Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 127
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
Миналия или по-миналия уикенд по БТВ в сутрешното им предаване имаше репортаж за Златен век. Мъжът ми го гледа, аз ви преразказвам долу-горе. Според кметът на община Лозенец (или някой от общината), за да е възможно движението между Маринела и Златен век трябва да се изгради съвсем нова инфраструктура с повдигнато кръгово кръстовище. Та това нещо ще струва на общината 20 млн лв. Въпросът е защо от общината ще трябва да похарчат тези пари, за да може някой частник ( в случая Артекс) да си сложи яка печалба в джоба. Друг е въпросът, че прехвърлят жилишата по данъчна оценка и пак се ощетява общината. Т.е. Артекс печелят два пъти, общината губи два пъти. Ако не се направи нищо по инфраструктурата, минаването от там ще граничи с невъзможното. От община Лозенец въобще не са възторгнати от този харч, но в случая нямат думата.
Ето ти една сигурна информация. Когато Артекс продават по данъчна оценка парите ги спестява купувачът. ДДС-то се приспада изцяло от сумата за плащане. С две думи хората ощетяват хазната, а не самата фирма. Друг щеше да е въпроса, ако изповядваха на данъчна оценка и взимаха цялата сума, но както вече казах при тях не е така. Моля те кажи ти самата, ако имаше възможност да си спестиш примерно 20-30-40000 евро при покупката на имот би ли го направила или ще предпочетеш да ги дадеш на общината? Моля за честен отговор.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 22:45 от Анонимен

# 226
Eхааа, ползите били за купувачите, от Артекс нямали полза при продажба на данъчна оценка. Само че те не продават на данъчна оценка, схващаш ли разликата. ДЕКЛАРИРАТ продажбата на тази база, другото - в джоба, кеш  и без данъци. Та толкова за добрите хора от Артекс.

# 227
Съгласен съм, че в жилищни квартали няма място за небостъргачи. За тях трябва да се отделят зони извън града.
Още нещо да попитам, за чий точно са ни тия небостъргачи? Да се покажем нещо пред света, че можем да строим ли, какво? Значи ние сме държавата с най-бързо намаляващо население и основно със застаряващо такова и искате да правим града в небостъргачи? Някаква обоснована причина има ли за това или е само чешене на его и пълнене на джобове на строителните фирми?

# 228
Eхааа, ползите били за купувачите, от Артекс нямали полза при продажба на данъчна оценка. Само че те не продават на данъчна оценка, схващаш ли разликата. ДЕКЛАРИРАТ продажбата на тази база, другото - в джоба, кеш  и без данъци. Та толкова за добрите хора от Артекс.
Кое не схвана? Ето ти пример. Имот от 200 м2 струва 300 000 евро без ДДС и съответно 360 000 евро с ДДС крайна цена. При данъчна оценка 100 000 евро плащаш 20 000 евро ДДС и крайната цена ти става 320 000 евро вместо 360 000 евро. Така реално ти спестяваш 40 000 евро, а не Артекс. Артекс щяха да ги спестят, ако ти вземат 360 000 евро, а подпишете на данъчна оценка, но при тях това е невъзможно, за разлика от повечето други строители.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 22:43 от Анонимен

# 229
Eхааа, ползите били за купувачите, от Артекс нямали полза при продажба на данъчна оценка. Само че те не продават на данъчна оценка, схващаш ли разликата. ДЕКЛАРИРАТ продажбата на тази база, другото - в джоба, кеш  и без данъци. Та толкова за добрите хора от Артекс.
Кое не схвана? Ето ти пример. Имот от 200 м2 например струва 300 000 евро без ДДС и съответно 360 000 евро с ДДС крайна цена. При данъчна оценка примерно 100 000 евро ти плащаш 20 000 евро ДДС и крайната цена ти става 320 000 евро вместо 360 000 евро. Така реално си спестяваш 40 000 евро и ги спестяваш ти, а не Артекс. Артекс щяха да ги спестят, ако ти вземат 360 000 евро, а подпишете на данъчна оценка, но при тях това е невъзможно за разлика от повечето други строители.
Нима? В потрес съм. Аз ли знам какво ми предлагаха или ти?

# 230
Кое не схвана? Ето ти пример. Имот от 200 м2 например струва 300 000 евро без ДДС и съответно 360 000 евро с ДДС крайна цена. При данъчна оценка примерно 100 000 евро ти плащаш 20 000 евро ДДС и крайната цена ти става 320 000 евро вместо 360 000 евро. Така реално си спестяваш 40 000 евро и ги спестяваш ти, а не Артекс. Артекс щяха да ги спестят, ако ти вземат 360 000 евро, а подпишете на данъчна оценка, но при тях това е невъзможно за разлика от повечето други строители.
Нима? В потрес съм. Аз ли знам какво ми предлагаха или ти?
Аз знам какво ми предлагаха на мен. Супер коректни са.

# 231
Да не си на щат при Артекс, защитаваш ги като Матросов. И това са глупости, ще ти припаднат цялото спестено ДДС на върба. Стига точно тия си ги хвалил, ако има кой да се разрови, повечето им сгради ще са като Златен век - полузаконни. Или са гербаджийска фирма, или перат на няКОЙ парите. Бяха се яко ушили в кризата, нищо не строяха, по някое дребно блокче тук-там; Стела Бояна десет години го строиха, едва го завършиха. Сигурен съм, че и в Диаманта има някаква тесла я по градоустройството, я нещо друго, ама нали е в индустриалната зона и няма кой да писка.

# 232
NikoT, ти си постнал Лондон, затова коментирам. Ясно изтъкнах разликите.

А какво трябва да прави общината едва ли има значение. Тя обикновено не го прави.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 20:46 от тинки

# 233
Какво се случва с купили/капарирали на зелено в Златен век?
Чакат изборите и просто 9-12 месеца забавяне?

# 234
NikoT, ти си постнал Лондон, затова коментирам. Ясно изтъкнат разликите.

А какво трябва да прави общината едва ли има значение. Тя обикновено не го прави.
Естествено, че изпъкват. До сууупер стари сгради в Лондон никнат небостъргачи, а тук до сравнително нови не разрешават строежа на сграда, която е ниска за да се води небостъргач. Отделно с движението там е абсолютен ад. При нас е несравнимо по-добре. Който не е ходил, той не знае. П.П. Нотарис за Артекс съм просто обективен. Това, което казвам е самата истина. Аз имам повече от добра представа за строителството и точно по тази причина бих купил апартамент в тяхна сграда, ако мястото е добро за мен.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 22:38 от Анонимен

# 235
  • София, Bulgaria
Аз като прост брокер, да питам: като се изповяда на ДО, и купувачът спести 40 000евро и по тези сметки наистина ще плати 320 000 евро,  като 120 000 евро ще минат по банка, а 200 000 евро кеш, колко спестява продавачът...10% на 200 000 евро??? Или се бъркам...не ощетява ли държавата, това не е ли укриване на данъци???

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 07:55 от tomeva

# 236
Бяха се яко ушили в кризата, нищо не строяха, по някое дребно блокче тук-там; Стела Бояна десет години го строиха, едва го завършиха.

Слогана на посочената фирма в кризисните моменти беше - А.....С продължава да строи...

Моля някой ако може да намери официално отговора на следния въпрос?
 - Кой беше кмет на община Изгрев след 1989 г.
Периода на Александър Каракачанов и може би Янчулев...

# 237
  • София
Артекс в разговор са ми заявявали - Или прехвърляме около данъчната или довиждане, други чукат на вратата. Пък вие си вярвайте в приказки.
Аз да попитам Попеа, като имам прозорци в банята и в кухнята, ама съм на 20 километра от метрото компромис ли съм направила, или просто не ми пука за твоите изисквания? Щото за мен най-важното е колата да ми е в гаража на топло, защото се движа само с нея. И не ми пука ама за ниакъв градски транспорт... Струва ти се тъпо, нали, ама хората са различни  Mr. Green

# 238
Ако си случайна на Артекс е напълно нормално да ти отговорят по официалния ред.
На всички ни е ясно, че за “свои” хора условията са различни.

# 239
  • София
Абсолютно случайна бях и пак ми предложиха закононарушение без да се замислят. И то във време, кмогато продаваха на 1000 евро в Младост 1.

Общи условия

Активация на акаунт