Отговори
# 540
  • София
Цитат на: Ezhko link=topic=1108296.msg38785483#msg38785483

Препчетата МОЖЕХА да запишат 2 часа електив. Другите ТРЯБВАШЕ да запишат 4 часа. По колко предмета и какви - както решат. Но това ще се промени с двустепенното гимназиално образование. Как по-точно, предстои да се види.

В момента това не е така. Елективите не са задължителни.
9 клас имат право на един електив /веднъж седмично по два учебни часа/, 10-12 клас - по два. Някои учители разрешават елективите им да се посещават и от деца, които не са записани, било защото са записани на друг(и) електив(и), било защото при записването местата бързо са се запълнили.

Не схванах защо точно университетите в Германия се посочват като най-строгият тест за математическата подготовка на българските зрелостници. Университети в други страни не стават ли за тази работа?

# 541
 Peace
Да, и аз това попитах - защо само в Германия.  Не всеки иска да отиде точно там. По ред причини, не само заради език.

# 542
  • София
Призма,  ще ме извиниш за откровеността, но точно от теб не очаквах това питане,  понеже внимателно четеш винаги,  не в стил Шарки с "обидените" от Лейка деца. Пуснатата от мен матура е немска, забележи само матура, тоест сравнително ниска топка.  Материалът по немската система, изискван на входа, тоест на опреснителни курсове върху наученото в гимназията преди старта, бе сравнен още преди време с материал за ИЗПИТ за прием в Холандия. И имаше съществени разлики въпреки твърдението на Росс,  че се учи едно и също. Което няма как да е така,  понеже дори в самата Германия не се учи едно и също, камо ли в две държави.  И понеже Ежко тогава питаше родители на деца от Колежа дали последните са имали някакви затруднения по мат, а отговориха все такива с деца в Холандия и Великобритания,  съвсем резонно е сега въпросът на Попея и молбата й за пример да е конкретно за Германия.

Последна редакция: вт, 28 май 2019, 15:29 от пенсионирана русалка

# 543
Но преди това искам да ви кажа, че в стремежа си да оборвате Ежко и компания, загубвате възможността да знаете за наистина хубавите неща, съществуващи в колежа.

Амели, не си съвсем права.
Според мен трябват нови, свежи и достоверни мнения от нови потребители в темата за АК. Като че ли става досадно все едни и същи хора да обясняват и пишат. Това е моето мнение и наблюдение.
Аз също поприключвам участието си в темата за АК най-малкото защото догодина мненията ми няма да са съвсем актуални и верни. Ежко наистина на моменти прекалява. Рос и Стефан винаги са били много полезни, но и техните постове би трябвало да се гледат под лупа и с едно на ум за текущи събития и случки в колежа.
Евала на Зури и СофияВ, че спряха овреме участието си в темата, защото по тяхно време беше едно, а сега друго. Толкоз.
Иначе пишете, не пречите на никого.

# 544
  • София
Подкрепям Judy за последния пост. Също чета, както за АК, така и за другите добри училища ( ДУ/ ЧУ, в които и да е етап на обучение), интересено ми е всичко, но не и захаросаните коментари или залитания, защото това отблъсква -  добре, че познавам добрите примери от АК.

# 545
А моля те. Никакви такива. Като ползвател на колежа, точно ти ми беше един от корективите за достоверност и принизяване на летежа в темата за АК.
 Да не говорим, че имаш трети номер.

# 546
  • софия
Последно включване, защото Фран винаги ми е била от стълбовете във форума и съм обръщала внимание какво пише!
Съгласна съм с всичко което казваш, Фран. Просто споровете вече стават толкова еднакви и толкова вперени в целта да се оборва, че и други участници се оттеглиха от темата или пък не се включват изобщо. Спомням си аз с каква жар пишех в началото...rosita_ta и тя почти не се включва. Никой от новите 8 класници не се включва.... Може би е безпредметно. Не знам. Не мога да реша.
Но така или иначе, “обръщението” ми р към всички-и едните и другите, всеки дърпа чергата нанякъде. Ми не ми се дърпа и на мене....
Та така..

# 547
  • София
О,  Блисс. Фран е друга бира.. Винаги е била така,  за което шапка й свалям. Дълги години опит в СМГ,  със сигурност налични симпатии към училището, които не й пречеха открито да говори за негативи. За да разведря тук обстановката,  ще ви кажа една мноооооого стара смешка. Голямата ми дъщеря се беше регистрирала преди 100 години тук и беше писала в темите за прием в СМГ след 4 клас. Беше открила някаква грешка в ключа на пробен и беше споделила решението си. Фран онлайн я беше "скастрила", че СМГ никога не грешат.. След съвсем малко обаче написа,  че е погледнала задачата  по-внимателно и заявява съвсем открито,  че И СМГ грешат.. Stuck Out Tongue Winking Eye Така беше и с Колежа после. Чакам да каже нещо скоро и срещу ПЧМГ.. Joy Майтапя се, Фран.

# 548
Да бъдем честни и да кажем, че в тази възраст-седми клас ние, родителите насочваме накъде да поеме детето.
Трети номер няма нищо общо с втори номер.
Избирам /ако имам възможност/ училище според интересите, темперамента и характера на детето ми, не според друго.
Ще следя учителския състав и действията на новия декан на колежа през следващите две години и тогава ще го мисля.

Чакам да каже нещо скоро и срещу ПЧМГ.. Joy
Ще дочакаш. Ако има такова, със сигурност ще го споделя. Smiley

# 549
Най-уважавам хора, които се стремят да са обективни и да загърбват пристрастията си. Wink

# 550
  • В офиса
И аз ще следя действията на новия декан. Старият не беше съвършен. Също и развитието на Сайфай лаб-а.

# 551
  • София
Русалке, хич не се обиждам. От математика не разбирам, затова питам.  Комбинацията SAT2 и STEP по-лесна ли е от немските матури?
Не твърдя, че те се постигат само с училищни знания, където и да било у нас, но се чудя защо точно немските унита да са мерило за математика, че се търси поне един колежанин да е изкласил там нещо с математика. Има колежани в Кеймбридж, приети със  STEP,  взели и SAT с 800. Не вярвам някой да твърди, че математиката им е от колежа, без допълнителна работа, или, че и да я има тази допълнителна рабта, тя е била съвсем малко. Ако има такива твърдения, игнорирайте ги.

# 552
  • София
Аз лично никога не съм ползвала думата изкласил.. Нито съм давала Германия за единица мярка някаква. Понеже имащият знания,  макар и не всичко нужно предвид разликите в програмите,  ще изкласи нагоре, без значение дали е от Колежа или от другаде. Винаги съм говорила само и единствено за известни  трудности на старта, особено за технически специалности,  и необходимост от наваксване, които Ежко отрича за навсякъде..

# 553
Призма,
Темата беше за ИНЖЕНЕРНИ специалности, не за математика в Кеймбридж. Ако някой смята, че изпита (или изискванията) по математика  (за инженери) в Импириал например са по-леки от немските, нека да помисли пак. И лично познавам човек с оферта от Импириал (тазгодишна реколта), който не е вземал частни уроци, нито е работил повече от седмица-две самостоятелно. Доколкото знам, не е посещавал и елективите. Не е и математик олимпиец. Не е бил в МГ.

# 554
Да бъдем честни и да кажем, че в тази възраст-седми клас ние, родителите насочваме накъде да поеме детето.
Трети номер няма нищо общо с втори номер.
Избирам /ако имам възможност/ училище според интересите, темперамента и характера на детето ми, не според друго.
Ще следя учителския състав и действията на новия декан на колежа през следващите две години и тогава ще го мисля.

Чакам да каже нещо скоро и срещу ПЧМГ.. Joy
Ще дочакаш. Ако има такова, със сигурност ще го споделя. Smiley
Фран, и аз ще разчитам на споделено от теб за тези наблюдения... че и аз с номер три... дето няма (почти) нищо общо с големите... Две години е по-малка, тъкмо ще имаш пресни наблюдения Wink

Общи условия

Активация на акаунт