Отговори
# 255
  • В офиса
Благодаря на Призма за включването.
За хелп деска - ако ходиш 2 пъти в седмицата на консултации/курсове в катедра БЕЛ, получаваш 2-4 точки плюс на файнъла. БЕЛ е единствената катедра без make-ups, обаче. Катедра природни науки декларира, че няма политика, но има учители - както чужденци, така и българи, които дават. Всички хуманитарни + география дават. Отново зависи от учителя, обаче. По английски някои дават, други - не. По математика всички дават. Някои точно така, както описа Призма - огромно домашно и после контролно включващо задачи от него, други не чак така. Има две форми на поправка - make-up и re-take. При първото се взема средното аритметично, при второто - втората оценка. За бонуси можеш сам да искаш допълнителни домашни, или проекти и презентации. Или също така учителите сами дават незадължителни домашни, които ти дават Х точки към следващото контролно. Единственото неточно нещо, което казах, бе тайминга - в края на срока обикновено buffs не се дават, но по средата няма проблем. Понякога, обаче, на файнълите някои учители гледат колко не ти достига за 6 и могат да ти дадат 0.5-1 точка от тях си.
И всичкото това е хубаво, бога ми, не знам защо скочихте. Но също така показва, че в АК децата не са някакви съвършени, които си учат за знанието. Не, те си гонят оценките, както навсякъде. Никога не съм твърдяла, че оценки се подаряват, защото това не е така, твърдя само че сред част от децата в АК има бележкарство (стремеж към оценката заради оценката) и че по мои наблюдения тази част е по-голяма от в другите 2 училища, с които имам опит.

# 256
  • София
И къде децата са съвършени - в НЕГ, в СМГ, в ФЕГ, в Спортното, в Търговско Банковата........? Не знам кой дори може да си помисли подобно нещо.
А да се твърди, че АК е единственото училище, където децата в по-голямата си част се интересуват от оценки е смешно. В края на срока всяко дете получава оценката, която е заслужило с работата си през срока, като започнеш от отношението към часа, мине се през домашните, проектите, контролните, файнъла. И за разлика от някои от спряганите за супер елитни училища, родителите или учителите не могат да “лобират” за повишаване на оценките на някои ученици.
АК не е идеално училище, но начина на оценяване е едно от ценните му неща. Варианта за повишаване с 1, 2 или 3%, защото децата са работили повече, решавали са допълнителни задачи, правили са проекти, писали са есета.... е за предпочитане. Пък нека това да им е бележкарството.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 21:56 от rosi_ta

# 257
  • в страната на чудесата
А нямате ли си тема за обсъждане на подробностите, ритейка, мейкъпа и всичко останало в АК та трябва да отровите всяка друга.

# 258
  • В офиса
Всъщност всичко тръгна от тук:
Още от ПУК ги учим, че шестицата в училище е най-важното. По-важно от играта на чист въздух е да решиш с десет задачи повече.
После последва това:
...АК ми е на първо място по бележкарство, от училищата, които аз знам.
После напред-назад като това
- нямаш много начини да изкараш бонус точки. Обикновено става въпрос за допълнителни въпроси в същия тест. Понякога за допълнително УЧЕБНО задание, обявено едва ли не в началото на срока.
и подобни, спирам цитатите. И, логично, после тръгнах да доказвам тезата си пунктуално. И пак беше изопачена Simple Smile Останалите, извинете ме за "отровата", но пред себе си искам да съм чиста, че не говоря празни приказки. И все пак, говорилник е - всякакви можем да си показваме логореята и не излизаме от "правилата" Simple Smile

# 259
За хелп деска - ако ходиш 2 пъти в седмицата на консултации/курсове в катедра БЕЛ, получаваш 2-4 точки плюс на файнъла.
Да, ако ходиш от началото на срока и редовно и си предадеш всичките задания от консултациите. Което ако го правиш няма да имаш нужда от тези допълнителни точици. Но...
БЕЛ е единствената катедра без make-ups, обаче.

По математика всички дават. Някои точно така, както описа Призма - огромно домашно и после контролно включващо задачи от него...
Когато общият успех от теста е под 4-ка. И огромното домашно с контролното е за всички, не само за недоволните от оценката. А решилите огромното домашно биха изкарали същата оценка, даже задачата да не е от него, а просто от същия материал. Няма как да назубриш всички задачи - домашното е наистина огромно. Да не говорим, че и на него има оценка...

Има две форми на поправка - make-up и re-take. При първото се взема средното аритметично, при второто - втората оценка.
Но и двете форми са част от плана за изпитване, обявен в началото на срока, а не специално за недоволните от оценката. Да не говорим, че са нож с две остриета от гледна точка бележкарстване.

За бонуси можеш сам да искаш допълнителни домашни, или проекти и презентации.
Друг път. Всъщност има единични ентусиасти, които разработват определени, интересни за тях теми, допълнително. Обикновено такива не им трябват допълнителни проценти по този предмет. Освен това се разбират с учителите в началото на семестъра. За да им планират време за презентация или проверка - както се налага.

Или също така учителите сами дават незадължителни домашни, които ти дават Х точки към следващото контролно.
Да. И същите са обявени в началото на срока. За всички.

Единственото неточно нещо, което казах, бе тайминга - в края на срока обикновено buffs не се дават, но по средата няма проблем.
Което "малко" променя нарисуваната картинка, че стига да искаш и може да си промениш оценката по всяко време и по хиляди начини. Има само един начин - с работа. През целия срок.

Понякога, обаче, на файнълите някои учители гледат колко не ти достига за 6 и могат да ти дадат 0.5-1 точка от тях си.
В нечии сънища. Както може да се установи от темите за АК.

# 260
Прочетох набързо и по диагонал.
Има много ценни мнения за АК.
В момента нямам възможност, но при първа такава, ще ги преместя в подходящата тема.

Понякога, обаче, на файнълите някои учители гледат колко не ти достига за 6 и могат да ти дадат 0.5-1 точка от тях си.
В нечии сънища. Както може да се установи от темите за АК.
Laughing
Ежко, спри се!

# 261
Фран,
Така или иначе ще местиш Simple Smile
Браво на учителите, които дават 0,5-1 т. !
Все пак  за  1% иде реч, не за 50 стотни , както е закръглянето по българската система.

Четох по диагонал. Определено дискусията пак се завърта около АК и си дъвчем едно и също

# 262
# 263
  • В офиса
Линкът вече е обсъждан на други места. И моето мнение е, че текстът е от нискочел малоумник.
Събиране до 100 в 1-ви клас! Ауу, колко трудно. Кръгове на Ойлер в университет - хм, вярвам, ама да се твърди, че такова елементарно и картинно запознаване с множества в 4-и клас на деца, които видимо се интересуват от това, е някаква драма, ами не е. После от 4-и клас изведнъж скачаме на бъдеща реализация. Е, доброто образование подготвя граждани на света, а не емигранти. Хора, които ще са ценени навсякъде, свободни и имащи възможността сами да подреждат живота си. Бъдещето все повече ще е на AI и толкова много професии ще отпаднат, че западните "здрави членове на обществото" не знам какво ще работят. Оттам социални проблеми и т.н. Свръх-амбиция? Има и такива родители, но по единици да обобщаваме, някак вповече ми идва. "след 14-15 годишна възраст, когато ученикът вече е избрал към какво да се насочи" - Ъ? Този човек колко 14-15-годишни познава? Точно когато искат да си заемат място в обществото и се вълнуват много повече от социалните си контакти, да ги представяме като ориентирани какво ще правят на 30 и умиращи да залягат над учебниците? Нищо, де, да си пише. Около мен не живеят зубрачи и кадри. И между другото качествата, които най-много ми помагат в работата, съм си ги изградила по математически състезания и това не е умението да решавам някакви там задачи, а това да се боря докрай, да се опитвам да погледна проблема от всички възможни ъгли, да подхождам от частното към абстрактното и ей такива неща.
И още един линк за размисъл: https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/obrazovanie/2017/05/05 … u5WNb-owKi9gDlI2o
Този човек уважава нашите "луди в добрия смисъл" математици, а не ги вижда като "състезателни коне с капаци". Освен това явно е интелигентен Simple Smile

# 264
  • София
Фран,
Така или иначе ще местиш Simple Smile
Браво на учителите, които дават 0,5-1 т. !
Все пак  за  1% иде реч, не за 50 стотни , както е закръглянето по българската система.

Ох,  като заобобщавате как е по бг системата и как половин единица в ДУ ей така им я дават.. В дневника може всичко да пише,  но много учители нанасят в собствените си бележници/файлове оценки с точност до втория знак след десетичната запетая и педантично смятат.  И не само 5.50,  а и доста отгоре не е просто 6, ей така по дифолт. Много често из темите срещам изказване на Пенева как 12 клас в АК правели за класно матура по БЕЛ,  но оценяването, видите ли, не било по скалата за ДЗИ като другаде,  а по-режещо. Ама къде е това другаде, дефинирайте,  навсякъде ли знаете как оценяват? В класа на моите, естествено и за целия випуск важи формулата/скалата,  на пробната матура- класно например има една или две шестици,  понеже долният праг за 5,50 е над 90 точки. Сигурно и на други места е така. Ако оценяваха по скалата за ДЗИ, сигурно 90% и отгоре щяха да имат Отличен,  но понеже не го правят,  а класното е с голяма тежест,  има знаещи деца с 5 за годината.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 23:19 от пенсионирана русалка

# 265
Русалке,

Не съм сравнявала с ДУ, а с българската система за оценяване, тоест не твърдя, че само в АК е така.
Скалата на АК е една и непроменена не само за матури / файнъли по БЕЛ, затова и Пенева, и аз преди години ревях, че искам да оценяват детето ми по скалата на МОН.
Единствената й шестица в дипломата по БЕЛ е благодарение на МОН- матурата.

И не разбирам защо за каквото и да се заговори се започват сравнения с АК и се завърта темата все към АК.

Ми оставете го поне за малко има толкова други училища

# 266
  • София
Хаха,  не е зле да видиш кой точно вмъква за щяло и нещяло АК И в тази тема. Ниво на макс по всичко, придобиване и оценяване на придобитата култура и по неколичествени параметри за разлика от ДУ, оттам  някаква по-особена явно реализация на завършилите, проактивност на родители..    Да кажеш,  че това прави впечатление само на такива като мен,  които ти определяш като дежурни, ок, ама не.. Виж по-нагоре реакцията на човек с дете в ЧУ.

# 267
И аз, от толкова четене, мисля, че има нещо не наред с АК. Комуникацията ми с деца от АК и НЕГ ми е била изключително неприятна. Причините са комплексни, да не навлизам в детайли. Много хлъзгави, недоуточнени, с недомлъвки. Да не продължавам.

# 268
  • София
Олеле.. Съвсем загрубя играта,  дотук дискусията не засягаше толкова децата,  колкото техните родители и желанието на някои от тях да наложат нещо като универсално най-добро. Но сега се мина на друго ниво, неприятни деца под общ знаменател.. Децата са си деца, без значение дали са от АК, от добра ДГ или от другаде. Познавам страхотни деца от Колежа и с тях комуникацията за мен лично си е супер Simple Smile Да се обобщава така с лека ръка за стотици деца от това или онова училище е меко казано несериозно.

# 269
Несериозно е, да. Визирах лични, неприятни контакти, които изобщо не са представителна извадка. Лично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт