Любители на кучета - 91

• 17 211
  • 719
  •   1
Отговори
# 270
  • под тепетата
Прекрасна снимка, Коте!

# 271

Скрит текст:

Този сладур е на 14 години. Дворно куче. Стопанинът му, стар дядо, починал миналия месец и синът му решил да доведе кучето в града, вместо да го изостави да се скитосва само из селото. Има парцел в близост до дома ми, който дава под наем за паркиране. На този парцел е затворил кучето в 10 кв. м. заградено с дъски и мрежа пространство. Една вечер, както си минавахме оттам с детето, чухме лай и забелязах, че там имоло затворено куче и като видях тази душичка не можах да я зарежа там. Толкова мил и жален поглед... Издирих тоя, който уж гледа кучето (с филии с лютеница и хлебна попара) и му предложих най-любезно да ми позволи да разхождам кучето, да ми покаже от къде се отваря това заграждение. Казах му, че ще му намеря нашийник и ще го свикна на разходки наоколо постепенно. Той нямал време да го разхожда. Кучето никога не е разхождано. И пиша тук с молба за съвети и информация как да процедирам, понеже има и проблем:

1. Кучето има видима дерматофитоза. Липса на козина по крака, гърба и опашката. Не знам дали е възможно да е краста и как трябва да го лекувам и да се пазя в случая. Ще се опитам да го заведа до ветеринар пеша, но не знам дали ще успея. Накратко да ми кажете как се лекува най-лошия сценарий - краста. И как успешно се лекуват гъбички. Козината е оплешивяла на участъци и той постоянно се чеши и разранява. Кучето не вижда грам слънце в това пространство. Спи на едни мухлясали дъски.

2. Какъв повод да избера за кучето? Купих един нашийник с мека подплата, но не знаех въже или верижка и колко дълга да бъде тя. Моля за помощ за избора. Кучето е абсолютно дружелюбно и спокойно в заграждението. Храня го и вече ме познава и всеки път ми се моли да го изкарам от там, чрез скимтене и отиване към входа на заграждението.

3. Ако има краста как да го разхождам? Какви превентивни мерки да взема? Имам котки вкъщи. Не бих искала да им лепна нещо от кучето.

Последна редакция: нд, 31 мар 2019, 18:47 от amy_nka

# 272
Здравейте,
много благородна постъпка. Според мен трябва да заведете кучето на лекар  и да се види какво е състоянието му.
Човекът сговорчив ли е? Вижте,разбирам възмущението ви, но все пак този мъж не си е взел куче сам - направил е каквото е могъл, изправен пред свършен факт и то при смъртта на баща му - проявете разбиране и вие. Щом на двор е доживял до 14 години този сладур, значи не е гледан чак толкова лошо Simple Smile
С краста не съм се сблъсквала - не мога да бъда полезна.
Но в почти всеки квартал има вет.клиника на пешеходно разстояние - в моят, който е доста забутан, има 3-4 за които зная. Потърсете и го заведете направо, за да се изяснят рисковете и за вас и за вашите дом. любимци.

# 273
За краста, само се мажи с някаква течност на местата, но каква точно...тоест ще може и сама да го правиш.
Супер благородна постъпка.
И новия собственик изглежда е зговорчив щом е позволил. Могъл е да помисли, че търсиш нещо друго там и кучето е само предтекст.

# 274
  • София
Коте, много е тъжно това, което се е случило.
Навремето мъжката ни болонка бавно започна да ослепява, когато беше на три годинки. Излязоха му някакви язви в оченцата и за съжаление тогава нямаше такива клиники и апаратура като сега. Но си го гледахме и му се радвахме докато дойде времето му да се раздели с нас. Много сълзи изплакахме, когато ни съобщиха, че ще ослепее, но въпреки това имаше хубав живот.

Нашият глезанчо от снощи.

# 275
  • Bарна, морето, сините вълни
Прилича на някой жабок Харли. Heart
А дъщеря ти/ако това е дъщеря ти, де/ има много дълги миглиии, пу пу пу

# 276
Ами, да, сговорчив излезе и дори ме предупреди да внимавам с уличните кучета, да не го нападнат, понеже не е излизал никога на разходка. Сестра му работела в стола на някакво училище и му носела от време на време кюфтета и подобни остатъци, но аз всеки път като отида (отивам всеки ден), виждам изсипан само мокър хляб или филии с лютеница на една мръсна табла. Водата му беше цялата зеленясала. Смених му я с нова купа. Предполагам, че на село е бил в голям двор, а тука се храни и изхожда на едно и също място в рамките на тези 10 м2. Очите му са гурелясали също. Възрастно е кучето - липсват му зъби и лек артрит има. Просто мястото му се отразява зле на здравето. Но е много добро куче - смятам, че дядото си е обичал кучето, защото е свикнало с хора. Намислила съм да му топлоизолирам колибката и да му постеля нещо меко. Просто кучето никакво слънце не вижда. По думите на новия стопанин Ласи е гледан от кутре при тях и за това не можал да го изостави на село. Споменах и за лечение, че му трябва. "Ами трябва да се намаже с нещо" и до там. Просто го тествах да разбера какво му е отношението и загрижеността към кучето. Той няма директен контакт с кучето - само му пуска през оградата храната и изчезва. И кучето стои по цял ден само. С други думи, сговорчив е, но е пинтия - нищо че има собствен бизнес и дава помещения и паркинг под наем. Аз реших, че на своя глава, каквото мога ще помогна, без да споменавам нищо пред човека.

# 277
Ние бяхме в борисовата, запозна се с всички кучета, до които можеше да се добере и се вози за пръв път в автобус, като на отиване трепери през цялото време. И една Кари, дето много смела го раздава като има защитник в негово лице

# 278
  • София
За кучето от заграждението - ветеринар задължително.  Не може да се прецени така какво е - гъбички, краста... За разходките няма проблем,  стига да не го събирате с други животинки, така мисля. Поддържайте добра лична хигиена и си отделете едни дрехи за разходка на кучето, които сменяте веднага, като се приберете и котките са нямат достъп до тях. Като разберете какво е и как се лекува, изперете дрехите с дезинфектант.

Тонка, първото ми куче - Бела, разви катаракта още на годинка. Що рев изревах тогава, то и отношението на доктора имаше значение де... каза, че това куче е сляпо и нищо не вижда... толкова бездушно го каза, че единственото, което можех да направя, беше да си хвана кучето и да изляза. Свлякох се на стълбите пред клиниката, гушнах си Бела и ревах, ревах... МП беше с мен, той се оправил с доктора, питал какво-що, платил, и ме намери на стълбите, все още гушкаща Бела и ревяща...
По-късно една друга ветеринарка ми обясни, че изобщо на кучетата това не им пречи, направи един тест със свещ и каза, че според нея кучето си вижда до голяма степен.
Досега говорих с момичето, прати ми клипче на Хедуиг. Кучетата нямат чувство за disability. Те просто продължават напред. Не страдат по загубеното. Може би това е урок, който трябва да научим от тях.

# 279
Целувки и прегръдки за Хедуиг!

За кучето от ограждението - лекар. Трябва да се вземе натривка  и да се види гъби ли са, краста ли са или нещо друго. За разходки може и от онези поводи, които са и нашийник 2в1, стуват ми се удобни за такива ситуации, по приютите много ги ползват. И специални дрехи, които се свалят в къщи и отделят или перат.

# 280
Целувки и прегръдки за Хедуиг!

За кучето от ограждението - лекар. Трябва да се вземе натривка  и да се види гъби ли са, краста ли са или нещо друго. За разходки може и от онези поводи, които са и нашийник 2в1, стуват ми се удобни за такива ситуации, по приютите много ги ползват. И специални дрехи, които се свалят в къщи и отделят или перат.

Какви са тези поводи 2в1? Може ли снимка? Ето такова нещо купих аз, но не знам с какво да го комбинирам (въже или верижка):

# 281
Ето това имах предвид:

Много е удобно. Кучето няма нужда са седи с нашийник постоянно или пък по-лесно се нахлузва от нашийник, ако нашийникът ще се маха и слага. За подобна среда е практично. 

Но след като вече си взела нашийника, вземи такъв повод, какъвто на теб ще ти е удобен да държиш и контролираш кучето. Въже, верижка, кожа... Под верижа метално с халкички ли имаш предвид? Ако е дългокосместо, няма да е удобно, че ще се оплита в козината.

# 282
  • София

Леле, Денис колко е сериозен в градския транспорт:smiley:

Радвам се, че малката бишкота е по-добре и си играе. Сигурна съм, че ще си живее прекрасно, макар и с едно око, те наистина не са като нас, не се самосъжаляват и не страдат за такива неща.

# 283
Моят звяр продължава да ръмжи когато е в клетката. Пуснах клипове при мама Еми и се надявам на адекватвн отговор, а не на "след 4м. започва обучението"
Просто като ми се зъби и напада , на мен действията са ми доста ограничени вътре, а някак си не ми се иска да ме нахапе. А освен да го ступам в такъв момент, нищо не ми идва на ум... Ако сте в групата там и имате предложения.....
Много ме е яд , че прави така ...

# 284
Със закъснение честитя рождения ден на Макс! Да е здрав и послушен!

За малката бишкотка - знам, че ще е още по-обичана сега. Дано това да е било и да има дълъг и спокоен живот нататък!

Тони, ще споделя какво ни разясниха нашите ветове за обезпаразитяването - хапчета, каишки, и пр. понеже аз постоянно ги разпитвам. Първо отидохме с идеята за кашика. Вет каза, че каишките действат като репелент, т.е. отблъскват гадините само в първите 1-2 месеца от слагането. После започвали да действат на принципа на хапчето - тровят гада, когато се закачи. Увериха ни, че хапчето е по-добре пред каишката от гледна точка на сигурността на стопаните, защото кърлежа можел да полази кучето и да се пусне примерно вкъщи, отблъснат от каишката. Та по-добре да се закачи и да си умре натровен от хапчето, отколкото да падне вкъщи на дивана.  Аз мисля следващото хапче да е Нексгард спектра+Дронтал/Цестал, макар че от вторите ни уверяват, че нямало смисъл всеки месец, а на 2-3 м.

Аз да попитам - нормално ли е при двуразово хранене кучето да ака по 4 пъти на ден? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт