Американски колеж - шестнадесета тема

• 45 097
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Здравейте, моята дъщеря е приета и съм много щастлива, защото тя иска да учи само и единствено в АК. След резултатите я попитах дали  ще обмисляме НПМГ или друг вариант, тя отговори с въпрос "Методите на обучение там не са ли много остарели?
Именно това е причината да изберем АК - искаме институция, която толерира интересите на децата, креативно и различно мислене, динамична среда.
За съжаление смятам, че часовникът на българското образование е спрял преди 60 години и не може да избяга от създаване на "brick in the wall ".
Резултатите не променят разочарованието ми от формата на изпита тази година, защото поставиха под съмнение ценностите на АК. Липсата на логически задачи  и "психарско" стихотворение, изискващо отговор с поставено заглавие и план конспект въпроси, според мен ограничава креативността.
Относно подготовката бих повторила това, което казах на детето си в началото на годината: "Няма курс на света, който може с фуния да ти налее знания. Всичко зависи от теб. Уроците могат да ти покажат какво знаеш, къде са слабите ти страни, но не и да ти гарантират успех."
На тези, които не са приети бих казала: Вярвайте в съдбата! Вероятно има причина и Вселената знае нещо, което вие още не знаете и ще се озовете в най-доброто училище конкретно за вас!
Аз изкарах 2 на изпита по български 7 клас (бях преразказвала грешна глава от произведението) и ме приеха в СМГ. Там срещнах най-добрите си приятели, както и съпруга си и не съжалявам нито за миг, а съм благодарна. Иначе щях да се класирам за някоя ЕГ. Simple Smile

# 226
  • В офиса
Навсякъде създават "тухли", само формата е различна. Ако една тухла не е паралепипед, а с 3 пипала и 7 вдлъбвания, това не я прави повече "не-тухла" от другата, само дето така изглежда отстрани. Свободолюбивият дух се подклажда от личности, а не от институции. Но иначе, да, АК е вярното място за Вас и подозирам, че в темата ще имаме втори Ежко след няколко месеца.

# 227
  • София
Под "brick in the wall " имах в предвид системата на оценяване на знанията, а не децата. Редки са случаите в които анализ на произведение, различен от този в учебника е приветстван, или решение на задача по "мои начин". Знанията се оценяват по това дали урокът в учебника е преразказан достатъчно добре .....
Скоро имаха контролно: От анализ на стихотворение, даден в учебника, са изтрити някои думи и те трябваше да ги попълнят. Това ме потресе и се надявам в АК да няма подобни примери.

# 228
  • София
Като основен автор на горецитираното искам да допълня нещо: ако имах сега дете седми клас, за мен основен, да не кажа единствен избор, за след това щеше да АК. С всичките му известни ми кусури. Просто за мен и семейството ми това е най-доброто училище в гимназиален етап (казвала съм защо мисля, че имам мнение от първа ръка за образУванието ни и страдам съсипията му от години).

Много са факторите, които определят едно училище като най-доброто, като един от основните е детето. При всички плюсове на АК, аз все още не мога да реша дали той би бил подходящ за дъщеря ми, така както се оказа добър избор за сина ми. Това е и причината, поради която донякъде си отдъхнах, като разбрах, че щерката не е приета. Удовлетворението е, че остави зад гърба си почти две трети от конкурентите си, което е повече от добре, предвид начина,  по-който се включи в кандидатстването и предвид това, че нейната подготовка е по рисуване, а не за АК или НВО. Вероятно би могла да вземе много от колежа, но и много би била ощетена. А изборът за нея би бил труден, тъй като като обстановка и атмосфера й допадат както АК, така и художествената. Много пъти нещата наистина опират до късмет и това, което на пръв поглед наричаме лош късмет, може да се окаже добър такъв. Най-яркият пример при нас е този със сина ми, на когото не му достигна точно точка и половина, за да влезе в СМГ след 4-ти клас. Не защото не бе за там, а защото не бе ходил нито на курсове,  нито на пробни изпити... В крайна сметка това предопредели избора му след 7-ми клас. Като дете, силно по математика, той най-вероятно би предпочел СМГ пред АК. И стигаме до изтърканата фраза: "Когато печелим, не знаем какво губим, а когато губим, не знаем какво печелим". Така че - АК наистина е едно изключително добро училище. Бих го препоръчала на всеки, който се колебае дали да запише детето си там... Ако детето избере АК, не го спирайте, подкрепете го... И все пак - дали е най-доброто... Зависи...

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 13:21 от Elfi

# 229
Ако търсите съвет: запишете гимназията, която желаете. Ако това не е колежа, а после съжалите за направения избор, след 8 и 9 клас може отново да се кандидатства в колежа.

Благодаря за съвета. Проблемът е, че заради тази масова екзалатация около колежа и предвид граничния резулата на изпита, тя в момента е в такава еуфория от възможността да учи там, че отказва да обмисля алтернативите.

A не допускате ли, че може и да е права?

Бих допуснала, ако беше събрала информация и  за други училища. Този hype, който се създава около АК я е заслепил тотално. Все пак това не е единствената гимназия с международна диплома. Тя би трябвало да избере най-доброто за НЕЯ училище, а не най-доброто по нечия чужда преценка.

# 230
  • София
Вие сериозно ли си мислите, че заради едната международна диплома “се борим”? Че с всякаква диплома в ЕС се кандидатства навсякъде в Европа, че и в  Щатите. Признатата диплома не гарантира прием. Знанията и уменията са това, което отличава децата от АК. “Хайпът” не е от родителите, а онова уверено, спокойно и щастливо излъчване, което имат учещите и завършилите АК.

# 231
Всички ли с с такова излъчване, или само тези с 96%?

# 232
  • София
Всички. Ти колко си виждал?

# 233
Да не храним тролове...

Бих допуснала, ако беше събрала информация и  за други училища. Този hype, който се създава около АК я е заслепил тотално. Все пак това не е единствената гимназия с международна диплома. Тя би трябвало да избере най-доброто за НЕЯ училище, а не най-доброто по нечия чужда преценка.
Какво точно имате предвид под "hype"? Кой заслепява дъщеря Ви с него?  С каква цел?
По какви показатели ТЯ би оценяла кое е най-доброто училище? Как вижда АК и другите гимназии по тези показатели?

Именно това е причината да изберем АК - ... креативно и различно мислене, динамична среда.
… защото поставиха под съмнение ценностите на АК. Липсата на логически задачи  и "психарско" стихотворение, изискващо отговор с поставено заглавие и план конспект въпроси, според мен ограничава креативността.
Креативното и различно мислене не би следвало да лепи етикет "психарско" на стихотворение, което не харесва, преди да се опита да разбере гледната точка на автора. Креативността не изключва поставянето на конкретна тема и ограничаването и с конкретни въпроси, стига последните да не допускат само един правилен отговор. В случая не е така. Разговорът ни с другите родители касаеше едно доста по-чувствително възприемане на може би някакво начало на слабо изразена тенденция.
Разделът с логическите задачи си е бил там, доколкото знам.

Навсякъде създават "тухли", само формата е различна. Ако една тухла не е паралепипед, а с 3 пипала и 7 вдлъбвания, това не я прави повече "не-тухла" от другата, само дето така изглежда отстрани.
Нещото с 3 пипала и 7 вдлъбвания спокойно може да е микропроцесор или някаква бактерия. За един зидар може всичко да изглежда като тухла, но за разлика от нея с микропроцесорите може да се гради изкуствен интелект, а от бактериите да еволюира разумна форма на живот. Все пак.

Свободолюбивият дух се подклажда от личности, а не от институции.
Свободолюбивият дух, както учат историята, философията и изкуствата, започва с Просвещението. Учи се в 9-ти клас в АК Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 апр 2019, 19:08 от Ezhko

# 234
Шарки, всъщност съм съгласен с теб.
Ежко, може да не отговаряш на трола, ама не разбрах - Просвещението само в Колежа ли се учи?

# 235
  • София
Моето лично "хайпче" току-що ми заяви, че нищо не съм знаела за АК. Сигурно е така, гледаме от различни гледни точки - той отвътре, аз отвън и леко по тангентата (и вероятно с лека завист). Така че ако някое прието дете  иска да научи повече от вътрешната гледна точка, за да направи избор дали да го запишат в АК, да пита директно някое "хайпче". Ако слуайно нямате познато, арт фестът през юни е отлично  място за персонални срещи "от третия вид".

# 236
Да не храним тролове...

Какво точно имате предвид под "hype"? Кой заслепява дъщеря Ви с него?  С каква цел?
По какви показатели ТЯ би оценяла кое е най-доброто училище? Как вижда АК и другите гимназии по тези показатели?

Показателите са едни исъщи, просто aas, aea, че и bss скорват значително по-високо от АК. ДУ няма да коментирам изобщо, самият факт, че АК се конкурира с тях е достатъчно тревожен. Детето не е в състояние да погледне обективно, тъй като процеса по приема в изброените училища е напълно различен и липсва цялата истерия около кандидатсването и изпита, на която сме свидетели в АК. В момента дъщеря ми е с фалшивото усещане, че е постигнала грандиозен успех, защото се е справила що годе прилично на тест, който дори не оценява знанията и обективно.  Под Hype имам предвид точно това = promote or publicize (a product or idea) intensively, often exaggerating its benefits, а го създават всички участващи в процеса - кандидати, учители, родители, съученици, приятели и кой ли още не.

# 237
  • София
Многоточие, бившето аташе на американското посолство с ресор образование и дете в ААУ не споделя твоето мнение. Много съжаляваше, че е била задължена да запишат детето ѝ в ААУ, по нейно впечатление, АК "скорва" по-добре. Както се сещаш, финансират и двете училища ...

Единствените реално ползващи benefits са аlumni-тата.

# 238
Многоточие,
Стана ми жал за детето . Вие в момента си търсите да се доубедите защо е правилно да откажете на детето да го запишете.
Опитайте се да обсъдите какво биха му дали на детето различни училища според неговите интереси. Направете си плюсове и минуси. Можете да не бързате. Имате време да изчакате да мине първата еуфория. Звучите гневни от решенията и радостта на детето си., Вие си познавате детето и си знаете най- добре , но не бързайте. Едва ли ще си помогнете , ако се конфронтирате с детето си.

# 239
Показателите са едни исъщи, просто aas, aea, че и bss скорват значително по-високо от АК. ДУ няма да коментирам изобщо, самият факт, че АК се конкурира с тях е достатъчно тревожен. Детето не е в състояние да погледне обективно, тъй като процеса по приема в изброените училища е напълно различен и липсва цялата истерия около кандидатсването и изпита, на която сме свидетели в АК. В момента дъщеря ми е с фалшивото усещане, че е постигнала грандиозен успех, защото се е справила що годе прилично на тест, който дори не оценява знанията и обективно.  Под Hype имам предвид точно това = promote or publicize (a product or idea) intensively, often exaggerating its benefits, а го създават всички участващи в процеса - кандидати, учители, родители, съученици, приятели и кой ли още не.

По кои конкретни показатели aas, aea, че и bss  изкарват по-високо от АК и колко им е "скора"?
Какво Ви кара да мислите, че "всички участващи в процеса - кандидати, учители, родители, съученици, приятели и кой ли още не", за разлика от Вас, не виждат реално нещата или просто лъжат другите?
И една молба: за да се убедя, че не разговарям с трол, бихте ли копирали съобщението за резултатите (без името)?

Общи условия

Активация на акаунт