СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 3

• 30 281
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
Diin321, възможно е плацентата да се вдигне нагоре с нарастване на бебето, ако остане ниска до края, вероятно е да се наложи секцио, лекарите ще преценят. Добре е да се пазиш повече, да не вдигаш нищо тежко и  внимателно със секса.

Meri_Mar, приятно мързелуване на дивана, запаси се с хубави книги и филми. Може да четеш и на бебето Simple Smile

Аз също планирам отпуск скоро, но при мен положението е друго - заради тромбофилиите трябва да се движа повече, така че ще обикалям парковете.

# 256
Скрит текст:
Здравейте!
Мина и моята ФМ при Стратиева. Чаках час и 30мин, доста голямо закъснение в часовете.
Прие ме д-р Джонгова, а Стратиева дойде и завърши прегледа. Всичко продължи към час, защото моята госпожица си показа инатите от сега. Беше си сложила ръцете пред лицето и не се показа...едва я замериха.
Чакаме здраво бебче, тежи 403гр. Много съм щастлива.
И един глупав въпрос, в протокола пише персентил - 28. Това какво ще рече??? Че е 28см ли???
Казаха ми, че съм ниска предна плацента и трябва да се наблюдава. Ако не се вдигне, какво следва? Секцио ли?
Според един сайт, в който намерих по-нормално обяснение:
Скрит текст:
Детето се измерва на ръст и тегло и се изчислява неговия Индекс на телесна маса (ИТМ), който се сравнява със съответните стандарти и растежни криви. ИТМ дава информация дали детето е с наднормено тегло за съответната  възраст и ръст. Определя се т.нар. персентил на детското тегло. Ако то е например в 80 персентил, това означава, че 80% от децата на тази възраст са с тегло по-ниско от неговото.  Според Центрoвете за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ (Centers for Disease Control and Prevention):
• ИТМ-за-възраст в диапазона  85 и 94 персентил означава, че  детето е с наднормено тегло.
• ИТМ-за-възраст над 95 персентил означава, че детето е със затлъстяване.
Аз така си го обяснявам:
Ако пише 28 персентил, означавало, че 28% от бебетата в този период са с по-ниско тегло. И си мисля, че това са някакви докторски неща, за които по-добре да питаме докторите. Запиши си за следващия преглед и питай този, който те следи, за да си спокойна!
Относно плацентата, дано се вдигне. Не се натоварвай много, в по-късен период ще имаш точен отговор на този въпрос и доктора ще те съветва директно, но го давай по-релакс от сега.

Аз нещо се притесних днес, сигурно от много стрес сутринта и ужасните сънища, които имах, и много се надявам всичко да е наред утре.  А на 26-ти след 14:00ч., с ММ ще се запишем да ходим на лекция за бъдещи родители, има интересни теми в програмата.

Също днес се спрях на страхотно легло, което ще може да се използва от 0 до 7 ( или повече, в зависимост колко е високо детето) годишна възраст. От бебешко легло (дори има люлеещ механизъм), става после на голямо детско + бюро и нощно шкафче. Супер инвестиция ми се струва, моя приятелка си поръча преди година и нещо от същия магазин. 370 Евро е това, като отделно ще трябва да купим матрак. Има си и шкафчета, ще може да се сложат доста дрехи там. Какво мислите момичета? В скрит текст сложих линка, има картинка и видео. Моля, за съвет! Simple Smile

# 257
  • София
Лия Венециано, позлвахме подобно легло с голямото дете. На нас ни се наложи за голямото легло да вземем матрак по поръчка. Иначе не е лош вариант.  Има място за почти всички неща за бебето по шкафчетата. Нашето беше на друга фирма и като качество беше добро. Бюрото после не бих казала, че е особено удобно.

# 258
И тук ги има и са много по-евтини. Наричат се трансформиращи легла. Една приятелка има и каза цитирам "пълен боклук".

# 259
Здравейте, девойки! Днес бях на преглед, с бебка всичко е наред, плацентата ми се е вдигнала малко, но от единия край още е ниска. Надявам се че ще се вдигне още в следващите седмици. Притесняваме обаче, че док каза, че бебка е седалищно разположена. Знам че още има варианти да се обърне, но ако има някоя мама в същото положение или е запозната, много ще се радвам на допълнителна информация ;о) Чух, че имало и някакви прийоми, за да се въздейства на позицията Thinking Усмихнат ден ви желая! Simple Smile

# 260
И тук ги има и са много по-евтини. Наричат се трансформиращи легла. Една приятелка има и каза цитирам "пълен боклук".

Може ли да посочиш на коя фирма е? Качеството ли не е добро, нещо счупено ли има, неудобно ли е или друга причина? Благодаря!
За евтино или скъпо не ме бърка, това ще бъде най-голямата поръчка от всичко и искам да е нещо, което да бъде качествено за съня на детето. Simple Smile

Мерси Шантава Калинка,
Моята приятелка си взе от същата компания и година + няколко месеца, нейното не е мръднало, та затова се чудя и исках отзиви. Ще изчакам до юли за тази покупка така или иначе, но ми харесва това, като идея.

# 261
  • Sofia
Здравейте, девойки! Днес бях на преглед, с бебка всичко е наред, плацентата ми се е вдигнала малко, но от единия край още е ниска. Надявам се че ще се вдигне още в следващите седмици. Притесняваме обаче, че док каза, че бебка е седалищно разположена. Знам че още има варианти да се обърне, но ако има някоя мама в същото положение или е запозната, много ще се радвам на допълнителна информация ;о) Чух, че имало и някакви прийоми, за да се въздейства на позицията Thinking Усмихнат ден ви желая! Simple Smile

И при мен казаха, че е седалищно разположена, но не споменаха да е проблем. Аз съм чувала, че бебетата до последно може да са така и накрая да се обърнат. Така че не се притеснявам, имам усещането, че тя постоянно си се върти там и се обръща по всякакъв начин 😄

# 262

Може ли да посочиш на коя фирма е? Качеството ли не е добро, нещо счупено ли има, неудобно ли е или друга причина? Благодаря!
За евтино или скъпо не ме бърка, това ще бъде най-голямата поръчка от всичко и искам да е нещо, което да бъде качествено за съня на детето. Simple Smile

Мерси Шантава Калинка,
Моята приятелка си взе от същата компания и година + няколко месеца, нейното не е мръднало, та затова се чудя и исках отзиви. Ще изчакам до юли за тази покупка така или иначе, но ми харесва това, като идея.

Нямам представа на коя фирма е. Купила го е от магазин тук в София, не го е поръчвала. Не знам и защо каза така, аз по принцип не ги харесвам и за това не съм се интересувала от подробности. Като се замислиш, че да купиш за 400лв. (Тя  толкова е дала) легла, шкаф и бюро... Има съмнително качество..

# 263
  • София
И ние сме с такова легло. Матрака за голямото е 180/70см като размер и не е стандартен, затова също се наложи да вземем по поръчка. Като цяло съм доволна, но при мен двете легла се ползват като легла за двете деца, никога не съм пробвала как ще е като легло и бюро. Сега ще го сглобим за бебето, пък за децата - нови легла.

Diin321 и аз съм с плацента превия, но е задна. Бях и с първото дете така, затова бях секцио. Обаче до около 33 седмица има голям шанс да се вдигне, затова не го мисли от сега Simple Smile

# 264
Оказва се, че и аз съм с предна ниска плацента, би трябвало да се вдигне, пък да видим. Имам леки болки и стягане на корема ниско долу веднъж, два пъти на ден, лекарката ми каза да увелича магнезия - да видим дали ще мине. Това стягане ли представляват контракциите?

Искам да попитам тези, които са били на ФМ при д-р Чавеева - каква беше цената на ФМ и чака ли се много пред кабинета?

# 265
  • Варна
Здравейте,
днес бях на преглед и всичко е наред,но изникнаха 2 въпроса в съзнанието ми.
1) на ехографа се видя ,че бебето е напред с 1 седмица и половина,на какво се дължи това и какво точно значи?
2)препоръча ми ФЕ,но не разбрах до коя седмица максимум трябва да я направя

# 266
Здравейте,
днес бях на преглед и всичко е наред,но изникнаха 2 въпроса в съзнанието ми.
1) на ехографа се видя ,че бебето е напред с 1 седмица и половина,на какво се дължи това и какво точно значи?
2)препоръча ми ФЕ,но не разбрах до коя седмица максимум трябва да я направя

ФЕ се прави м/у 20 и 22 седмица. Така знам аз и заради това си ги направих в една и съща седмица, че да съм спокойна. Но сигурно може и в по-късен етап да се направи, не вярвам да е проблем.
И моята бебка върви напред с 1 седмица. Нормално е към момента, няма нищо притеснително. Може да има леки разминавания в замерванията, така че - не го мисли толкова.

