Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 8

• 33 079
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
Дели, не дей така. При мен се презастрахова от всякъде.Стараеше се всичко да предвиди.
Нека иде, професорката е много компетентна. Със "затворени очи" ми хвана повишения риск от прееклампсия и то много рано и започна агресивно следене и терапия.А другите доктори камо цъкаха с език и не им си вярваше. Когато картината започна да се изявява, беше лесно да се овладее, защото имаше стабилна терапия и лекарите,които ме следяха бяха подготвени.
Тя пишеше и се подписваше под назначенията си, за да ги показвам на аг-то и на анестезиолога.
Ако пациентката иска презастраховка нека си каже, но към я чувала да коментира, че има ситуации в които не е нужно да се боде и натоварва бременната превантивно, а само ако се появи  проблем с фм и доплера,кръвотока, тогава назначава.

# 571
  • София
Също така със затворени очи праща вкъщи момичета с мутации по нискорискови фактори, включително хомозиготни, когато отидат преди да са забременели.

# 572
Здравейте , нова съм, искам да попитам
Носител на генотип 4G/4G - ниско рисков фактор ли е ? Какво определя тази мутация?

# 573
Аз съм бременна в 5г.с. , доки ми би фраспи преди още да излязат резултатите и откакто разбрах че съм бременна 10дни вече пия натаспин. Като се видим ще му кажа че искам да пусна фактор 13 и АЦЕ, той не ми е споменавал за тях. За фолиева ми изписа нещо което никъде не го срещнах Top folate

# 574
  • София
Iway, топ фолат е подходящ за твоята мутация, защото съдържа фолат. Ако си на терапия с Фраксипарин всеки ден, след 2-3 седмици поставяне в един и същи час можеш да отидеш при Паскалева.

Петя, това е хомозиготна мутация (и двете половини на гена са дефектни) в нискорисков фактор. Аз имам загуба на бременност в 12гс с такава мутация. Прочети първа страница на темата - в първия пост има много подробна информация.

# 575
Аз съм със същата мутация + VEGFA (има повече отношение към имплантацията на ембриона) и съм с късна загуба- 26-та по календар/22-ра по ултразвук.
Паскалева първоначално каза, че не ми трябва терапия, но после като все пак я започнах, дори ми вдигна дозата за кратко.

# 576
Видях се с доки днес и той ми каза че 1 път в седмицата ще бие фракси и всеки ден по 1 път Натаспин да си пия. Каза, че няма смисъл да изследвам factor 13 и ACE, не разбрах точната причина.
 Не съм от Сф и Паскалева няма как да я посетя

Последна редакция: пн, 29 юли 2019, 00:15 от Iway

# 577
  • София
Действието на Фраксипарин, Клексан или какъвто и да е нискомолекулен хепарин е 24ч. Потърси листовка и я прочети.
Една инжекция на седмица не виждам как ще ти помогне.

# 578
Тая една инжекция на седмицата с каква цел е? Въобще не разбирам...

# 579
Въз основа на резултатите ( качих ги по назад).
Сега пак бях при него и той каза че не съм толкова зле и направи схема : 2 дни Натаспин, 1 ден Фракси. Той е специалист за ин витро и често се сблъсква с тромбофилията.
Все пак да потърся ли второ мнение ? От АГ или хематолог ?

Последна редакция: пн, 29 юли 2019, 11:19 от Iway

# 580
  • София
Здравейте, момичета!

Нахълтвам в темата директно с въпроси...но наистина не успях да се ориентирам напълно, въпреки, че изчетох много Sad
Направих спонтанен аборт в 8 седмица, като цяло имам доста ендокринни проблеми и склонност към тромбоцити на горна граница (май няма много отношение в случая де...) та на своя глава пуснах изследвания. Бихте ли дали мнение? Според реф.ст-ти на Цибалаб последния показател не е ок (инфо за него така и не открих много)

Мутация в ген за Prothrombin G20210A¹ Хомозигот по нормален алел     
Мутация в ген за Фактор V Leiden Хомозигот по нормален алел     
Алелна специфичност на PAI - 1 4G/5G² Хомозигот по нормален алел   
Мутация MTHFR A1298C * Хетерозигот   
 Мутация-MTHFR C677T Хомозигот по нормален алел   
Фактор V HR2 ( FV HR2 ) H1299R Хомозигот по нормален алел   
Фактор XIII ( F XIII ) V34L³ Хомозигот по нормален алел     
EPCR 4678G>C (A1)/4600A>G (A3) A2/A3

Хомозигот по нормален алел предполагам означава, че всичко е наред?

# 581
  • София
Серенити,
хомозигот по нормален алел означава че всичко е наред.
За мутацията в MTHFR виж на първа страница + сайта mthfr.net. Премери нивата на витамините Б9 и Б12 за всеки случай.

За EPCR досега не бях чувала, но на първо търсене за EPCR A2/A3 откривам това:
http://www.bloodjournal.org/content/bloodjournal/103/4/1311.full … ?sso-checked=true
The  temporal  stability  of  sEPCR  levels suggested  genetic  control.  Extensive analysis of the EPCR gene in these subjects revealed 13 polymorphisms in complete  linkage  disequilibrium;  these  defined 3 haplotypes, 1 of which (A3) was strongly associated with high sEPCR levels.  The  high  constitutive  sEPCR  levels observed in A3 haplotype carriers might reduce  the  efficiency  of  the  PC  system and predispose these subjects to venous thrombosis.

Може би е добре да се консултираш със специалист.

# 582
Привет, момичета! Бих искала да споделя своята история. Имам 2 спонтанни аборта в 10-11г.с. и 5-6г.с. Юни си направих изследване в Геника за тромбофилия (прикачвам резултата). Исках да попитам, дали има ли някоя мама със същия резултат, която може да сподели какво лечение са й назначили? От коя седмица е започнало лечението и още подробности, ако се сети. Питам по този начин, понеже съм в чужбина, а знам че методите им в такива случай са по-различни. Благодаря Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 00:35 от Liulqk

# 583
Фактор V Laiden не е ли изследван?

# 584
  • София
Фактор V Laiden не е ли изследван?
Има го

Общи условия

Активация на акаунт