Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 54

• 44 848
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Марита, имам си. От години ги пия, ама след вливка проблема се изостря силно.

Как си днес?
Здравейте всички! Уж съм на една идея по-добре с кръвното, но пак е високо. Поне главоболието намаля малко. Обрива е умерен, но не съм спирала Ериуса за алергията да го пия постоянно в двойна доза и няма да го спра. Червена съм още. Инжекциите дексаметазон също ще ми бият за алергията още 10 дни. Не знам колко кила ще стана, ама положението придобива вече застрашителност... Само където от Херцептина тежото му странично явление е безсъние и съм си легнала в 5 сутринта и спах 3 часа само. Сънотворните не помагат, въпреки че пих.
И при мен ноктите са меки и тънки като вестникарска хартия и хубав маникюр не може. Чупят се, белят се, не помагат нито втвърдители, нито нищо. Освен това, от гадната алергия се нацепиха пръстите в основата на ноктите, а това как боли само. Мазах с прополис, минава за кратко и пак се спукват. Та приемам идеи всякакви за рани от цепнатини по пръстите в основата на нокътя. Ако нищо не помогне, ще се мъкна и при дерматоложката ми в Токуда. Ако някой иска координати,ще дам,невероятен специалист е.
Питах онколожката, тя каза, че много жени имат същия проблем с ноктите от Херцептин, но такъв случай като моят вижда за първи път и затова ще ме следи само тя лично. Аз съм много доволна от нея де, д-р Ганчева е страхотна просто! И като специалист, и като човек. Тя ми каза също, че Херцептин също е химия, макар и по-различна от стандартната, та да се пазя както при другите химии. Съвместиммо е с лъчетерапията и след пет скенера другата седмица в петък, ще ходя и на лъче още веднъж. Кой като мен! Марко Тотев на квадрат. Ум патки пасе.
Миглите някои ги мажат с рициново масло, ама аз не съм го правила. От химиите ми резредяха горните, а долните окапаха напълно. Аз преди имах много дълги и гъсти мигли. Сега горните се възстановиха и са  както преди, а долните също, но наполовината по-къси от преди, иначе гъстотата е същата. Моят фризьор ми каза, като започнат да падат коса и мигли и вежди, нищо да не пипам и изобщо и да не слагам грим. Косменият фоликул се разтваря в този момент и ако пипнеш, ще изпаднат максимално косми, ако не пипаш - той пак си се затваря сам и не пада всичко. Така и правих и бях с минимум поражения.

Лейди, защо не пробваш за напуканите пръсти бял крем Рачев. Помага много за рани.

# 226
Привет и от мен!
Е имала съм рак Sad ето  какво е било животното през 2013. Сега  ме чака  
 PET/CT, за да видят има ли метастази защото не е лекуван и праверен тогава:( Ако няма ще махам циците и слагам импланти. Обясняваха ми, че могат да запазят, но аз реших - нищо няма да пазя.  Може и да е глупаво.... ама и викам на докторката махаш докато не ме хване страх. Майната им на гърдите.

# 227
  • В царството на игрите:)
Марита, аз съм с мастектомия, но ще имам и лъчетерапия. И не само аз, от жените, с които ни оперираха, всички като мен ще имат също.
При мастектомия има лъчетерапия само при заразени лимфни възли. Когато няма не се прави. Лъчетерапията е задължителна при частична операция независимо от състоянието ня лимфните възли

# 228
Оле Лейди, това зъс спането е гафно. И аз съм така. Не случайно пафкам от леко забранените цигари. Само това ме спасява. И аз лежа и ближа рани. Добре, че бившия взе детето. Гаджето пак ме изостави. Има да учи много. Знам, че е важно и изпуска срокове, знам че има дипломиране през май, но някак да ме остави в този момент след последната ми химия, заради която имах чувство ще умра (товари ми сърцето) някак ме разочарова🙄 Нали щеше да е с мен в трудното Sad  Незнам....теглото си е мое в края на крайщата и явно за другите живота не е спрял така. А! Не се притеснявай за килата си. Кой го казва хе хе. Но е истина. Сега трябва да оцелеем и оздравеем. Тогава ще се "поправяме".

Ноктите май от Таксол много се прецакват? За мигли и вежди също се чудех. Те падат ли от Таксол или само от червената? И на мен ми се нацепи кожата в основата на един нокът. Значи да го очаквам като постоянно явление това.

Марита, аз съм с мастектомия, но ще имам и лъчетерапия. И не само аз, от жените, с които ни оперираха, всички като мен ще имат също.
При мастектомия има лъчетерапия само при заразени лимфни възли. Когато няма не се прави. Лъчетерапията е задължителна при частична операция независимо от състоянието ня лимфните възли

Е това е! Незнам пропуснала ли съм да го прочета или не са го уточнили, но е логично и явно това е точният отговор. Значи ако все пак си направя желаната двустранна мастектомия няма да имам лъче. Ще видим. Още не е ясно. Незнаем още дали е ГЕН или не. Аз бих махнала всичко и да не е генетично, но незнам в такъв случай касата дали плаща. Ще се уточни. А в БГ правят ли операции със собствени тъкани (кожи, мазнини и мускули дори) или само имплснти? Както разбирам птемахват и зърното. От какво го изграждат после пак? Не ми беше уточнено в писанията. Аз ако махам двете ще помоля здравата гърда да и оставят зърното, защото....ми да имам поне една функционираща за ония работи дето много ги обичам😁

Другата седмица имам контролен преглед при готиния доФтор. Ще гледа тумора дали мре вече. Днес приключих с червената химия. 🎆

# 229
  • София
Марита, не съм убедена, че ако запазиш зърното, то ще е чувствително като преди. Но да споделиш Wink

Аз се скапвам. Цял ден спя, отпаднала съм, малко ми се гади. Имам киселини и аз. Почнаха и болките от инжекцията. Предполагам е от нея. Силно ме болят рамената и плешките. Доста гадничко. Да видим какво още ме чака...

# 230
Марита, не съм убедена, че ако запазиш зърното, то ще е чувствително като преди. Но да споделиш Wink

Аз се скапвам. Цял ден спя, отпаднала съм, малко ми се гади. Имам киселини и аз. Почнаха и болките от инжекцията. Предполагам е от нея. Силно ме болят рамената и плешките. Доста гадничко. Да видим какво още ме чака...

Права си за зърното. Но може да е средна хубост чувствително поне. Другото дето ще е зърно направено по "труд и творчество" е ясно, че е само за хубост🤣
Аз утре бо обяд ще си забия инжекцията. Свикнах вече с нея. Не бой се! На мен също като мина на прозрачната химия ще ми я слагат само при нужда разбрах днес. Малко не ми харесва тази работа, но....дано пък нямам нужда. Ще видим. Драма няма. Ох искам пак да спя, но детето ще дойде всеки момент. Дано поне е яло, че немога! И да го гътвам да ляга, после и аз ще пробвам да спя пак. Така минава по-леко времето.

# 231
  • София
На мен са ми запазени зърната .Това от една страна ме радва,но от друга - малко ме притеснява ,че единия карцином беше точно до зърното.Но щом са го оставили ,явно са преценили,че е безопасно.

Бонка, все си мисля,че ако нещо имаше,за 6г щеше да разбереш.Вероятно е било изчистено добре и не са били засегнати възлите.Не знам ,защо ще махаш гърдите.

Dz,махай я тази перука и да ти олекне .Аз днес ходих до болницата и до няколко магазина в центъра на София с прясно минаха с машинка глава.Kissing Heart
 Нещо не мога да си харесам перука и това си е .

# 232
  • София /Абсурдистан
Белият крем на Рачев ще го купя още утре, благодаря за инфото!
Днес си изпрах и трите перуки и като изсъхнат, заминават на склад в гардероба. Ходя си с моята коса вече официално, даже утре мисля пак да се боядисам. Още няма да подарявам перуките, че съм егати късметлийката аз, нищо още не се знае дали пак няма да ми потрябват.
И при мен всичко е запазено след операцията, но чувствителността е много нарушена, на места почти я няма никаква. Казаха ми, че махнат ли " пълнежа" отвътре е така. Именно той дава инервацията, а отделно има и увредени кожни нерви, които не се възстановяват. Ама то да оздравеем, пък другото са подробности.
За ноктите - аз бях на  бяла химия, комбинирана с какво ли не, от Доцетаксела се почна, който пръв им видя сметката, но сега Херцептина продължава пъкленото дело, та нокти няма, няма и да има докато трае терапията.

# 233
Зори, дано си права и да няма нищо в мен. Но гърдите ще ги махна, ако съм здрава, не искам да рискувам нито за миг повече. За какво са ми, само проблеми да ми правят.  Патолозите прогностично  могат да сметнат колко би бил риска на едната рязаната 70-80 % и на другата 30% да се завъди пак гадината. А  това си е много. Да може и да съм от тези % при които няма да се върне, но не си струва риска поне за мен. Искам си живота мамка му, онзи стария без треперенето и страховете. Искам си го и то много. Четох ,че човек когато е изплашен  и чуе диагнозата рак взима бързи решения с цел именно да си реши проблема -режи да се маха ... но аз знам, че взимам правилно решение. Природната на лобуларния рак е коварна и може дълго да не бъде открит.

# 234
  • София /Абсурдистан
Е, аз написах какви са последиците от махането на пълнежа на гърдите. Дано поне да си е струвало. Гаранция няма никаква де.
А страхът става част от живота и от теб самия, няма отърване. Поне аз така мисля.
Прочети историята на Хули, а и не само нейната и ще се убедиш. Как човек може да е спокоен когато има толкова коварен враг насреща...

# 235
  • Варна
Eто Доцетаксела какво направи с моите нокти.
Скрит текст:
На косъмче останаха да се държат. Като нокът обаче успях да запазя, не се начупиха, не се нацепиха, не се набръчкаха. Постоянно лакирах с онези по-скъпичките гел подобни лакове. Ако отидете на маникюрист, където истински гел нанасят и изпичат, вярвам може и да не мръднат. Отлепянето обаче сякаш е неизбежно (На краката на кутретата, където се опират в обувката направо си отлетяха. Не ме болеше, но беше неприятно усещане, то там претрива, нокътче, което да пази няма, та си правих едни импровизирани лепенки, на вместо нокът и тогава нахлузвах обувките...) С времето като се спре химията си се залепят отново, т.е избутва се отлепената част и си лягат пак на мястото. Веждите си ги рисувах с молив за вежди, мигли пробвах да лепя, но нещо не ме кефеше и започнах лекичко само да подчертавам окото със сенки в някакъв по-естествен такъв цвят - кафяво-сиво, графит, но не и черно, адски неестесвено ми изглеждаше черното и по размазанко такова нанасях, да не е с точен контур.

След няма и година всичко това ще е зад гърба ви, момичета. И коси, и нокти, и вежди, мигли, всичко ще си поникне, ще си адаптирате гардероба към новия бюст, аз понеже съм само с квадрант изрязан си позволявам дори без сутиен и подплънка да излизам, едно по шантаво, асиметрично деколте, или шалче, перелинка, жилетка с някакъв по-интересен ревер и съм готова за пред хора. Само искам да ви предупредя при мен какво се случи и да внимавате къде какво ги правите космите. Не знам от това ли е или от хормоналната терапия, но по-краката почти косъм не остана. Как го постигнах и аз не знам, знам само, че по време на химията яко скубех с епилатора, значи те миличките косъмчета агонизират от химията, аз допълнително ги морях И със скубене. Grinning Нали сте виждали върху белег от зарастнала рана как косъм не расте. По време на химията страда кожата, едни микроранички се получават тук-там, та не наранявайте допълнително с агресивна козметика като бои, обезцветители, фиксатори, не скубете, не ексфолирайте, в тази връзка това с лепилата за изкуствените мигли не знам дали въобще е добра идея също. Там където ще искате после коса да поникне щадете максимално, на останалите места... ся ви се е паднало да се отървете за много дълъг период от нежелано окосмяване. При мен поне така се получи, не знам на това ли се дължи или на комбинацията Золадекс и Тамоксифен, но краката си епилирам в момента вече само с пинсетка - то тук там само някой заблуден косъм останал, всичкото друго измряло, то тока който ще изхабя не си струва да го включвам тоя епилатор, та ръчно се обезкосмявам.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 08:42 от Spirit Crusher

# 236
Спирит, да те питам за косата. Моя гаджилък само ми натяква, че не свалям шапката никога от главата и ме накара да питам доктор дали рискувам да си запаря косата и да не ми поникне нова. Аз забравих да питам вчера обаче и се сещам чак сега. Има ли опастност наистина от нещо такова? Наистина нося шапка или перука денонощно. Шапка предимно.

# 237
  • Плевен
Не съм Спиритчето, но да си кажа аз как бях... Ходих с шапка, защото ми беше студено на главата, а перуката ми беше неудобна и не се харесвах, та си относих на шапки. Изобщо не ми е запарвало, даже спях с шапка, че да не изстивам през нощта. Бях комична гледка ( с пижама  с къс ръкав и шапка с пухче в края, големи подигравки отнасях).

# 238
  • София /Абсурдистан
Аз през цялата минала година минах изобщо без епилация, не се налагаше и нищо не растеше, кеф. Сега ползвам епилатор, но всичко силно разредя, така че пак е добре. И през жегите с перука навън, ама в къщи с тюрбан и постоянно на климатик. Аз и сега без климатик не мога де.
Спиритче, това е гел, нали? Аз опитах, ама падаше и не държеше изобщо. Гел се носи 4 месеца максимум и се маха, че от него изтънява нокътната плочка. При мен стана по-тънка и от вестникарска хартия и ме болеше много от печката за гела. Носих го повече от 2г, ама тогава не знаех. А сега със сцепените пръсти, абсурд да сложа, ще умра от болки при печенето на гела.

# 239
  • Варна
Марита, на 24-ти ще питам и аз, питай и ти, ще е интересно не само за мен, и полезно за всички останали дами какво са ни отговорили баш знаещите относно спарването на скалпа. Аз конкретна препоръка не получих, но намека го усетих от моята онколожка... За опасност от спарване на скалпа не ми е говорила, но насърчаваше възможно най-бързо да се разделя с перуката задължително и към всичко останало да прибягвам само ако наистина усещам нужда. Понеже моите перуки са изкуствени и освен синтетичния косъм и основата им са едни ластици, мрежички от ситно заплетени тънки кордички, уж направени така, че да има вентилация, но съветваха, когато мога да я хвърлям тази перука, така и правех, че тя наистина така спарваше, че и мозъка ми сваряваше направо. При първия удобен случай я махах от главата си, понякога слагах вълнени шапчици, когато ми ставаше студено на тиквата, навивах си памучна хавлиена кърпа на главата, когато почвах много да се потя (имах ги и тези моменти - едни вълни като ме хващаха, баш първата ми менопауза, която като екстра от химията още получих, никъде другъде не се потя, само по главата, китките и стъпалата и на обилни вадички се спускаше, не просто на избили капчици.... точно като една лейка бях, та там прибягвах до хавлиените памучни кърпи), на пират също се правих и си връзвах от онези триъгълните памучни кърпи на главата, те хем по-лекички, хем по-удобни, някак си хем дишаща, лека и комфортна материя, въпреки финната и тънка материя някак ти предпазва оголелия скалп и доза комфорт ти носи, тюрбанчетата също са много добро решение и много момичета тук са споделяли не просто марки, магазини, но дори и начини за връзване. Като цяло избягвай и сведи до минимум носенето на перука, особено пък ако е изкуствена, а ако не ти е студено на главата или много потно, или прекалено грозно и трудно за възприемане махай гащи по голо теме и да не ти дреме.

Ууууу, Лейди, това за което говориш като гел е ония, който при ноктопластиката ползват. Чак такова бетониране НЕ, аз имах предвид ония техните лакове на профитата из разните му там салони, които допълнително дозаякват като покритие в едни като пекарни за нокти. В домашни условия някакъв менте гел лак съм си нанасяла, издъжаше 2 седмици, маникюрист като ти постави там неговия си лак държи 1 месец някъде, не повече, също лесно се сваля, не е оная драма със сложните процедури около ноктопластиката.

Елифантичка, повтарям се, но и аз точно така постъпих. Като ми е студено на тиквата надявах си и аз моята вълнена шапчица, една пухкавка, една с цвят на току що цъфнали виолетови минзухарчета и с едни финтифлюшки отгоре. Клоуна на къщата бях и всички ми се смяха и подиграваха ама ми беше пък комфортно Grinning Нама да мръзна от суета я. Ама аз като един Нарцис винаги пък съм си се кефила през каквито и да е метаморфози и визии преминах. Зимната вълнена шапчица на главата, а надолу износена метълска тениска, откраднати боксерки от мъжО, понеже аз домашни шорти нямам, а явно съм имала нужда от нещо подобно и на краката 3/4-ти памучни чорапи БЕЗ стегнат ластик и ръбове естествено. Мис Страстоубийка! Grinning Ама пък си останах най-Убава в очите на всичките ми близки Grinning

Общи условия

Активация на акаунт