Плюсове и минуси на кварталите в София - 5

• 47 542
  • 768
  •   1
Отговори
# 435
Аз пътувам с трамвай и контингета определено е по-читав, отколкото съм виждала из метрото, в редките случаи, когато съм го ползвала. В трамвая се става на майки с деца и възрастни хора, в метрото пътуват само мумии, вторачени в телефона.

На бременни се става рядко, съгласна съм. Но и в чужбина (уж цивилизацията) е така.

# 436

Преди малко бяхме на оглед на апартамент зад фитнес Пулс в Манастирски ливади.. Апартаментът е с три стаи , две големи терсаси, просторен, има прилично разстояние между сградите...
Обаче кварталът ми е съвсем непознат.
Може ли някой да сподели мнение за околността.

Паркирането е ад. Платените паркинги са пълни догоре, някои имат списъци с чакащи. Ние сме малко по-надолу от Пулс близо до посолството. Повечето улици са еднопосочни, но голяма част от шофьорите не се съобразяват. Малко отклонение- прибирам се онзи ден, вървя си по улицата и някакъв решава, че трябва да влезе срещу движението и да се опита да ме прегази. Не стига, че въобще не се впечатли, ами и при посочването от мен на знака, забраняващ влизане в улицата ми вика " и кво?". Хранителните магазините не са много, Била не я харесвам. Улиците около нас са без дупки, с изключение на една с 2 дупки. Онзи ден я разкопаха на 6-7 места (??) уж да оправят дупките, така я и зарязаха. Има приятни хора има и неприятни. Лошо  впечатление ми правят тези от скъпите затворени комплекси с охрана, доста груби индивиди има. Иначе като цяло сме доволни. Тролея е редовен, трамвай 7 също. Спокойно е около нас и доста тихо, само птички и детски глас се чуват.

# 437
От хора до хора има голяма разлика. Както в крайните квартали, така и в затворените комплекси. Миналата седмица в самолета се заговорих с едно семейство от затворен комплект в Манастирски ливади. Много приятни хора, а дъщеричката им на 10 години - сладурче, възпитана, прекрасно дете.

Не знам защо Манастирски ливади е така прехвален - и той е краен квартал до Околовръсното. Има малко градски транспорт и е безобразно застроено, еднопосочни улици и трудно придвижване. За мен единственото му преимущество пред други крайни квартали като Надежда, Люлин, Дружба и т.н. е, че сградите са ново строителство.

# 438
  • София
...безскрупулен брокер, който го е излъгал в очите, че кварталът е комуникативен. Ако под комуникативен се разбира, че се налага да си говориш по 30 пъти с всеки, който се опитва да намери дома ти – без значение дали е приятел, таксиметров шофьор или доставчик на пици, да – Манастирски ливади е сред най-комуникативните места във вселената. Да живееш в този абсурд не минава безнаказано – все пак играта ти е да минаваш ежедневно по улици, които се вият като змията на старите 3310-ки, няма как да се чувстваш добре.

Все пак материалът е отдавна, сигурно има подобрения. Пуснаха 304 дотам, макар че рейсовете са майка плаче

Последна редакция: чт, 30 май 2019, 12:10 от Cuckoo

# 439
Аз не мисля, ще Манастирски ливади е прехвален. Точно обратното - кварталът вече е известен като едно от най-кофти местата в София.

# 440
Чак пък кофти квартал... Частта зад Пулс на мен ми идва много зачукана, но всеки си преценя, спрямо това къде работи и къде се движи из София. Не мисля, че може да се сравнява с панелни квартали като Надежда, Люлин и Дружба, съвсем различен облик има и различен контингент хора живеят там. Аз не бих живяла в МЛ, не ми харесва липсата на мисъл в застрояването и прекалената теснотия, но не мисля, че е лошо място за живеене.

# 441
Какво му е различното на "контингента" в МЛ? Не се ли продаваха там преди време на зелено апяртаменти най-евтини цени? Няколко мои познати купиха, защото там излизаше най-изгодно.
 И в МЛ има всякакви хора, както във всички квартали в София. Определени контингенти може да е имало преди 20 години, но обликът на София в момента е съвсем различен. И видът на строителството не определя качествата на обитателите му. Вярно, панелките не са красиви, но и нацъцканите едно до друго блокчета ново строителство също не са поне за мен.

# 442
Най-изгодно ново тухлено строителство, не е като най-изгодно панелно старо строителство. Не смятам да ставам адвокат на квартал, който не е моят, но определено има разлика между живущите в него и в някой друг краен панелен квартал.

# 443
  • София
Не знам за преди години, но през последните 2-3 цените на НС на зелено са горе-долу като на панелките в по-читавите (или поне "по-престижни", каквото и да означава това) квартали. Въпрос на предпочитание е какво ще купиш (панелка или НС на зелено), а не на финансови възможности. Говоря за средностатистическо НС, не за някакви затворени комлекси и "луксозни" изпълнения, разбира се.

# 444
  • София
Разбира се, че има разлика, човек, който изкарва достатъчно да плаща ипотека (или кеш)за ново строителство, едва ли е тъп. Което обаче не го прави непременно възпитан и толерантен.
Не зная кое е за предпочитане между работещ беден и работещ заможен, като и двамата не си плащат разходи за входа/водата/парното

# 445
  • София
Разликата в населението по кварталите е единствено в годините, в които са загубили нивите си - едните преди 40 години при построяването на комплексите, другите по-скоро, продадени от внуците им. Все тая, за съжаление, София се превърна в чудовищно място, хаотично, безконтролно и изнервящо.

# 446
Глупости на търкалета Simple Smile
Разлика в контингента винаги има и генералната разлика е във финансовите възможности на хората. Лозенец идва малко мутренско, все пак е за хора с пари и добри доходи, Левски Г е съвсем различно и там ще са предимно народ заемащ ниски работни длъжности.
Това най-генерално обобщено, но е точно така. Сега който не го вижда.... да слага очилата.

# 447
Цените на панелите и на НС вървят почти на едно ниво, що се отнася до обикновено НС. (Което е безумие за блокове на 40 г., но това е реалността). Та каквото и да си купиш на ипотека (НС, старо солидно, панел) трябва да изкарваш стабилни пари, за да си плащаш кредита, т.е. да работиш на някаква "престижна" работа. Или да имаш богати мама и тати и да ти го платят те.

На мен лично вече не знам кой софийски квартал ми е симпатичен, или поне не ми е противен. Всичко е или теснотия и наблъскани кооперации, или занемарени стари сгради.

П.С. Не говорим за Лозенец, който е със специален статус, а за МЛ и други подобни крайни квартали с НС.

# 448
Не мисля, че ме разбрахте, не че има голяма значение, но изобщо не говоря за финансови възможности. Много често избора на квартал бива продиктуван и от навика, не само от парите. Не виждам връзка с ипотеката и облика на квартала, но както и да е. В тази тема никога няма градивни мнение, всеки се изказва или общо (навсякъде има всичко и всякакви хора) или наизуст (никога не е ходил в даден квартал, ама имам мнение за него, което би следвало да е меродавно).

# 449
  • София
В Лозенец живеят половината от преподавателите ми от СУ, кварталът далеч не е само мутренски. Щерката ходеше там 3 години в частна ДГ, та редовно се застоявахме, аз лично го намирам много приятен.

И аз съм от виждащите разлика в основния контингент из кварталите, в които съм живяла.

Общи условия

Активация на акаунт