Козунаци 2019

• 39 724
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
аз за плънка слагам смес от: какао, захар, орехи, малко пр.мляко до каша /щото не искам да ползвам промишлени шоколади/. става супер, но зависи какво търсиш. дядо ми така правеше, аз копирам.

Става ли като шоколад след като се изпече, или не? Защото и аз мисля да пробвам това
Смесвала съм какао на прах, пудра захар, малко бренди или ром и меко масло, до гъста паста. Пропорции май по-добре да не пиша че моят вкус не търпи много сладко и друг със сигурност би сложил повече захар.
Чудесна плънка си стана за козунака, с много наситен вкус. Не е на вкус като купен шоколад, по-добро е даже. Иначе да, като я слагаш изглежда много, а като втаса и се изпече вече не изглежда така. Но пък вкусът беше достатъчно силен за мен, така че да не се "губи". Като намазах разточеното тесто, ръсех обилно и накълцани орехи, тях обичам първо леко да ги запека, по-вкусни са ми така.
Предполагам за който търси по-близък вкус до стандартните шоколади, лешници на парченца и запечени биха му подхождали също, за мен орехите и козунакът са си много добра комбина. Може би какаово масло вместо краве в пастата би го доближило още, само ще трябва да се работи с топличка плънка че то се втвърдява по-лесно. И/или сухо мляко в нея също, ако трябва да е по-близко до млечните шоколади.

# 106
То остана съвсем малко и да, не беше в плик или фолио, но следващия път ще се поправя. Иначе рецептата е супер,благодаря много и за съветите.

# 107
Току що се сетих за един шоколадов крем, той няма нищо общо с шоколад, но вкусът и ароматът му са на течен шоколад. Прсви се така.
150 грама масло
200 грама какао
600 грама пудра захар
4 супени лъжици крем-сирене
Ванилия
100 мл прясно мляко

# 108
  • Sofia
И за мен какаовата плънка е по-добра от шоколад (изключвам черен такъв). Точно, защото не я правя сладка и е чудесен контраст със сладкото тесто.

Аз извадих яйца, смятам тази вечер да забъркам тесто и да го пека утре сутринта. Нещо все повече ми харесва този вариант, та да имаме по-рано готов козунак и да го ядем по-пресен.

# 109
  • София
Тук най-долу е плънката,  която ползвам от много години, разбира се , че съм опитвала почти всички видове плънки, но тази е най, най-разкошна и си остава за мен фаворит.

https://recepti.gotvach.bg/r-31153-%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B … D0%B5%D0%BC%D0%B5

# 110
  • в полите на Балкана
Имах само един пост в тази тема и ми е изчезнал. Що така?! Да не би да трият вече незначителните постове?

Та да мина на темата за козунак, да не се сбогувам и с този си пост.
Замесих тесто преди два часа. Още не е втасало, хал хабер си няма.....Вярно, че не беше много топло, но пък от час е Африка в кухнята, а то едвам, едвам се е отпуснало.
Месих по моя си рецепта
5яйца
200мл. прясно мляко
150мл. мазнина
300гр захар
1.кг. брашно
30гр.мая
Не оставих маята да шупне, а замесих направо. Освен това да е проблема.

# 111
едно старо козуначе с гадното брашно.....
Скрит текст:

# 112
Скрит текст:
Имах само един пост в тази тема и ми е изчезнал. Що така?! Да не би да трият вече незначителните постове?

Та да мина на темата за козунак, да не се сбогувам и с този си пост.
Замесих тесто преди два часа. Още не е втасало, хал хабер си няма.....Вярно, че не беше много топло, но пък от час е Африка в кухнята, а то едвам, едвам се е отпуснало.
Месих по моя си рецепта
5яйца
200мл. прясно мляко
150мл. мазнина
300гр захар
1.кг. брашно
30гр.мая

мамаРаче, струва ми се, че маята е малко по-малко за останалите продукти, ще втаса, но ще отнесе повече време. Аз също никога не оставям маята да шупне предварително, а направо меся, не мисля, че това е проблем.  Peace

# 113
  • Sofia
....
Това, че не е шупнала предварително маята не трябва да е причина за невтасването. То се прави по-скоро, за да се провери годността на маята. Wink
Имаш ли друга мая, да добавиш към тестото...

Според мен не е малко маята -  30г на 1кг брашно - и аз такава пропорция ползвам. Но пък съм намалила мазнината (100-120мл) и яйцата (4), млякото ми е повечко.

zenata, кое е "гадното"  брАшно? Като ти гледам козунака, не ще ще да е много гадно ама. Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 19:34 от Morena

# 114
  • в полите на Балкана
....
Това, че не е шупнала предварително маята не трябва да е причина за невтасването. То се прави по-скоро, за да се провери годността на маята. Wink
Имаш ли друга мая, да добавиш към тестото...

Точно за маята си мислех дали е била качествена или не съвсем. Все пак има напредък. Вече е удвоило обема си. Ще го почакам още малко и към полунощ ще има козунак.
Благодаря ви!

# 115
морена, софия мел, но не за баници Smiling Imp.

# 116
  • Euskal Herria
Откакто една година вместо козунаци имах тухлички, гледам какво пише на опаковките с мая. Тукашните кубчета са големи, но са за 500 г брашно. Затова и в рецептите първо чета колко брашно ще се вложи, за да знам и колко мая ще ми трябва.

# 117
  • в полите на Балкана
Откакто една година вместо козунаци имах тухлички, гледам какво пише на опаковките с мая. Тукашните кубчета са големи, но са за 500 г брашно. Затова и в рецептите първо чета колко брашно ще се вложи, за да знам и колко мая ще ми трябва.

Това ще ми е за урок вече. Първо четене на етикет, а после месене.

Чакането може и да си заслужава.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 21:54 от мамаРаче

# 118
  • София
...............

Чакането може и да си заслужава.

Раче, ми на вид са прекрасни, това , бавното втасване много определя нещата, убеждавам се за сетен път, колкото по-бавно се вдигнат толкова са по-хубави. Бързото втасване което понякога се практикува, вкл . и аз във фурната невинаги дава добри резултати. Раче, козунак ще има.  chef

# 119
  • Sofia
Моя стартер е готов, пущам миксера и комадировам тестото в хладилника.
Ей го мойто тЯсто...
От мен лека нощ!

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 23:54 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт