Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 31

• 126 924
  • 952
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря много, а аз се чудех да го смилам в смесите за хляб като й правя безглутенов ли как ли Grinning а то отговора бил тахан, тя филии не обича да яде, тестяни(безглутенови) сладкиши също, ама ще й го давам директно, свикнала е да пие лекарства и други неща и ще го преживее Blush

# 691
Таханът е много вкусен да се яде с лъжица - особено разбъркан с малко мед, ако не е проблем да й се дава. А с една лъжица рожков или какао се превръща в течен шоколад.

# 692
Да, да, и да - за диетата! Предпочитам да я наричам "хранителен режим" Simple Smile
Резултатите ги чакайте след година-две, а след повече време - би трябвало да се вижда още по-голям напредък.
Година и половина откакто я спазваме вкъщи (всички!) и моят забрави да яде вафли и "барни"-та, напротив - търси плодове и зеленчуци, опитва нови вкусове, подушва с нос нови храни. Ако имате и доказани непоносимости - не се бавете, влезте пак в "релси".
Да, откровено казано е скъпо, отделно от това е трудоемко. С две деца съм, въртя се около печката доста време на ден, факт, но не съжалявам.
Ако и Антонучи Ви казва да ограничите глутен, казеин и тн - определено бих. За него съм чела само хубави неща, с изключение на венозното хелиране, което прави (ако правилно помня), за което няма много фенове сред запознатите с биохимията. Но казват, че за Европа е най-добрият DAN-лекар.
Какво знаете вие (с чувство за самоирония го казвам) - нас ни карат направо на GAPS-режим да минем. Щяло да ни спести хиляди левове от изследвания и хранителни режими в бъдеще. Но това е толкова драстична промяна за цялото семейство, че още я обмислям...

Ние продължаваме с упражненията по програмата на д-р Мелило, следим се от екипът му тук, в България. Виждам напредък при детето (пу-пу). На мен ми се "взима здравето" - правят се всеки ден, повече от веднъж, на детето вече му писна, гоним се по стаите, но все пак - напредък има. Hands V

# 693
Да, да, и да - за диетата! Предпочитам да я наричам "хранителен режим" Simple Smile
Резултатите ги чакайте след година-две, а след повече време - би трябвало да се вижда още по-голям напредък.
Година и половина откакто я спазваме вкъщи (всички!) и моят забрави да яде вафли и "барни"-та, напротив - търси плодове и зеленчуци, опитва нови вкусове, подушва с нос нови храни. Ако имате и доказани непоносимости - не се бавете, влезте пак в "релси".
Да, откровено казано е скъпо, отделно от това е трудоемко. С две деца съм, въртя се около печката доста време на ден, факт, но не съжалявам.
Ако и Антонучи Ви казва да ограничите глутен, казеин и тн - определено бих. За него съм чела само хубави неща, с изключение на венозното хелиране, което прави (ако правилно помня), за което няма много фенове сред запознатите с биохимията. Но казват, че за Европа е най-добрият DAN-лекар.
Какво знаете вие (с чувство за самоирония го казвам) - нас ни карат направо на GAPS-режим да минем. Щяло да ни спести хиляди левове от изследвания и хранителни режими в бъдеще. Но това е толкова драстична промяна за цялото семейство, че още я обмислям...

Ние продължаваме с упражненията по програмата на д-р Мелило, следим се от екипът му тук, в България. Виждам напредък при детето (пу-пу). На мен ми се "взима здравето" - правят се всеки ден, повече от веднъж, на детето вече му писна, гоним се по стаите, но все пак - напредък има. Hands V
Браво! Сякаш това исках да чуя... колко е голямо детенцето ви? Моят е на 4.5. Свикна бързо с диетата, дори в магазина като вземе кроасан и “мамо може ли кроасан” аз му казвах “не, мамо, ще вземем вафличка /барче/ и той си го оставяше на мястото. Антонучи е категоричен за диетата... на 23.10 пак имаме час при него. Мисля да се заема сериозно и никакво отказване повече. И аз съм с две, че и работа започнах по малко, защото финансово с доктора и диетата сме....тотал... има шеста степен на непоносимост към глутен млечни и яйца... хващам си този път и нагоре! ❤ Благодаря ви!

# 694
Мишу, ние трябва да сме заедно тогава Hug
И нашата като чуе думата упражнения и веднага реагира .. хахаха
Ние сме на стриктна безглутенова, но сме добре, защото има кой да се грижи за нейната храна.
Тя тъй или иначе много отдавна не знае какво е "нормална" храна - за нея вафли, бонбони, сладоледи и дори хляб не съществуват.
Дороти беше питала как сме.. ми и аз не знам - тъкмо си помисля, че сме по-добре и тя почва да мрънка и капризничи.
Но все пак в сравнение с миналата година сме си напред. С тоалетната сме добре - не си казва и не ходи сама, но я слагаме редовно и почти не се случва да не е на място. Но да си каже какво иска - тц. Не знам инат ли е - но няма да каже, дори и да знае думата за това, което иска.
Почти не си спомням времето, в което проблем беше да се срешим Grinning

# 695
Марта, с диагноза аутизъм ли е детето ви...казвате, че знае думи, но не използва по предназначение. Това какво значи, че ако я попитате примерно какво е това, казва че е вода, но когато иска вода не казва нищо...Ако е така е въпрос на време според мен да започне да има функционална реч.

# 696
Да, с аутизъм е. Знае думи, защото като и покажа банан, например, казва какво е. Но ако и се яде банан никога няма да каже думата банан. Трябва аз да и го предложа и да я попитам иска ли. И тя или го взима и го яде, или го бута, че не иска. Сякаш не прави връзката между думата и действието ядене на банан, например.
Ако е гладна си вади подложката за хранене от чекмеджето и си я слага на масата Grinning И чака нещо да се появи отгоре Laughing

# 697
  • Пловдив
И моят човек е така в известен смисъл. Напоследък, казва логопедката, започнал при нея да назовава разни познати неща на картинка. Имаше за кратко такива единични прояви и преди време, когато го водех и на още едно място. Но абсурд да употреби дума смислено. Само повтаря. Но той е вече почти на 8 години - без 3 месеца.

# 698
А моят дреб сякаш е на другата крайност. Много често иска да комуникира - за храна, игра или просто да правим нещо заедно, но му е трудно да каже думички, не се сеща за тези които знае по скоро пасивно (не са много) и също му е трудно с изговарянето. Навместо това просто си избърборва нещо си и очаква да го разберем, но факт е че желание има.

# 699
  • Пловдив
Здравейте, сина ми е на 3г и 2м, преди 2седм бяхме на ТЕЛК и решението е 85% с ЧП. Нз кога трябва да ида за печат в картотеката. На 14ден или 14 работни дни трябва да минат? Отделно са му дали дата на валид. от раждането. Това значи ли, че ще изплатят някаква сума пари назад?
Не говори, нито дума. Вече мн се притеснявам. Ходи на психолог и логопед от 1г, но няма видимо промяна. Сега тръгна и на масова градина, но е рано за каквото и да било. Чух, че някой майки давали сироп Саностол и децата започнали да казват думички, но как един витаминен сироп би повлиял на говоря ..... Изглежда ми много странно.

# 700
  • Пловдив
14 календарни.
Другото е божа работа. Витамините не пречат, специално тези от групата Б са подходящи за мозъка, но всичко си зависи от капацитета на детето и почти от нищо друго.

П.П. Моят е на 8 без малко, също не говори нито дума и също е с 85% с ЧП.
Други деца обаче не говорят на 3 години, но после проговарят. Само този белег не описва всичко. При моя не само говор нямаше на 3 и нещо - никаква комуникация и разбиране на реч нямаше. На масова градина не го изтърпяха; то и аз самата също прецених, че няма какво да прави там, и го преместих в специална.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 12:13 от Магдена

# 701
  • London
А моят дреб сякаш е на другата крайност. Много често иска да комуникира - за храна, игра или просто да правим нещо заедно, но му е трудно да каже думички, не се сеща за тези които знае по скоро пасивно (не са много) и също му е трудно с изговарянето. Навместо това просто си избърборва нещо си и очаква да го разберем, но факт е че желание има.
Дороти прави сече го разбираш, щом има желание е чудесно.

При на не мога да разширя речта към свободен разговор да премине. Отдавна сме на дипломатична реч, сутрин на път за училище задавам 5-6 въпроса отворени, които знам, че знае да отговори за да провокира диалог  без нещо конкретно, но към края вече е Не искам и се дразни. Като усети, че прехвърлянето на топката се превръща в диалог и не му е приятно.  Иначе отделни въпроси по един или някакво запитване епрез деня не го дразни и си реагира, но да не е задълбочено и да се превръща в разговор.  Иначе 8 месеца не се търкаля, нямаме ритуали и лудост и от рода да броим парко места, да се случва все същото, влиза в положение, дори ако брат му изостава вървейки навън или прави беля помага. Има персонален напредък, не знам обаче как да предизвикам да иска да споделяяя емоции, да си говорим за кеф както се вика не само дежурно. Но пък мисля, че един ден и това ще стане.... Поне до някаква степен.

# 702
Катрал, моето човече започна да вербализора емоциите си, когато чисто физически по стечение на обстоятелствата се оказа ограничено буквално между 4 стени. В тази връзка може би, ако на твоето дете рязко му ограничиш достъп до обичайни занимания и буквално го оставиш да скучае дали няма да надскочи себе си и да започне да говори с теб в т. ч да изразява емоции. Не знам дали и порастването не допринесе за тази промяна, но ако искаш използвай някой дъждовен уикенд когато сте в къщи и прибери занимавките му. Може да се получи някаква речева реакция и да започнете да си говорите повече от обичайното до сега.

# 703
И ние не си говорим много. Вечер преди лягане най-много се отпуска да говори и като че ли иска целия ден да ми разкаже. След училище е пълен блок - в колата ми казва, че не иск да говори, да съм го оставела. Интересно ми е вечер с какво занимавате децата докато си легнат. Аз освен някой пъзел и тв друго не мога да измисля хем да не се раздивява, хем да не скучаем съвсем. (На 5 е)

# 704
Преди няколко дни и аз бях попитала за свободни разговори.Моята дъщеря е на 4 и половина , мога да кажа ,че с мен говори най-много , но от няколко месеца трябва да носим по една играчка и да си говорим от тяхно име.Аз съм едната , а тя е другата .Основно по цял ден се играе .Ако се занимаваме с нещо обучително, то нейната играчка се обучава.Разговорите са доста често за случки междищу играчките (от детски сериал)
Иначе от няколко месеца е без памперс,  може да стиска ,но не сяда на гърне или тоалетна , когато не може да издържи се напишква в гащите.Един ден и 25 часа не беше пишкала.Давам й да играе на чешмата , но си стиска и това е .

Общи условия

Активация на акаунт