той е наел малолетен е друго нарушение, проблема е, че трудно се доказва). Ето момчето е природно интелигентно, но не може да си вземе парите по законен начин. Опита обаче е този, който го учи на какъв работодател да има доверие и на какъв не. Повече не се е случило да не си вземе заработени пари, въпреки, че продължава да работи нелегално още известно време.
А това, че има хора, които и на стари години изглеждат вятърничави, според мен е защото не са имали сериозни сътресения в живота си, т.е. не им се е налагало да помъдряват. Повечето хора се движат в някакви средни граници на интелигентност и затова едни помъдряват други не, защото на едните се е наложило, на другите не. А в двете крайности изключения винаги е имало и винаги ще има, но си мислех, че го обсъждаме хипотетично и средностатистически

# 489
lolita1213, подсети ме за една нахалница, която познавам...изживява се като последна инстанция по всякакви въпроси и все недоволна от родителите на мъжа си. Помага им се материално, с гледане, свекитата  копче не й казват, обаче компенсираха с кротката снаха. Луда я направиха жената, след години май се усетиха, ама лошото не се забравя.

# 490
  • MI
Дренка, казах трудно, не невъзможно, но всъщност се случва много рядко. Все пак мъдростта предполага съчетание от опит, осмислянето му, достатъчен интелект и достатъчна умереност, а всичко това много, много рядко може да се намери в дори изключително интелигентен или препатил 15 или 20 годишен човек. Но не мсиля че тук е мястото да говорим за това що е то мъдрост според философите или дори речниците.

Мако, ОК, само че огромната част от хората тези неща ги разбират няколко години след това, не е точно мъдрост. Натрупал е опит малко по-рано, но не е станал Сократ. Simple Smile Има, разбира се, хора, които не срещат почти никакви трудности или просто им е дебела главата и не помъдряват никога, но аз поне говоря за процент вероятност, не за индивидуални случаи.

Лолита, най-вероятно познатата ти си е чист дървен философ, но не забравяй че всъщност най-уважаваните да кажем мъдреци днес всъщност по тези критерии биха били пройдохи - без доходна работа, само поучават хората. Grinning

# 491
Нели, върти родителите си  на малко пръстче. Само мрънка и все недоволна Simple Smile Как им влиза под кожите и ги цоцка без грам свян , идея нямам Simple Smile Явно и това си е изкуство за оцеляване чрез манипулация.

# 492
Нели, върти родителите си  на малко пръстче. Само мрънка и все недоволна Simple Smile Как им влиза под кожите и ги цоцка без грам свян , идея нямам Simple Smile Явно и това си е изкуство за оцеляване чрез манипулация.

Има хора, могат си го. Grinning Един едно, друг друго. На всеки по нещо му е дадено да го умее и да му е козът в живота.

# 493
  • MI
Явно е наистина е нещо като талант това да си манипулативен, наблюдавала съм някои хора как отвътре им идва и май не го и осъзнават на моменти... Естествен подбор, какво да правиш, един с ум, друг със сила, трети с хитрост оцелява. Simple Smile

# 494
Ама Нели, то на гърба на другите. Между другото, като се замисля почти няма приятели. То не е луд този, който яде баницата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт