Хашимото. Алтернативно лечение? Тема 2

• 52 086
  • 486
  •   1
Отговори
# 360
Може би ще се спра на вариант,рядко и по малко.Овчето и козето,не са ми по вкуса.Пробвах безлактозни продукти,ядкови,не са много ок,но ще си ги наложа.Иначе за сирене и кашквал си умирам.

# 361
Доколкото чета тук и там, лактозата не е единственият възпалител в млякото. Има други дразнещи съставки.
Ще постна в скрит текст една публикация от Инстаграм за млякото, която ми се струва, че е полезна и добре е обяснено.

Скрит текст:
От тук съм я копирала, да няма недоразумения ;р: https://www.instagram.com/light_side_of_the_food/

Има ли разлика, ако консумираме продукти от козе или овче мляко? Оказва се, че да.

Много съвременни автори защитават идеята, че можем да се възползваме от полезните свойства на млякото, като след успешна реинтродукция започнем да приемаме млечни храни, произведени от козе и овче мляко.

Вторият най-разпространен протеин в млякото е β-казеинът, който има най-малко 12 различни варианта. Двата най-често срещани варианти се наричат А1 и А2 β-казеин и се оказва, че макар да са изключително сходни, те имат доста различен ефект върху здравето ни.

За А1 β-казеина, съдържащ се основно в кравето мляко, се смята, че причинява стомашно-чревно възпаления (включително активиране на Th2 клетки, които стимулират образуването на антитела и предизвикват освобождаване на хистамин), както и мозъчна мъгла. Някои автори свързват консумацията му с атеросклероза, исхемична болест на сърцето и диабет тип 1.

Въпреки че в тази посока са необходими повече изследвания, има основания да се смята, че консумацията на млечни храни, съдържащи предимно или изцяло А2 β-казеин (наличен основно в козето и овчето мляко), може да е решение за хора с лактозна непоносимост или алергия към млечния белтък. Консумацията му няма ефектите, отнасящи се до А1 β-казеина.

Майчиното мляко също е предимно А2 β-казеин, въпреки че може да съдържа повече А1 β-казеин, ако диетата на майката е с високо съдържание на А1 млечни продукти.

# 362
Има една книга за лектините на dr Gundry. Не е за Х.точно.  Та, той също препоръчва мляко с А2 казеин или козе/овче. Имало и специална порода крави, които давали А2, а не А1.

# 363
Здравей, soul81! Би ли споделила къде направи генетичното изследване на храните?

# 364
Лаборатория Геника.

# 365
Ще се радвам да споделиш, за да знам дали да се надявам. Yum
Имам генетична непоносимост към алкохол. Повишен риск към глутен. С плодове и млечни генетично нямам проблем, стига да не са хистаминови, защото имам и повишена хистаминова чувствителност. На генетично ниво - толкова. Разбира се, човек може да си направи непоносимост на негенетично ниво при неправилно хранене. Беше ми много полезно изследването.

# 366
Радвам се, че плодовете са ти ок Simple Smile
А за млечните, щом генетично няма проблем с тях, това значи ли, че няма проблем да ги консумираш и за Хашимотото? Резултатът ти реално показва, че те не са ти възпалителна храна и не вдигат антителата?

# 367
Генетично нямам проблем, но преди години антителата в серум за млечни бяха положителни, защото ги преяждах. Simple Smile Затова за тях ми назначиха елиминационна диета, а за всички останали храни - ротационна. Има млечни, които повишават и хистамина. Въобще... Това за храните трябва да се учи още в училище.

# 368
Хахах Grinning Ама наистина няма да е зле поне СИП да има. После не дай Боже да ти дойде до главата нещо такова и гръмва, докато разбереш кое, как, защо...
Хистаминовата непоносимост е много кофти, него във всякакви видове храни и ядки го има.

# 369
Ами то е полезно да се знае, за да не ти дойде до главата. Simple Smile Ядем всеки ден.

Добре, че не съм с пълна хистаминова чувствителност. Т.е. мога да ги приемам храните, но да не са в количество. Приложили са и списък. Аз си бях и забелязала. Преди години правех чак обриви, хистаминът ми беше в небесата на кръвните изследвания. Взимах и антихистамини. Сега само ми потвърждават, че върви генетично, не ми е съвсем изненада. Ядки ям по малко направо всеки ден. Не ми е попречило да сваля антителата в норма. Вероятно защото не е имало и други хистаминови храни и няма натрупване.

# 370
  • Пловдив
Здравейте. Бързам да споделя малкия си напредък с вас.
Ето резултатите ми от днес:

Другата седмица ще посетя пак лекар, но се радвам, че пустите антитела намаляват. ТАТ от 1114 сега са значително по-малко. Всичко е намаляло, освен Т4, който се е увеличил с 1. Не знам защо.

Аз сега съм на елиминационната диета, вече почти месец. Спазвам я стриктно. И пия селен. И се бях отчаяла малко, защото не се чувствам толкова добре, колкото предполагах. Колегите ми казват, че изглеждам по-слаба (същите кг съм си) и свежа, но не се чувствам така. Но явно е бавен процес и просто трябва търпение и постоянство.

Ще си изкарам диетата докрай и после съм решила да почна АИП, но в комбинация със Зоната. Ще видим какво ще се получи.

Много ми е трудно с това месо. Тъй като само това ми е протеинът, измъчвам се да го ям на всяко хранене. При положение, че преди ядях месо 2 пъти в седмицата, ако се сетя. Търся телешки протеин по фитнес магазините, но не намирам чист. Все са с някакви подсладители, овкусители, аромати... Ако някой ползва такова нещо, моля за идеи къде да го търся.

И да ви кажа за тази мака. Не мога да я наместя в храненето. Пробвах на чай, на "лате" по Изабела Уенц, ама ... Tired Face гадна ми е. А имам още в пакета.
И също кейла не мога да го сготвя вкусно. Пробвах задушен, на чипс... освен че умириса апартамента, друг ефект не усетих. Но ще му дам още един шанс.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 13:31 от *ashley*

# 371
People Dancers Hands Facepunch Ехеее, браво, това са много добри резултати и то сравнително бързо. Организма ще се донагоди още повече. Т4 пак е в нормата, може би е нормално да е по-висок по принцип?
И на мен месото ми идваше в повече. Не съм вегетарианец, още по-малко веган, но просто чисто като предпочинания обичам повече постни манджи. Беше ми бая нанагорно. Вече свикнах.

Аз пък съм решила да комбинирам с интервално постене, по-специално - едно хранене на ден. Моето е вечер, но понякога ям и по 2 пъти на ден. Слушам разни доктори в Ютюба, казат че е добре при автоимунни. Хем ще намаля мИсото малко. Yum

# 372
Т4 трябва да е по-висок, иначе говори за хипофункция.

Интервалното хранене е супер, най-ефективното, което съм пробвала.

Ашли, поздравления за напредъка. А иначе никак не одобрявам насилственото хранене. Ако тялото отбягва нещо, винаги има много добра причина, доказана или не.

# 373
  • Пловдив
Да, soul, ама явно тялото ми е искало месо. Защото и липидният ми профил се е подобрил. Всичко е надолу.
Ще изкарам до края на диетата с повече месо, а после ще мисля как да го замествам. Като има бобови, ядки и семена е по-лесно. Сега е само месо и риба.
Значи Т4 трябва да е по-високо? Благодаря.

Ще проуча и интервалното хранене. Чувам от доста места за него.

Ама ако още някой лекар ми каже, че храненето нямало значение... Rage
Аз нищо друго не съм променила. И един селен добавих. Стресът го боря, но за сега той печели Wink

# 374
А бъбречните следиш ли? Аз както се радвах на подобрени резултати, а ми се гадеше от месо вече, се оказа, че съм завишила много уреята. И понеже се насилвах да се храня "правилно", чак ми започна болка по вените. Тогава се и усетих да изследвам, със закъснение. Намалих месото и след около 2 седмици всичко беше наред.

Общи условия

Активация на акаунт