За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 76

• 33 850
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
Водата с началото на захранването -след 6ти месец започнах да предлагам. При кърмене на поискване - детето си утолява жаждата с кърма. Съвети от майки и свекърви, в повечето случаи са безценни бисери и до там.

Маймунке, съветът е дай на детето мляко - ако си спряла да кърмиш, АМ, не го дръж гладно и не го лъжи с вода.

# 661
didi231 и моят ще става на 5м. и не пие вода... И аз чувам постоянно намеци за вода, ама не се трогвам Grinning
Важно е да знаеш, че кърмата е съставена от около 85 % вода. Ето защо през първите 6 месеца, ако бебето е изключително кърмено и суче, когато и колкото желае, то набавя водата, от която се нуждае от майчината кърма. Това означава, че организма на майката се нуждае от повече вода, за да може адекватно да задоволи собствените си потребности.
 Повече течности за теб и бебка не я мисли.
Както е казала и LittleCactus водата ще започна да я предлагам със захранването. Blush

# 662
За водата е доста спорен въпроса - както тук във форума, така и за педиатрите (поне тези, които посещавам аз). Майки и свекърви все ми намилат да давам вода. Предлагам на детето и като не иска, не я мъча.
Единият педиатър, когото посещавам на частно, когато го попитах за водата, ми каза: "Госпожо, Вие ако изпиете 170мл АМ, ще Ви се пие ли вода?" Кърмих дъщеря си доста малко (3 месеца и половина), но сега със захранването предлагам по малко.
Ако прецените - предлагайте вода. Детето само ще си покаже.

# 663
  • София
Mainunkata6543, при мен номерът с водата през нощта не мина. Дъщеря ми сама се отказа от нощното хранене към 7-8 месечна възраст. Давай АМ.

# 664
  • София
Таня, въпросът с водата е спорен при българските педиатри и сред роднините. Сред световните здравни и педиатрични асоциации обаче не е. Ето пример
https://www.who.int/elena/titles/exclusive_breastfeeding/en/
Скрит текст:
Infants should be exclusively breastfed for the first six months of life to achieve optimal growth, development and health.
Exclusive breastfeeding means that the infant receives only breast milk. No other liquids or solids are given – not even water – with the exception of oral rehydration solution, or drops/syrups of vitamins, minerals or medicines.
Сега ако някой смята, че е по-вещ от Световната здравна организация, това е съвсем друг проблем и никой не може да му помогне.

# 665
Моят син пие вода от ден първи. И сега изпива много вода. Беше на смесено хранене, тъй като нямах възможност да му осигуря достатъчно кърма. Той просто само да види шишето и може да го изпие цялото. Аз не съм чела нищо по темата,но не съм се съмнявала някога , че няма да му давам

# 666
Е как, тука в БГ всички са по-вещи от СЗО. Приемат се съвети от свекърви, майки, баби, стринки, но казва ли го СЗО е пълна глупост. Всичко се прави защото ЕЖК, че е полезно така. 😒

# 667
Аз предлагах вода на моята дъщеря от ден първи, тя си пийваше по една глътка, пропи вода след захранването.

Когато беше на 4 месеца обаче, на ехограф видяха, че има концентрирана урина и ми казаха, че има нужда от повече вода.

# 668
Момичета, синът ми този месец ще направи годинка и още се буди през нощта да яде.Отбих го преди два месеца и намали нощните хранения на 1-2, но си търси млякото, с вода не минава номера.Приемам всякакви съвети😣

Според мен, трудно ще се откаже от нощното хранене, защото когато си го отбила, си му създала нов навик-да пие АМ през нощта(ако правилно разбирам от написаното, че нощем му даваш мляко). Когато децата проядат твърда храна, вече със сигурност нямат нужда от нощно хранене. Затова може да изчакаш 1-2 месеца и ако се храни добре през деня и поема достатъчно течности, започни да му даваш вода през нощта вместо мляко. Тук много ще ти кажат да го храниш нощем докато не се откаже само'. Затова ти прецени как да постъпиш. Личното ми мнение е, че децата след годинка трябва лека полека да бъдат отутчвани от бебешките навици, ако имат такива, особено ако става въпрос за хранене с мляко от шише с биберон нощем. Аз отбих след като навърши годинка и ако бях заменила с АМ, навикът за будене щеше със сигурност да си остане. Вместо това, започнах да предлагам вода през нощта и за няколко дни почти спря да се буди нощем, а ако се събудеше, пиеше по няколко глътки вода и веднага заспиваше отново. Вече, обаче, беше започнала да се храни с твърда храна и си хапваше добре през деня.

Момичета вие от кога започнахте да давате вода, малката скоро става на 5 месеца, още не съм и давала, а скоро става жега и постоянно ми дават съвет майками и свекърва ми да давам лятото вода, малката е само на кърма

Както са ти казали, до захранването вода не е необходима. Ако искаш да даваш преди това, може да предлагаш по 1-2 глътки между кърменията, но без да се налива бебето, защото това ще му запълни стомахчето за сметка на храненето. Съветът ми е да не слушаш роднините, а да си съставиш собствено мнение и да си уверена в решението си. Аз лично мразя да ми дават акъл и решенията спрямо децата ги обсъждам само с таткото. Също така, щом бебето ти скоро става на 5 месеца реално след месец и нещо ще започнеш да захранваш, така че тогава ще трябва да предлагаш и вода. Така че успокой майка ти и свекърва ти, че бебето лятото ще си пие вода.

# 669
  • Варна
Момичета, синът ми този месец ще направи годинка и още се буди през нощта да яде.Отбих го преди два месеца и намали нощните хранения на 1-2, но си търси млякото, с вода не минава номера.Приемам всякакви съвети😣
Ами щом го търси значи има нужда от него. Даваш му и това е.

# 670
  • София
И преди съм писала, още в болницата синът ми имаше по-тъмна урина в памперса, която приличаше малко на кръв. Много се стреснах и на визитацията като видяха памперса, казаха, че това е концентрирана урина и трябва да пие вода. Предлагах му, но не пиеше изобщо, едва преди седмица някъде започна да пие по 20-30 мл. Т.е. чак в 11тия месец. Като беше на 6 месеца и го водихме на профилактичен преглед при нефролог, тя също каза да му се дава водичка всеки ден, заради бъбреците било ( нищо му нямаше, де) И така, не съм го насилвала изобщо, но съм предлагала вода от новородено.

# 671

Според мен, трудно ще се откаже от нощното хранене, защото когато си го отбила, си му създала нов навик-да пие АМ през нощта(ако правилно разбирам от написаното, че нощем му даваш мляко). Когато децата проядат твърда храна, вече със сигурност нямат нужда от нощно хранене. Затова може да изчакаш 1-2 месеца и ако се храни добре през деня и поема достатъчно течности, започни да му даваш вода през нощта вместо мляко. Тук много ще ти кажат да го храниш нощем докато не се откаже само'. Затова ти прецени как да постъпиш. Личното ми мнение е, че децата след годинка трябва лека полека да бъдат отутчвани от бебешките навици, ако имат такива, особено ако става въпрос за хранене с мляко от шише с биберон нощем. Аз отбих след като навърши годинка и ако бях заменила с АМ, навикът за будене щеше със сигурност да си остане. Вместо това, започнах да предлагам вода през нощта и за няколко дни почти спря да се буди нощем, а ако се събудеше, пиеше по няколко глътки вода и веднага заспиваше отново. Вече, обаче, беше започнала да се храни с твърда храна и си хапваше добре през деня.

Момичета вие от кога започнахте да давате вода, малката скоро става на 5 месеца, още не съм и давала, а скоро става жега и постоянно ми дават съвет майками и свекърва ми да давам лятото вода, малката е само на кърма

Както са ти казали, до захранването вода не е необходима. Ако искаш да даваш преди това, може да предлагаш по 1-2 глътки между кърменията, но без да се налива бебето, защото това ще му запълни стомахчето за сметка на храненето. Съветът ми е да не слушаш роднините, а да си съставиш собствено мнение и да си уверена в решението си. Аз лично мразя да ми дават акъл и решенията спрямо децата ги обсъждам само с таткото. Също така, щом бебето ти скоро става на 5 месеца реално след месец и нещо ще започнеш да захранваш, така че тогава ще трябва да предлагаш и вода. Така че успокой майка ти и свекърва ти, че бебето лятото ще си пие вода.
Аз абсолютно никога не слушам роднините, въпреки че не спират да ми натякват, че не и давам вода. Постоянно на всяко виждане (виждаме се всеки ден) ми се говори как трябвало да се дава вода, все споря с тях, че на кърмещите бебета не е нужно да се дава вода. И те започват “ама как няма да даваш вода, ние как пиеме вода” или пък “къде пише, че не трябва да пият” абе само нерви.

# 672
  • София
Ами Диди, другия път им кажи "На сайта на УНИЦЕФ и СЗО, да ви покажа ли?"

# 673
Моята не иска вода, предпочита чай. Когато пожелае изпива между 10 и 30 мл. Забелязвам, че при топло време пие повече.

# 674
Ами Диди, другия път им кажи "На сайта на УНИЦЕФ и СЗО, да ви покажа ли?"

И да покаже, няма смисъл....за тези от старите поколения всичко е конспирации, превземки и измишльотини. Родителите на мъжа ми казват, че докторите нищо не знаят и са шарлатани, пък за нещо четено в нета - абсурд да е така!

Общи условия

Активация на акаунт