Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 31

• 126 707
  • 952
  •   1
Отговори
# 165
При нас аз я водих на няколко психолога под натиск на учителите в градината и училището основно заради непослушание. Всички казваха, че нищо й няма. В "Света Марина" само като я видяха, че веднага започва да говори за нейни интереси без да я питат, казаха, че нормално децата не правят така и много прилича на високофункционален аутизъм. После два пъти по 1 час разговаряха с нея, по-скоро говореше тя за космоса и за защитата на животни и рисуваше и казаха, че са нетипични интереси и е тази диагноза. Обаче един психиатър и двама психолога, които я познаваха не вярваха и казаха, че нищо й няма и отидохме в Александровска при доцент Терзиев. Може би към един час говорихме и той разговаря с нея и каза, че не зачита лично пространство и авторитети и държи да говори за неща, които я вълнуват, също като говорихме тя игра с една кегла и той каза, че много време играе с нея и това е също признак. Освен това беше време на топчовците покрай световното и тя държеше да си покаже цялата колекция и беше направила на една дъска знамената на всички държави участници от платеслин и си ги носеше навсякъде с топчовците и той и това отбеляза и каза, че е категорично Аспергер в най лека форма и така получи диагноза. Специални тестове не е правила, само стандартни, които са общо взето ок.

# 166
  • София
Никой не спомена тук, за кончината на д-р Анка Бистриан от клиника Св. Никола!
Голям специалист в областта на спектъра! Никой ли не е водил детето си при нея?

Не знаех Cry, невероятна жена, водила съм сина си при нея. Колко тъжна новина!
Да, миличка! Починала е! И аз много се ядосах! Голям специалист и професионалист.
Мир на праха й. Много добронамерена беше към нас, добър  човек ♡. Мъчно ми е, човечна беше.

# 167
  • London
Ние още нямаме диагноза, кога ли ще се вредим не се знае....все едно и също пишат проблеми с комуникация и социализация и толкоз. Той обаче не е красноречив като момичето на смилеме, много шаблонно говори, няма го това изкуство с езика....мисля, че това е разликата между Асбергер и високо функциониращ аутизъм.

# 168
И аз много не разбрах кое от двете е. И те се колебаеха и казаха, че една от разликите между Аспергер и високофункционален аутизъм, е че едните проговорят рано, а другите късно, като в крайна сметка и в двата случая говорят много. Тя проговори рано, та не знам от кои се брои.

# 169
На обследването в Св. Никола разбрах, че моето дете всъщност е проговорило рано и говори, устата му не можеш да я затвориш. Психоложката с която работихме ни изпрати на обследване с очакване да сложат диагноза Аспергер. Обаче диагнозата беше ГРР - други високофункциониращ. Обследването беше странно. Два пъти по около 20-30 мин. работа с психолог. Правиха тест за интелигентност. Определи го като много висок резултат. Три срещи по около половин час с психиатър, като едната беше с младо момиче, което може и да е било стажант. Както и да е. Когато попитах тази диагноза съизмерима ли е с Аспергер отговора беше "Не съвсем". Явно момента на проговаряне и богатството на речта не са критерия по който се разграничават двете високофункциониращи състояния на дефицити в спектъра.

# 170

Няма как да ти кажат на 2 години къде е в спектъра.... трябва време да се види ще дойде ли реч, как се развива и тн.  Диагноза само заради въртене и че не имитирал непознат не е много акуратна отсега...., но до 1 година ще им се изясни накъде духа вятъра.

ами факт! след интервюиране на семейството и наблюдение на детето в стаичка с размерите на неголяма кухня и един малък кашон скучни играчки, бе казано, ами да, определено е с аутизъм, но има време за намеса, понеже детето е на 2, сега трябва да запозне работа с логопед и семеен терапевт, който работи с деца с А.
Документ от интервюто ще бъде предаден на семейството след седмица, в размерите на ПОЛОВИН страница. Съжалявам, ако звучи непочтено към професионализма на доц. Терзиев, но това е неубедително.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 18:39 от dustinthewind1

# 171
  • London
Да, моя например има маниите и обсесиите на типичен Асбергер, но речта му не е гладка та това е разликата, иначе другото си го покрива. Мислила съм си обаче, че при него може да се дължи на това, че е с два езика и се бори на два фронта....знае много неща и на двата езика, което ако беше събрано в един език щеше според мен да изглежда далеч по-богато. Другото е, че има някаква форма на диспраксия според мен, не тежка, но я има....и оттам това с речта. Тези неща могат много да объркат дадена диагноза като се замислиш.

Не го знам този Терзиев, тук както казах те влачат с години, ако си на границата за да видят накъде върви детето. Моя наистина е много комплексен и объркващ случай и засега никой не дава точна диагноза....общо взето всеки казва това новото понятие - SCD.  Казаха само със сигурност, че няма хиперактивност с дефицит на внимание щото се концентрирал като имал интерес.🤣

# 172
Да, моя например има маниите и обсесиите на типичен Асбергер, но речта му не е гладка та това е разликата, иначе другото си го покрива. Мислила съм си обаче, че при него може да се дължи на това, че е с два езика и се бори на два фронта....знае много неща и на дв....
Не го знам този Терзиев, тук както казах те влачат с години, ако си на границата за да видят накъде върви детето. Моя наистина е много комплексен и объркващ случай и засега никой не дава точна диагноза....общо взето всеки казва това новото понятие - SCD.  Казаха само със сигурност, че няма хиперактивност с дефицит на внимание щото се концентрирал като имал интерес.🤣

интересно, в нашия случай също става въпрос за дете двуезично.
семейството посещава погопед, който отхвърля диагнозата, която психиатрите в БГ дават често, тъй като според логопеда, те не обръщат внимание на детайлите в едно например късно проговаряне, речеви затруднения поради различно фактори и "плясват" общата диагноза А.
Ще прочета за новото понятие, не бях го срещала.
Да попитам, на колко години проговори вашето синче? И посещавахте ли говорен специалист?

# 173
  • London
На 2 и 8 месеца почна с цифри и цветове на английски, после форми, букви, животни. Все съществителни.....на 3 и няколко месеца почна по малко обръщения разговорно с по една дума. Постепенно трупа речник и почна фрази и увеличава изречението, но и сега говори само като има интерес, иначе все по-често и отговаря, но разговор има само за нещо конкретно и ясно.....свободен продължителен диалог е невъзможен. Иначе изречение с 3 думи си прави...., но самото социално използване на езика му е при нужда, прагматично , лаконично въпреки че има речник да говори далеч повече да речем. Та не е до невъзможност толкова... За него е безпредметно да споделя и обяснява, дразнят го плямпала също.😂

# 174
  • Пловдив
На моя миналата седмица правиха генетика, ми безплатно е, пращат ни, нищо не губим. И хормони ще проверят, щитовидна, серотонин и някакви дето хич и не ги знам, тоест доста неща. Няма лошо. Малкия не плака да го похваля.
"Правиха генетика", Катрала не знае какво точно е изследвано, ама, нали, генетика, то ква е разликата. Обаче иначе стигнала до извода, че за аутизма не е отговорна "генетиката".

Последна редакция: чт, 05 сеп 2019, 12:23 от Магдена

# 175
  • В заешката дупка

АДОС не е нормиран за БГ, казаха от Свети Никола, познавали го и прилагали отчасти, но това е погрешно според водещ специалист от САЩ, с когото коментирахме. Лицата прилагащи АДОС трябва да са добре обучени в инструмента, за да не го интерпретират погрешно, каза тя. (Мое мнение е, че прилагане отчасти крие рискове и оттам него приемам за сериозен похват при даването на точна диагноза.)

Част от проблема с подобни инструменти е, и че са разработени в контекста на друга културологична среда и на английски език. Затова и трябвя да се адаптират в не-англоезични страни. Което си има и рискове да не бъде съвсем прецизен. Но се прави. Защо наистина тесът не е нормиран все още за България?! Той не е никак нов. Някакви подробности казаха ли?  Моят син е диагностициран в не-англоезични среда при адаптиран за страната ADOS преди 10 години. (Но не само на базата на него.)

# 176
  • London
Магдена защо си едитна поста? Обвиняваш хората в назидателност, а твоя пост освен назидателен беше и груб. Не сме в махалата все пак, диалог бих водила с теб като оправиш нервите.

И да смятам, че в повечето случаи не е отговорна генетиката. Очаквам и нашите изследвания да докажат това, направила съм ги, защото тук са рутинни при децата от спектъра и вървят с изследвания  на куп други неща и би било глупаво да откажа подобна безплатна услуга, не ми коства нищо. А не че много съм се разтревожила, че проблема е генетичен....

# 177
  • В заешката дупка
Моят син започна да посещава логопед още преди официалната диагноза. На около 3. Казваше няколко думички вече. Заниманията му не се изчерпваха само на място при нея. Тя даваше материали и задачи, които да упражняваме. Ние на български у дома , в ДГ на исландски. Тя консултираше учителите също.

# 178
  • Пловдив
Катрала, ти изобщо наясно ли си, че най-често "правенето на генетика", дори когато не става дума за споменатия по-горе цитогенетичен анализ (изследване под микроскоп на брой и форма хромозоми) е изследване на конкретни, единични неща - един или няколко гена, до определен размер малки хромозомни дефекти и пр.? Рядко се анализират всички гени и хромозоми едновременно, най-малкото защото е скъпо - от порядъка на хиляди левове. В Англия, предполагам, също е скъпо, и не ми се вярва безплатно да изследват целия геном на децата. Ти не знаеш какво от "генетиката" му изследват на твоя син, не знаеш и какво са изследвали на останалите деца, обаче компетентно и нашироко в свой стил обясняваш разни неща на останалите.

# 179
  • London
Аз казвам какво е казала педиатърката, че нейни пациенти много рядко се оказва, че имат генетичен проблем. Изследват се тези, които се счита, че имат връзка със състоянието, не виждам причина да се изследват всички. Аз, ако съм се тревожила за гени нямаше да се навия за второ дете, всеки си има неговите обяснения за състоянието на детето му и моето определено не е свързано с гени, при теб как е не знам, това ти си знаеш най-добре.

Общи условия

Активация на акаунт