Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 43 203
  • 750
  •   1
Отговори
# 285
Ако продажната цена е 200 000 евро, а аз като продавач имам ипотека за 30 000 евро, (тоест остава ми толкова до изчистването на ипотеката), накрая ще взема не 200 000, колкото съм поискала а 170 000, щото за тези 30 000 задължението преминава към купувача, тоест той на мен ми плаща 170 000, а на банката 30 000, наведнъж или на вноски, както прецени и каквито условия договори.

# 286
  • София, Bulgaria
Ако продажната цена е 200 000 евро, а аз като продавач имам ипотека за 30 000 евро, (тоест остава ми толкова до изчистването на ипотеката), накрая ще взема не 200 000, колкото съм поискала а 170 000, щото за тези 30 000 задължението преминава към купувача, тоест той на мен ми плаща 170 000, а на банката 30 000, наведнъж или на вноски, както прецени и каквито условия договори.

Да, точно така в този смисъл е точен примера, но аз понеже го разглеждам по друга логика и се обърках: Вземам за имота 200 000 евро разплащам се с банката 30 000 евро и ми остават 170 000 евро, с които мога да разполагам, но така или иначе за имота съм получила 200 000 евро и това му е продажната цена.

# 287
Не е точно това, купувачът няма какво да договаря с банката, освен ако той също не поиска кредит от същата банка.
Накратко - няма проблем с ипотекираните имоти.

# 288
Аз ако купувам ипотекиран имот,  бих искала да знам на кого ще съм длъжник, с колко и за колко време, така че доста има какво като купувач да договарям с банката. Даже и да не искам кредит. Различните банки се държат различно като кредитори, с някои не бих искала да си имам работа в качеството си на длъжник.

# 289
Банката издава писмо за ангажимент при какви условия ще заличи ипотеката. Вътре е включена банкова сметка и реквизити за платежното нареждане. След изпълнение на условията и плащане на съответните такси, банката ще даде съгласие за заличаване.
В България няма практика да се прехвърлят ипотеки, защото в акта е изписан договорът, който обезпечава, включително страните и т.н.

# 290
  • София
Тук съм, чета, няма да отговарям на някои особи. но много ми хареса частта с ниските данъци. Ама като Главния ви говори по телевизора, вие се захласвате и няма как да чуете. Но е нормално човек на заплата да не разбира каква е истинската данъчна и бюрократична тежест.

# 291
Не съм авторът на поста за данъците, нито пък съм съгласна с него, но ...
Ето малко факти
https://www.vesti.bg/pari/biznes/nad-80-ot-rabotodatelite-ni-nis … brazovani-4773911
Но като човек на заплата с висше образование си мисля, че ако някой работодател със средно или по-ниско образование се опита да обясни, смятам, че ще го разбера.
Не че това кой е на заплата и кой не е има нещо общо с обсъжданата тема тук.

Сега ще се върна върху темата за продажбите на зелено.
От спомените ми по аритметика от училище и по пътя на логиката стигнах до  следния извод:
Ако купувач купи на зелено по данъчна оценка, си спестява (евентуално) ДДС върху кешовата сума и със сигурност нотариални такси и местен данък върху нея.  И става дума за 1 имот в дадена сграда.
Ако инвеститор продава по данъчна оценка всички имоти в сградата, той крие, грубо, поне 50% от печалбата си, върху която дължи данъци, примерно върху 20-30-40 апартамента.
Ясно е, че и единият и другият мамят, но ако говорим за мащаба на далаверата за единия и за другия, мисля, че изводът е очевиден.

# 292
  • София
Има една теория за българския бизнесмен, че тия, които много учат и се усъвършенстват винаги изпускат момента да направят успешен бизнес. Повечето пъти успяват хората, които действат първично и на момента. А не губят 10 години от живота си да взимат дипломи, които повечето пъти са безсмислени. Все пак от образованите и умните хора стават най-добрите работници, чийто сили обикновено са впрегнати в нуждите на някой по-"хитър".
Eто за един без образование от Мадан - трябва да си малко глупав, мързелив и щедър

# 293
Повечето пъти успяват хората, които действат първично и на момента. А не губят 10 години от живота си да взимат дипломи, които повечето пъти са безсмислени. Все пак от образованите и умните хора стават най-добрите работници, чийто сили обикновено са впрегнати в нуждите на някой по-"хитър".

Тогава хитрягата да си изпроектира нещо сам, примерно, и да не се опитва да обяснява как нямало персонал, дето са си губили 10 години от живота, ама да му работят за без пари. И ще ги осигурява на минимална заплата, а те след това ще са на минимална пенсия, защото, видите ли държавата, бюрокрацията и т.н. мантри. Ами - да върви по дяволите (казано дипломатично)!

# 294
Даа, следващия път като тръгна да се оперирам, да не търся дипломирани специалисти, а някой по-хитър, може повече да му се получават апендектомиите.

# 295
Тогава хитрягата да си изпроектира нещо сам, примерно, и да не се опитва да обяснява как нямало персонал, дето са си губили 10 години от живота, ама да му работят за без пари. И ще ги осигурява на минимална заплата, а те след това ще са на минимална пенсия, защото, видите ли държавата, бюрокрацията и т.н. мантри. Ами - да върви по дяволите (казано дипломатично)!

Амчи те младите защо заминават под строй в чужбина и не се връщат? Защото у нас и със супер образование нямат бъдеще - частният бизнес е окупиран от някои хора и (се пази за) децата им, а ако искат да станат експерти и добре платени служители трябва да търпят шефове простаци. А навън имат всички шансове да станат добре платени експерти (според мен даже по-гот от свой бизнес) или да работят като фрий ленсъри и даже да си направят бизнес. Но няма да работят с мутрите, ченгетата и децата им.

# 296
  • София, Bulgaria
Много сте крайни с това за "хитрягата" и частния бизнес... И въобще не трябва да се противопоставят нещата.
ЧС, огромна част от хората с частен бизнес не са нито мутри, нито ченгета, нито някакви необразовани неандерталци... Само по себе си супер дипломата нищо не ти гарантира, ако си мързелив, ако не си амбициозен, ако няма покритие и най-важното според мен, ако не умееш да се продадеш. Огромният проблем при образованието в България е, че няма връзка между студентите и бизнеса. Бизнесът не полага усилия да отглежда специалисти, да организира стажантски програми, да наема на работа студенти по специалност и т.н. Говорила съм с ректори на университети, оказва се, че една не малка част от студентите всъщност не знаят, какво точно биха могли да работят, в кои сектори на икономиката завършвайки университета.

Истината е, че и наемният работник не може без собственика на бизнес и собственикът на бизнеса не може без служителя и двамата са в една лодка.
За да изграждаш бизнес се иска повече от една диплома. Хората с бизнес наемат специалисти, каквито им трябва. Те са бизнесмени, знаят как да управляват/ а в даден момент и наемат хора да го управляват/, как да развиват бизнес, понякога грешат, понякога не. Имат идея, търсят ресурси, пазари, поемат риск...
Един приятел казваше: Едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.
И да, по презумпция служителя винаги знае по-добре от шефа си, как трябва да се прави и да върти бизнеса.

# 297
Ако не си амбициозен или си мързелив, дали изобщо ще се добереш до супер диплома.

Всеки омаловажава тезата на противника и се изпада в смешни крайности.

# 298
  • София, Bulgaria
Ако не си амбициозен или си мързелив, дали изобщо ще се добереш до супер диплома.

Всеки омаловажава тезата на противника и се изпада в смешни крайности.

Не е трудно да изкараш диплома около добър, клоняща към много добър. За отлична се иска наистина по-сериозно отношение.

# 299
Като им гледам капацитета на хората със сериозен бизнес в БГ - Баневи и сие, някак не мога да си представя, че притежават и една стотна от качествата на бизнесмени, /освен наглост може би/, ама това не им е попречило да управляват и съсипят не една и две съдби на специалисти.

Общи условия

Активация на акаунт