Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 005
  • 750
  •   1
Отговори
# 315
Аз също не бих купила без НА, дори капаро не плащам без проверка, съжалявам. За купувачите рискът е по-голям, нормално е да искат да се подсигурят.

# 316
Без брокер ли сте и двете страни? Абсолютно нормално е като начало купувачите да искат да видят НА. Освен него, ще са необходими и други документи, които вие да извадите и да им дадете. Най-добре е да си направите една консултация с адвокат, много по-евтина е от комисионите за брокерите.  Ще ви каже кои документи се изискват и колко време ще е необходимо, за да ги извадите. Задължително е юрист да участва от Ваша страна при изготвяне на предварителен договор. Самото капариране (явно става сума да стоп-капаро) също предполага споразумение между двете страни и е добре да се изготви от юрист. Нормално е да имате различни интереси и всеки да се стреми да намали рисковете за себе си. Например, купувачите да изредят изчерпателно всички документи и в какъв срок ги очакват от вас, както и евентуално хипотези, при които не биха сключили сделка (например, имотът ви е завещан или дарен). Нормално е да поискат и включване на клауза за връщане на капарото в двоен размер, ако не се стигне до сделка по ваша вина.А вие можете да искате да се фиксират срокове за сключване на предварителен договор (след предоставяне на документите от ваша страна), както и да уговорите максимален срок за изповядване на сделката след сключването му. Ако те купуват с ипотечен кредит, е добре вие да поискате от тях документ от банката за максимален размер на кредита, който може да им отпусне. Разпитайте ги и вие -   напр. за собствено жилище ли купуват, как ще се финансират, поискайте им лични данни, когато им предоставяте копия от документи. Пак ще се повторя- за собствено спокойствие, ползвайте услугите на адвокат.

Последна редакция: нд, 07 апр 2019, 19:14 от TafTaf

# 317
  • софия
Пазара почва да обръща.Факт ,който всеки брокер ще потвърди.Горивото свърши.

# 318
  • София
Пазара почва да обръща.Факт ,който всеки брокер ще потвърди.Горивото свърши.

Започват да падат цените ли?☺

# 319
Аз като съм продавал имоти, съм си държал винаги една папка с документи в мене - копие от нот.акт, данъчна оценка, скица - вадих си ги още като реша да продавам имота, да са готови. Няма какво да чакаш, така или иначе трябва да ги извадиш. За тежести бях извадил това от онлайн регистъра, което струва 1 лев на справка - партида на имота.
Всичко това - в мен. На огледа някой като попита как е документално имота, вадя и давам да погледнат.
Когато решат да купуват - при подписан предварителен договор те на мен капарото (10%), аз на тях - документите.
Стоп-капаро и подобни нововъдени измишльотини на брокерите не съм правил.

# 320

И за така правех, когато продавах. Имах си подготвени всички документи. Същите неща съм си искала от продавача преди капаро. Имоти с непоказани документи и непроверени за тежести не бих капарирала.
Не знам защо жената, която продава се притеснява да ги покаже, може би заради личните данни вътре...Rolling Eyes

# 321
  • софия
Артекс ги удариха яко.Може и да не издържат финансово.Да му мислят платилите на зелено.Е това е риска да да се хвърлиш на зелено.

# 322
  • София
Артекс ги удариха яко.Може и да не издържат финансово.Да му мислят платилите на зелено.Е това е риска да да се хвърлиш на зелено.
Или кешаутнаха?
Взимаш едни 20-30 милиона, инвестираш 2-3, и после Форсмажор, сори. Не зависи от нас, пари нямаме. Дано не съм права, но малко ми е нагласена тази история. И без пари да бяха апартаментите на Латинка, да не се сетят че НА са общодостъпни документи та да сложат по-реално числа, не ми се вярва.
С всичкото им юристи, връзки, позиции няма как да е без да искат. Какво им е пречело документално всичко да е наред, или поне по-малко смърдящо, пък онези "избраните" да не доплащат пълната сума? Нищо.

# 323
  • here and now
С тези заплати няма как да им сложат по-реално числа. Те затова са си ги писали на тези суми. Колко и как реално са платили само те си знаят.

# 324
# 325
Няма как човек, който цял живот е бил на държавна заплата, да плати реалната цена на един такъв имот - особено при положение, че този апартамент е бил правен за сина на собствениците на Артекс, т.е. смятайте за каква сума става въпрос, - и след това да успее да докаже, че това е станало с легални доходи.
Но че и двете страни са били заслепени от арогантност - да, така е.

# 326
  • София
Е, чак да няма начин... Хасковската група нали са си продавали така - разсрочено плащане 10 години напред, ходИ им търси дирята плащали ли са, не са ли. И това вече е банкова тайна. Не ми се вярва просто. И разрешението за строеж да "забравят", на такъв огромен проект. Не били подали документи, не казват да са им отказали. Не знам, не знам...

# 327
В пика на кризата на зелено в Редута се сключваха сделки на 850 евро квадрата. Жената на Панов купува на 450 евро квадрата в престижен квартал... чисти са като сълза Simple Smile
Плащала наем на фирмата си.

# 328
Е, щом Делян Добрев плаща 1 200 лв. наем на майка си...

# 329
Майка му е друг човек все пак... а тя плаща наем на себе си кажи речи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт