Американски колеж - шестнадесета тема

• 44 972
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ще отговарям,  Шарки,  понеже 126% имат единици..Нямат такива резултати всички,  та да твърдиш,  че попадне ли колежанин принципно другаде,  автоматично има 7.

# 346
  • София
Ох,  Ели,  извинявай,  ама ще те намеся,  подлудява ме Ежко със смехориите си..
Нали, и мен, много. Ето сега ми задава въпрос как така пиша за най-добрия физик на всички времена, пък аз такова нещо никъде не съм написала. Но пък мога да му дам мястото, часовете и човекът, който готви настоящия, не този на всичките времена. (Много ми липсват старите иконки, тук е онова дето се търкаля и рита от смях).

# 347
  • София
Аааа, аз думите на български ги завалям от бързо говорене...винаги може,  и без английския да е виновен. А обикновено са отнесени онези деца, на които не им е интересен (релевантен)  разговорът на възрастните.

"Облъчени" е баш "хайпа", "аурата". Те СИ приличат...

# 348
  • София
Ели, ПЧМГ е прекрасно училище и е профилирано - профилирано по математика. Тук е голямата разлика с Колежа. И не знам защо изтълкува думите ми по този начин, не обобщавам, казвам какви са фактите за АК, за други училища не говоря, не ми е работата да го правя, защото информацията ми е като страничен наблюдател.
Иначе не от теб очаквах информация за “извънземното училище” Wink Но наистина очаквам все някой да ми го покаже.

Ред, има профил математика и физика и мат и информатика, но след 10 клас.

Аз за друго толкова критикувано училище не съм чела, обаче непрекъснато се обяснява как само хвалебствия се пишат. Честно казано не разбирам каква се цели. Особено отвратително е когато започне да се пише за конкретни деца или да се квалифицира как в едно училище децата са умни и можещи, а в друго - посредствени, облъчени.... Като възрастни хора трябва да се засрамим да се замислим редно ли е да използваме подобни епитети и квалификации.

# 349
  • софия

* нямам дете състезател, обаче аз и мъжа ми сме били такива и като слушам нищо не се е променило от едно време.

Това не те ли притеснява?

# 350
Мисля си (без да съм сигурна, защото макар да познавам доста хора, завършили АК, "чисти" математици, физици и т.н. не познавам между тях), че когато е стартирало, училището е било със значително по-силна математическа насоченост.
Има някаква много грешна представа, че състезателите единственото, което правят е да решават задачи до припадък. Има и "силови" състезатели, които успяват с много, наистина къртовски труд, но те са единици. Състезателите са нормални тийнейджъри, които обичат да играят карти, да купонясват и помежду другото порешават и малко задачи (имам предвид всички състезатели, не само математиците).* Или че за изпита в МГ са важни не логическите ти способности, а "качества от сорта на способност за съсредоточаване, психическа устойчивост, разпределение на времето". Онези с горните качества и с посредствена логическа/математическа мисъл, изкарват на мускули 7-ми клас в СМГ и бягат.
* нямам дете състезател, обаче аз и мъжа ми сме били такива и като слушам нищо не се е променило от едно време.

Скрит текст:
Ежко, малкото ти дете май не се е метнало на теб. Сигурно прилича повече на жена ти, а голямото ще да ти е одрало кожата. Дали малкия ти син е самостоятелен и си е открил интересите, или се опитва да оправдае очакванията и представите - твоите, или на брат си? Дали наистина е щастлив, или не би посмял да ти каже друго. Моята дъщеря праща много поздрави на малкия ти син, той ще се сети коя е.

Тинки,
Сестра ми е завършила колежа сред първите випуски. Уверявам те, че АК не е бил по-математически насочен от сега.
За изпита в МГ са важни както логическите способности, така и  "качества от сорта на способност за съсредоточаване, психическа устойчивост, разпределение на времето". Корелацията е с второто.
И по мое време яденето на сборници беше важно за успехите на математическите олимпиади (имам една-две национални), но сега е критично за успеха в тях.

За синовете ми си в грешка. Малкия прилича повече на мен, а големия - на майка си. И двамата са самостоятелни от много време, като големия е вече и извън семейното огнище. Малкият "смее да ми каже друго" още от четвърти клас. Иначе нямаше да е бил в СМГ.
Благодаря за поздравите, но не знам от чие име да ги предам.

Но пък мога да му дам мястото, часовете и човекът, който готви настоящия...
О, за бога... Излез от този шаблон. Състезатели, гении... На гимназиална възраст. Те сега едва ЗАПОЧВАТ.

Това не те ли притеснява?
Споко, Амели. Променило се е. И то не за добро.

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 23:06 от Ezhko

# 351
  • София
Аз нещо не мога да разбера - как се получава така, че голяма част от приетите кандидатстващи са от математически училища и очевидно точно благодарение на математическите части на изпита са изкарали високи общи резултати, пък после АК не е с особено математическо профил?
С други думи, губи ми се логиката на подбора.
Лесно е за разбиране. Кандидатстващите от МГ вече са преминали предварителна селекция по качества, близки до търсените от колежа. Това за да бъдат приети в МГ. Не знания, а качества от сорта на способност за съсредоточаване, психическа устойчивост, разпределение на времето.

Е, тук направо изплиска легена! Децата от математически училища изкарват високи резултати на предимно математическия изпит за АК /че и на изпита за математическо училище преди това/, не заради математическите си знания и способности, а заради "способности за съсредоточаване, психическа устойчивост, разпределение на времето". Те четеш ли се преди да публикуваш?

# 352
Е, тук направо изплиска легена! Децата от математически училища изкарват високи резултати на предимно математическия изпит за АК /че и на изпита за математическо училище преди това/, не заради математическите си знания и способности, а заради "способности за съсредоточаване, психическа устойчивост, разпределение на времето". Те четеш ли се преди да публикуваш?
Нали не твърдиш, че математическите задачи от изпита в АК изискват познания на ниво олимпиада? Или че математическите знания и способности включват четене с разбиране?

# 353
  • В офиса
Skulpture, aз познавам много, никой не заваля думите на бг. Стана ми смешно, като те прочетох, защото чух същото за дъщеря си, която не може да казва "р", което при една случайна среща веднага бе разтълкувано като "говори с английски акцент".
Амели, не, хич не ме притеснява, имам колега с 15 години по-голям от мен и един ден като почнахме да си говорим и...тогава пак е било същото. Много е яко - абе, като общността на Колежа, ама по-яко. Първо (почти) всички състезатели са си приятели (като пораснаха някои дори семейства създадоха, други поддържат дългогодишни близки презокеански връзки), ходи се по лагери, правят се щуротии, яко се играе карти, по мое време се играеше много и баскетбол. Веднага се надушват хората, че са от една порода.  
Ели, уточни че говориш за 9-10-клас. Той Ежко назад беше писал, че точно тях ги познава.

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 23:20 от Тинкърбел

# 354
  • София
Жалко,  че си имал дете в СМГ, Ежко, и въпреки това не отчиташ подготовката по мат там като страхотен трамплин на изпита за АК.. Може да не е олимпийска математика, да, но едно дете с придобита в 5- 7 клас рутина,  знаещо повече от един подход към тип задача,  умеещо да прецени по-добре от хуманитарно насочен свой връстник с коя задача да НЕ  се забавя излишно като времеемка, баш знания има и на база тях стратегия..
Тинкърбел,  аз затова му написах на Ежко да се информира най-напред на кого задава смехотворните си въпроси.. Не че ще го направи,  едно си баба знае,  едно си бае...

# 355
  • София
Нали не твърдиш, че математическите задачи от изпита в АК изискват познания на ниво олимпиада? Или че математическите знания и способности включват четене с разбиране?
Математическите задачи на изпита за АК изискват математически знания - както такива, от училищната математика, така и такива от задачи от математически състезания /като ЕК, ЧХ и др./, като вторият вид не се решават в общообразователните училища, но се решават в математическите такива. И именно затова децата от математически училища изкарват високи резултати на теста, който е основно математически. Дете, без математически знания няма шанс на този тест, каквито и способности за съсредоточаване и разпределяне на времето да притежава. Това е ясно като бял ден. И четенето с разбиране, което е 1/4 от иначе математическия тест, не може да промени това.

# 356
Математическите задачи на изпита за АК изискват математически знания - както такива, от училищната математика, така и такива от задачи от математически състезания /като ЕК, ЧХ и др./, като вторият вид не се решават в общообразователните училища, но се решават в математическите такива. И именно затова децата от математически училища изкарват високи резултати на теста, който е основно математически. Дете, без математически знания няма шанс на този тест, каквито и способности за съсредоточаване и разпределяне на времето да притежава. Това е ясно като бял ден. И четенето с разбиране, което е 1/4 от иначе математическия тест, не може да промени това.
Ако теорията ти беше вярна, възпитаниците на ПЧМГ щяха да имат осезаемо предимство пред тези на СС, което не е факт.
Математическите задачи са точно от изучаваните в общообразователния материал. Няма такива, които да се срещат само по състезания и СИП/ЗИП на МГ. Твърдението е на АК, а те нямат навика да лъжат.

# 357
Две деца познавам лично от колежа, на приятели. Облъчени са от Слънцето. Завалят думите на български в разговор, отнесени в мислите си, особено по-голямото. Смешно е от страни.

Тези са с по 126%, от това ще да е.

Хрумна ми, че да наемеш зубър да ти спретне проекта си е като в живота - умните работят за богатите и предприемчивите.

# 358
Прекалените хвалебствия обаче за АК, ми идват в повече.

Даже да допуснем, че са прекалени, с какво точно ти пречат толкова?

# 359
Предпочитам да рабати за себе си, отколкото да лиже подметки някъде.

Общи условия

Активация на акаунт