На море в Гърция 2019 - II

• 55 776
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
MariaNova,
за българското Черноморие, особено северното, откъдето си ти, е така. За море става горе-долу от 20 юли до 20 август. За Гърция... не е баш така Simple Smile Но и там лятото си е лято, и там хора ходят на почивка във всеки един летен месец.
Цените през юли-август са по-високи просто защото в много държави отпуските се дават преимуществено в този месец, летните ваканции на учениците са по-кратки и не може да почива юни-септември, а също и защото в средата на август е един от най-големите празници на гърците и те се изсипват масово на морето.
Ниският сезон е неоценим за хора като мен, които консумират морето като планина - искат на 100-200-500 метра от тях да няма други хора.

# 151
  • Варна
Параход, съгласна съм че и в Гърция и в Турция за море става и Юни и Юли, освен пика, не го отричам. На северното черноморие правилно си казала че това ни е реалния сезон, може и извън него период, но си е до късмет. Иначе съм казала моите причини да избираме почивката ни да е по времето което съм казала. А и да не забравяме, че живеем в БГ-то, където думата отпуск е мръсна дума. Казвам го, защото поне във Варна, човек е трудно да вземе веднъж отпуск за море лятото, а какво остава за 2 или 3 пъти. В смисъл, колегите ще има да ме гледат зверски цяла година, защото ако аз изляза няколко пъти, това означава те да не могат, персоналът в повечето БГ фирми е разчетен до човек, а и я няма практиката да се затварят фирмите за 2-3 седмици и всички да почиват. Така че повечето хора почиват веднъж и гледат да е по най-добрия начин. Не че няма изключения, но това е масовия случай.

# 152
Мен ако ме питате за море винаги си е добре, стига да имаш отпуска. Зимата разходки, е и вятър, но пак е приятно, лятото се разхлаждаш във водата😀
За мен няма нищо по-хубаво от безкрайната синева и шумът на вълните😀

# 153
Здравейте на всички! Желая да изненадам приятеля ми с почивка през лятото, която да запазя и организирам предварително (уча в чужбина и се виждаме рядко). Миналата година посетихме Кавала и бяхме впечатлени от морето и тишината. Но тази година ми се иска на някое по-оживено местенце с възможности и за лек туризъм от типа на разходки в природата (с ограничен студентски бюджет). Някой с предишни впечатления би ли ми препоръчал?

# 154
Щом сте млади хора и Кавала ви е тихо и недостатъчно оживено, смятам на някой от по-вървежните острови трябва да идете. До Санторини има доста организирани екскурзии от България с чартърни полети, обикновено 3 или 4 нощувки. Миконос, Скиатос, Родос. Корфу, Парга също бива. В северна Гърция по-интересно и оживено място от Кавала е само Солун, но то си е милионен град, за разходки в природата не става, освен ако не наемете собствен транспорт - рент-а-кар или скутер.
Посоки мога да ти препоръчам много, но тъй като не ползвам организирани от агенция пътувания, не съм съвсем сигурна какво се предлага на пазара. Сега видях за ограничения студентски бюджет, това усложнява задачата. За кое време на годината точно става въпрос?

# 155
Благодаря за отговора сърдечно! Юли или август имаме възможност. За Кавала може би не сме имали късмет, защото беше дъждовен период края на юни и се насладихме единствено на храната. Имаме кола и ще стигнем докъдето трябва, само дестинацията трябва да избера и запазя съответно. Във връзка с бюджета, ме притеснява само хотелът, тъй като успешно се храним за 15 евро двамата на ден. Единствено се чудя как бих се справила със запазването на ферибот за колата, ако е остров. Но обезателно ще погледна посочените дестинации!

# 156
О, щом сте с кола, тези са далече като за второ пътуване, а и определено изискват по-висок бюджет. Фериботът не е проблем, и на 1-ва страница има инфо, а и ще ти обясним тук, ако имаш нужда от помощ, много хора пътуват и са пътували по море в Гърция. То там фериботът е като селски рейс.
Парга е на сушата, нея или Корфу ти предлагам. Иначе са в една посока, на запад, пътува се по магистрала Егнатия, на около 7 часа шофиране от София са. До Корфу има и 1 ч. ферибот.
И в двете има настаняване за всеки джоб, макар че август ще е тежичко. Юли е по-добре май.

# 157
Перфектно звучат, не са прекалено надалеч и ще е постижимо да караме дотам без проблем. Ще погледна довечера и хотелите и запазвам. Фериботът се чудех, защото колата е на приятеля ми и затова да не объркам нещо при запазване, но ще прочета информацията дадена тук и ще се справя, надявам се. Благодаря много за помощта!

# 158
То за Корфу ферибот не се запазва даже. Има няколко линии, които вървят през час лятото - за столицата Керкира са по-скъпи (но там е по-оживената и интересна част на острова), а за Лефкими в южната част са по-кратки и евтини (там пък са по-хубавите плажове, но е по-убито, с изключение на пиянския Кавос). Но то разстоянието между двете на острова е час шофиране, така че няма чак толкова голямо значение. Отива се просто на пристанище Игуменица и се купува билет за следващия кораб, който ви устройва.
Разгледай си и ако има нужда, питай пак, и двете дестинации са  популярни в темата и сред българите изобщо, така че със сигурност ще има кой да отговори на въпросите ти.

# 159
  • София
Аз от опит да кажа, че с две деца на 2 и 5 години не тръгвам по острови, но всеки си знае, де.
Портокали ми е един от най-гнусните плажове. Може и да е красив, но беше изключително мръсен и пренаселен.
Поне такъв го видях.
По-миналото лято ходихме три пъти на Сарти- съвсем в началото на юни, средата на юли и края на август.
Отсядахме в южната част на селото, точно зад Paradise ресторант.
И трите пъти народ или навалица не сме усещали. До центъра обаче изобщо не сме ходили редовно, май само два пъти и за трите престоя, колкото да го видим, но там наистина е доста пренаселено и съвсем различно.
А гледката към Атон от плажа или хотела е величествена. С часове можех да си седя и да си я гледам.

Може ли да споделиш къде точно сте отсядали в Сарти. Опитвам се да организирам първо море в Гърция с половинката и малката ( на 3 годинки) и ми се иска да е някое проверено място.
Мислим да почиваме в началото или средата на юни. Искаме някое красиво и спокойно място, по далеч от голямата тълпа, с хубав плитък плаж, хубави заведения в близост ( вкусна храна ако може морска но не прекалено скъпа по възможност) и някоя детска площадка в района. Насочихме се към Халкидики, тъй като на малката не й понасят дългите пътувания. Иска ми се да знам че водата ще е вече топла и няма да е прекалено ветровито (имам синузит).
Дадоха ми препоръка за къмпинг Thalatta, но след като открих вашата тема и видях толкова много други опции и места, реших да проуча още малко преди да правя резервация.
Отворена съм за всякакви идеи и предложения и да не е точно на Халкидики, просто да се стига сравнително бързо и да е спокойно и с хубав пясъчен плаж.
Предварително благодаря за помощта!

# 160
Мислим да почиваме в началото или средата на юни... Иска ми се да знам че водата ще е вече топла и няма да е прекалено ветровито (имам синузит).
Точно тази година със сигурност няма да е топла - зимата се проточи и в Гърция, а по принцип водата става приятна след 15-20 юни. иначе Сарти е от малкото ветровити места на Халкидики. Виж по-добре около Никити, Неос Мармарас, Торони, Каламици. Ходили сме с малки деца там, но това беше отдааавна, та ако препоръчвам конкретни настанявания, ще са малко остарели препоръките ми.
Принципно можеш да хвърлиш поглед и към Тасос, има отделна тема в мамата и доста изчерпателна, но там още по-късно се стопля водата.

# 161
  • София
Сарти отговаря на изискванията за плитък плаж- ако сте ходили на Китен северния плаж подобно е- 100 метра навътре водата е до коленете, плажът е дълъг, спокойно е-миналата година бяхме около 20 юни и си беше доста празно, в това отношение вече не е като на Китен, където е гъчканица. Плацът е със ситен пясък, което също е супер за дете. Красива е гледката - лежиш си на плажа и гледаш планината отсреща. За храна не мога да кажа, тъй като бяхме там само за плаж. НО за трите дни около 20 юни всеки ден духаше вятър- според мен по принцип там си е доста ветровито. Иначе водата беше топла, защото е плитко. Предимството на вятъра- раздухваше облаците, но със синузит не знам, ако случите ветровити дни... Май ще е по-подходящ там за по-големите жеги юли и август. Чак аз, дето обичам лек ветрец, ми духаше на моменти неприятно.
Въобще в началото на юни трудно топла вода, дори и на Халкидики. Вижте на Касандра Крузо бийч, той е в залив и там около 3-4 юни преди 5 г. водата биваше, също е плитко и със ситен пясък, но е тясна плажната ивица, 3-4 реда чадъри наблъскани и си имаше доста хора, особено сърби.
Иначе с дете на 5 г. сме били на полупансион на Касандра в хотел Alexander the great от 01-08.06 преди години  Хотелът като настаняване е средна работа, но все пак имаше хубава тераса с гледка, храната беше обилна и разнообразна, без морски специалитети, но хотелът е в затворена площ, където не се допускат коли, спираш в началото и навътре в двора пеша, има много съоръжения и площадки за деца в двора, който е огромен, има баскетболно и футболно игрище и др., басейн и собствен плаж под хотела, слиза се с асансьор. Плажът е много чист, чадърите са през разстояние и беше много спокойно. Водата-средно топла. Друг плитък плаж с топла вода на Халкидики - пак Касандра, Сивири, малко селце в залив. На Ситония доста сме пообиколили и в началото на юни си е по-студеничко от Касандра, а и не са толкова плитки плажовете. Виж и Кариди, Вурвуру, но там е пренаселено.

# 162
# 163
Браво! Горе на крепостта ли сте?

# 164
  • София
Бяхме.
Вече сме на път към Пилос. Там крепостта днес не работи и ще й отделим време утре, ще отидем отново и до Метони.
Чудим се дали да ходим пак и до Тенаро.

Общи условия

Активация на акаунт