СЕПТЕМВРИйски мами 2019 - Тема 3

• 30 258
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
Chipsi, второто ти раждане естествено след секцио ли е?
Да, второто успях да го родя нормално, без проблем, както писах юнака беше 55см и 4кг:) Има вече доста лекари навити, сега с третото с Нашар съм говорила и за момента е ок:) Разликата при моите беше 3години, тоест 4рите при теб са си доста ок откъм време и ако причината е била лошо разположената плацента, а сега си е ок, значи не би трябвало да има проблем.
А случайно да знаеш Нашар кога е в отпуск, че и мен ме насочват към нея? Аз съм за началото на септември и реално ако нея я няма август не знам как ще стане. Мислех да се обаждам след празниците примерно..

# 271
  • София
А случайно да знаеш Нашар кога е в отпуск, че и мен ме насочват към нея? Аз съм за началото на септември и реално ако нея я няма август не знам как ще стане. Мислех да се обаждам след празниците примерно..

Не знам, но на 27.05 съм при нея и задължително ще я питам. Принципно знае кога ми е термина и не каза, да е отпуска, но ще питам и ако не си се чула с нея, ще ти кажа:)

# 272
Хубава темичка сте заформили... аз също ще раждам в Токуда, само че при Апостолова. Тя си ме следи и съм доволна. Терминът ми е за 09.09, но на ФМ вчера ми го смениха за 03.09 и ако нещо стане преди това - август, какво се случва?
Много искам естествено раждане, но ако не се вдигне тази плацента ще е секцио...
Сега ли трябва да говоря с докторката или да изчакам още малко? С нея ще се видя на 07.05.

# 273
Хубава темичка сте заформили... аз също ще раждам в Токуда, само че при Апостолова. Тя си ме следи и съм доволна. Терминът ми е за 09.09, но на ФМ вчера ми го смениха за 03.09 и ако нещо стане преди това - август, какво се случва?
Много искам естествено раждане, но ако не се вдигне тази плацента ще е секцио...
Сега ли трябва да говоря с докторката или да изчакам още малко? С нея ще се видя на 07.05.
Според мен като се видите на 07.05 може да я питаш дали ще се ангажира с раждане...да си знае. Няма смисъл по-рано.

# 274
  • София
... Терминът ми е за 09.09, но на ФМ вчера ми го смениха за 03.09 и ако нещо стане преди това - август, какво се случва?...
А как и защо я правят тази промяна на термина? Реално документите ти не могат да бъдат променени, т.е. майчинство, болнични и т.н. ще си се водят спрямо 09.09. На мен поне ми е странно така формулирано. Може би имат предвид, че бебето върви с няколко дни напред и може да се очаква да се роди малко по-рано? Но така или иначе нали всичко м/у 38. и 42. седмица се води "термин"? Или ако не е ясно кога точно е била овулацията (при много нередовен цикъл или при скорошна предишна бременност и дълго кърмене), тогава знам, че термина се определя по ехограф и то в началните седмици, защото тогава разминаванията в размерите са минимални.
Малко дебилно звуча сигурно, като за трета бременност особено Grinning ... но не схващам логиката на някои доктори.
Иначе и аз мисля, че няма да закъснееш, ако изчакаш до прегледа да говориш с лекарката си за раждането, имаш достатъчно време.

# 275
По документи, терминът е за 09.09.
Докторката каза, че го сменя на 03.09, защото бебето върви с 1 седмица напред.
Моето АГ  не го признава този изместен термин, защото, то, реално никога не се знае кога ще се роди с точност - освен, ако не е планово секцио.
Не знам защо го правят, но по-важно ми е бебето ми да е наред и здраво, а кога и как ще се роди няма значение.

# 276
  • София
Ооо, да! Да са ни живи и здрави бебоците, всичко да е наред до края, пък дали в документа пише 5.09 или 10.09- все тая Simple Smile Просто съм го чувала това с измсестването на термина от доста места и продължава да ми е странно Wink

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 16:11 от Шантава Калинка

# 277
Да се отчетем и ние след вчерашната ФМ. Всичко е наред с бебчетата, дори след антибиотика. Очакваме две момиченца Simple Smile В момента са по 25 см. и 390 гр. с термин 06.09.19г. , но едва ли ще устискаме до тогава, прогнозите са за средата на Август.

# 278
  • София
По документи, терминът е за 09.09.
Докторката каза, че го сменя на 03.09, защото бебето върви с 1 седмица напред.
Моето АГ  не го признава този изместен термин, защото, то, реално никога не се знае кога ще се роди с точност - освен, ако не е планово секцио.
Не знам защо го правят, но по-важно ми е бебето ми да е наред и здраво, а кога и как ще се роди няма значение.

Това е адски странно, какво като върви напред, термина си е термин. И двамата ми сина вървяха с по 1 седмица напред, единия се роди наистина 1 седмица по-рано, другия си се роди на термин точно (даже 1 ден след).
То и размерите се менят, един път е 1 седмица, после 10 дни, после 5...Поне за трета бременност вече това са ми наблюденията, термина никога не са ми го сменяли.
А до раждането има бая време да видите какво ще стане и какво е се уговорите. Все пак дори да се наложи секцио, датата се назначава като наближи. Успех!

# 279
Да се отчетем и ние след вчерашната ФМ. Всичко е наред с бебчетата, дори след антибиотика. Очакваме две момиченца Simple Smile В момента са по 25 см. и 390 гр. с термин 06.09.19г. , но едва ли ще устискаме до тогава, прогнозите са за средата на Август.
Супер новини, моите момченца вчера ги видях, термин 16.09, но и ние ще сме Август месец живот и здраве, сега са по 350 гр. Радвам се, че антибиотика не им е повлиял и са добре, поздрави Simple Smile

# 280
Здравейте!
И аз се включвам. Първа бременност, 22 седмица сме вече и отвътре сме много активни вече Simple Smile и на мен ми казаха първоначално термин 07.09, а сега 02.09. Просто бебчо си расте и спрямо големината определят..

Исках да попитам, ако изляза в болнични по-рано от 45-тия ден, как се изчисляват майчинските? От НОИ ли трябва да очаквам превода? А ако е имало официално неработни дни и тях ли изплащат на 80%?

Пожелавам на всички лека бременност и много наслада по време на този период Blush

# 281
  • София
Здравейте!
И аз се включвам. Първа бременност, 22 седмица сме вече и отвътре сме много активни вече Simple Smile и на мен ми казаха първоначално термин 07.09, а сега 02.09. Просто бебчо си расте и спрямо големината определят..

Исках да попитам, ако изляза в болнични по-рано от 45-тия ден, как се изчисляват майчинските? От НОИ ли трябва да очаквам превода? А ако е имало официално неработни дни и тях ли изплащат на 80%?

Пожелавам на всички лека бременност и много наслада по време на този период Blush

Здравей и добре дошла Simple Smile

Относно болничните и майчинските - и двете се получават от НОИ. Официалните празници и почивни дни не се изплащат. Всъщност и при двете се смята среднодневното брутно възнаграждение - за болничния 18 месеца назад, а за майчинството 24 месеца назад. Взима се този период и се дели на броя работни дни, като за болничен се взима 80% от получената сума на ден, а за майчинството 90%. Изплащането на получената дневна сума се изплаща на работен ден, затова и майчинството през първата година всеки месец е различно - защото един месец има например 22 работни дни, а друг 19. Общо взето като има празници взимаме най-малко пари Wink.
Когато имаш болнични през периода, който се взима за изчисление на майчинството (последните 24 месеца), за изчисление на базата за майчинството се взима базата, от която се изчислява болничния, а не сумата, която получаваш като болничен. В повечето случаи се оказва, че болничния не влияе на сумата на майчинството - и аз разбрах за това скоро, преди това мислех, че се взимат 90% от тези 80% които получаваш като болничен, но не е така - пише го в КСО, чл.49, който препраща към текст от чл.41, ал. 2 до 5, от които ал. 3 се отнася точно за това. Малко е объркано с това препращане на друго място.
Майчинството може да намалее заради болничния ако:
- Имаш скорошна промяна в заплатата - така за базата за болничния ти се взимат 18 месеца назад и обхваща в голяма част старата ти заплата, което ще се вземе по-късно като база и за майчинството, вместо да се изчисли по новата.
- Ако се осигуряваш на максималния осигурителен доход - защото от тази година той е 3000 лв, а до декември миналата година беше 2600 лв., съответно ако сега излезеш в болничен няма да се вземе база 3000, а среднодневен доход 18 месеца назад, от които по-голямата част от месеците е 2600.
Възможно е да има и други случаи при които взимането на болничен влияе на майчинството, но аз се сещам в момента само за тези. Simple Smile

Извинявам се за дългия пост. Simple Smile
Успешна бременност и здраво бебче на финала.

ПП: За изчисляването на майчинството забравих да спомена също, че базата се изчислява 24 месеца назад от месецът, предхождащ този, в който започва 45-дневният болничен. Тоест ако терминът е началото на септември и 45-дневният билничен започва към края на юли, то целия юли месец не влиза в изчислението. Дори болничният да влияе на сумата за майчинството, болничен, взет в същия месец, в който започва 45-дневният болничен, няма да влезе в изчислението.

Последна редакция: пт, 26 апр 2019, 13:51 от katya_pk

# 282
Здравейте!

Здравей!
Добре дошла и лека бременност.
Сигурна ли си, че си 22 седмица? Аз съм в 20 седмица и 4 дни с термин за 09.09 и изместен за 03.09.

# 283
Здравейте,мами🤗
И аз се включвам към септемврийчетата,с термин 20.09.2019г. С момиченце🎀 Първа бременност в 19 г.с .

Относно количката ,някоя от вас има мнение за Mutsy i2 или Igo,много ми допадна,но да чуя и друго мнение? Simple Smile

# 284
  • Sofia
Здравейте,мами🤗
И аз се включвам към септемврийчетата,с термин 20.09.2019г. С момиченце🎀 Първа бременност в 19 г.с .

Относно количката ,някоя от вас има мнение за Mutsy i2 или Igo,много ми допадна,но да чуя и друго мнение? Simple Smile

Здравей, гледах ги доста в последно време и смятам, че са доста хубави. Недостатък им е че са тежички - повече от 13 кг. Но пък няма как да са толкова функционални и да са леки. Аз специално си търсех някаква с големи гуми, заради българските прекрасни улици и останах с впечатлението, че всички колички с големи гуми са тежки.

Общи условия

Активация на акаунт