Лека и безаварийна на тези, които карат ШОФЬОРСКИТЕ - 13

• 51 901
  • 932
  •   1
Отговори
# 750
  • 1st floor
На изпита сега задължително има едно паркиране. И мен ме учиха в последните часове и понеже се оказах супер некадърна с движение назад, се наложи един час да обикаляме квартала и да се уча да паркирам на всяко свободно място. Пак не вдянах особено, но някак успях и да на двата изпита! Laughing Реално се научих, след като взех книжка и подкарах сама колата...

# 751
Паркиране ми показа от първия час, ама тогава по-скоро той го направи. След това в края на всеки час трябваше да паркираме колата пред един блок. Успоредното обаче го взехме доста късно и аз така и не го научих. На изпита имах две паркирания - едно успоредно, което стана от втория път (голямо омазване беше) и едно перпендикулярно назад. Изпитващия изпокъса много народ на успоредното паркиране, инструкторът каза, че това му е коронния номер.

# 752
  • София
Мен ме учеха през цялото време. Но истината е, че аз се натисках и врънках. С оплакване тук на нас нищо няма да стане, научете се да си търсите това, за което си плащате да бъдете научени.

Иначе най-големия парадокс си спомням е, че докато се учех успоредното паркиране ми беше в пъти по-лесно отколкото перпендикулярното. А сега е точно обратното.

Само да кажа, че задължително на изпита има паркиране. Взех книжка не толкова отдавна, 3 години минаха, така че нищо не се е променило. Изпитващият ме накара да паркирам напред между камион и кола като условието беше и той, и аз да можем да си отваряме вратите свободно, за да излезем. После ме накара да я извадя назад. Ами, честито. Не знаех даже откъде се включва задната, та ме попита защо докато карам назад гледам напред Joy После имах допълнителни курсове на обучение с мъжа ми на висок тон, тип кой ми е дал книжка и колко съм зле. Така че за да си го спестите Joy питайте докато е време, затова са там.

Е, разбира се, и на мен пропуснаха да ми покажат доста неща. Като най-елементарното какво се случва под капака, защото в деня на изпита се оказа, че може да вдигне капака и да ме пита например къде се слага масло, или течност за чистачки. Щеше да ме скъса още преди да тръгнем. Винаги задават въпроси, преди да потеглите. Мен ме пита откъде се пускат чистачките, парното, реотаните за огледалата и радиото. Аа, и как да разбера дали имам гориво в колата и кое какво е - километража, оборотомера и всите фукарии.  И извънградско не карах, но това е най-лесното, в града е тегавото.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 14:35 от Петенце

# 753
  • Сливен
МИсля ,че съм го писала някъде по-назад,но пак ще го напиша.На изпита като се качи изпитващият,първо ме попита за Уредите на таблото(капака не го надигах,но бях подготвена),после маршрута ми мина ето така:едно кръстовище със светофар,след което още едно със светофар,2 кръгова(не знам дали го пиша правилно Grinning ),след което престрояване от една лента в друга,обратен завой(който се случи да е на булевард ,с наклон),отново 2 кръстовища със светофари,после едни "S-Ки"(КОйто знае,ще ме разбере),пак 2-3 кръстовища със светофари,паркиране и след като излязохме от паркинга,да покажа движение "назад".Имаше доста престрояване и смяна на ленти.А,също така инструктора гледа като тръгвате,кое след кое правите първо и като се спира колата.Може да съм пропуснала нещо,но мисля че това беше,като цяло.

# 754
Леле, какви неща са ви питали в деня на изпита преди тръгване 🙄 аз не знам от къде се пускат ни чистачки, ни реотани, този моя инструктор определено ще трябва да го натисна повече от към въпроси. А да попитам, аз уча по правилник и листовки, които са от 2016 г. Грешка ли е това, в смисъл има ли разлика с правилник за 2021?

# 755
Мен ме питаха от къде се пускат аварийните светлини, да изброя на таблото показателите (обороти, скорост и температура на двигателя) и да кажа какво трябва задължително да имаш в колата (жилетка, аптечка, пожарогасител и триъгълник). Най-добре да учиш най-новия закон, защото се правят промени.

# 756
  • София
Мен ме питаха от къде се пускат аварийните светлини, да изброя на таблото показателите (обороти, скорост и температура на двигателя) и да кажа какво трябва задължително да имаш в колата (жилетка, аптечка, пожарогасител и триъгълник). Най-добре да учиш най-новия закон, защото се правят промени.
Същото ме питаха и мен. Обаче аз си поисках веднъж и от инструктора, като паркирахме на паркинга на един Лидл, да отворим предния капак и да ми обясни кое какво. Wink Въобще не ми възрази, даже ми се зарадва човекът. Не ме питаха тези неща конкретно, обаче и досега са ми полезни.

# 757

Хайде, обяснете ми това 🙄 Има си знак за 60 км, като даже според мен пак е много, защото нали в града максимума е 50, но защо последния отговор е верен, какви 80 км?

# 758
# 759
Максималната за града е 50 км/ч според ЗДП чл.21, ал.1, но може да има различна от посочената в ал.1, която да е сигнализирана с пътен знак - ал.2. Преценяват си според булеварда, натовареността му и пешеходния поток. Във Варна май искаха бул. Левски да е с максимална скорост 80 км/ч, но не се прие.

# 760
  • София
Кога и къде трябва да се представи медицинското? Ако курсът е започнал наскоро, кога трябва да се запишем на БЧК и кога да вадим това медицинско?

Колко допълнителни часа кормуване трябва да се вземат, ако те скъсат на първия изпит, преди да имаш право да се явиш пак?

# 761
  • Сливен
Медицинското се вади,когато се ходи да се подават документите за Книжката в КАТ(след Успешно взет теоритичен и практически изпит). БЧК може да се изкара и преди курса,и по време на курса.На последният въпрос не мога да отговоря,защото го взех от първият път.

# 762
Колко допълнителни часа кормуване трябва да се вземат, ако те скъсат на първия изпит, преди да имаш право да се явиш пак?

Минимум 4 часа.

# 763
В сайта на МВР пише че нямам СУМПС готово за получаване, но на листчето което ми дадоха от КАТ пише че вече книжката трябва да е готова (18-02). Да се разкарвам ли до КАТ или смятате че този сайт на МВР е точен спрямо това дали документът е готов за получаване?

# 764
  • Сливен
Сайта им въобще не го гледай,отивай утре и си вземи книжката. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт