Хашимото. Алтернативно лечение? Тема 2

  • 51 303
  • 486
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 10 474
Беше ми интересно да прочета в последния пост за АИП. Ясно защо не ме влече към него. Ако той казва, че пърженото си е съвсем добре за възпалена чревна лигавица...мен направо може да ме убие. Многото мазнина ми възпалява жлъчката, а многото протеин ми качва уреята - изпробвано. Smiley

Иначе забавно как хората нямат против масово да спазват еднакъв АИП, но ако е еднаква оздравителна програма на Гайдурков вече става проблем. Smiley Със сигурност няма да му адвокатствам. На мен ми е достатъчно да знам, че чакахме 1 година (!) за свободен час, защото хората са много "недоволни" и... не го търсят. Smiley Достатъчно ми е, че по неговата методика се справихме в семейството с рак, Хашимото и диабет, като преди това бяхме пробвали с официална медицина и нещата бяха плачевни. Влизала съм в дискусия с него по различни хранителни аспекти и е отворен за диалог, много ценно и рядко за лекар. С времето някои неща правя по мой начин, а не по негов, т.е. не гледам на него като на някакво гуру. Но той ми отвори очите за храненето и съм му признателна. Трябва да го потърся за добавките, за да ги преценя дали искам да ги взимам, при нас не работеше с такива.

# 346
  • Мнения: 20 022
Моля те не бъркай консултация с уж специалист, на когото плащаш една камара пари, със самолечение по някаква книга. Като отиваш на лекар предполагам не очакваш да погледне на проблема ти по калъп като на предния пациент. Защо ще ходиш в този случай, след като може просто да вземеш протокола на предния?   А да, ювенилен диабет у детето на позната също се беше опитвал да лекува. Резултатът може да се предположи какъв е.
И всъщност цялата дискусия нямаше да я има, ако не беше твърдението, че  УК се лекува със сурови зеленчуци. И единственият, излекувал се, се оказа точно този с рекламираните книги.
Аз смятам, че суровите зеленчуци си имат свое място и време в диетата и са полезни. Включването ми беше за това, че  някой с много проблемни черва може да се влоши, ако премине изведнъж на 100 сурово хранене. Ако беше чела за АИП, щеше да знаеш, че за такива хора например се препоръчва гапс известно време или бульони и пасирани супи в първите седмици.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 05:50 от Дъждец

# 347
  • Пловдив
  • Мнения: 1 152
MondoCane, много благодаря за споделеното. Ще се възползвам от съветите ти Hug

На мен също са ми странни пържените неща в рецептите, но си го обяснявам с това, че книгите са писани от американски лекари, а там си наблягат на пърженото.

Аз имам също проблеми с жлъчката, червата, стомаха...но съм решила да се храня известно време по този начин и да видя дали цялостно няма да се подобрят нещата.
Давате ми много кураж, като споделяте, че сте намалили антителата. Защото аз бях при трима доктори и те казват, че няма начин да се намалят.

А брашна търся, за да си правя лесни междинни закуски. Често пътувам в командировки и няма как да се храня правилно. Затова търся нещо лесно и засищащо поне, докато се прибера.

Не спорете за този Гайдурков. Всяко нещо е въпрос на гледна точка Simple Smile
Разгледах му сайта. Доста е вложил в маркетинг. Полезни неща не открих много. Само, ако се свържа с тях, тогава ще ми разкрият тайната... Такива неща ме отблъскват по принцип, но щом има и доволни от него, ще се опитам да го проуча.

Дописвам се: а как процедирате с алкохола? ясно, че сега в острата фаза не се консумира, но чашка винце позволявате ли си? и как ви се отразява?

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 07:44 от *ashley*

# 348
  • Мнения: 10 474
О, мен бульони много ме влошават, какви ли не опитах.

Ашли, дейността на Гайдуков е толкова публична, че няма накъде повече. 😃 Не се подвеждай. Дори си е публикувал протоколи безплатно за различни състояния. Няма нужда от реклама. Видях какво направи за семейството ми и за познати, това ме интересува. Поплювковци - не. Който мисли, че ще излекува възпаления с пържени и киселинни храни, нека пробва, никой не го спира.

На мен алкохол ми се отразява зле. Толерирам малки количества вино без сулфити.

# 349
  • Мнения: 1 555
Да, АИП залага на много мазнини и малко въглехидрати. Да уточня за мазнината и пърженето. Мазнини освен кокосова, зехтин и мас (от пасищно животно) - никакви не се препоръчват. По принцип пърженето не се промотира специално, но не е забранено. Аз не мога да пържа с кокосово олио, за мен кокосът е десерт, зехтина е скъп, за да пържа с него често, а и самото естество на позволените храни, не оставя много продукти за пържене. С маста някак ми прегарят нещата или аз не мога да ѝ хвана цаката.

Иначе разбира се, че има значение твоя собствен организъм и какво конкретно го дразни, какви съпътстващи проблеми има.
Тъй като при мен няма някакви изявени непоносимости, ми препоръчаха да си направя кръвен тест за толерантност към храни. Както си му е редът при Хашимото, зърнени, млечни - не. И като цяло се припокрива с препоръките на АИП.
При зеленчуците обаче, специално за нощните се оказа, че доматът ми е ок, патладжанът средно положение, но затова пък тиквичката и морковът, които по принцип са позволени, ми вдигат антителата и то почти наравно с лимеца. Аз съм се съобразила с това.
Костният бульон може да не понася и ако има проблем с хистамина.
В масовия случай мазните меса и "добрите" мазнини помагат на червата да се възстановят. И когато не ядем възпалителни храни, нещата се случват.

Аз алкохолът не съм го включила още - страх ме е. Ще видя как ще са ми следващите изследвания и ще мисля по въпроса. Yum Защото ако трябва да сме честни бая се отпуснах с плодовете. Надявам се да не се отрази зле захарта. Та не смея да налея още захар под формата на алкохол ;р

Ашли, за съжаление този вид хранене не позволява кой знае колко "сухи" неща за ядене, които да можеш да извадиш и да си хапнеш по път. Най-вероятно ще трябва кутийка и вилица. Stuck Out Tongue Winking Eye
Иначе ето една рецепта от Инстаграм за кокосови сладки, които стават за разнасяне. Аз съм ги правила 2 пъти. Не мога да кажа, че са ми любими, но стават прилични. От кокосово брашно не може да се очаква кой знае какво.
Скрит текст:
60 г кокосово брашно
40 г нишесте от тапиока
60 г мед
1 лимон - настъргана кора и изцеден сок

Приготвяне: 🍽

Настъргваме на ренде кората от лимона, изцеждаме и сока му.
В купа смесваме всички съставки и добавяме вода. Кокосовото брашно поема много вода, затова добавайте по преценка, колкото е необходимо, докато получите меко тесто.
От получената смес оформете 12 на брой малки бисквитки.
Печете в предварително загрята с вентилатор фурна на 200 градуса за около 10ина минутки.
от cocoholica_
Аз ги пека поне 30 мин., не обичам глетави неща.

# 350
  • Мнения: 10 474
Тестването на храните е много важно. Ти къде го прави? Антитела в серум ли изследва? Аз пуснах направо генетични, че ми писна.

# 351
  • Пловдив
  • Мнения: 1 152
Да, споделете, моля къде и какви тестове за храни сте си правили.
А може ли да се правят, ако вече си спрял да ядеш нещо?
От 2 мес не ям глутен и от 1 седмица съм на АИП или елиминационната диета. Дали е удачно на този етап да се прави такъв тест или е трябвало предварително?

# 352
  • Мнения: 10 474
Ако го направиш сега, ще е отрицателен. Само генетичен може да позитивира.

# 353
  • Мнения: 1 555
По-принцип има хора, които след като влязат в "ремисия", могат да въведат глутен, млечни и да нямат проблем. Но това първо не е вярно за всеки, второ не знам дали след само 2 месеца е възможно да се промени реакцията на имунната система. Трето,  за мен веднъж щом е отказан глутена, освен ако не ви е много трудно без него, по-добре е да не го въвеждате обратно. Общо взето съвременните сортове пшеница се селектират да са с повече глутен, за да са по-пухкави продуктите и отделно вече въпросните продукти се преработват с цел да издържат повече време без да се развалят. Никой не мисли за това какви полезни вещества остават. Но това си е личен избор, не искам да намилам на никого :р

Според мен има смисъл да се изследвате.
Аз също бях минала вече месец и половина от режима (в началото и аз бях доста уплашена и го спазвах като войник), когато направих изследването, не е било преди това и въпреки това излезе много силна реакция към житните.
Направих го в лабораторията на болница "Св. Иван Рилски", но и в други лаборатории го правят. Това е кръвен тест за нетолерантност към храни.
Моят е за 108 храни и беше около 320 лв. В последствие видях, че лаборатории Карандилов редовно пускат ваучери в Грабо за такъв тест и за същите пари може да изследва човек два пъти повече храни, но какво да се прави.
Живот и здраве, един ден когато вкарам анти-телата в норми, ще го направя отново и ще видя дали непоносимостта към определени храни е намаляла.
Аз най-вече искам да спадне към някои плодове (но в момента така или иначе трябва да ги ограничавам доста), надявам се да мога да ги ям за вбъдеще. Защото например според теста мога да ям лимон и грейпфрут, но мандарина и портокал - не. И най-голямата мъка ми е ябълката, към която има голяма непоносимост. Не мога да си обясня защо, но се съобразявам, иначе са пари хвърлени на вятъра.

Соул, специално си търсих теста да видя какъв е точно ;р, значи в серум са анти-телата. Генетичен сигурно е още по-добре, но не съм знаела за него.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 18:33 от MondoCane

# 354
  • Мнения: 10 474
Благодаря, Мондо. Аз чакам резултатите от моите генетични. Иначе от преди 9 години имам тест за непоносимост по групи храни. Но това се променя с елиминационна диета. Генетичните са друга бира. Макар че има твърдения, че дефектни гени, ако ги има, също може да се изменят. Голямо ми е вълнението точно към плодовете какъв ще е резултатът. 😇

# 355
  • Мнения: 1 555
Ще се радвам да споделиш, за да знам дали да се надявам. Yum

# 356
  • Мнения: 10 474
Добре, ще пиша. ✌

# 357
  • Мнения: 2 453
И аз да се включа,до този момент повече ви чета.От есента официално съм диагностицирана с хашимото и хипофункция.ТСХ ми беше 5 и според ендокриноложката е малко над нормата,което не е толкова страшно.Не ми изписа нищо ,освен вит Д,просто проследяване,тъй като освен него всички др.изследвания са в норма.Обаче,симптомите при мен бяха косопад,изтъняла коса,нервност,покачване на 3-4кг.,които не можех да сваля със спорт,цикъл на 22дни и сърцебиене.От прочетеното тук и в нета,предприех спиране на глутен и млечни за три месеца.Резултатът е страхотен-цикъл на 26-27ден,чиста кожа,сърцебиене и умора липсват,ТСХ 2 ,5.Косата ми е като перушина,но поне не пада.Вит Д продължава да е нисък(от 19 на 23 се е покачил).Според вас има ли смисъл да правя тест за непоносимост към глутен и млечни,реално нямам идея кое от двете(или и двете)е дало резултат?Като цяло ми липсват млечните,когатоо пробвам да въведа обратно нещо от тях,не усещам нищо,което да ме наведе на мисълта,че е проблемно.🙄

# 358
  • Мнения: 10 474
Имат смисъл генетичните тестове, защото ако са положителни, това е тежка обремененост. Другите непоносимости се оправят с елиминационна диета. Дори и една храна да те алергизира, ако много ти липсва, може да я приемаш 2-3 пъти седмично без да ти "преобърне колата". След като си минала елиминационния период. Ако започнеш да преяждаш с една храна, можеш да си "отгледаш" непоносимост към нея, дори и преди това да си я усвоявала добре. Принципът на ротационно хранене ми беше даден от лекари при изследвания в Германия.

# 359
  • Мнения: 1 555
От млечните обикновено кравето мляко, най-вече прясното, е най-проблемно.
Овче и козе кисело, може би и сирене/кашкавал от тях е по-добре, ако чат-пат си хапваш.
Гледай да не вземаш обезмаслени млека.

Общи условия

Активация на акаунт