Козунаци 2019

• 39 736
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
  • в полите на Балкана
Аз ги извадих от фурната, малко след полунощ, но ги препекох. От омесването на тестото, до фурната ми отне цели 6ч., но резултата си заслужава.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 08:00 от мамаРаче

# 121
  • Sofia
Хайде добро утро! Simple Smile
Аз нали не мога да вместя купата на миксера е хладилника, та тестото нощува на балкона и явно му е било доста студенко (прогнозираха 3 градуса, ама дали...), та и при мен ще се проточат нещата... Сложила съм го сега на изгрева...

# 122
Раче, къде са снимките? Чакам да видя крайния резултат! Сигурна съм, че е повече от добър!

# 123
  • в полите на Балкана
Не снимах. Единия е нарязан и изяден. Вкусен, добре опечен, но с препечени кори. Ако не бях бляла да го завия с хартия или намаля фурната щеше да е перфектният козунак. Ако ми дойде музата днес или утре може да метна още един. Месих с екстрата на София Мел. Добро е. И докато чаках да се пече си направих от онази захар за поръсване, през решетъчна лъжица.

Ето
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 09:56 от мамаРаче

# 124
Хайде добро утро! Simple Smile
Аз нали не мога да вместя купата на миксера е хладилника, та тестото нощува на балкона и явно му е било доста студенко (прогнозираха 3 градуса, ама дали...), та и при мен ще се проточат нещата... Сложила съм го сега на изгрева...
Morena,защо трябваше да използваш купата на миксера за втасване ,не може ли в найлонова голяма торба(питам ,защото ми предстои др. седмица)..и още мислиш ли ,че навън е по-студено от хладилника.Тогава дали не може на стайна температура.Thinking

# 125
  • Sofia
Morena,защо трябваше да използваш купата на миксера за втасване ,не може ли в найлонова голяма торба(питам ,защото ми предстои др. седмица)..и още мислиш ли ,че навън е по-студено от хладилника.Тогава дали не може на стайна температура.Thinking
В купата на миксера е, защото не ми се прехвърляше в друг съд.  В плик никога не съм оставяла да втасва тесто - безмислена занимавка/затруднение е за мен.
По прогноза навън го даваха 3 гр., а ето хладилнка ни.

Скрит текст:

На стайна температура може разбира се, ако има кой да го наблюдава, защото втасва за 2-3-4 часа. Нямам стая с температура -5-10 градуса, където мога да го оставя за нощта. Пък нощното втасване в този случай е от 23.15ч снощи, до 6.30ч. тази сутрин.

# 126
а защо го оставяш така - за да не го наглеждаш или става по-добре с много бавно втасване.

# 127
  • Sofia
От отдавна оставям тесто в хладилника да втасва нощем... и сме писали в темата...
Идеята е вместо сутринта да започвам замесване, да имам вече втасало тесто.

# 128
  • София
Това е много добра идея. Ще си замеся другия петък и в събота сутринта ще ги пека. Не искам да се затварям цял ден вкъщи, но пък искам да си направя козунаци. А колко време след изваждането от хладилника може да се работи вече, знам че е относително, но ориентировъчно?

# 129
От отдавна оставям тесто в хладилника да втасва нощем... и сме писали в темата...
Идеята е вместо сутринта да започвам замесване, да имам вече втасало тесто.

не съм чела, явно е в някоя от старите теми. казваш няма разлика.....може да бодна едно тесто в петък, отивам да чета.

# 130
  • Sofia
Ей това съм писла в предната тема, но не можах да взема точния цитат от там. За Великден  съм писла...

Цитат
Аз в петък към 23ч. зареждам едно тесто и втасва в хладилника. Но това е, защото правя повече от един. Сутринта към 8ч. забърквам още едно и малко по-късно още едно. Или забърквам едно голямо, което разделям на колкото ми трябва и слагам частите на различна Т, та да втасват поетапно.  

А! Ето линк за поста ми и дискусията там - https://old.bg-mamma.com/?topic=1028571.msg38440568#msg38440568

Дидка, наистина е относително, защото зависи при каква Т ще втасва и съответно колко студено ще е тестото и колко ще е втасало.  Опитай преди Великден, за да видиш как се развиват нещата при товите условия.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 10:51 от Morena

# 131
Morena, благодаря за търпението да отговаряш на всички въпроси. И така втасване на стайна Т отпада.Продължавам да ви чета.

# 132
  • Sofia
Morena, благодаря за търпението да отговаряш на всички въпроси. ...
Като мога да съм полезна, как иначе...  Моля, пак заповядай!  Hug  

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 17:49 от Morena

# 133
  • In transit
Привет и от мен Simple Smile
Мислех да не правя козунаци тази година, но като ви чете човек и му потичат лигите.
Днес направих тази козуначена плитка с шоколадов чипс. Рецептата е от едно италианско списание, само, че вместо мая я направих с квас мадре. Получи се супер пухкав козунак.

Срязах го още топъл и шоколада се замаза по ножа.

Мисля да пробвам и козунака на Морена, но пак с квас. Ако стане ще докладвам Simple Smile

# 134
  • Sofia
Ей го и моето печиво.

Мики, радвам се да те срещна и тук, както и Исмаил. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт