Отговори
# 225
  • В офиса
тук нямам предвид бонус задачите. Вече съм забравила, вкъщи никога не е било интересна тема. Ще разпитам и ще съм по-точна за тригерите за бонус, напр. какво точно беше с хелп деска. Но че има много схеми за бонуси, или поправки, е така. Масово накрая на срока започва ходене и врънкане на преподавателите за допълнителни изпитвания и задания. Масово! Даже съм получавала от познати (възрастни хора) лист с задачи, които е дала учителката по математика на детето им, за да му пише 6 (говоря за АК), за да ги реша аз, а детето да ги представи. Беше преди години, идеше реч за геометрия, 8-ми клас. Ха, значи е била Василева, чак сега си давам сметка.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 13:38 от Тинкърбел

# 226
  • София
Добре, Ежко, били споделил какво даваха от КО за физическо развитие. Къде спортуваха децата там?
Какво е правилна образователна система? Тя не включва ли и средата, в която учат децата. Обикновенно с недомлъвки се споделят някои неща. ДУ, ги разнасят по форума, а за частните не смее да се сподели заради договори и страх от съдебни дела.
Би ли посочил ЧУ, което е без изпит с правилна образователна система?

# 227
Може ли да попитам нещо?
Make up не се ли дава в АК , само ако целият клас е изкарал под 4

# 228
Добре, Ежко, били споделил какво даваха от КО за физическо развитие. Къде спортуваха децата там?
Какво е правилна образователна система? Тя не включва ли и средата, в която учат децата. Обикновенно с недомлъвки се споделят някои неща. ДУ, ги разнасят по форума, а за частните не смее да се сподели заради договори и страх от съдебни дела.
Би ли посочил ЧУ, което е без изпит с правилна образователна система?
В КО се покриваха нормативи по физическо Simple Smile Вкл. лицеви опори, скок на дължина и совалково бягане. Крос нямаха по обясними причини, но там децата ми се научиха да плуват бруст, кроул и гръб, да карат ски - до клас "С" - стигащ за червени писти. Отделно посещаваха Айкидо. Извън училището ходят (и досега) на мотокрос, туристически и вело-походи.
Далеч не визирах само физическото. История, трудово обучение, музика, изкуство и т.н.

Писах за правилно (според мен) образование - такова, което не само дава необходимия минимум от знания по ВСИЧКИ предмети, но и практически възпитава в споделяни от мен ценности. Самоуважение, уважение към другите, истинско трудолюбие и ученолюбивост, отговорност и самостоятелност. Не да формира послушно и безлично винтче успяло да заеме мястото си в машината на някой друг.
По мое време КО беше без изпит. АК винаги е бил с изпит. И двете отговарят/отговаряха напълно на разбирането ми за правилно образование.

тук нямам предвид бонус задачите. Вече съм забравила, вкъщи никога не е било интересна тема. Ще разпитам и ще съм по-точна за тригерите за бонус, напр. какво точно беше с хелп деска. Но че има много схеми за бонуси, или поправки, е така. Масово накрая на срока започва ходене и врънкане на преподавателите за допълнителни изпитвания. Масово!

Индивидуални непланирани изпитвания в АК просто няма.

Може ли да попитам нещо?

И тогава не винаги...

# 229
  • София
Каквито и невероятни неща да се говорят за АК, факт е, че там се учи качествено и по всичко (не само по избрани предмети, както е например в СМГ). И това е за разлика от всички други гимназии в София (включително и НЕГ).

Относно бележкарството - опитвам се да мотивирам своя ученик да е бележкар (поне), но ме отсвирва, не само защото противоречи на ценностната му система, а и защото не му се полагат "излишни" усилия. Wink И като гледам, изобщо не е изключение. Сред момчетата в гимназиална възраст този мироглед е силно разпространен (изключвам АК, там не могат да си го позволят). Момичетата обаче (където и да учат) си имат и мотивация, и амбиция. Нямаше такава разлика, когато ние бяхме деца.

П.С. Да се изкажа и аз в стила и духа на темата - т.е. крайно и едностранчиво с цел подчертаване на смисъла Wink

# 230
  • София
Петя, не външни родители, а такива с деца в АК споделят в темата, че  примерно по немски и по математика в някои класове не вървят нещата добре откъм обучение и дисциплина, считат годината за тотална щета (по цитат),  явно лъжат децата им, няма друго обяснение.. За НЕГ бъди спокойна, всеки от темата с дете в училището  ще ти каже откровено, че има предмети, по които не се учи както трябва. Мога веднага да го направя в конкретика, ако искаш. Само в АК няма такива предмети.. И хора незнайно защо се оплакват, заблудени са явно, повредата си е изцяло в техния телевизор, не се крие въобще в преподаването както е в СМГ, НЕГ и сие.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 14:20 от пенсионирана русалка

# 231
  • София
Може ли да попитам нещо?

Някои катедри са решили генерално, други - не и там зависи от конкретния учител. Катедри Science /физика, химия и биология/ и БЕЛ нямат make up изобщо.
По география нашите също нямат, не знам при други учители как е. По математика имат при определени условия: получават доста голямо optional homework и само предалите го в срок могат да направят поправка. Това е само за деца с под 75% първоначално изкарани. Част от задачите на поправката са от домашното, така че дори някой друг да ти ги реши, трябва поне да ги наизустиш.
По история, АЕ и философия имат право на поправка само на определени оценки, като по философия новополучената оценка се редуцира по някаква схема, т.е. има частично re-do, както и ако изараш по-ниска оценка, тя се вписва като окончателна.
Групови оценки /проект или дискусия/ по който и да било предмет не се повишават.

# 232
  • София
Русалке, твоята гледна точка е формирана на база на това, че все пак имаш опит само с ДУ (и то, предимно с НЕГ. Значи за НЕГ всичко е ясно, няма какво да добавяме. Simple Smile ) За АК - доколкото може да се прочете между редовете, на теб ти се струва, че повечето родители на деца (учили или учещи) в АК имат твърде захаросана представа за училището? Повярвай ми, познавам много такива родители и лично, повечето от тях (над 90%) НАИСТИНА са доволни от училището. Това е възможно, колкото и невероятно да ти звучи (поради опит само с ДУ)!

П.С. Prizma, много си конкретна! Тук си говорим на по-глобално ниво! Simple Smile         (Шегувам се, ако не е ясно за всички! Просто имаше подхвърлени разни безпочвени общи приказки и ... така...)

# 233
  • София
Нямам желание и необходимост да влизам в спор и затова не отговарям на констатациите за бележкарството на иначе неособено амбициозните за знания деца в колежа и обобщените наедро практики за повишаване на оценки, включващи пазарлък, носене на тебешири, посещение на хелп център и т.н.  Приела съм, че моят тийн не е наясно, не умее или не желае  да се справи по лесния начин и затова учи чинно и работи много. Отговорих конкретно на питането на Рос.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 15:20 от Prizma

# 234
В КО се покриваха нормативи по физическо Simple Smile Вкл. лицеви опори, скок на дължина и совалково бягане. Крос нямаха по обясними причини, но там децата ми се научиха да плуват бруст, кроул и гръб, да карат ски - до клас "С" - стигащ за червени писти. Отделно посещаваха Айкидо.

Питам само защото искам да знам, без грам намерение да се заяждам. Къде са ги правили тези неща, като КО няма двор? Басейн пък съвсем няма. Явно плуването и ските са били на извънкласни занимания, които не се провеждат в училището и съвсем не са задължителни за всички. И са извън таксата и са си с професионални треньори, нали така? Т.е. на тези занимания могат да си ходят (и ходят) и деца от ДУ и училището в случая няма нищо общо.
Затова и питам, защото не съм наясно, а ми се иска да разбера.

# 235
В КО се покриваха нормативи по физическо Simple Smile Вкл. лицеви опори, скок на дължина и совалково бягане. Крос нямаха по обясними причини, но там децата ми се научиха да плуват бруст, кроул и гръб, да карат ски - до клас "С" - стигащ за червени писти. Отделно посещаваха Айкидо.

Питам само защото искам да знам, без грам намерение да се заяждам. Къде са ги правили тези неща, като КО няма двор? Басейн пък съвсем няма. Явно плуването и ските са били на извънкласни занимания, които не се провеждат в училището и съвсем не са задължителни за всички. И са извън таксата и са си с професионални треньори, нали така? Т.е. на тези занимания могат да си ходят (и ходят) и деца от ДУ и училището в случая няма нищо общо.
Затова и питам, защото не съм наясно, а ми се иска да разбера.
Не знам за КО, но в Дрита всички тези занимания (плуване, тенис и ски на бели училища) са (или поне по наше време бяха) включени в таксата и ги водят от училище организирано - а, сетих се, че белите училища се плащаха допълнително - хотел и инструктор, другите занимания бяха включени в таксата. Да, с професионални треньори. И да, научиха се да плуват и да карат ски, и да играят тенис. За мен това е основната полза от ЧУ (другата е езикът), то и в ДУ става, но някой трябва да е разводач на пълен работен ден, а в ЧУ ги водят организирано. Но ако има свободен родител или баба/дядо, който да развозва/развежда, чака и прибира, спокойно и в ДУ може да се случи същото.

# 236
  • София
Русалке, твоята гледна точка е формирана на база на това, че все пак имаш опит само с ДУ (и то, предимно с НЕГ. Значи за НЕГ всичко е ясно, няма какво да добавяме. Simple Smile ) За АК - доколкото може да се прочете между редовете, на теб ти се струва, че повечето родители на деца (учили или учещи) в АК имат твърде захаросана представа за училището? Повярвай ми, познавам много такива родители и лично, повечето от тях (над 90%) НАИСТИНА са доволни от училището. Това е възможно, колкото и невероятно да ти звучи (поради опит само с ДУ)!

Петя, няма да навлизам в подробности защо констатцията ти, че имам опит само с ДУ, е невярна.
Къде съм казала повечето родители, къде съм написала, че не харесват Колежа, че информацията е захаросана? Не ми приписвай думи, моля те.
Написах друго, а именно, че тезата ти за учене на ниво по всичко и за всички поиздъхва, щом все пак има хора с деца в АК, които се оплакват, че  годината по мат е загубена или че в час по немски тотално липсва дисциплина. Не може в такава обстановка да тече ефективен учебен процес, надявам се поне това ще признаеш.. Или точно тези дами лъжат? Това тяхно мнение не означава по никакъв начин, че не харесват Колежа, никога не съм казала това. Пример ти давам веднага. В НЕГ работят като цяло много добри преподаватели по БЕЛ, матурите години наред го доказват. И какво от това като единственото изключение от това правило преподава на детето ти?  Как не можете да приемете, че явно и в Колежа има такива случаи? Това не означава, че хората не харесват училището. Ако беше иначе, нямаше да пускат  и вторите си деца там да кандидатстват.

# 237
  • София
Критиките тук са индикативни единствено и еднозначно само за високите ни изисквания като родители към училището. Реално никой няма видеозаписи какво се случва в час, за да знаем 100%вата истина.

Петя говори на база краен резултат, все пак нейното АК дете е голямо и на практика е приложило наученото в Колежа.

# 238
  • София
Е, и други имат големи деца, които са приложили вятър явно след ученето в СМГ, НЕГ и сие училища...
А нима Петя има записи как е в СМГ? Или в НЕГ? Та говори с убеденост как се учи или не се учи по определени предмети там? За чиста монета значи приемаме вашите твърдения за проблеми в  други училища, а за АК чакаме записи, само  тогава евентуално можем да говорим за   пропуски...Винаги ме е учудвал този двоен аршин.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 17:33 от пенсионирана русалка

# 239
  • София
Русалке, говоря с убедеността, с която се характеризират изказванията на повечето участници в темата. Wink Написах го даже.

Проблеми в АК, ако възникнат (все пак никой не е застрахован от такива), се взимат мерки за да се решат. Има много доказателства за това. Проблеми в ДУ (което и да е), най-често се влачат с години (за НЕГ знаеш за определени преподаватели, неадекватни решения и т.н.)

СМГ да го оставим сега, че ... има други участници, които имат повече хъс от нас с теб по темата СМГ.

Общи условия

Активация на акаунт