Хашимото. Алтернативно лечение? Тема 2

  • 51 299
  • 486
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 10 473
И аз не бих издържала на някакви ангажиращи схеми, вероятно. Придържам се към просто и лесно хранене.

Елица, аз АИП в детайли не познавам. Мога да ти кажа какво правихме аз и майка ми, за да се справим. Аз имам още малко МАТ, майка ми изчисти всичко. Но хипофункция нямам, а преди няколко години имах. Моят проблем с храносмилането е още от раждането ми. Първо сурова храна - зеленчуци, плодове, семена, ядки, жълтъци. После включих и сурово сушено месо и маринована риба, аз съм с нисък феритин. После + готвени храни. Наблюдавах кои храни ми действат възпалително и никак не е лесно да се установи. Това само на ниво храна. Отделно промени в цялостния начин на живот.

# 331
  • Мнения: 20 022
Е, точно човек с улцерозен колит се излекува със сурова храна, така че...
Кой, Мермерски ли Grinning

# 332
  • Мнения: 10 473
Не, не познавам случая на Мермерски. Владимир се казва.

# 333
  • Мнения: 20 022
Може и аз да бъркам името. Едни книги, които Гайдурков продаваше в кабинета си заедно с една камара добавки.
За всеки случай от многобройните хора от темата за УК ни един не се е излекувал, така че статистически един Владимир от какво е влязъл в ремисия не е показателно.

# 334
  • Мнения: 10 473
Леле, Гайдурков и добавки ли предлага вече!? 😵 Едно време беше против.

Не проследявам случаите на УК, не се налага, Слава Богу! Но като човек с пропускливи черва знам, че за кратък лечебен период суровата храна ми действа много оздравително, за разлика от киселинните сготвени месо със зеленчуци.

# 335
  • Пловдив
  • Мнения: 1 152
Искам да ви кажа, че днес ми минаха мисли да се откажа, но ми дадохте надежда. Благодаря!
Уютно е във вашата тема.
А как е възможно да се яде месо всеки ден? Аз преди ядях два пъти в седмицата, а сега се налага да е всеки ден.
Най-трудно за измисляне са ми закуските. Без зърнени, хляб и млечни изобщо не мога да балансирам закуската. А месо на закуска...пфууу

Аз съм с много висок ТАТ - над 1000 и висок МАТ - над 200. Силно се надявам да овладея възпалението и да ги смъкна тея пусти антитела.

# 336
  • Мнения: 10 473
Майка ми беше така преди 6 години, но обратно за МАТ и ТАТ. Аз не съм убедена, че човек трябва да се насилва да яде нещо, ако тялото му не реагира добре. Без значение дали сурово, дали месо, дали плодове. Може да пробва и да проследява. Когато имах нужда от месо, на мен ми се ядеше месо. Не е било да ми се повдига от дадена храна, а аз да я ям... Това, естествено, не означава човек да яде кроасани, защото са му много приятни. 😁 Говоря за натуралните храни. И най-добре да е на интервално хранене, тялото няма нужда да се тъпче с храна толкова често, особено при АИ състояния, но не само.

# 337
  • Мнения: 20 022
Значи постоянно бъркам Мермерски с Владимир Мутаров и смятам, че книгите му са глупости за УК. Преди 10г се случва това, не сега.
Мен АИП изобщо не ми беше труден, но аз сутрин не ям. Само плодове понякога.
1/4 е месо, вътрешности, 3/4 зеленчуци, мазнини, маслини, гъби.
Реално на Гайдурков диетата е още по-рестриктивна-само сърови зеленчуци, плодове, ядки и суров жълтък. Няма мазнини и месо.
Не пречи да се види дали на сурови зеленчуци човек се чувства ок. Две седмици не е много време, но аз нямам воля за такива драстични режими вече.
Хватката е да се спрат зърнени, млечни, захар, които са най-възпалителните храни. Другото са нюанси.

# 338
  • Мнения: 10 473
Aз съм правила по Гайдурков. Месо ми включи веднага, даже и като междинни хранения, заради ниския феритин. Зърнени имах, безглутенови. Мазнини също - авокадо, семена, ядки, по-късно и животински мазнини.

Иначе кое е глупост и кое не вече пораснах достатъчно Simple Smile да знам, че не се квалифицира, защото глупостта за мен е спасителна за някой друг.

Не смятам, че има режим-панацея. Човек трябва с търпение и наблюдателност да открие неговия. Има тема за високомазнинен режим във форума. Има доволни. Има и хора, които са проявили проблеми след няколко години на режима. Падат големи поплювки от едната група към другата. Със сигурност и двете са прави. За себе си и собствените им тела. Не за всемира.

# 339
  • Мнения: 20 022
Ти не си имала обаче УК. Така че такива твърдения като горното как някой се излекувал от УК са подвеждащи и опасни.

# 340
  • Мнения: 10 473
Нямам причина да мисля, че човекът, който го казва, лъже. По същия начин някои твърдят, че Хашимото е нелечимо. Защото те не са го постигнали и има цяла група с хора, които не са го постигнали. А такова вменяване е невярно и опасно.

# 341
  • Мнения: 20 022
Е, точно човек с улцерозен колит се излекува със сурова храна, така че...
Така, както си го написала, излиза, че лично го познаваш, което е подвеждащо. Нито споменаваш къде е написано, за да си направят хората изводите и да потърсят информация.
За влизане в ремисия при Хашимото има достатъчно книги с научния бекграунд кое как влияе на имунната система и на хормоните.

# 342
  • Мнения: 10 473
Да, лично го познавам и съм имала лични разговори.

Относно системата на Гайдурков, тя се адаптира към всеки пациент и е невярно да се твърди какво включва и какво изключва, колкото и да има основни положения.

Научния бекграунд изпраща много хора в категория "безнадежден". Медицината дори не може да понесе, че състоянията са излекувани, нарича ги "в ремисия". 😬 За щастие на обществото и прискърбие на лекарите, това не е вярно. Желая успех на всеки, който има характер да се бори за здравето си. Съветвам ви да не следвате науката, тя е тромава и тесногръда. Следвайте си телата, те наистина носят божествена частица и знаят какво и как, предвид колко "невъзможни" неща постигат.

# 343
  • Мнения: 20 022
От 6 човека, които сме били при Гайдурков, всичките имахме едни и същи листи с препоръки. И на всички пробутваше едни и същи добавки на баснословни цени плюс книгите на Мутаров. Радвам се, че е намалил комерсиалността.
Сега остава да спре да пуска фалшиви новини с Ковид конспирации.

# 344
  • Мнения: 1 555
Ашли, аз спазвам АИП и съм правила елиминационна фаза. Изключени са много неща. На мен най-трудно ми беше също, да ям толкова месни продукти, особено на закуска, защото по принцип не закусвах преди този режим. Сега също не закусвам. През есента наполовина бях свалила и двата вида анти-тела, сега на пролет пак ще се изследвам.

В елиминационна фаза на АИП ядките са изключени.
Скрит текст:
Постепено човек започва да се интересува и от други варианти на здравословно хранене. За автоимунни заболявания също така препоръчват интервалното гладуване, което означава, да се яде по на рядко. За сметка на това пък АИП-философията поддържа тезата, че при Хашимото не трябва да оставаме гладни. Stuck Out Tongue  Така че наистина по-скоро трябва да се съсредоточиш в това да изключиш възпалителните храни, а не толкова закуска ли е, обяд ли е, засукана манджа ли е.

Консервирани, пакетирани, колбаси, храни с добавена захар, консерванти и химии не се ядат. Без глутен, млечни, така наречените нощни зеленчуци (картоф, патладжан, домати, чушки), червен пипер (не се яде дори и в стандартната АИП диета). За мазнина се ползва само зехтин и кокосова мазнина (олио, масло). Олиата от семена са възпалителни, богати са на омега-6 мастни киселини, добити са чрез много сериозна преработка. За напитки - нищо със захар вътре. Общо взето освен вода и газирана вода, не остава кой знае какво. Знам, че може комбуча и воден кефир, но аз нямам желание да отглеждам ферментационни гъби, иначе тези напитки са и пробиотични.
Месото трябва да е пасищно, но аз си купувам месо от една месарница, където надали е пасищно, но не е и като това в хипер-маркетите. Пилешкото е това, с което най-много трябва да се внимава. Общо взето трябва наистина да ти е пасищно пилето. Аз мноого рядко си вземам. То без това не е и мазно. Stuck Out Tongue
Всякакви видове карантии се приветстват, колкото по-мазни, толкова по-добре. Поне 3 пъти в седмицата трябва да се яде риба. Зеленчуци можеш да си печеш, можеш и на сурова салата.
Костния бульон е съществена част, аз и до сега го пия, вече една година. Не го варя по 48/12 часа. Варя го по около час и 30, два. Купувам си свински тръбни кокали или телешки (те не са тръбни, имат месце и става като супа вкусен).

Аз правя долу-горе следното. Купувам си риба. Обикновено скумрия, сьомга - да е по-мазна. Въпреки че четох доста лоши неща за фермите за сьомга, а пък аз диво уловена не съм засичала. Така че вече не вземам. Опичам я. Примерно 2 риби, на по 2 парчета. Ако и друг ще яде повече, после остатъка си го прибирам. Купувам си свински дроб (друга карантия трудно ям, но ако обичаш език, мозък и всякакви други още по-добре) - пържа го или го пека. Купувам си някакво месо. Може джолан, може кайма (за месарница с малко по-добра репутация говорим) - опичаш си кюфтета или месото. Общо взето както ти харесва. Стига да ползваш позволена мазнина, може всякак да го сготвиш. Към дроба, рибата, месото можеш и зеленчуци да сложиш - лук, тиквичка, моркови, батати, карфиол, броколи... Или когато искаш да си направиш отделно и да си комбинираш.
Вече като ги имам сготвени тези неща, седят ми в хладилника и си редувам - днес ще изям на обяд парче дроб със салата от маруля и краставица. Вечерта кюфте/та с печен карфиол или пък салата от червено цвекло. На другия ден на обяд ще ям парче риба пак със зеленчук по желание, а вечерта от месото или от дроба. И така редувам. Като ги изям пак риба някаква купувам (а аз хич не съм любител на рибата, ама какво да се прави), купувам си и свински уши, за салатите вземам различни видове маруля, мешам ги... и така общо взето. Зеленчуците са изключително съществени. Гледай винаги да имаш дали някаква салата, дали нещо печено/пържено. Спанак, лапад, всякакви зелени. Вече от месните може и да пропуснеш пък ако ти дойдат нанагорно. Направи си салата с повече зехтин, вземи си лъжица кокосово масло. Да е мазно.
По принцип казват, че всичко трябва да е прясно, сега приготвено, но човек няма как да готви по 2 пъти на ден. Може от месото и супа да си правиш, с морков, целина.. Киселото зеле се счита за пробиотична храна и се препоръчва, и с него можеш да готвиш. С месо, без месо, на салата, на сарми с кайма.
Има какво да се яде, няма нужда да правиш някакви иноваторски рецепти, освен ако не ти се занимава.
С всяко ядене пия по чаша бульон (200 мл. чаша), даже го топля и слагам по лъжица кокосово масло, за да става по-мазно, но не винаги ми понася.
Тапиоката аз не я харесвам особено, тя става една такава по-лигава. Кокосовото брашно също не се доближава особено до пшениченото. Най-добре става доколкото знам брашното от тигрови ядни, но не съм ползвала. light_side_of_the_food в Instagram има мн рецепти, както е писала Дъждец, тя има и блог, много полезни неща може да прочетеш за храните, дори и да не готвиш по рецептите.
Брашното от касава харесвам за палачинки. Нямат много общо със стандартните, но биват. Аз слагам брашното, слагам сол и вода докато стане средно гъста каша. Да може свободно да се разлее по-тигана. Ако е по-гъста, става по-дебела палачинката и колкото и да я печеш, ще е глетава. Иначе се разлива и става на дупки като дантела, но се опича.
За десерт брашно от рожков с малко мед и малко банан например. Но захарта ако можеш я избягвай поне в тази първа фаза (меда казват, че може по лъжичка на ден,а плодовете до 2 на ден).
Но тези брашна са по-скоро да се поглезиш чат-пат, а не да ги консумираш редовно. това са въглехидрати и ако можеш - спести си ги.
Както Соул е писала не винаги е толкова лесно да се прецени, коя храна ти влияе възпалително. Няма гаранция, че при въвеждане на нещо ще изпиташ дискомфорт и веднага ще ти светне лампичката.

Аз на прима виста за това се сещам. Просто приготви си 2, 3 неща по-най простия начин и ги редувай. Като ги изядеш пак приготвяш и така. Вече като влезеш в ритъм може и с рецепти да експериментираш.

Общи условия

Активация на акаунт