# 267
  • София
Здравейте, девойки! Днес бях на преглед, с бебка всичко е наред, плацентата ми се е вдигнала малко, но от единия край още е ниска. Надявам се че ще се вдигне още в следващите седмици. Притесняваме обаче, че док каза, че бебка е седалищно разположена.

И при мен казаха, че е седалищно разположена, но не споменаха да е проблем. Аз съм чувала, че бебетата до последно може да са така и накрая да се обърнат. Така че не се притеснявам, имам усещането, че тя постоянно си се върти там и се обръща по всякакъв начин 😄

Добро утро:)
Много е рано да се говори за седалищно бебе, реално и в 9ти месец може да се обърне (моята племенница се роди преди 2 седмици и около 3 седмици преди това си беше седалищно, но се обърна). Но в момента, 5-ти месец си се обръщат както си искат. Моите момчета предните 2 бременности къмто края на 7ми месец се разположиха с главата надолу, преди това на всеки преглед бяха различно.

За плацентата, освен ако не закрива родовия канал, тоест да е плацента превия, не е предпоставка за секцио. Моята също на първата ФМ беше леко ниска, но сега на последния се беше вдигнала, покрай това четох, и реално ако не закрива шийката, не се налага задължително секцио.

Гледам предните страници за размери на бебето си бяхте говорили:) Значии толкова не познават колко см са, че 2 часа преди да родя големия ми син (приемайки ме в болницата) ми се развикаха как може да съм тръгнала да раждам нормално, бебето било огромно, премериха го над 4кг, е 2 часа по-късно се роди 3500! Те мерят размери и на базата на това евентуално могат да познаят. Втория ми син уж си изглеждаше ок, демек около 3500, е роди се 4кг и 55см (никой не беше разбрал, а реално ме следяха уж внимателно, защото раждах нормално след секцио и беше важно точно колко е голям). Та не се втелясвайте колко грама точно ги мерят в момента, а и като цяло. Стига да си отговарят по размер +/- 10 дни на срока на бременността всичко е ок:)

# 268
  • София
Мисля, че превия е термин за всяка ниско разположена плацента, а там имаше някакви други степени на плацента превия в зависиност точно колко ниско е. Май бяха 4 общо степени - ниска, но не стига до шийката, ниска, която стига до ръба на шийката, когато покрива частично и когато покрива напълно. За последните две секциото е задължително, поради опасност от разкъсвания, кръвоизливи (най-вече ако кръвоизливът е от кръвта на бебето, коети в повечето случаи било така), както и задушаване на бебето когато тя се отлепи преди то да е излязло. При първите два случая, когато не покрива може да се роди нормално, при мен стигаше до ръба и пак не ми позволиха да родя естествено, заради тези рискове (въпреки че като не покрива, рисковете доста намаляват), а изобщо не исках да ме режат. Сега се надявам да се вдигне, за да го изчакаме достатъчно дълго (при плацента превия дори казват, че раждане не било добре да започва, първото ми дете го извадихме 11 дни преди термин, без да имам никакви контракции, според мен можеше да си поседи още седмица).

Chipsi, второто ти раждане естествено след секцио ли е?
На мен не ми дадоха, че било голямо бебето и много скоро след първото. Сега ще са минали точно 4 години от второто ми секцио и дори сега се чудех дали да не потърся лекари и да пробвам естествено. Но взех да се разубеждавам с всичките рискове, плаценти и две рязания до момента. Само всичко да мине благополучно Simple Smile

# 269
  • София
Chipsi, второто ти раждане естествено след секцио ли е?
Да, второто успях да го родя нормално, без проблем, както писах юнака беше 55см и 4кг:) Има вече доста лекари навити, сега с третото с Нашар съм говорила и за момента е ок:) Разликата при моите беше 3години, тоест 4рите при теб са си доста ок откъм време и ако причината е била лошо разположената плацента, а сега си е ок, значи не би трябвало да има проблем.

Общи условия

Активация на акаунт