Махане на памперс и биберон - 2

• 45 549
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
Аз лично не съм се допитвала до педиатъра за махането на памперса, а се доверявам най-вече на усета си, защото когато си гледаш бебето/детето по цял ден ти най-добре знаеш до какво ниво на развитие и умения е стигнало и най-добре преценяваш какви хитринки биха подействали при твоето собствено дете. Чела съм и за различни методи за махане на памперс, повечето от които изобщо не са известни на педиатрите. А и не е нужно, имат далеч по-важни неща за четене.

Както бях писала и по-рано, памперсите не са задължителен елемент от отглеждането на едно дете, а ги ползваме за наше удобство. Така че докога и дали изобщо ще ги ползва дадена майка си преценява тя самата и не е нужно някой да й казва кога точно трябва да се случи. Просто трябва да се съобрази примерното физическо развитие на децата за да знае какво да очаква. За по-малките докъм година, година и половина, е подходящ методът ЕБХ, а след това вече същинско приучване към гърне. Т.е. не можем да очакваме, че едно едногодишно дете ще може да си казва при нужда, но можем да разпознаем сигналите на тялото му, когато му се пишка/ака и да го изходим извън памперса.

А за захранването съм се съобразила с препоръките на СЗО, където има достатъчно специалисти от различни области. Нашата педиатърка, въпреки че е възрастна, е в крак с препоръките и ми каза най-рано на 5,5 месеца да захраня. Сок на малки бебета е тенденция от соца и отдавна е отречена.

Maiathebee, на малките често им е скучен даден начин за изхождане. Може да опиташ с нов начин, който да му грабне интереса - гърне, пишкане прав(над гърне или стъпил на нещо над тоалетната), седалка(ако нямате) и т.н. Използвай въображението си за да видиш кое би подействало. Щом казва, значи е физически готов да разпознае нуждата, че му се ходи до тоалетна. Това е основното умение, което е необходимо за да бъде успешно свалянето на памперса.

# 616
Момичета, самочувствието ви е за завиждане.
Вярно, познавате си детето, но във всяка сфера си има специалисти и не е излишно да се съветвате с тях.
Как детето да се научи да чете, кога да започне да се занимава с музика, спорт, как да се закалява, на каква възраст да се заведе на море, режим... Да не дава Господ, при проблеми, ще го заведете на специалист, психолог, логопед, нали? Няма да разчитате само на усет.

Въпросите са хиляди.
Работя с деца и мога да дам съвет по своята специалност. Не мисля, че родителите знаят повече от мен по съответните въпроси.

Колкото до това кое е отречено, ще напомня, че всичко ново е добре забравено старо.
Книгата на доктор Спок беше като Библия, после я отрекоха, сега се говори, че има ценни съвети в нея.
Спанакът беше много полезен, после казаха, че не е чак толкова.
От слънцето са се пазили в миналото, после загарът се превръща в култ, напоследък пак се говори за вредите от излагане на преки слънчеви лъчи.
Американската система беше да не се дава вода на бебето до 1 година.

Общо взето, по всички въпроси няма еднозначен отговор. Затова се доверяваме на личните си лекари.
А ако им нямаме доверие, избираме друг. Специално за детето, най-скъпото ни, би трябвало да сме избрали най-добрия педиатър, който е авторитет за нас, а не да говорим пренебрежително за неговите препоръки.

Между другото, и аз си имам самочувствие. Това обаче не ме кара да игнорирам чуждото мнение.

В края на краищата, животът не започва от нас. Човечеството е трупало опит хиляди години както в медицината и възпитанието, така и във всяка друга сфера.

За информация, синът ми не е роден през социализма и педиатърът му беше млад.

# 617
Когато педиатрите се запознаят с официалните препоръки на нашето здравно министерство, за международни препоръки дори не говоря,нашето здравно министерство,тогава може би, родителите ще имат повече доверие и уважение към съветите им. В 21век, реплика всичко ново е добре забравено старо, звучи просто наивно. Живеем във време, когато информацията,базирана на научни факти е на клик разстояние. А за специалисти,работещи с деца, актуализацията на знания е задължително ежегодно.

# 618
Добре, разкажи ни какво толкова полезно е казал този педиатър. За гърнето, конкретно,  защото усещам, че за захранването не е чел новите препоръки.

Когато синът ме беше готов и реши, че ще свали памперса, се случи от раз - и дневен и нощен и не съм прала една напикана/наакана дреха. Доверих се на самочувствието си, следвайки детето.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 16:49 от ver4eto_sv

# 619
Здравейте бихте ли препоръчали сайтове които на вас са били полезни при махането на памперс.
В процес на махане съм бебето е на 1 г и 4 м. Горе долу схвана идеята може да ми отговаря ако питам има ли пиш. През нощта също не слагам памперс ,не се напикава. Днес ни е 4 ден седна и се изпишка заедно с панталоните в гърнето. Може би трябва да я науча да си сваля гащите.😅

# 620
Kikair, на мен ми беше полезен този сайт: https://godiaperfree.com/ . Жената има и много видеа в youtube, в които дава полезна информация. Тя е насочена в голяма степен към ЕБХ, но има и информация за приучването към гърне и начините за сваляне на памперса.

А за свалянето на панталонките самостоятелно ви е още рано. Някои успяват и преди две годинки, но например синът ми е на 2 и още не може да ги сваля сам. Той си отива до гърнето, дърпа го и чака аз да му ги сваля. Но се е случвало и когато не го видя веднага, да седне както е обут с панталоните и да си свърши работата. Grinning

А през нощта твоето дете става ли да пишка или просто не пишка цяла нощ? Моят все още е с нощен памперс, тъй като винаги пишка в него. Все още не се е събуждал със сух памперс. На каката го махнах, когато започна да се буди със сух.

# 621
Пишкаше през нощта, но от около месец се буди със сух. Не иска памперса сяда става на гърнето все едно прави нещо та реших да пробвам. Буди се слагам я на гърне, но не иска явно се буди за биберона.

# 622
  • София
Neutral FaceЗдравейте момичета People Raising Hand

Четох ви, четох и стигнах до извода, че за да се махне памперс има 3 опции : ЕБХ от мноооого рано , Махане от раз и с търпение и чакане , когато детето само го осъзнае и реши .
Аз съм от онези майки, дето голям зор имат детето да говори и да не носи памперс. Нищо друго не държа да прави , ама тоя памперс ме влудява просто ... не знам защо имам такава неприазъм People No Good
На кратко ... до колкото е възможно Grinning
Малкия е на 1,10 започнах да го слагам на гърне още на 8 месеца - чудесно!
Бях схванала кога пика, хващах ако, абе яката раута , много щастлива бях Joy
Беше започнал да ака само сутрин  и О, голям кеф нали , че винаги у гърнето ...
Всичко супер , но докато не проходи на 11м. и една сутрин се събуди и край People No Good
Такова реване и такова дране и ставане и бягане от това гърне.... Просто се събуди и понеже той от доста рано ми се буди със сух памперс след сън и като се събуди е голямо пишкане и аз си го слагах и той си пишка... Е да, но вече не...
Не съм го насилвала , реших че нещо е сънувал и просто не съм настоявала да сяда, за да не го намрази, е да но след 1 час , когато извадих гърнето отново греда People No Good
Добре... днес няма гърне, ще пробваме утре отново... Аха, доооообре  Neutral Face
Викам си, добре ще си починем 1 седмица от гърне и купихме седалка за тоалетната Rolling Eyes
Ем... не стана и там...
И така от тогава край с гърне и тоалетна и пълен провал Triumph
Сега от 1 месец съм купила гащи , боксерки , писоар жаба и почнах в топлите дни да го оставям по гащи след като сутринта се изпишка след сън има пауза от 2-3 часа без пишкане и си седи по гащички вкъщи. През някакъв интервал от време го питам има ли пиш, водя го до тоалетната на стъпалото го качвам и му събувам гащичките и му обяснвам ,че там се прави пиш ако иска , ако не може да пробва нали на жабката, че щом му харесва да е с гащички не трябва да пишка и ака в тях, за да е сухо дупето . Защото той гащи ми дава да му обувам без никакви проблеми , но щом види памперс и почва да тича из целия апартамент Grinning
Ем да ама ако му се допишка пак не иска да пишка ни в гърне , ни тоалетна, ни жаба ... стиска се и бяга от мен за да може да се изпика и после идва мокър. Хубавото е ,че поне почна да осъзнава ,че нещо тече от него ,че до скоро изобщо не му правеше впечатление ,че е мокър Grinning Не говори, казва само Ало и мама и имитира животни и до там...
Дайте ми съвет какви да ги върша ,че то проблемът си е в моята глава ,че ги мразя тия памперси пък и това ,че не говори още повече ме смазва No Mouth

Благодаря ви ,че ме изчетохте Grinning Хубава вечер ви пожелавам Purple Heart

# 623
Щом вече му прави впечатление, че е мокър, може би съвсем скоро ще се постарае да не се мокри. При моят син положителният резултат дойде, когато започна да му прави впечатление, че е мокър и му беше много неприятно. Така постепенно започна да казва(т.е показва, и той не говори), когато иска да пишка. Друго, което проработи е да го оставям само по широки панталонки без гащи. Така при напишкването им става по-неприятно, тъй като когато имат гащички, те попиват и мокрото е само на дупето. Също така, според тридневния метод за махане на памперс, когато са само по широки панталонки по-добре усещат нуждата, че им се пишка, защото бельото ги стиска и им прилича на памперса. Там препоръчват детето дълго време да не ползва бельо, докато свикне да съобщава и забрави за памперса.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 20:15 от Анонимен

# 624
Мила Кокондрелка, съвет от мен с най-добри чувства - успокой се и се радвай на детето. Момченцата обикновено проговарят по-късно. Което не значи, че после няма да бъде бърборанко. Simple Smile

Според мен, не бива да си толкова нетърпелива, всичко ще си дойде на място.
Мисля, че сравненията с други деца е много вредно както за родителите, така и за детето.
Всяко дете се развива със свой ритъм и ако сега ти се струва, че в нещо изостава, утре може да те удиви с постижения. Важното е да има развитие, любознателност, да расте спокойно и щастливо.

Чувала съм, че децата имат собственическо отношения към изпражненията си и затова не си ги дават. Simple Smile
Ще се научат.

# 625
Кокондрелка, твоя е същия май като моя Joy казва си, че му се пиша, ама не иска да направи работата, където трябва. Аз стигнах до извода, че просто трябва да го изчакам сам да поиска. В тази възраст ако не искат нещо, просто няма как да стане. Ако много настояваш, започват на обратно да правят. Пусти бебешки пубертет Rolling Eyes
Иначе за говоренето... щом казва мама и ало и имитира животни, и ако посочва по картинки познати обекти и изпълнява инструкции, значи ще проговори скоро. Аз съм логопед и моя също е на 1,10г и казва около 20 думички /принципно трябва да са 50-100 за възрастта + фрази от две-три думи/, а не е като да не се занимавам с него постоянно.

# 626
Мая, малко офтопик, но аз много рядко съм виждала деца на тази възраст да казват 50-100 думички, камо ли фрази. Явно наистина това поколение проговаря бавно. За няколко години по площадки, паркове и облръжение от деца, съм виждала само едно дете, което на 1 г. и половина говореше. Дъщеря ми до 2 годинки в речника си имаше около 10-12 думи, половината от които по неин бебешки начин. После изведнъж проговори в рамките на месец, месец и половина. Синът ми скоро стана на 2 и казва по-малко от 10 думи. А не е като да не му говорим постоянно, разглеждаме книжки и посочваме предмети, животни. Дано поне това да успокои Кокондрелка, защото тя има много високи очаквания за проговарянето.

# 627
Щом има интерес да имитира животни, го насочвайте в тази тематика - с книжка за животни, нека учи все повече животни. Понеже имам болезнен опит с проговарянето на голямата ми дъщеря, с малката точно във възрастта 1.5-2г. доста се занимавахме с фината моторика и имитация на животни. Покрай тях проговори със срички, първо с двубуквени, после с трибуквени, после с две срички и т.н. Животните и звуците им са голямо богатство, а повечто деца се забавляват, докато ги учат и повтарят.

# 628
Да, наистина поколението им проговаря по-бавно заради прекормерно многото информация, която ги залива от всякъде и им е нужно време за да я преработят. Нашето поколение, например, е имало редица по-малко стимули. А и памперси не е имало, затова от рано сме пишали в гърне. Поне малко да е по темата Wink

# 629
Всяко дете е различно моето е на 1 г и 4 м  и доста думи казва не съм ги броила. Включително и свързва две.
Та малко по темата навън как да я изпишкам не иска да я взимам на ръце, привеждам я в естествена поза нищо.
Може би и трябва време.

Общи условия

Активация на акаунт