Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 158
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
Аз имам въпрос относно схемите за плащане, които дискутирахте. А като се изповяда на много по-ниска цена и другите пари се дадат под масата, как купувачът е защитен за тези пари? Нали ако поради някаква причина сделката се развали, той няма как да докаже, че ги е дал  и може да изгори с едни 100000 евро например? Или си има начини да е защитен и аз просто не се сещам за тях 😀

# 256
  • София
Истината е, че и тук държвата е длъжница, защото не предоставя опции за придвижване. Ако имаше нормална ЖП мрежа и нормални училища, никакъв проблем не виждам София да се разраства нашироко, а не нависоко.
Знам колко е хубаво да живееш в къща,  но в този град трябва да направиш твърде много компромиси, за да го направиш.  А аз лично не съм склонна да ги правя.

Съгласна съм!
Ние вече почти сме стигнали до решението да се изнесем в околностите на София. Трябват ни най-базови условия - ток и вода постоянно (а не променливо), канализация и път. Ако пътят стига до метростанция ще е супер, защото мъжът ми може после да ходи на работа с метрото. Аз така или иначе съм с кола, заради детето. Той ще си остане завинаги с нас и винаги ще ми трябва кола, за да го развозвам. Училища и детски градини не ме интересуват. С Джи Пи-то си няма да се разделя. За съжаление е в центъра и това и сега ми е трудност, но съм го приела.
Вече така, на теория, разгледахме няколко села. Не сме ги посещавали. Обаче положението не е много розово. Просто липсват базови условия за живот. Не съм готова да направя компромис с лошо водоснабдяване например, а има доста такива села. Леко взех да се отчайвам, а тъкмо убедих мъжа ми да ставаме селяни.
Ако държавата подпомогне развитието на София област, вярвам че ще има кандидати за изнасяне от София. Има работещи дистанционно, които не ходят в офис всеки ден, има и такива като нас с пораснали деца, които искат спокойствие и чист въздух, но и да имат удобен достъп до столицата, когато им се наложи.

# 257
  • София, Bulgaria
Аз имам въпрос относно схемите за плащане, които дискутирахте. А като се изповяда на много по-ниска цена и другите пари се дадат под масата, как купувачът е защитен за тези пари? Нали ако поради някаква причина сделката се развали, той няма как да докаже, че ги е дал  и може да изгори с едни 100000 евро например? Или си има начини да е защитен и аз просто не се сещам за тях 😀

Никак не е защитен...Не стига, че на "зелено", ами и 2/3 от парите под масата.... луди хора...иначе много избират и хиляди претенции, а за най-важното са супер ларж. Лично аз не ги разбирам, ама всеки си преценява. Най-странното е, че ми се налагало с дни да обяснявам, защо да не изповядваме на ДО и пак не разбират и си мислят, че нещо се филмирам...А мераклиите да купуват на зелено директно им казвам, че не съм техния човек.

# 258
А ако жилището вече е с акт 16? Там по-малки ли са рисковете? Около мен масово се изповядва на данъчна оценка и за това се чудя тези хора как смеят и аз ли съм най-голямата будала 😂

# 259
Купуването "на зелено" предполага минимална вноска. Всичко останало е финансиране на строежа изцяло с предпродажби, което често се практикува в момента. Веднъж обаче продажбите да се закучат ще последват лавинообразно най-различни проблеми.
Известна защита за купувача е да му прехвърлят правото на строеж още в началото. Затова обаче или ще му искат повече пари (и да поеме риск от не довършване на сградата) или сделката трябва да при добие официална форма и остатъкът за плащане да седи по специална сметка, да се издаде банкова гаранция и т.н.

# 260
Оооо те вече ми предлагат схеми от по 1600 е/кв на зелено и плащане 90% преди акт 16. Работата е мега дебела. Добре, че има къде да живея, че ако трябваше сега да купувам на всяка цена, може и инфаркт да получа.

# 261
  • София
Оооо те вече ми предлагат схеми от по 1600 е/кв на зелено и плащане 90% преди акт 16. Работата е мега дебела. Добре, че има къде да живея, че ако трябваше сега да купувам на всяка цена, може и инфаркт да получа.

Има и други оферти. Зависи от квартала.
Сега строят на Опълченска и Козлодуй голяма сграда с три секции. Сега 10 %, след Акт 16  останалите 90 %. Рекламират се, че имат пълно финансиране до Акт 16 от банка. Просто в южната и източната част на София стана страшно.

# 262
  • София, Bulgaria
А ако жилището вече е с акт 16? Там по-малки ли са рисковете? Около мен масово се изповядва на данъчна оценка и за това се чудя тези хора как смеят и аз ли съм най-голямата будала 😂

Изповядването на ДО има едни същи рискове независимо дали сградата е нова, стара, с акт 16 или без.
Купуването на зелено е друг вид риск, някъде по-премерен по схема 10/90, другаде цялата цената ти е разбита на 3-4 транша и плащаш по време на целия строеж. И това, че физически е готова сградата не ти помага, ако няма разрешение за ползване.

# 263
Понеже Томева беше така любезна да предостави най-обща статистика на реалните цени на сключване на сделки от собствен опит, аз бих я помолила, ако може, да даде и най-обща представа за търсенето в момента.
Примерно мен ме интересува какъв приблизително процент от купувачите търсят НС/СС, с какъв ориентировъчен бюджет разполагат за едностаен/двустаен/тристаен.
На мен би ми била полезна тази информация от личен опит, а не от поръчкови статии на агенции в медиите. за профила на купувача на недвижим имот в момента.
Защото си говорим, че няма достатъчно предлагане, че предлаганите апартаменти са надценени, че има/няма балон, че заплатите растат всяка година, че за средната класа (която се предполага да е преобладаваща) не е проблем да плаща ипотека върху едни 100 х. евро примерно, но това са мнения, които се базират на собствени възприятия, не и на обективни наблюдения върху повече купувачи.

# 264

Определено са по-малки. Досега никоя такава сделка май не е изгърмяла. Но ако покрай Артекс данъчните решат да правят проверки може да се стигне до обявяване на сделки за нищожни и тогава ти връщаш жилището, строителят връща парите. Ама кои пари?  Wink

Защитата на купувача обикновено е с клауза за неустойка. Т.е. той е платил 100 000 официално и 100 000 под масата. И слагат в договора една клауза, че ако апартаментът не бъде предаден с акт 16 и всичко по договор продавачът връща парите в двоен размер / връща парите и плаща 100 пеналии. Да, ама за целта трябва да го съдиш, а ако той си фалира дъщерното ООД духаш супата. Отделно някои юристи смятали, че тази клауза не е законна и не става. Абе - каша.

Защото си говорим, че няма достатъчно предлагане, че предлаганите апартаменти са надценени, че има/няма балон, че заплатите растат всяка година, че за средната класа (която се предполага да е преобладаваща) не е проблем да плаща ипотека върху едни 100 х. евро примерно, но това са мнения, които се базират на собствени възприятия, не и на обективни наблюдения върху повече купувачи.

За цени и прочее си права да искаш някой с голяма база данни реални сделки да се изкаже, ама че няма достатъчно предлагане на определен вид имоти и сама можеш да видиш, не ти трябва експерт. В определени квартали да намериш НС с определени параметри си е кауза пердута, а то и затова цените растат - не заради надценяване, а заради дефицит.

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 11:37 от Черна станция

# 265
  • София, Bulgaria

Определено са по-малки. Досега никоя такава сделка май не е изгърмяла. Но ако покрай Артекс данъчните решат да правят проверки може да се стигне до обявяване на сделки за нищожни и тогава ти връщаш жилището, строителят връща парите. Ама кои пари?  Wink

Защитата на купувача обикновено е с клауза за неустойка. Т.е. той е платил 100 000 официално и 100 000 под масата. И слагат в договора една клауза, че ако апартаментът не бъде предаден с акт 16 и всичко по договор продавачът връща парите в двоен размер / връща парите и плаща 100 пеналии. Да, ама за целта трябва да го съдиш, а ако той си фалира дъщерното ООД духаш супата. Отделно някои юристи смятали, че тази клауза не е законна и не става. Абе - каша.

Такива неустойки са прах в очите на купувача... да спи спокойно. Аз знам, че съдът не уважава повече от 10% неустойки.

# 266

Попеа, вярно е, че и сама мога да видя, че не се предлагат примерно къщи с модерна архитектура (не като показаните от Нико), каквато аз харесвам, въпреки че нямам и никога няма да имам пари да си купя такава.
Но въпросът не е за моето лично търсене, защото може моите критерии да са невъзможни. Винаги ще има единични търсения, които не могат да бъдат удовлетворени.
Затова беше и молбата ми към Томева - да видим какво най-често търси една (макар и непредставителна) извадка от реални купувачи, а не хипотетични щения на форумните участници.

# 267
Ако държавата подпомогне развитието на София област, вярвам че ще има кандидати за изнасяне от София.
Е, хайде сега - пак държавата (тоест другите) да помогне (тоест да плати).
Вярно, в Западна Европа и САЩ много хора живеят в предградията, ама те самите си плащат, за да им е удобно там. Не им плаща държавата. Данъците на една къща знаеш ли колко са? В САЩ за една къщурка като за средна класа са минимум $2-3,000 на година, в някои щати и окръзи и доста повече.
Затова имат там път, училища, и всякакви удобства. Газ, ток, интернет и друга инфраструктура имат пак защото си плащат, интернета там е $40-50 на месец, парното не е субсидирано от държавата, а фирмите, които ти доставят комуналните услуги те карат да си плащаш хубава месечна сметка, която им покрива разходите да изградят свързване до предградието, колкото и да е отдалечено. Нищо от това държавата не плаща.

# 268
  • София, Bulgaria
Понеже Томева беше така любезна да предостави най-обща статистика на реалните цени на сключване на сделки от собствен опит, аз бих я помолила, ако може, да даде и най-обща представа за търсенето в момента.
Примерно мен ме интересува какъв приблизително процент от купувачите търсят НС/СС, с какъв ориентировъчен бюджет разполагат за едностаен/двустаен/тристаен.
На мен би ми била полезна тази информация от личен опит, а не от поръчкови статии на агенции в медиите. за профила на купувача на недвижим имот в момента.

Бях писала преди време и по типове строителство ги бях разделила и по възраст на купувачите... трябва да потърся в темите.

# 269
  • София
chris78, не слагай каруцата пред коня. Първо се изгражда инфраструктурата, за да могат да бъдат построени жилищата, после се плащат данъците. Ако има изградена инфраструктура, ще има строителство, ще има плащане на данъци. От това няма как да се избяга. На черен път и гола поляна, както и сондажи за вода какви данъци да се плащат?
Въпросът е, че в момента изборът е в София или в София. В провинцията няма как да се преместим, защото това би означавало мъжът ми да няма работа, а ние в момента сме на неговите доходи поради стечение на обстоятелствата.

Общи условия

Активация на акаунт