Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 139
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
Аз като прост брокер, да питам: като се изповяда на ДО, и купувачът спести 40 000евро и по тези сметки наистина ще плати 320 000 евро,  като 120 000 евро ще минат по банка, а 200 000 евро кеш, колко спестява продавача...10% на 200 000 евро??? Или се бъркам...не ощетява ли държавата, това не е ли укриване на данъци???
Точно така е. Продавачът спестява 20 000 евро, а купувачът 40 000 евро. Вижда се ясно кой ощетява повече държавата. Но като видях преди няколко дни как във форума считат едва ли не за балъци хората, които си плащат данъците не смятам,  че някой ще се затъжи особено.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 22:37 от Анонимен

# 241
  • София
АМи не е само 10% данък печалба, ами и една голяма част от ДДС-то Wink
Защото Артекс не могат да го поркият с разходи Wink

# 242
АМи не е само 10% данък печалба, ами и една голяма част от ДДС-то Wink
Защото Артекс не могат да го поркият с разходи Wink
Сметни пак и ще видиш, че грешиш. Факт е че при тази схема купувача е големия печеливш. А иначе това, което казвам е самата истина и става дума за Диамант и Златен век. Може би преди години да са прибирали ДДС-то, но сега го дават цялото на купувача.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 22:35 от Анонимен

# 243
  • София
Не знам сега какво е. На мен ми казаха един единствен вариат - 100 000 евро, за 98м2 тристаен, изповядване на данъчата оценка. Пак подчертавам това беше преди 6 години. А това, че те не плащат ДДС върху разликата, не означава, че купувачът го печели веднага. Лъжливото усещане, че си спестил нещо и си "измамил" държавата винаги е било добър мотиватор при купуването, тук съм съгласна

# 244
Вземи слагай по някой пълен член отвреме на време. Че хората, прочели повече от две книги, ги дразни. Запетайките може да продължиш да си ги слагаш където ти е удобно.

За Младост по времената 1000 Е, преди 3-4 години, си е баш така - бецален по оценка или малко отгоре и пълната сума кеш. Сега може и други неща да започнат да дават, не знам. И престани да ги хвалиш тия престъпници, че ми омръзна, дай за строителство да говорим.

# 245
Не знам сега какво е. На мен ми казаха един единствен вариат - 100 000 евро, за 98м2 тристаен, изповядване на данъчата оценка. Пак подчертавам това беше преди 6 години. А това, че те не плащат ДДС върху разликата, не означава, че купувачът го печели веднага. Лъжливото усещане, че си спестил нещо и си "измамил" държавата винаги е било добър мотиватор при купуването, тук съм съгласна
Печели го веднага. В дадения пример вместо 360 000 евро се плащат 320 000. А 40 000 евро си е доста сериозно спестяване.

Последна редакция: чт, 04 апр 2019, 22:35 от Анонимен

# 246
  • София
Вземи слагай по някой пълен член отвреме на време. Че хората, прочели повече от две книги, ги дразни. Запетайките може да продължиш да си ги слагаш където ти е удобно.

За Младост по времената 1000 Е, преди 3-4 години, си е баш така - бецален по оценка или малко отгоре и пълната сума кеш. Сега може и други неща да започнат да дават, не знам. И престани да ги хвалиш тия престъпници, че ми омръзна, дай за строителство да говорим.
Запетайката я виждам изпусната, ама нещо пълният член ми бяга къде е, че пия едно малиново вино  Laughing

# 247
Не гледаш където трябва за "пълния член", за това не го виждаш.

На лични ми писаха, че се купувало на фирма, че да си прибереш ДДС-то. Но там нещата са други. Едва ли има незапознати със обстоятелствата.

# 248

Всеки ден чета поне по няколко часа. Това не ми помага със запетайките, но е полезно за работата и удоволствията ми. Разбира се резултатът се вижда по данъците, които плащам. Надявам се и на теб да ти помогне четенето и да напреднеш сериозно в тази насока. П.П. Ето нещо интересно по темата: “В абсолютно всички индоевропейски езици, към които спада и българският имат само определителен и неопределителен член. Пълни, кратки, криви и прави не съществуват никъде включително и в старобългарския, от който произлиза нашият съвременен език. Как тогава да си обясним мистериозната поява на пълен и кратък член в мъжки род? Колкото и невероятно да ви звучи всичко това е в резултат на едно историческо недоразумение.

Всичко започва с книгата “Болгарская граматика” на Неофит Рилски. Там е записано, че  при имената от мъжки род единствено число се пише -о в именителен падеж, -а в родителен падеж и -атъ във винителен падеж Подобни разграничения има и за среден и за женски род. Неофит Рилски има изключителни заслуги за възраждането на българщината, така че ни най-малко не бих искал да го оплювам, но не мога да не отбележа, че и това правило никога не е било вярно. Промяната на членната морфема е опит да се обединят повече български диалекти в официалната граматика, а не отражение на състоянието на езика в началото на 19ти век.

Практичния дух на хората обаче не търпи подобни затруднения и през 70те години на 19ти век в българския емигрантски печат в Румъния и Русия се налага т. нар. Каравеловска правописна норма. Тя е доста опростена в сравнение с тази на Неофит Рилски и при нея определителния член в мъжки род е бил единствено атъ/ятъ – т.е. само сегашната морфема за пълен член.

За съжаление след освобождението, през 1899 година някой си не-твърде-интелигентен човечец става министър на образованието – Тодор Иванчов. Въпросният министър създава Иванчовския правопис (съдейки по нормите определени в него можем да кажем със сигурност, че е кръстен на малкия  Иванчо от вицовете, а не на министъра). Там за пръв път се въвежда синтактично правило (това с подлога) за пълен и кратък член. С този научен пробив българският език прави решителна крачка извън индоевропейското семейство и се причислява към езици характерни за Африка или Кавказ – поне по тази си характеристика.

От 1921 до 1923 правителството на БЗНС заменя това правило с още по-странно. Пълен член в този период се пише пред дума, започваща с гласна, а непълен — пред дума, започваща със съгласна или на края на изречението. Нямам никаква идея защо…. ако някой може да го обясни, с радост ще го изслушам. Това така или иначе е отменено през 1923. През 1944 комунистите правят нова реформа на правописа, която е почти същата като тази на БЗНС, с някои малки изключения – и с едно голямо – пълния член. От тогава досега изписването му се ръководи по Иванчовския правопис от 1899 година.”

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 00:37 от Анонимен

# 249
От прехвърляне на данъчна оценка купувавачът печели само част от таксата за прехвърляне при нотариуса. Такива суми от по 40к евро и приспадане на ДДС-то от купувача, каквито Нико е споменал, има само по форумите и сънищата.. В неговия пример апартамента за 340 к с ДДС си го плащаш точно 340к, но при нотариуса "играе" сумата около ДО. Кой печели предполагам става ясно.

# 250
  • София, Bulgaria
За спестено ДДС, нещата са следните:
1. Ако обявената цена е ясно подчертано, че е без ДДС, тогава купувачън наистина може да плати по-малко т. е примера на Нико.
2. Ако в обявената цена не е казано нищо, в повечето случаи ще ти кажат: изповядваш на ДО и това е крайна цена т.е нищо не ти приспадат, ако искаш на реална си плащаш ДДС горница.
3. Обявената цена е крайна, изповядваш на реална цена,  строителят е ок с това, но ако купувачът иска да е на ДО, за да спести такси, строителят отначало може и да се дърпа, но после "едвам се навива" , демек прави ти услуга, но не ти коригира цената.
Факт е, че при едни и същи обявени цени в сгради на една и съща локация т.е еднакъв продукт при един строител изповядваш на реална цена без да ти слагат ДДС горница, а при другия ти казват това е цена за изповядване на ДО.

От тук си правете извода, колко е реалистична показваната средна цена на кв.м. особено в квартали с преобладаващо НС.

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 07:54 от tomeva

# 251
Артекс в разговор са ми заявявали - Или прехвърляме около данъчната или довиждане, други чукат на вратата. Пък вие си вярвайте в приказки.
Аз да попитам Попеа, като имам прозорци в банята и в кухнята, ама съм на 20 километра от метрото компромис ли съм направила, или просто не ми пука за твоите изисквания? Щото за мен най-важното е колата да ми е в гаража на топло, защото се движа само с нея. И не ми пука ама за ниакъв градски транспорт... Струва ти се тъпо, нали, ама хората са различни  Mr. Green
Да ти отговоря, по-тъпо от това да се забиеш в пернишкото село няма и го казвам, защото имаме вила в такова село и много добре знам за какво става дума.  Компромисите си имат степени и този с локацията е най-голям, всичко останало е назад. Движи си се с кола и като наближиш табелата за София, се нанизваш на всички като теб движещи се с кола, и колкото по-навътре влизаш, толкова са повече такива, които и метро да имат, им е под достойнството да се качат в ГТ. За изгорения бензин и замърсяването няма да говоря, за твоите нерви и време - също. Естествено, че изборът си е твой, обаче това не го прави по-малък компромис.
Това не са мои изисквания, а изисквания при проектирането на жилища, има минимални, има и оптимални, има и максимални.  Пък дали на теб ти пука или не, това си е твоя работа.

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 11:28 от Анонимен

# 252
И не ми пука ама за ниакъв градски транспорт... Струва ти се тъпо, нали, ама хората са различни  Mr. Green
Движи си се с кола и като наближиш табелата за София, се нанизваш на всички като теб движещи се с кола, и колкото по-навътре влизаш, толкова са повече такива, които и метро да имат, им е под достойнството да се качат в ГТ. За изгорения бензин и замърсяването няма да говоря, за твоите нерви и време - също.

И не на последно място, тъпо е да се хвалиш, че се движиш само с кола. Това само в БГ и третия свят го има. В цивилизованите държави от десетилетия ползват ГТ и колела, по куп съображения, само ние тук се бием в гърдите и се хвалим с петте си коли и гаражите си.

# 253
 Истината е, че и тук държвата е длъжница, защото не предоставя опции за придвижване. Ако имаше нормална ЖП мрежа и нормални училища, никакъв проблем не виждам София да се разраства нашироко, а не нависоко.
Знам колко е хубаво да живееш в къща,  но в този град трябва да направиш твърде много компромиси, за да го направиш.  А аз лично не съм склонна да ги правя.

# 254
Истината е, че и тук държвата е длъжница, защото не предоставя опции за придвижване. Ако имаше нормална ЖП мрежа и нормални училища, никакъв проблем не виждам София да се разраства нашироко, а не нависоко.
Знам колко е хубаво да живееш в къща,  но в този град трябва да направиш твърде много компромиси, за да го направиш. 
Брюж е на около 50-60 км. от Брюксел, Антверпен е още по-далече, но всеки ден големи тумби ученици от гимназиалния курс пътуват до Брюксел и обратно с влакове, които са на често, чисти са и са бързи.
У нас такова нещо аз няма да го доживея, съмнявам се, че и децата ми ще го видят, ако въобще някога се случи.

И не ми пука ама за ниакъв градски транспорт... Струва ти се тъпо, нали, ама хората са различни  Mr. Green
Движи си се с кола и като наближиш табелата за София, се нанизваш на всички като теб движещи се с кола, и колкото по-навътре влизаш, толкова са повече такива, които и метро да имат, им е под достойнството да се качат в ГТ. За изгорения бензин и замърсяването няма да говоря, за твоите нерви и време - също.

...... В цивилизованите държави от десетилетия ползват ГТ и колела, по куп съображения, само ние тук се бием в гърдите и се хвалим с петте си коли и гаражите си.

В резюме - ГТ е за бедните, т.е. тези, обитаващи панелки и СС, които са финансово притеснени (нямат пари) и няма как да извадят едни 150-200 хил. еврА поне за НС и 20-30 хил. лева поне за нова кола с Евро 100000000.
Та да бъдат така добри тези хорица да не се пречкат по улиците на тези с новите коли и апартаменти/къщи НС. И да не им тровят въздуха с трошките си.

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 10:37 от man_darin_ka

Общи условия

Активация на акаунт