Американски колеж - шестнадесета тема

• 45 017
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Не знам как е било преди, но тази година предвид изместването на НВО в края на юни, подаването на заявления за ДУ ще бъде до 5 юли, първото класиране ще излезе между 8 и 11 юли, включително, а записването за АК е до 12 юли....ще трябва отрано да се взима решение...включая и за нас:) В тази връзка ме интересува какво е нивото на физиката в колежа?
И преди беше така. Сроковете се застъпваха с 1-2дни.

# 151
...В тази връзка ме интересува какво е нивото на физиката в колежа?
Високо!

# 152
Не знам как е било преди, но тази година предвид изместването на НВО в края на юни, подаването на заявления за ДУ ще бъде до 5 юли, първото класиране ще излезе между 8 и 11 юли, включително, а записването за АК е до 12 юли....ще трябва отрано да се взима решение...включая и за нас:) В тази връзка ме интересува какво е нивото на физиката в колежа?
За любителите на състезания - такова:
...учениците от колежа грабнаха 5 от 9 възможни медала ...
Всъщност - много по-добро!

Ще имате поне един ден от излизане на класирането до крайния срок за записване в АК. Но сте прави, че е добре да си наредите желанията спрямо АК преди това.

# 153
  • В офиса
Личен опит: дъщеря ми е с интереси във физиката: в 9-и клас (АК) - класиране на областен кръг, нулева специална подготовка/преговор в училище, преговаря от уча.се - 20 точки от 30 на областния. 10-и клас (друго училище) - класиране на областен кръг, епизодично ходене на школа в училище - 27.5 точки от 30.
Оставяме класирането настрана, личното ми мнение е, че в новото училище преподаването е класа над това в АК. Аз харесвам една голяма част от учителите по физика в Колежа, един Илчев, който е безкрайно пълен с енергия и отдаден на работата си, да кажем, как човек да каже нещо лошо. Но от физика в АК сериозно се интересуват не повече от 5%-10%. няма как в такава среда нивото на преподаване да е класно (каквото аз имам предвид), защото ще страдат останалите 90%. А знам и за случаи на хора, намразили физиката в Колежа.
За част от имената в линка на Ежко знам, че се подготвят допълнително при други учители.
Дали нивото е "много по-добро" преценявате, за мен е "добро без изхвърляния".

# 154
Аз имам случай на намразил физиката в университета, защото преподавателите (особено на упражненията) не могат да стъпят на малкото пръстче на преподавателите от АК, точно на профила Hands V
За випуска на сина ми и за предишните два знам, че никой (от състезателите) не се е готвил при външен учител, особено по физика. Сина ми посещаваше часа за консултации при въпрос по някоя тема/задача/проблем.

# 155
  • София
Тинкърбел, оставам с впечатление, че по някаква причина твоето дете не е успяло да извлече ползи за себе си от АК. Хубавото е, че явно се чувства по-добре в новото училище и това показват и резултатите, които постига. Но тя е определено частен случай.

Физиката в АК е наистина на много високо ниво. Показателен е линкът, който е пуснал Ежко, а и не само! Няма значение, че е малък процентът деца, които се интересуват по-задълбочено от физика. Важното е как се работи с тях.

# 156
...Физиката в АК е наистина на много високо ниво. ...Няма значение, че е малък процентът деца, които се интересуват по-задълбочено от физика. Важното е как се работи с тях.
И че са мотивирани да работят и сами! Учебници вкъщи имаше с лопата да ги ринеш... не не че някой му ги е набутал да учи, а защото е запален Heart

# 157
Тинки,

Вярно е, че децата в АК имат различни интереси. Не всички се интересуват от физика, и още по-малко се интересуват от състезания. За целта имаме профили, елективи и клубове, които адресират нуждите на всички желаещи.
Мога да ти гарантирам, че за 9-10 клас медалист и наградени не ходят на частни уроци.

Но което няма да го видите по състезанията е , че методиката на преподаване, учебниците и лабораториите в АК са на едно много различно ниво от заложеното в ДУ. Още нещо: даже тези, които не се интересуват от физика, работят старателно по предмета, за да покрият (далеч не ниските) критерии. Така че "няма как в такава среда нивото на преподаване да е класно (каквото аз имам предвид), защото ще страдат останалите 90%" е просто невярно твърдение.
Предупреждение: в АК не готвят "академично" за олимпиади и състезания (каквото има предвид Тинкърбел). Дават активни знания. Не само суха теория, а и умения за прилагането и в практиката. Което е съвсем различно нещо. И за мен - "много по-добро".

# 158
За мен една от причините за липса на допълнителни поканени през по-миналата година е чувствителното, явно повишение на доходите на определени и кадърни и не толкова хора от средната към висша прослойка на обществото, включително и приходящите новодомци с пари, амбиции и будни деца, кандидатстващи в софийските гимназии.
Ако тази тенденция се запази, а не виждам причина да не се е, предвид останалите показатели за "все по-пълно задоволяване на материалните и духовни.... помните" за сметка на обществените фондове и здравото повсеместно "усвояване"  на всички, ама всички нива и безразборното влачене пак на всички нива, не виждам как едни 200 родители ще ги съборят едни 8-10 евра такса годишно, че да се откажат заради парите, ерго процента на незаписали се поради финансови причини, ПРИ УСЛОВИЕ, че децата на можещите да печелят са можещи да учат ( в голяма степен са, защото са подготвени усърдно, в добри училища и скъпи допълнителни кусове, а и нивото навсякъде пада и кадърните изпъкват), та този процент, на незаписаните по финансови причини, ще върви надолу.
Остават другите аргументи - истинско желание или застраховка на кандидатстващите, настроения, стадно чувство, лични интереси и т.н. и т.н., както споменахме по-горе.

Но пак казвам - всички тези размишления са изстрели напосоки.
Няма как да се направи обосновано предположение, ,много са неизвестните, дори да се опиташ да прогнозираш отделни фактори, няма преобладаващ, в един случай мотивация за решение може да е един фактор, в друг - съвсем друг.... И дори има разнопосочно действащи.
Това е проблемът.
Точно си е рулетка, в конкретния, обсъждан по-горе случай, например, 124 място може с НЕИЗВЕСТНО КАКВА вероятност да е 14 места над чертата или 14 под, какво ще стане не виждам начин да се прогнозира дори с приблизителна достоверност.

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 11:18 от StefanB

# 159
  • София
Естествено, че няма как да се прогнозира достоверно. Година с година не си приличат. По-миналата година не поканиха нито една резерва, а миналата поканиха около 40. Затова ние не прогнозираме, а залагаме. Wink

# 160
Не се включвам в прогнозите. Стискам палци на всички деца, за които това е било желание номер едно да ги приемат. Мисля, че ако толкова много искаш да учиш там, после в АК се справяш отлично и заслужаваш да те приемат.

Колкото до подготовката по физика. 
В АК не учат по български учебници!
Когато дъщеря ми ходеше на олимпиади по химия, казваше, че децата от НПМГ, знаят повече от нея ( оставям на страна възмущенията й от преписването им). Но това е спрямо материала, който се предава по българската програма за ниво олимпиада.
Когато отиде в университета почти прескочи една година по химия. Знанията й дадоха възможност да завърши две трудни специалности (биохимия и софтуеърно инж.) , с достатъчно кредити и за математика като специалност, и един семестър по-рано.

Кристчън Йънг (физика) още ли е в АК? Не ни е водил, но ми е направила впечатление вълна от позитивни отзиви за него

# 161
Естествено, че няма как да се прогнозира достоверно. Година с година не си приличат. По-миналата година не поканиха нито една резерва, а миналата поканиха около 40. Затова ние не прогнозираме, а залагаме. Wink

Така е, по-миналата не поканиха, коригирах се горе.

Говоря за прогноза, защото по-горе потребители правят опит да хванат закономерности на база случилото се напред в годините. Има някакви, но недостатъчно и картинката накрая е никаква, няма посока...

Да Росс, в Колежа е, девойката ходи специално да се види с него, като си беше в къщи, преди седмица, май каза, че се е сгодил дори, ако правилно съм разбрал....

# 162
Аз пак с моята физика и математика Simple Smile да попитам, че щерката хич не е по математиката и съответни никога не съм знаела какво се случва с децата, които имат по-голям интерес, отдава им се по-лесно, абе, ... влече ги. Случаят със сина ни, за когото натискам, въпреки приема в АК за НПМГ с физика или математика с немски.
АК е чудесно училище за дъщеря ми, но за малкия - който хич недолюбва езиците, а математиката му идва отвътре, все още ми е "в шише" дали занего АК ще е щастливото място (разсъждения след първоначалната еуфория).
Конкретно: какви точно клубове, елективи, курсове, ... има за деца, които имат интерес към математиката. За успехите знам, следя ги, но дали са резултат от частни уроци някъде?
Благодаря Ви!

# 163
Kassii,

Не знам как е нивото в НПМГ сега.

Физиката в АК е добре, но за математиката в последните години чувам противоречиви мнения. Особено ако искаш да е на много високо ниво.

* Дописвам се ( аргументация): Това което четох в темата тук е, че записването за клуба по Математика вече не е достъпно за всички и също че се прескачат занимания. На мен ми звучи несериозно.
Има противоречиви мнения за учители по този предмет.

Ако недолюбва писането, по БЕЛ и АЕ не мисля, че имаш шанс за 6 в АК. А напоследък дипломата започва да играе все по- сериозна роля. НПМГ дори преди години си пазеха дипломите на децата.
Пиша горното с уговорката, че нямам идея как е в момента в НПМГ и по презумция залагам, че физика и математика трябва да са добре.

НПМГ се води лицей към СУ. За химия съм сигурна, че можеше да ходиш на консултации в СУ до скоро ( за другите предмети предполагам, но не знам)

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 11:42 от rosss

# 164
Да, знам за писането! Знам колко трудно каката изкарва 6-ци по БЕЛ и английски, а са й в кръвта. С малкия ако хванем 4 ще е добре. Точно това ме притеснява. Недолюбва силни за колежа дисциплини, а му се отдават други (мат. и физика), за които нищо не знам. Нищо, че каката е профил физика - пак не знам как се подготвят състезателите, защото тя не е състезател. Този профил й беше предизвикателство! "Да се гмурна в нещо трудно за мен и непознато. Да се справя с нещо, което не мога."
На практика, въпреки годините в колежа, аз не знам нищо за неща извън кръга на интересите на щерката.
А децата са различни! Дали има в колежа място и за второто ми дете - математик и физик? За първото знам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт