Захранване - въпроси и отговори - тема 5

• 37 509
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
  • Плевен
Пробвай кисело мляко или измести вечерята по късно и да е без мляко.
А може разбира се да е поредния бебешки период. Свят ми се завива от тях

# 136
  • Лайпциг / Перник / София
Момичета, мога ли да давам сушени плодове от магазина? Пакетирани? Малкия е на 12++ месеца

# 137
  • Варна
Бяха писали в темата преди, че са обработвани с химикали сушените плодове и не е желателно, аз само фурми давам засега, доста търся да намеря да са без захар, уж натурални, накисвам ги във вода все пак малко.

# 138
  • Плевен
Аз съм давала стафиди и фурми.

# 139
Здравейте!
Вчера захраних дъщеря ми (5+ месеца) с картоф. Определено не ѝ хареса. Чудя се днес да пробвам ли пак да дам картоф или да премина на друг зеленчук. И има ли определена последователност за даване на зеленчуци?
Другият ми въпрос е за моркова. Една приятелка ми каза, че често се получавало някаква реакция от моркова (най-често обриви). При вашите деца появявало ли се е нещо такова?

# 140

Другият ми въпрос е за моркова. Една приятелка ми каза, че често се получавало някаква реакция от моркова (най-често обриви). При вашите деца появявало ли се е нещо такова?

Аз започнах захранването с морков и нямаше никаква реакция.

# 141
Здравейте!
Вчера захраних дъщеря ми (5+ месеца) с картоф. Определено не ѝ хареса. Чудя се днес да пробвам ли пак да дам картоф или да премина на друг зеленчук. И има ли определена последователност за даване на зеленчуци?

Дай на бебока време да свикне с новия вкус, нормално е отначало да не й допадне.
Не сменяй всеки ден зеленчуци.

Картоф, морков, тиква, тиквичка, пащърнак, сладък картоф, всичките са подходящи като първи храни, но поне първият зеленчук го предлагай 5- 6 дни и тогава въведи нов.

Дали ще направи реакция от нещо детето е много индивидуално.

# 142
И според мен не е много редно да сменям всеки ден зеленчуци, но според педиатъра щом не му харесва на детето, трябва да давам друг зеленчук.

# 143
Ами то от едно предлагане не може да се разбере харесва ли му или не, всяко бебе е потресено, когато опитва за първи път твърда храна.

# 144
Зарежи педиатърката какво  е казала, почти не съм срещала адекватни съвети от лекари на тази тема.
За втори те съветвам да пробваш с тиква или морков, както са писали преди мен.

# 145
Точно, че нещо не ми вдъхнаха доверие думите на педиатъра, се обръщам към майките с опит.
Благодаря ви за отговорите!

# 146
Веднъж на 100 поста да прочета мнение на нормален педиатър и то не се слуша.
Картофът е безвкусен, лепкав (поради това е и рисков за задавяне) и определено лош избор за първа храна.

Детето е показало, че не проявява интерес към него. Но не, тъпчете го на сила 5 дни с нещо, което не му харесва, ще му създадете страхотно първо преживяване с храната. Страхотен съвет! Бебета са хора, на вас харесва ли ви да ядете на сила нещо гадно? Те имат също своите вкусове и право на тях.

Твърдението, че всяко дете е потресено от храната, когато я опитва за първи път е пълна глупост. Как ли пък моята щерка не се потресе да се самозахрани с банана ми...

Предложете друго - тиква, морков, сладък картоф, авокадо.

Ако пак не иска - вероятно бебето не е готово за захранване и е необходимо да се изчака да покаже подобни признаци - самостоятелно седене или седене с опора поне 10-15 минути, бебето играе и поднася играчки към устата, гризе ги, слюнкоотделя обилно, проявява интерес и желание да види/пипне/опита храната на големите.

# 147
  • Плевен
Аз също смятам, че картофа не е подходящ за първа храна.
Никол не виждам защо е нужно да коментираш колко тежи нечие бебе. Едва ли не казваш, че бебето на Кактусчето гладува, което макар да не съм свидетел съм убедена, че не е така. Всяко бебе расте различно. Едни са по слаби други по пухкави и това не е свързано само с това колко ядат.
Моят човек си беше във възторг от първата си храна, но той беше абсолютно готов, а и предложих тиква, която е вкусна и леко сладка.

# 148
Кактусче, моята също не харесваше повечето неща, които опитваше в началото. Предлагах различни, докато нацеля. Имаше си всички признаци за готовност, просто явно не ѝ допадаха първите храни. Картоф отказваше категорично, сега пък го обожава. Няма лошо да се предлага повторно същия вид, пък ако чак толкова не му хареса на детето, да - не бива да се тъпче насила.
Обаче си абсолютно права относно това. Точно насилването избягвах и сега нямам никакви проблеми с храненето.

# 149
Аз също захраних с картоф в първите няколко ядеше, след третия ден и омръзна и минахме на друг зеленчук.
Днес за първи път дадох ягодка от градината много и хареса. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт