Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 апр. 2019, 23:02 ч.

Когато напълно непознат ви снима...

 • 3 447
 • 64
 •   2
Отговори
# 15
 • Azeroth
 • Мнения: 2 504
И след това пише още:

В случая е без значение дали сме на обяд с известен народен представител в някой от ресторантите около парламента, или  като редови граждани участваме в протестен митинг пред общината.

Т.е. не е ясно какво означава "в хода на обществената дейност", просто ежедневие или събития, които предполагат, че ще бъдат отразени.

И още:

Кога е необходимо получаване на предварителното ни съгласие

Без значение дали някой ни снима – за личната си колекция или защото има намерение да прави фотоизложба или филм, е необходимо да получи предварителното ни съгласие.

# 16
 • Мнения: 11 174
В хода на обществена дейност и на публично място са две отделни неща, не едно и също - т.е. няма се предвид, че трябва хем да извършва обществена дейност, хем да е на публично място, а двете неща поотделно.
 
 

# 17
 • София
 • Мнения: 13 778
Бих реагирала доста остро – не позволявам да ме снимат. Както и сина ми. Става въпрос за лицата ни.

# 18
 • Мнения: 5 351
То какво да направиш, всеки от нас сигурно е на хиляди качени снимки, особено ако живее в туристически град... Давам знак, че не ми е приятно, и в двата мои случая са спирали да снимат. Не съм ги карала да трият.

Веднъж седяхме с колеги на обед навън в някакво заведение, спира един автобус и се изсипва цяла тълпа азиатци. Наизвадиха устройствата и започнаха да ни снимат като някаква забележителност. Нито заведението, нито ние с нещо се отличавахме... Безумна работа. Вдигнах ръка да закрия лицето си и се усетиха, че не е приемливо. Обаче още се чудя от време на време после на кого ги показват тези снимки и какво коментират - ето, виж, някакви европейци, ядат! Колко интересно! Автентично и екзотично.

В твоя случай обаче може би и скандал щях да вдигна. Ама че нахалство.

# 19
 • Мнения: 2 451
Няма право да снима без позволение.
Не тълкувайте толкова фриволно закона. Снимането без разрешение е позволено за охранителната техника на обществени места (за което сте информирани) и всички подточки на такава ситуация. Също и - минали сте пред обектива на журналисти, снимащи президента, вместо да заобиколите.
Снимане на частно лице от частно лице ей така, защото тя била красавица или той правел простотия, не е позволено. По принцип любителските снимки на будни граждани с цел показване простотията на разни селски бекове са незаконни.
Журналисти не могат да ви снимат без позволение.
Накратко - СОТ със съответните указателни табели. Всичко друго е непозволено.

# 20
 • Мнения: 11 174
Не ми се спори по въпроса кое е законно и кое не - тълкувайте си както искате законите.

# 21
 • Мнения: 2 451
Законите са създадени, за да е удобно на средния гражданин и това е първото, което трябва да се има предвид при тълкуването. След като на повечето не им е удобно сульо и пульо да ги снима, спорът как можело като че е излишен. Причината да няма глоби е че делата струват пари. Жалко, че още не се е случило с някой по-паралия, да видите как набързо ще осъди фотографа.

# 22
 • Мнения: 26 528
В ерата на сток снимките не се чудя, че някой снима на обществени места. Обикновено използват актьори, като там "възмутената приятелка" и "момичето в червената рокля". Ама ако на някой му трябва "гледащ телефон в метро", няма да наеме един вагон статисти.

Аз лично не бих се притеснявала. По принцип ако качваш много снимки в нета, може да те снимат и да те разпознаят кой си, но това вече си е личен избор какво инфо има за теб в нета.

# 23
 • София
 • Мнения: 4 110
когато напълно непознат ме снима...ще му поискам пари.
ще получи нещо с моето участие, което аз няма да получа. така че - да плаща:)))

на мен ми се случи. човекът просто ме беше хванал в момент и ми беше направил няколко кадъра. НО веднага дойде при мен и ми каза. представи се, показа ми снимките, попита ме дали да ги изтрие и ме уведоми за какво ще се използват. симпатяга. не му исках пари;)

# 24
 • Мнения: 305
На мен ми е интересно как е уреден въпроса със снимките в страницата на People of Sofia? Следвам ги във ФБ и ми прави впечатление, че повечето снимки са на хора, които не подозират, че ги снимат. После ги изтипосват във фейса и отдолу коментарите са потресаващи в повечето случаи.
 

# 25
 • София
 • Мнения: 305
Въобще не бих се впечатлила или притеснила, още по-малко ще тръгна да чупя телефони и фотоапарати.

# 26
 • Мнения: 3 992
Наскоро заведох децата на заведение с детски кът. Едно младо момиче с фотоапарат започна да снима децата в къта. Отидох да изведат моите, защото забелязах, че снима всички деца. Изрично уточнявам, че не сме били на събитие и не познаваме "нейното" дете. Тя взе да се извинява, че уж не снимала всички деца и нямало да публикува снимки. Надявам се, че наистина ги изтри.
Преди година на месечна среща на поддържаща група. Организаторите знаят, че не давам децата ми да бъдат снимани, но установявам, че в публична група във фейсбук са качени и снимки на моите деца. Групата е публична, което значи и че се знае къде са правени снимките адрес, членове (аз не членувам там) и т.н. Реагирах и поисках снимките на децата да бъдат свалени незабавно. След като 48 часа нямаше реакция отидох в АСП и директно влязох при директорката. Тя и не подозираше подчинените й какви ги вършат. Един телефонен разговор с партньорите им от общината и снимките бяха свалени. Ръководителката на екипа ми звъня да се извинява и да ме уведоми, че ще им бъде наложено административно наказание.
Правила има и те трябва да се спазват. Заснемането на непознат и ползване на снимките му без негово съгласие за мен е недопустимо. Дори и на публични места и събития не снимам чужди деца без съгласието на родителите им (на рождени дни) и не публикувам снимките им, макар и само за приятелите ми във фб.

# 27
 • Монреал
 • Мнения: 942
А какво прави с тези снимки ми е гнусно да мисля.
Ако хвана момиче да ме снима без посзволение ще побеснея, ще я снимам и аз, а после ще правя "гнусни неща" пред снимките да види гот ли е! Извратенячки!

Интересно, след колко минути ще се намери някоя моралистка. която да реши, че я обиждам, или нарушавам някакво форумно провило?

# 28
 • Мнения: 523
Случвало ми се е преди години на мен и колежка, бяхме до раб. си място на главна улица, още с униформите. Фотографът беше чужденец, което не е изненадващо за тур. град, а и беше лято и градът тогава е пълен с чужденци. Явно търсеше интересни обекти и субекти за снимане и сме попаднали под вниманието му Grinning Стана ни забавно, не сме си и помисляли да вдигаме скандали, нито сме се почувствали оскърбени. М/удругото фотоапаратът ми се стори професионален

# 29
 • Мнения: 7 659
А какво прави с тези снимки ми е гнусно да мисля.
Ако хвана момиче да ме снима без посзволение ще побеснея, ще я снимам и аз, а после ще правя "гнусни неща" пред снимките да види гот ли е! Извратенячки!

Интересно, след колко минути ще се намери някоя моралистка. която да реши, че я обиждам, или нарушавам някакво форумно провило?

Какво точно би ти харесало да правят с лика ти на снимка?

17 минути

Общи условия

Активация на акаунт