Студенти в UK - 11

• 74 046
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • софия
Освен това офертите може и да са “пляскани” на общо основание според теб, но в световен план има толкова много подходящи кандидати, за да тръгнат адмишъните да вникват в дълбочина на нечия “счупена” образователна система.

А, така вече звучи по-реалистично.
Защо да вникваш в нечия "счупена" система... трудно мога да отговоря.
За мен би било въпрос на престиж - след като я приемам, значи смятам, че е на ниво. И не би било правилно да я наричам "счупена" защото не мога да вложа ресурс да я разбера или да я прескоча (с вътрешен изпит).
Виждаш ли как сам си отговаряш-щом в приемат, значи смятат, че е на ниво. Точка.
Интерпретацията за “счупена” е моя, това е моето недоволство.
Cool_witch даже потвъждава, когато някой ги впечатли, пращат изпълними оферти.
И е вярно, миналата година имаше приети в Единбург, а уж се води невъзможен за българчета.

# 586
  • Варна
cool_witch, благодаря ти за мнението.
Другия път си го напиши, не се спирай. Пък аз или някой друг, всеки си има глава на раменете и сам си взема решенията.
Ще обмислим, пък какво ще стане ще се чуе.Simple Smile

# 587
Е, да си кажа тогава Grinning Не залагайте на Дърам

# 588
  • Варна
 LaughingИзобщо, избрали сме невъзможни за прием университети...
А Бат?

# 589
  • Варна
Бат, обичайно дават по-изпълними оферти, в сравнение с Единбург и Глазгоу. Но, да попитам, защо ви е да учи политика в държава, която смята да напусне ЕС. Според мен, това се учи с цел да се работи в последствие в  структурите на европарламента. Защо не избере, някаква по-базова наука и после да надгражда. Не, че сте ми искали мнението ,но да си кажа .

# 590
Не са невъзможни, трудни са (половината). Балансът го има. Може пък трудните да са й на късмет.
Сребърна паричка, младите много не мислят. То е като да питаш "Защо психология?". Ами защото искам. Затова е застраховката с икономика. После вече политиката е от помощ - като поглед върху различни ситуации, анализ и взаимовръзки.
Но само политика или само (или +) международни отношения няма смисъл, права си. Аз не виждам смисъл във философията, ама на - харесва й. Пък си е нейния живот. Щом го подсигурява с друго, нека й е кеф да учи

# 591
офертата на сина ми от Durham дошла през февруари беше

Цитат
Bulgaria-Diploma za sredno obrazovanie 5.7 overall to
include 3 state examinations and with a minimum of 6 in
Mathematics
Pass IELTS with overall band score of 6.5 (no element below 6) or University equivalent

не я намирам за прекомерна, нито пък съм смятала, че Durham е от "недостъпните" университети, друг е въпросът, че синът ми го беше писал колкото да запълни бройката до 5, реално нямаше интерес към друго освен към 2 от университетите в апликацията си

# 592
Трудно мога да ти вервам...
Вервай ми, толкова им пука за страната и студентите ни, че определено не са обмислили качествен приемен стандарт. С някои изключения, които имат вътрешни изпити разбира се.
Всъщност Оксбридж, Еразмус Ротердам и отчасти Тилбург заради гъвкавостта и готовността за чек на ниво лице в лице по видеовръзка.
За холандските не мога да говоря поради липса на наблюдения. За UK обаче:
- Ако Кембридж и Оксфорд идват специално в някои училища, не ми се вярва да нямат интерес. А ако тези университети имат интерес, какво остава за останалите?
- Приказвал съм с адмишън офисърите на тези унита - нямаш си на идея колко са наясно със системата ни за оценяване, матурите и т.н.
- И да - повечето унита имат и интервюта и въпреки това дават трудни (меко казано) условни оферти на някои, на други не толкова и не е вярно, че обезателно харесват вторите повече от първите. Задачата, която решават е доста по-сложна от познатото ни класиране по успех. А именно - да постигнат най-доброто съответствие между университет (и характерната за него култура), специалност и цялосната личност на студента.

Мисля всички са наясно, че хората не са запознати с образователната ни система. Но по някакви причини не контактуват с адмишъните. Повярвайте, хората навсякъде са свестни и помагащи от личен опит.
Няма нищо лошо да обясниш за задължителна матура по БЕЛ и да поискаш смяна на оферта с 2 други матури.
Или да пратиш мейл, че не е необходимо да пращаш академична справка на БГ, защото изпратената не е превод, а официално издадена от училището на английски.
Както писах по-горе - запознати са. И си контактуват с адмишъните. И адмишъните (поне в АК) са им обяснили всичко за матурите като цяло и поотделно за повечето случаи. И мейли са пращали и т.н.

А аз виждам.  Оценката по физкултура е някакъв абсурден микс от нормативи, които много често са въпрос на физически дадености, не  на подготовка.
Повечето оценки по МОН са абсурдни от всяка гледна точка и в UK го знаят. Обаче:
- За разлика от нас не смятат физкултурата за второстепенен предмет.
- Съвсем справедливо предполагат, че все някой трябва да получава отличен и е много вероятно учителите да поставят отличен на учениците с най-добра физическа култура.
- Изключенията от горната точка си имат причини и тези причини също се вземат под внимание.

# 593
Bulgaria-Diploma za sredno obrazovanie 5.7 overall to
include 3 state examinations and with a minimum of 6 in
Mathematics
Pass IELTS with overall band score of 6.5 (no element below 6) or University equivalent

Аз не мога да разбера - това как точно се превежда?

Обща оценка от дипломата - 5.7
Оценка от математика от 9-12 клас - 6.

Оценка от матура по математика - колко? Трябва ли да е 6.00 след като се иска математика 6.00
Оценка от 2 други матури - колко?

Единствено изискване към трите матури е да правят 5.7 в общата диплома ли?
Тоест, напр предмети - 6, ЗИП - 6, матури, 4.3, 5, 6 - това трябва да прави диплома 5.7.

За UK обаче:
- Ако Кембридж и Оксфорд идват специално в някои училища, не ми се вярва да нямат интерес. А ако тези университети имат интерес, какво остава за останалите?

Хах, ами... не знам, ти ще кажеш какво остава. Тази логика (всъщност антилогика) е доста куца - след като най-добрите си вършат работата както трябва и са разбрали системата ни, значи и останалите са наясно.

# 594
Общ успех (от дипломата), вкл. трите матури - 5,70
Успех от матурата по математика - 6.00
И съответния IELTS

Хах, ами... не знам, ти ще кажеш какво остава. Тази логика (всъщност антилогика) е доста куца - след като най-добрите си вършат работата както трябва и са разбрали системата ни, значи и останалите са наясно.
Да, защото (колкото и странно да ти се вижда) адмишъните им си говорят едни с други. Поне за топ 15 унитата. Повечето от които са почти толкова древни колкото най-старите колежи на Кембридж и със сигурност знаят как да си подбират студентите.
Даже не искам да споменавам другите им източници като адвайзъри и приети студенти.

ПС Английската култура има сериозни различия по въпросите на образованието от българската. И на историята и традициите на дадено уни се отделя доста по-голямо внимание от на ранга му в Таймс например.
За сведение: термина "връзки" идва от вратовръзките с цветовете на завършения университет. Да имаш същата вратовръзка с някой англичанин, даже съвсем непознат и от тотално различна социална класа, ти отваря много възможности във взаимните отношения, които са изключени за останалите. Оттам и задачата по подбора.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 16:46 от Ezhko

# 595
kodbg, в темата от този период cool_witch я беше разтълкувала офертата, синът ми им писа имейл да дадат уточнения точно по тези въпроси, те не отговориха изобщо, и така си и остана неясно,защото той не възобнови кореспонденцията

за сравнение например, офертата му от Warwick също беше леко неясна, и му отговориха в рамките на ден с точни пояснения какво са имали предвид

# 596
  • Варна
Не знам как да отговоря на този въпрос  Сребърна паричка.
От много време иска да учи това, политика, международни отношения, право ... иска да спасява света, някаква кауза. На 18 години едва ли може да се аргументира добре защо. Обича история, философия, много харесва например заниманията си по дебати. Когато не е на кеф отговаря - защото за нищо не ме бива. Laughing
В медицината и инженерните науки няма място за нея, като човек и характер.Не е артистична, напротив, твърде сериозна е.

Смятам, че политика и икономика е една добра основа върху която може да надгради с магистратура по късно.

# 597
Да, защото (колкото и странно да ти се вижда) адмишъните им си говорят едни с други. Поне за топ 15 унитата. Повечето от които са почти толкова древни колкото най-старите колежи на Кембридж и със сигурност знаят как да си подбират студентите.
Даже не искам да споменавам другите им източници като адвайзъри и приети студенти.

ПС Английската култура има сериозни различия по въпросите на образованието от българската. И на историята и традициите на дадено уни се отделя доста по-голямо внимание от на ранга му в Таймс например.
За сведение: термина "връзки" идва от вратовръзките с цветовете на завършения университет. Да имаш същата вратовръзка с някой англичанин, даже съвсем непознат и от тотално различна социална класа, ти отваря много възможности във взаимните отношения, които са изключени за останалите. Оттам и задачата по подбора.
Уф... Затрих си дългото мнение, излишно е.
Ежко... ще ти секна снобарския кеф човече. Хвани се ограмоти в историята на английските университети и дай разбивка в проценти - колко от тях са създадени след като се е родила баба ти и колко преди тях.
Все пак, трябва да има някакви граници на полезност / безполезност. Иначе благодаря за информацията.
ПП - Да ти върна жеста. Манчестър е по-малък от хлапето ти. Да не вземеш там да го пратиш, че... срам. Няма шялчета, връзки, вратовръзки, с едното скапано образование ще си остане.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 17:19 от kodbg

# 598
Не пиша, за да се фукам или за да докажа колко съм прав, а за да бъда от полза:
Фактите:
These are the 10 oldest universities in the UK
University of Oxford (1096)
University of Cambridge (1209) ...
University of St Andrews (1410–1413) ...
University of Glasgow (1451) ...
University of Aberdeen (1495) ...
University of Edinburgh (1583) ...
University of Manchester (1824) ...
University College London (1826) ...
King's College London (1829)...
Durham University (1832) ...
https://www.study.eu/article/these-are-the-10-oldest-universities-in-the-uk

PS Както е видно, Университетът на Манчестър е създаден доста преди баба ми да е била проектирана.
PPS Неразбирането на чуждата култура не е нещо похвално нито пък полезно.
PPPS Вратовръзки (със съответните цветове) има всяко уважаващо себе си английско училище. Да не говорим за университет. И това не е проява на снобизъм, а на културна идентичност.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 17:43 от Ezhko

# 599
Ежко.. не се предваш а Simple Smile
Английски бре човек, чети за какво пишем моля ти съ.
За университета в Манчестър, пробвай пак. Хинт - https://en.m.wikipedia.org/wiki/University_of_Manchester
Или викаш институт по механика, университет все тая.
Всъщност това е доста безполезна тема. Освен теб, съмнявам се друг да се интересува особено от традиции, години на основаване и шалчета, а не от моментното ниво на обучение.

Просто хлъцнах като ти прочетох бисера
"Поне за топ 15 унитата. Повечето от които са почти толкова древни колкото най-старите колежи на Кембридж", извинявам се за отплесването, няма повече.

Общи условия

Активация на акаунт