Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 42 935
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
Yangdze, не се сърди, мир. Разбира се, че всеки прави това, което намери за добре и то е най-доброто за него.
Може да сме лели, но децата ни са малки и се вълнуваме и от ДГ, и от училища. Все още. JoySunglasses
Чак сама си завидях, квалифицирана съм като леля с наследствен апартамент...Smile
Доста ме ъпгрейднаха, а пък аз съм си обикновена леля, която си го е купила. И то коптор.
Шегувам се, иронизирам себе си, не се сърдете плийз.

# 406
Ми да, колкото отрочето ще слуша майка си, че този/тая не са за нея/него, толкова ще слуша и за апартамента какъв да си купи Sweat Smile

# 407
  • София
Yangdze, не се сърди, мир. Разбира се, че всеки прави това, което намери за добре и то е най-доброто за него.
Може да сме лели, но децата ни са малки и се вълнуваме и от ДГ, и от училища. Все още. JoySunglasses
Чак сама си завидях, квалифицирана съм като леля с наследствен апартамент...Smile
Доста ме ъпгрейднаха, а пък аз съм си обикновена леля, която си го е купила. И то коптор.
Шегувам се, иронизирам себе си, не се сърдете плийз.

То и аз съм към лелите, в същата група вече Grinning Не е обидно това.
Нищо че сме в АйТи сектора от години с мъжа ми, и едно време сме купували "ергенски апартаменти", вкл малометка НС, но само ползи от това... един вид... дава се под наем сега... И двамата сме с по един такъв (  с таз разлика, че моя стария не е НС , но все едно)  Това е полза, исках да кажа... само това...дори да сме си "счупили главите" с някой глупав избор или някой компромис за локация или друго... пак не е зле.. Ако купиш имот защото имаш добри доходи , какъвто и да е тоя имот, си е Ok, за млад човек. И да го продам все ще купя друго след време... с две -три коли паркирани пред блока нищо няма да купя, само разходи ...( само пример)

# 408
Скрит текст:
Да не се подиграваме, това казах. Маломерка, млад, неразбиращ.. искал  да му е куул, та бил тъп, как да не му вземеш наема ........( то даже не мога да го цитирам , че нали Vrabcho_ изтри подигравката)
Не е Ok....
И не само че не е Ok, а даже , пак да кажа, ако един млад човек има добър доход и има нужда от жилище ( което го кара да купува)... няма наследства... 100 пъти по-добре да инвестира в маломерка в МанЛи или където си реши... отколкото да купи лъскава кола да се перчи пред жените или по кръчми да ги дава парите си, а да живее под наем в панелка
Даже , това , че търси лъскава сграда ( независимо от квартала) и това го кара да купи нещо е само положително нещо в живота му , ще му остане ... инвестиция е. Та без насмешка.
Докъдето му стигат на човек инвестициите и мераците и толкоз.

А какво му пречи, като няма пари за НС в скъп квартал,  да си купи санирана панелка или НС в Люлин, но да има наблизо училище и ДГ, и да ползва метрото? Ще ти кажа какво - самочувствието, че му е под достойнството и че му се полага друго, 'щото е върхът. Затова купува НС из ливадите и после се оплаква от задръстванията, таксите в ЧУ и липсата на улици пред жилището му. И като му кажеш, че е трябвало да мисли за тези неща, преди да купи, те обвинява, че ти било лесно с наследствата, без да се замисли, че всъщност той е този, който не е мислил достатъчно, като е купувал.  Разбира се, че си е тяхна работа, но инвестиращите в имоти наистина трябва да се съобразяват с това - което и мандаринка каза.
Можеш ли да знаеш всичко и да премислиш всичко особено ако си млад? Ами не можеш. Още по-малко ще седне да чете  тук лелите какво ще му "пеят". Такива, ни за ДГ , ни за училище се вълнуват. Та какво има. Че се е прецакал с МанЛи. Той си знае. Лафа е, 100 пъти да му кажеш няма да има ефет, от 1 път да види туй нещо за което му говориш. Да купят, да видят, да преценят. То дето има една дума, тези всичките дето ги коментираме, те в панелка са расли не е да не знаят за какво иде реч. Ето и мъжа ми , той в панел е расъл в Младост, е, Света да обърна , никога няма да го убедя че трябваше да купим панел в Младост или друг комплекс, той мрази панел и панелни мегакомплекси, та какво да им обясняваме....?  И бюджета като сложиш и накрая всеки си прави избора, да не се фиксираме в раздаване на акъл.

Въпросът е, че като не си можеш и си сбъркал, и ти го кажат, да кажеш "еми добре, сбърках", нито е срамно, нито ще ти падне реномето, а не да се нахвърляш върху тези, които ти го казват, че били стари, бедни и прости, нещо, което си приел по презумция, но изобщо не е задължително да е така. Потребителката в другата тема буквално ми заяви: "Предпочитам да слушам съветите на млади хора, които сами си изкарват парите", без изобщо да знае нищо за мен и как и какво изкарвам. Което е супер арогантно, според мен, и говори за напомпано самочувствие без покритие. Иначе разбира се, че всеки има право да си изживее грешките, а инвеститорите много добре се възползват от тях. Могат, възползват се.
Даваме акъл на тези, които имат пари за инвестиране в имоти и са достатъчно разумни да дискутират Simple Smile, а не на младоците. Аз пишех в темата за кварталите, но се отказах, нямам намерение да давам вече  акъл, дори и поискан, защото няма полза от това. Мислех, че форумът е затова, да каже всеки какво знае и е изпитал, но се убедих, че всъщност не е така.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 12:45 от Анонимен

# 409
  • София
Мисля си обаче.... дали от гледна точка на млад човек, да речем 25-28 годишен с хубава заплата, който купува 50 кв.м. с общите части в МанЛи или Кръстова вада, та дали след 20- сет години, няма да се окаже все пак добра инвестиция туй нещо. Как да го посъветваме ние сега? И примерно, ако вземе че послуша и купи панел в Овча Купел няма да е по-зле работата там Thinking Нали за да сме полезни един вид...

# 410
"Няма да падне утре, но какво ли не в нея е старо. "
- това е мит. Взимаш супер коптор непипан от построяване на кооперацията едва ли не, изриваш го, слагаш чисто нови инсталации, изправяне на кривините в баня, WC и кухненска зона, санираш го и става бонбон. Така и така се прави ремонт. Аз хич не харесвам идеята да купя ново, едва ли не обзаведено, защото почти винаги са с кофти финиш, нормално. А иначе ти е бяло платно и си го правиш по свой вкус.

"Правилната поддръжка на такива стари сгради включва много, ама много финанси. Които пък ако няма съгласие с другите съседи е кауза пердута да правите. Освен ако не се наемете и техния дял да плащате, ама като знам какви криваци има, някои и на това няма да се навият."
- Повечето кооперации си смениха вертикалните щрангове и санираха фасадите. Покривите да, но не виждам къде са тези АДСКИ много финанси. Иначе има криваци да.

"Смяна на инсталациите - ВиК и електро, саниране на фасадата, смяна на прозорците на стълбите и входната врата, керемидите да се прегледат, улуците да се сменят. Малко освежаване с боя по стълбите и това е. Примерно по 2-3-4 хил. лв. на апартамент. Еднократна инвестиция, след това периодично евентуално преглеждане на керемиди и почистване на улуци.
За пример - в не много стара стара тухла - на около 35 години, преди 2 г. смяната на вертикалните ВиК щрангове беше по 100 лв. на вертикален щранг, т.е. по 100 лв. на двустаен апартамент и по 200 лв. на тристаен апартамент. Направиха го за 2-3 дни”
- абсолютно.

# 411
Това е като да вземеш 30 годишна кола, да и смениш седалките, волатана, пълно обслужване, консумативи, окачване и боя.

Да, ще се получи бонбон. Но пак си е стара кола.

Новите са пълни с пластмаси и електроника и се чупят бързо (не са като едно време).

Ти каква кола предпочиташ?

# 412
Waimi - завиждам ти на оптимизма, защото един от тези съседи да каже "не" и ще си живеете ей така на олющената фасада вовеки веков. Вече писах, че имах възможност да взема етаж от къща в центъра и като разбрах, че има още две семейства там без особено желание за промяна и саниране, бягах със 100. А дали ще ти излезе много пари, ще разбереш като започнеш ремонта, тоест реконструкцията /ако въобще някой от съседите позволи де/. И аз така мислех като започвахме строежа на къщата, а една бала пари изфирясаха и още бяхме на кота нула. Пиша тези неща не за да дразня някого - всеки има глава на раменете си, а ако някой тепърва планира да купува етаж от къща със съседи, да ги има предвид тези неща. Ако беше само ваша цялата къща, тогава е друго - всичко сам си правиш, когато и както можеш. А така и дворът хем го плащаш, хем не може да го ползваш, ако заявиш претенция пък следват скандали. Мерси.

# 413
R-dna, споделям мнението ти. Тук във форума се скъсаха да ни обясняват как едва ли не е по-добре да караш 30-годишен Мерцедес, отколкото да си купиш чисто нов по-нисък клас автомобил... Въпрос на избор, но определено за 30-годишния автомобил не може да се говори като за инвестиция!

# 414
Само и единствено архитектите са виновни тук, а не хората от село. Каквото са нарисували архитектите, такова са купили хората от село.
И недейте да ми излизате с номера, че са нарисували, каквото хората от село са поискали, щото хората от село ще поискат архитектите да скочат от витиня без въже, а дали архитектите ще ги послушат?
Така да знаете Wink

10 годишно Ауди А6/А8 дали е по-зле от чисто нова дачия сандеро?

# 415
Автомобилите и имотите са толкова различни. Все едно да сравняваш миксер с кило домати.
Покупката на автомобил никога не може да е инвестиция, а е обратното. Има хубава английска дума за това "divestment", ама българска - не.
Докато за имота това не важи. Старото строителство е инвестиция и още как. Като го ремонтираш и облагородиш и цената му скача двойно.
Никой никого не убеждава, а се изказват мнения. Ако искате ги слушайте и четете, ваша си работа.

# 416
Има автомобили, които в момента струват милиони, а преди това не, така че може и да са инвестиция Simple Smile

# 417
Много ми харесват сравненията между автомобили и имоти, правени от "млади, умни и красиви" - показват колко разбират от видове активи и инвестиции Joy   За инвестиция определено стават вадите и ливадите, но за отдаване под наем на младите и красивите, а не за живеене. Иначе всеки е свободен да си дава парите на когото и за каквото иска. Който смята, че общината в близките 20-30 години ще има пари и желание да изгради инфраструктурата из всички вади и ливади, а се застрояват и нови, е свободен си купи в тях.
Има автомобили, които в момента струват милиони, а преди това не, така че може и да са инвестиция Simple Smile
Има такива автомобили, ама са 0,001 % от всички стари автомобили, а останалите 99,999 % струват колкото скрапа в тях, а трябва и да платиш, за да дойдат да ги вземат.
Автомобилите и имотите са толкова различни. Все едно да сравняваш миксер с кило домати.
Покупката на автомобил никога не може да е инвестиция, а е обратното. Има хубава английска дума за това "divestment", ама българска - не.
Докато за имота това не важи. Старото строителство е инвестиция и още как. Като го ремонтираш и облагородиш и цената му скача двойно.
Никой никого не убеждава, а се изказват мнения. Ако искате ги слушайте и четете, ваша си работа.
Подкрепям напълно.

# 418

Да, говорим за антикварна стойност. И при апартаментите от 30-те и по стари също го има този момент, всичко опира до това дали си ценител. Аз лично съм, обичам антики, дърво, ръчно правени арх. детайли, неща, които ги няма вече, където видя такива пазя и реставрирам. Някои хора търсят само такива уникални неща. Но това е супер субективно нещо. За мен от цялата получила се дискусия е важно следното: нека да е ясно, че коментираното изначално от мен и в последствие строителство е качествено и да се знае, че ако някой ти изтъква НС като по-устойчиво конструкционно трябва да представи много сериозни източници за да бъде приет на сериозно.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 15:24 от Waimi

# 419
Чак пък да не стават за живеене, такива крайни изказвания никому не са интересни.
Там ако не живеят хора какво правят? Съществуват? Мизерстват? Фандъкова не "съществува" ли и тя в Ман Ли? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт