Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 14

• 45 910
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,
 Аз ще се включа също - откриха ми поликистоза, изпратиха ме на ендокринолог, направих натоварване с глюкоза. Глюкозата ми е в норма, но на 60 и 120 мин инсулин се казва до почти 80. Изписаха ми да пия метформин 500 и противозачатъчни за да регулирам хормоните.
Въпросът ми е, ендокриноложката каза че нисковъглехидратна диета би помогнала, но да не прекалявам, защото вървя към поднормено тегло (никога не съм била с наднормално тегло). Каза да избягвам само бързи въглехидрати, но не ми каза да спазвам строг режим.

Опитвам се да не ям пакетирани сладки храни и ям повече плодове и зеленчуци.
Също - лятото мисля пак да си направя натоварването с глюкоза, но трябва ли да спра метформина първо или докато го пия мога да направя изследването?

Напълно трябва да изключиш пакетирани и изкуствени храни. Консервантите са препъни камък.
Ако ще ям примерно картофи, предпочитам аз да си ги спретна, отколкото да си купя чипс или да ям от макдоналдс, които кой знае как ги обработват.
Невена назад е писала слабите с ИР какво да правят.

Момичета, моля за съвет. Майка ми е доста зле здравословно и си прави изследвания, но не може да ми ги прати като снимка, така че ще питам "на парче".

Витамин Д е 8.89 ng/ml
Витамин Б12 е 211.2 pmol/l
Триглицериди - 1.310 mmol/l
Глюкоза серум - 6.530
Холестерол общ - 7.560
Холестерол HDL - 1.630
Холестерол LDL - 5.34
Пикочна киселина - 195.200

Знам, че вит. Д е много нисък, но за другите не съм сигурна. Майка ми е с отстранена щитовидна жлеза и пие висока доза Л-тироксин. Насочете ме на къде да поемем, на личния й лекар не може да се вярва. Видял е изследванията и не е дал никакви препоръки. Sad

Няма реф.стойности, но да приемем, че са стандартните.
Д е ниско, В 12 също много ниско.
КЗ е ужасна. Жалко, че няма инсулин.
Странното е, че пикочната е добре  Laughing
Не пишеш как се храни.
Общия хол. е висок ми се струва.LDL също.
Не пишеш как се храни и какви са и оплакванията.Има ли наднормено тегло?
Нормално е лекаря да не и каже нищо. Повечето така правят.
Трябвало е  поне за ендо да и даде направление.

# 226
За софиянци да ви кажа от къде си купувам челебитка (нигела, черен кимион).
На женския пазар, под кооперациите, които са към Мария Луиза има матазини. Ако тръгнете от Сливница към Екзарх Йосиф веднага след магазина на Сортови семена и растителна защита има малък могазин, където продават насипни подправки. Има и такива, които може би никога не сте виждали. При това на много добри цени.

# 227
Елора, благодаря ти много за отговора. Като цяло храненето й е ужасно - не яде много, но го прави без ограничения в храните, включително яде и такива, които знае, че й вредят (на стомаха примерно), но ги обича и ... Има килограми над нормата и то основно в коремната област. Краката и ръцете на общия фон са си направо стройни. Иначе оплаквания много - безсъние, проблеми с изпотяването, килограмите, нервност/депресивни състояния, отделно я боли стомахът, отделно краката, в последните дни има силна болка и във врата. Като цяло много снижен здравословен стандарт. Много е против спорта, в последно време започна поне почти всеки ден да излиза на разходка, преди това дълго време и това не правеше Sad

# 228
  • Варна
Здравейте, аз си пия 2*1 Глюкофаж 1000, но ми става много зле на стомаха. Не ме разстройва, което би било добре за мен, а просто ми е гадно, все едно ще ми се повдигне. Чудя се дали да си намаля дозата. По принцип се старая да ям нисковъглехидратно. За почти месец съгреших веднъж с Баунти и днес с леща:blush: Друго което забелязах, че често ми гори лицето... не знам на какво се дължи... Единственото положително е, че ми се струва, че косата ми по-малко се омазнява...кг не мърдат...

# 229
Еми какво да ти кажа Тони. Не може да се храниш така и да очакваш да си здрав.
Това че няма щитовидна още повече и влошава положението.
От нея си зависи да си промени храненето.

# 230

Така е Sad Въпросът е какво може да направи освен храненето? Сама да си предпише витамин Д и Б12, да се изследва за ИР? Друго? Иначе й казах, че тази година на Великден няма да има козунаци, тя се смее Sad

# 231
  • BG
Здрасти и от мен, издирих най-сетна жив. сметана, за която говорихте, беше при брашната, добре че попитах една служителка, защото там нямаше да се сетя да търся. Елора, кремообразната извара е страхотна, взех и от нея, така че си заслужава да се разходиш до Лидл Peace
Вече снабдена с въпросния продукт направих пил запеканка, ще споделя как я правя, защото някой в нач. на темата се оплакваше, че му е писнало от яйца и месо, просто вариант за разнообразие.
 Сварих едно пил. бутче на duck( за това ястие, както и за пил супа винаги купувам от него от Лидл, защото си пуска една жълта мазнина, която прави супата да изглежда близка до тази, която правеше баба ми на село с домашни кокошки). Задушавам лук, чушки, един малък морков(това знам, че би трябвало да го пропусна)с малко от бульона, малко гъби задуших отделно и ги добавих след като ги изцедих от водата, 4 тиквички ( вместо картофите), трябваше и да добавя малко карфиол или зеле, но нямах. Отделно обезкостих пил. бутче и го нарязах на хапки, добавих го към зеленчуците, изцедих сока накрая, че тиквичките пуснаха доста, изсипвам съдържанието в тава. На котлона загрявам зехтин+кр. масло, преди това един жълтък+1 кутийка от жив. сметана разбърках, добавих малко сол, сложих го в сгорещеното масло и го върнах на котлона, като се посгъсти заливам зеленчуците в тавата с него, пека 15-20 мин на 200 градуса, накрая настъргвам кашкавал и го добавям отгоре, само докато се разтопи. Стана много добре според мен.
за утре взех от Лидл миди, ще ги задуша с лук, чесън и бяло вино.
Да споделя и как си правя кайма: купувам 2 кг пил гърди - 2 кг св. врат обезкостен, транжирам ги на по 200 грамови пържоли, осолявам ги и ги прибирам във фризера в отделни кесийки. После като ми трябва кайма, вадя 2 пържоли, изчаквам ги леко да се отпуснат, колкото да мога да ги нарежа на парчета и ги мятам в нутрибулета, смилат се чудесно. Така мога да си ползвам само пилешко, смес пил и св, после добавям яйце и др. подправки и е готово.

# 232

Така е Sad Въпросът е какво може да направи освен храненето? Сама да си предпише витамин Д и Б12, да се изследва за ИР? Друго? Иначе й казах, че тази година на Великден няма да има козунаци, тя се смее Sad

Нещата са комплексни. Няма как да включиш липсващи витамини, но да продължиш некачествено ядене.
Също като да спортуваш до припадък, но да се тъпчеш с вредни храни и да имаш окачвания за отслабване.
Най-добре ОГТТ трикратно с кз и инсулин, че да си види истината.

нощен гост, ще пращам брат ми да ми купува извари от Лидл. Имал до работата  Laughing

# 233

Най-добре ОГТТ трикратно с кз и инсулин, че да си види истината.

Ще й предам това. Иначе аз мисля точно като теб, но няма как да я убедя - възрастен човек, който много отдавна се носи по течението и няма сили да промени ежедневието си. Благодаря много!

# 234
  • Атина
Разбира се, че сама ще си вземе витамините, след като вижда, че стойностите са ниски. Също така, както и сама ще си подобри храненото. Ако ние не направим нещо за себе си, кой ще направи?

# 235
Aqua Marina, идеята ми беше, че не трябва да очаква лекар да й изпише доза и марка, а сама да проучи и да си избере. Също и за храненето - тя трябва да чете и да се мотивира да го направи. Проблемът е, че май няма да стане...

# 236
Разбира се, че сама ще си вземе витамините, след като вижда, че стойностите са ниски. Също така, както и сама ще си подобри храненото. Ако ние не направим нещо за себе си, кой ще направи?

Хубаво мислене.
Само че много хора покрай мен нямат това мислене и не го правят.
Има хора си пият някакви там хапове и витамини и си мислят, че това ще ги оправи. Ама си плющят въглехидратите като за световно.
Назад някой даде пример с баща си. С диабет, яде си вредни В, но чете някакви бабини илачи за диабет.
Е, няма как да пийнеш някакво чайче, да изядеш един тон картофи, вафли, хляб и да мислиш, че чайчето ще оправи тялото.
Майка ми е същата. 20 години бях дебела, най-сетне отслабнах. Толкова съм и говорила, вижда, че съм слаба вече и пак прави обратното на това, което и кажа.

# 237
  • Атина
Най-важното е сама да пожелае... опитайте се да я мотивирате, кажете й, че искате да е здрава и да е до вас колкото може повече. Не знам какво би могло да помогне с мотивацията. Но наистина не реши ли сама, няма как да стане. Никой не може да й наложи промяна, колкото и да ви се иска. Съжалявам, че личния й лекар не я е стреснал малко. Поне, щом не е направил нещо друго, да я беше поуплашил, та да се съвземе.

# 238
Ще й говоря още, но не живеем в един град и съвсем сложни стават нещата.

# 239
Ще й говоря още, но не живеем в един град и съвсем сложни стават нещата.

За ниските калории и малкото храна неведнъж сме писали, че забавя метаболизма.
Въпреки, че масово се смята как намалянето на количеството водело до отслабване.
За малко да, но много зависи и какво се яде.
После организма се стресира и забавя. После, ама що така, аз ям малко и пак не мога.
Аз имах много нередовно хранене, придружено с преяждания с боклуци. Лишавала съм се много и после от отчаяние съм се наяждала.
Сега ям редовно три пъти на ден. Никога не съм яла толкова много, че и да слабеля на всичкото отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт