Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 36

• 42 930
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
Не се хващай Yangdze.  Всичко е до личен вкус и приоритети. Не навлизайте в тези теми. За мен беше важна яснотата в конкретния случай на СС кооперации отпреди 90г, набедени за неотговарящи на стандарти за устойчивост. Явно случаят не е такъв, щом не се появи някой фен на НС със силни аргументи.

# 391
  • София
Не се хващай Yangdze.  Всичко е до личен вкус и приоритети. Не навлизайте в тези теми. За мен беше важна яснотата в конкретния случай на СС кооперации отпреди 90г, набедени за неотговарящи на стандарти за устойчивост. Явно случаят не е такъв, щом не се появи някой фен на НС със силни аргументи.
То с наследство всеки може да е тарикат и с голяма уста.
това искам да кажа.... и да не се подиграват
А вие, що пък първо купихте СС, после чак тръгнахте да се чудите и да питате дали е правилно решението?
То не е ли леко късно за такива въпроси? Чудя се....
Апропо, живяла съм доста години на Солунска, близо до Витошка ( по скоро беше до Асен сградата)
На последен етаж без асансьор беше. Thinking Сградата беше много яка, строена от някаква еврейска фамилия
Не беше зле. Но леко неугледна де, трябва да се санира.  Но минусите и вие си ги знаете, та дискусията е лишна. Покрива сме го ремонтирали 100 пъти, без асансьор е кофти, ама много кофти и за малки деца, за колички, за възрастни хора, за багаж, недай Боже ще си счупиш я крак я друго. За ремонт и мебели да катериш е ужас. тогава и с паркирането беше ужас. Претъпкано някак, истерично . Инак има и добри страни като локция , така е.... зависи кой какво търси... Но аз работя от мн години в Гео Милев , и локацията- Център хич не ме блазни сега, напротив.

# 392
Защо всеки се припознава в написаното?
Нали в темата всички живеете в НС, което е просторно, южно, с големи стаи и страхотна локация?
Никой не визира вас конкретно.
Вие като говорите за коптори и злобни хора с наследство в центъра аз сега трябва ли да се обидя?

# 393
Отново казвам, в стари теми попаднах на твърдения, за които не се бяхме замисляли наистина, като живот на сгради, на материали. Та реших да се допитам и тук, пък се и надявах да се обади и някой от авторите на твърденията, че кооперации е центъра не отговаряли на жизненоважни конструкционни изисквания

# 394
  • София
Защо всеки се припознава в написаното?
Нали в темата всички живеете в НС, което е просторно, южно, с големи стаи и страхотна локация?
Никой не визира вас конкретно.
Вие като говорите за коптори и злобни хора с наследство в центъра аз сега трябва ли да се обидя?

Точно Вие тръгнахте с подигравките.... аз лично не съм се припознала, хем и аз купувах ергенско жилище преди години и то си стои под наем сега, и не смятам че нещо съм се "минала"....
Оставете хората, Бизнес Парк или друго, нови блокове или друго, всеки си гледа от собствената камбанария...
Кой е наследил, кой си няма нищо и тръгва тепърва да купува...
Какво сега да му обясним тук, колко сме велки че живеем в Лозенец, или че живеем в стара малка тухлена кооперация... пък той тъп... купува панел в Дружба или маломерка НС в МанЛи.... Този човек пари за Лозенец няма, какво има да му обяснявате Вие колко е тъп... пък и с подигравка...

Аз за коптори и живеещи в тях злобари в СС сгради не съм писала, точно в този ред, не знам защо да се обиждате Вие от това ?

# 395
За коптори не писахте, но за злобарите с наследствата точно вие писахте.
Трия си подигравката, щом толкова се засягате.
Но очаквам и аз да не чета подигравки за копторите, ниските бюджети и лелките-реститутки с апартаментите.
Щом така ще се засягаме, нека всички спазват някакъв стандарт.
А относно феномена: млади, красиви, успешни, търсещи нов лукс и с по 3-4 коли, то е факт.
Някои, които не сме толкова млади и сме прехвърлили 40-те имаме навика да наблюдаваме и анализираме повече. И виждаме явленията какви са.
Никому не завиждам, но и не намирам нищо лошо в това да се купува НС за инвестиция и да се предлага съобразно търсенето на гореописания тип семейства. Който се припознава в този модел, значи индиректно признава съществуването му.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 11:26 от Анонимен

# 396
Waimi, много ясно, че сградите имат ограничен живот. Вашата е била нова преди 80-90 години. Няма да падне утре, но какво ли не в нея е старо. С правилната подръжка може да изкара достатъчно дълго.

Btw, интересно ми е защо мислите ще хората, работещо в Бизнес парка живеят само в НС кутийки?

# 397
Правилната поддръжка на такива стари сгради включва много, ама много финанси. Които пък ако няма съгласие с другите съседи е кауза пердута да правите. Освен ако не се наемете и техния дял да плащате, ама като знам какви криваци има, някои и на това няма да се навият.

# 398
Yangdze,
Не става въпрос за подигравка, а за гледна точка - факт е, че новософиянци масово предпочитат НС в квартали без инфраструктура, но да е ново, тоест, те са готови да жертват инфраструктурата и се поддават на рекламни кампании, факт е, че завяват, че не държат да има ДГ или училища, 'щото те си имали пари за частни, факт е, че не държат и на ГТ, защото те от колата не слизали - ти самата би трябвало да си виждала в темите за образованието много такива изказвания. За тях това е да си куул, млад и успял. Ами тогава инвестиращите в имоти за под наем трябва да отговорят на това търсене, без значение кой какво мисли за него.

В друга тема казах на една дама като тебе с песента за наследствата, че изкарвам колкото нея, а може и повече, и със сигурност много по-отдавна, преди Бизнес паркът дори да е бил в проект, и сме си купували имотите на свободния пазар, след като изобщо стана възможно това, защото преди 10-ти не беше. Имотът на родителите ми си е техен, не е мой. Та не знам откъде дойдоха наследствата в темата за НС из ливадите, и няма нищо лошо да нямаш пари за НС в Лозенец, но изборът си е твой дали ще предпочетеш Люлин с инфрастуктурата или ливадите с НС без нея, където са имоти на съпоставими цени. И тези в Бизнес парка предпочитат ливадите без училища, ДГ и ГТ (нищо че от Люлин до Младост има удобна метровръзка), и затова другите с парите за инвестиране в имоти за под наем се съобразяват с това.

# 399
  • София
Да не се подиграваме, това казах. Маломерка, млад, неразбиращ.. искал  да му е куул, та бил тъп, как да не му вземеш наема ........( то даже не мога да го цитирам , че нали Vrabcho_ изтри подигравката)
Не е Ok....
И не само че не е Ok, а даже , пак да кажа, ако един млад човек има добър доход и има нужда от жилище ( което го кара да купува)... няма наследства... 100 пъти по-добре да инвестира в маломерка в МанЛи или където си реши... отколкото да купи лъскава кола да се перчи пред жените или по кръчми да ги дава парите си, а да живее под наем в панелка
Даже , това , че търси лъскава сграда ( независимо от квартала) и това го кара да купи нещо е само положително нещо в живота му , ще му остане ... инвестиция е. Та без насмешка.
Докъдето му стигат на човек инвестициите и мераците и толкоз.

# 400
Малко ще разводня темата, но...
Самочувствието, че всичко знаеш и можеш, е присъщо на младите, и аз съм била млада Stuck Out Tongue. Така че наистина няма нищо странно младите от Бизнеспарка, примерно, да искат НС.
Неприятното е не толкова самочувствието им (то е разбираемо), а пренебрежението им към града, в който са дошли и ги е приютил , изразяващо се в термина "СофЕто" и нетолерантността им към не толкова младите и тези, които са от този град и с различно възприятие за красиво.
А кой колко е красив и особено колко е умен, също е въпрос, по който много може да се спори, естествено не в тази тема.
Та така - инвестицията трябва да се прави само с разум, преценка за търсене и предлагане, доходност, ликвидност. Щом за НС е по-голямо търсенето - значи инвестиция в НС, ако имаш пари за такова, естествено. Много потенциални наематели, по-висок потенциален наем, бързо ликвиден на висока цена, ако се наложи. Попеа много точно ме разбра Smile

За собствено ползване - освен разум има и не малко доза емоция. Там вече е въпрос на вкус.

За копторите цитирах съфорумка/и от предишни издания на имотните теми, нямам намерение да ровя до безкрай, за да кажа кои са точно. Но едната точно това беше написала - че в "лошия" център под Дондуков е пълно със стари грозни къщи за изриване и на тяхно място да построят "новички".

Милитана, чак пък толкова много-много финанси, едва ли. Смяна на инсталациите - ВиК и електро, саниране на фасадата, смяна на прозорците на стълбите и входната врата, керемидите да се прегледат, улуците да се сменят. Малко освежаване с боя по стълбите и това е. Примерно по 2-3-4 хил. лв. на апартамент. Еднократна инвестиция, след това периодично евентуално преглеждане на керемиди и почистване на улуци.
За пример - в не много стара стара тухла - на около 35 години, преди 2 г. смяната на вертикалните ВиК щрангове беше по 100 лв. на вертикален щранг, т.е. по 100 лв. на двустаен апартамент и по 200 лв. на тристаен апартамент. Направиха го за 2-3 дни.
При липса на съгласие и в новото подръжката ще куца. Докато са на 5-10 год. няма да се налага нищо сериозно да се прави, но след това не е ясно. Както и дали след тези 10 год. младите собственици, които вече няма да са толкова млади, ще са на същия акъл , може техните предишни високоплатени места да са заети от нови млади, съответно дали с лека ръка ще се навият да вадят пари за по-сериозен ремонт. Много е относително това с ремонтите. Вярно е, че възрастните собственици на стари сгради в центъра често нямат достатъчно пари за основен ремонт, но те си отиват постепенно. Наследниците или спретват ремонт, или шитват мястото за НС.

# 401
Да не се подиграваме, това казах. Маломерка, млад, неразбиращ.. искал  да му е куул, та бил тъп, как да не му вземеш наема ........( то даже не мога да го цитирам , че нали Vrabcho_ изтри подигравката)
Не е Ok....
И не само че не е Ok, а даже , пак да кажа, ако един млад човек има добър доход и има нужда от жилище ( което го кара да купува)... няма наследства... 100 пъти по-добре да инвестира в маломерка в МанЛи или където си реши... отколкото да купи лъскава кола да се перчи пред жените или по кръчми да ги дава парите си, а да живее под наем в панелка
Даже , това , че търси лъскава сграда ( независимо от квартала) и това го кара да купи нещо е само положително нещо в живота му , ще му остане ... инвестиция е. Та без насмешка.

А какво му пречи, като няма пари за НС в скъп квартал,  да си купи санирана панелка или НС в Люлин, но да има наблизо училище и ДГ, и да ползва метрото? Ще ти кажа какво - самочувствието, че му е под достойнството и че му се полага друго, 'щото е върхът. Затова купува НС из ливадите и после се оплаква от задръстванията, таксите в ЧУ и липсата на улици пред жилището му. И като му кажеш, че е трябвало да мисли за тези неща, преди да купи, те обвинява, че ти било лесно с наследствата, без да се замисли, че всъщност той е този, който не е мислил достатъчно, като е купувал.  Разбира се, че си е тяхна работа, но инвестиращите в имоти наистина трябва да се съобразяват с това - което и мандаринка каза.

# 402
За копторите цитирах съфорумка/и от предишни издания на имотните теми, нямам намерение да ровя до безкрай, за да кажа кои са точно. Но едната точно това беше написала - че в "лошия" център под Дондуков е пълно със стари грозни къщи за изриване и на тяхно място да построят "новички".
Това е мисленето на много българи в момента. Дори и не чак тъй млади. Тъжно, но факт.
Затова бутат културни паметници в центъра на Сф, а къщата на Яворов е пред разпад. Защото искаме да строим "новичко".

# 403
Това е мисленето на много българи в момента. Дори и не чак тъй млади. Тъжно, но факт.
Затова бутат културни паметници в центъра на Сф, а къщата на Яворов е пред разпад. Защото искаме да строим "новичко".
Напълно подкрепям. Атмосфера, дух, история, това са неща, които явно нямат значение, което е тъжно, защото именно тези неща създават genius loci и трансформират съвкупноста от сгради и улици в място, наречено "град".  Много е дълга тази тема и не е за тук.

# 404
  • София
Да не се подиграваме, това казах. Маломерка, млад, неразбиращ.. искал  да му е куул, та бил тъп, как да не му вземеш наема ........( то даже не мога да го цитирам , че нали Vrabcho_ изтри подигравката)
Не е Ok....

А какво му пречи, като няма пари за НС в скъп квартал,  да си купи санирана панелка или НС в Люлин, но да има наблизо училище и ДГ, и да ползва метрото? Ще ти кажа какво - самочувствието, че му е под достойнството и че му се полага друго, 'щото е върхът. Затова купува НС из ливадите и после се оплаква от задръстванията, таксите в ЧУ и липсата на улици пред жилището му. И като му кажеш, че е трябвало да мисли за тези неща, преди да купи, те обвинява, че ти било лесно с наследствата, без да се замисли, че всъщност той е този, който не е мислил достатъчно, като е купувал.  Разбира се, че си е тяхна работа, но инвестиращите в имоти наистина трябва да се съобразяват с това - което и мандаринка каза.
Можеш ли да знаеш всичко и да премислиш всичко особено ако си млад? Ами не можеш. Още по-малко ще седне да чете  тук лелите какво ще му "пеят". Такива, ни за ДГ , ни за училище се вълнуват. Та какво има. Че се е прецакал с МанЛи. Той си знае. Лафа е, 100 пъти да му кажеш няма да има ефет, от 1 път да види туй нещо за което му говориш. Да купят, да видят, да преценят. То дето има една дума, тези всичките дето ги коментираме, те в панелка са расли не е да не знаят за какво иде реч. Ето и мъжа ми , той в панел е расъл в Младост, е, Света да обърна , никога няма да го убедя че трябваше да купим панел в Младост или друг комплекс, той мрази панел и панелни мегакомплекси, та какво да им обясняваме....?  И бюджета като сложиш и накрая всеки си прави избора, да не се фиксираме в раздаване на акъл.

Общи условия

Активация на акаунт