Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 072
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
Да, има много хора с бизнес без да са "наши хора", но малко от големите бизнеси са такива. И основно такива са ИТ и комуникациите. Останалото - храни, зърно, горива, енергетика, добивна промишленост и т.н. от бизнесите с големи обороти не вървят без протекции. Има ги и чуждите фирми в България, но 99% от случаите там го има "стъкления таван" и през него не се минава. Може само да се заобиколи този таван и да му стъпиш отгоре, ако... минеш през чужбина и от там те пратят тук. Тогава стъкленият таван много често се явява пък "стъклен под" за мнозина. И недей да ми казваш, че имало и друго - има разбира се, далеч не всичко е черно или бяло. Но говоря за вероятности - на какво е по-вероятно да попаднеш тук, и на какво там. И не говоря за добра към много добра диплома Twisted Evil

# 301
Абе има си ги и трудностите за реализация в чужбина, недейте да смятате, че ни опъват червеното килимче още от самолета като кацнем.

# 302
  • София, Bulgaria
milittana, е много права, колко с бг дипломи, като отидат в чужбина работят според ценза си...??? според мен много малък %, поне такива са примерите, които виждам контактувайки с много млади хора и техните приятели.
Друг е филмът обаче, ако българско дете завърши в чужбина- бакалавър и магистратура или поне само магистратура. И за тях не е лесно да се реализират, защото конкуренцията наистина е голяма и много ясно, че и успяват не само най-знаещите, но и най-пробивните.

# 303
  • София
Имам приятелки, които ги дръпнаха в чужбина в компаниите майки - търговски или банка. Според мен ги дръпнаха, защото могат да ги купят за 3-4к евро на месец, докато местните искат 10-12. Говоря за Австрия или Германия. Не знам дали в Германия едно семейство с 6к евро може да живее по-добре, отколкото тук същото с 6к лева. Най-малкото всичките са под наем, които познавам, докато тук работягите си накупиха жилища, втори имот и какво ли още не и то за 10-15 години работа...

# 304
milittana, е много права, колко с бг дипломи, като отидат в чужбина работят според ценза си...??? според мен много малък %, поне такива са примерите, които виждам контактувайки с много млади хора и техните приятели.
Друг е филмът обаче, ако българско дете завърши в чужбина- бакалавър и магистратура или поне само магистратура. И за тях не е лесно да се реализират, защото конкуренцията наистина е голяма и много ясно, че и успяват не само най-знаещите, но и най-пробивните.

Ама аз баш за това говоря - завършване в чужбина. То младите именно това правят, поне тези от елитните училища - веднага след 12 клас заминават, следват в чужбина, там карат практики и стажове и усърдните и мотивирабите по правило си намират прилична работа. И съвсем не казвам, че е лесно, някои не издържат, но масата си остава там, основно най-добрите.

# 305
Основно най-добрите...имам познати лекари, които заминаха и хич не са очаровани. Все те на дежурства, всички празници без изключение, общо взето ги имат втора ръка специалисти и им запълват дупките по графика. С парите, които изкарват там имат стандарт колкото ако тук работят на две места например, но натоварването и отговорностите тук са несравнимо по-малки. Там си те съдят и те осъждат като стой та гледай. А и в БГ съм се нагледала на графици на лекари, които работят един ден в седмицата по три часа на едно място, така спокойно могат и на пет места да си работят.

# 306
Сигурно и това го има, ама тогава защо ходят? Да си стоят тук.
Впрочем за лекари със специалност ли става дума? Щото от лекар до лекар има много голяма разлика в заплащането.

# 307
Аз пък имам съученици, които са лекари в Германия и са си много добре. Да, има доста работа, но нали това цялата идея. Да работи и да се развива човек. Единият е ортопед и другият - уролог.

# 308
Здравейте,
един бърз въпрос, извинете, че ви прекъсвам разговора.

Ако купувач иска копия на документи (вкл. и на нотариален акт), съмнително ли изглежда? Продавам апартамент и огледът трая точно полочин минута, без да се зададат въпроси, тръгнаха си, звъннаха ми след 10 минути и поискаха да го капарират и да дойдат да вземат копия от документи "за да си го проверили дали всичко му е наред".
Исках да проверя с вас, тъй като имате повече опит, а на мен ми е за първи път и не искам да се натъкна още веднага на някоя и друга измама...
Благодаря предварително и се извинявам ако въпросът е глупавичък.

# 309
По принцип всеки дава такива документи с малко неохота, ама ако ти го капарират няма как. Все пак и те не могат да направят покупка без да си проверят. Според мен предложението да ти платят капаро и после да дадеш документи е честно.
Можеш обаче да се подсигуриш малко, като сканираш НА и другото и отгоре сложиш воден знак с надпис "копие за проучвателни цели" или нещо подобно по-умно. И после им даваш белязаните копия на хартия.

# 310
  Нормално е да ги поискат. Как да го капарират, ако не са убедени , че документално са наред нещата.  Всъщност най-добре и нормално  е да ги разгледат във ваше присъствие.

# 311
При капаро не може да става въпрос само за разглеждане. Като ще даваш една торба с пари всичко трябва да се провери.

Копие от нотариален акт можеш да вземеш и сам от служба вписвания стига да знаеш някоя от страните или номер на акта. Не виждам какво толкова ги пазите тези документи.
А и как очаквате да продадете бе документи за имота?

# 312
Благодаря за бързите отговори! Simple Smile
Проблемът е, че даже не съм искала капаро, а те не зададоха нито един въпрос, само поптаха дали има всички документи (има си ги) и си тръгнаха, и така.
За момента ще предпочета да им ги покажа в мое присъствие и ще преценя според реакцията им как да продължа.
Блгодаря отново!

# 313
Deidre, аз не виждам какви толкова въпроси очакваш да ти зададат. Ако апартаментът е това, което търсят остава само документалната проверка.

# 314
  • София
Вече двама ти казват да им дадеш на хората едно копие, иначе изглеждаш подозрително. Това копие не е свещен Граал и не могат да те измамят. Ще изгониш купувачите, които дори не се пазарят, а да знаеш че пазарът се обръша, или поне така говорят  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт