Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 31

• 126 836
  • 952
  •   1
Отговори
# 750
Детската градина ще помогне. Много. Но все пак подберёт къде да го запишете. Хубаво е да е близо до дома, защото ако не му хареса и не иска да ходи разстоянието ще го взимате за повече време - с почивки, обяснения, гушкане. Слагайте му удобни и лесни за обличане и събличане дрехи - без копчета, на ластик и да не са плътно по него. Опитайте се да прецените с кое дете ще се разбира и насочете вниманието му към него, а вие се сближете с майката. Може да споделите с учителката притесненията и да работите заедно с нея под ръководството на психоложката. Не сте длъжни да показвате епикризата с диагнозата, но ако се сближите с учителката може да й споделите и е възможно тя да има опит с дете Аспергер. Ако не започне ДГ как ще ходи на у-ще? Дали децата ще усетят, че е различен, ще усетят. Възможно е да има форми на тормоз, но вие го научете да споделя и му казвайте как да реагира и какво да каже в дадена ситуация. Опитайте се да предвидите в какви ситуации може да попадне и предварително заучавайте начин на реакция. Това ще му помогне. Насърчавайте го като му разказвате вие колко сте се забавлявали в ДГ. Ще натрупат познанства с други родители и от това ще имате полза и вие, и детето.
Всичко това сам ли научи или учител работи с него. Ако инициативата е на учителя помолете го да намали темпото, защото после в училище ще му е скучно и това може да доведе до проблеми с неговото поведение. Опитвайте се да му осигурявате срещи с деца доколкото е възможно в условията на пандемия. За малкото храни не се притеснявайте. Това може да се промени във времето.

# 751
Детската градина ще помогне. Много. Но все пак подберёт къде да го запишете. Хубаво е да е близо до дома, защото ако не му хареса и не иска да ходи разстоянието ще го взимате за повече време - с почивки, обяснения, гушкане. Слагайте му удобни и лесни за обличане и събличане дрехи - без копчета, на ластик и да не са плътно по него. Опитайте се да прецените с кое дете ще се разбира и насочете вниманието му към него, а вие се сближете с майката. Може да споделите с учителката притесненията и да работите заедно с нея под ръководството на психоложката. Не сте длъжни да показвате епикризата с диагнозата, но ако се сближите с учителката може да й споделите и е възможно тя да има опит с дете Аспергер. Ако не започне ДГ как ще ходи на у-ще? Дали децата ще усетят, че е различен, ще усетят. Възможно е да има форми на тормоз, но вие го научете да споделя и му казвайте как да реагира и какво да каже в дадена ситуация. Опитайте се да предвидите в какви ситуации може да попадне и предварително заучавайте начин на реакция. Това ще му помогне. Насърчавайте го като му разказвате вие колко сте се забавлявали в ДГ. Ще натрупат познанства с други родители и от това ще имате полза и вие, и детето.
Всичко това сам ли научи или учител работи с него. Ако инициативата е на учителя помолете го да намали темпото, защото после в училище ще му е скучно и това може да доведе до проблеми с неговото поведение. Опитвайте се да му осигурявате срещи с деца доколкото е възможно в условията на пандемия. За малкото храни не се притеснявайте. Това може да се промени във времето.

Съвсем сам е научил всичко Simple Smile

# 752
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Потърси родителски кооператив или подходяща ДГ, за да ходи половин ден. Много от тези деца не издържат на шума, на изискванията към тях, на навлизането в личното им пространство.
Но детето трябва да бъде сред други деца. Сега е времето, иначе после в училище ще е много по-трудно. Използвай времето в ДГ да видиш къде се появяват проблеми, особено при интеракцията с другите деца и възпитателките, при определени стандартни ситуации (обличане и излизане навън) и да работите по тях. Сега е и възрастта, когато подобни терапии започват, детето ги приема и успехът е по-голям.

Ако детето е високофунциониращо, не препоръчвам да му се дават по-лесно задачи, напротив.
За такива деца са важни обаче други неща: спокойна обстановка, липса на дразнещи елементи ( шум, бъборещи деца и т.н) Тук трябва разбиране от персонала.
Също е напълно възможно да отказва определено занимание (оцветяване и т.н), защото не вижда смисъл от подобна дейност. Важно е да се даде на детето логично обяснение, което е и близко с реалността, а не от типа: всички деца оцветяват, трябва да можеш, иначе ще ти се смеят и подобни.

Свържи се с други майки от Сф, изгради си мрежа, питай за техния опит.

# 753
Здравейте! Момчето ни е на 1г. 10м. Радва се на други деца, отвръща на усмивката с усмивка, дъвче храната, постоянно има апетит, яде почти всичко. Понякога се обръща на името си, но понякога-не. Не говори, само на бебешки- ма-ма-ма, та-та-та, имитира някои животни, показва едно пръстче, когато го питаме на колко години е. Рядко носи нещо, когато му кажем, рядко и показва това, което му трябва, в повечето случаи ни го донася той. Постоянно се катери навсякъде, но ако го вдигна аз ,примерно на масата, се стахува. Когато е при играчките си, не задържа вниманието си за дълго време там, но пред телевизора може да стои много време, ако му позволим. Най-притеснителното нещо за мен е, че когато е щастлив и доволен, постоянно пърха с ръце и стои на пръсти (оня ден беше на рожден ден с по-големи дечица и не спря да прави тези неестествени движения). Когато е сърдит, понякога се опитва да си бие главата я в земята, я във вратата, но не си причинява болка,  докосва се лекичко. С непознати и деца засега няма проблеми, обича да е сред хора. Според жена ми и личния ни лекар проблемът идва от там, че стои повече пред телевизора и телефона ( от десетина дни сме му ги спряли напълно), но аз не съм сигурен, че е само заради това и съм много обезпокоен. Ще се радвам да чуя вашите мнения!

# 754
Memo, добре е, че сте спрели телевизията. Опитвайте се да ангажирате детето повече в дейности със споделено внимание. Направете консултация с психолог, специалист по ранно детско развитие, за да ви даде идеи. Иначе ми е трудно да кажа дали имате повод за притеснение. От една страна описанието напълно отговаря на моето дете (с аутизъм) на същата възраст, от друга - почти всички деца в някакъв момент проявяват притеснителни симптоми, но ги преодоляват. Най-важното, за което трябва да следите е очният контакт, разбирането и реакцията на човешка реч, както и повикването по име.

# 755
Благодаря Ви за споделеното мнение! От нещата, които споделяте накрая, съм обнадежден. Сигурен съм, че разбира човешката реч, с очния контакт е добре и на името си отговаря, но проблемът е, че не го прави всеки път, когато искам. Бихте ли споделили, ако е възможно, кои от нещата, които съм посочил ги е правило и вашето дете? Отново Ви благодаря за отделеното внимание.

# 756
  • Пловдив
В каква ситуация пърха с ръце? Обикновено го правят, когато са сензитивно превъзбудени. На рождения ден е било предполагам шумно и сред много деца.Наблюдавайте кога се случва пърхането, винаги има причина: силна светлина, шум, превъзбуда от екран...Когато е възможно може да намалите дразнителите.

# 757
memo, на тази възраст не сме имали съмнение за аутизъм - нито ние, нито специалистите от Ранна интервенция, които наблюдаваха дъщеря ми, заради риска от ДЦП (недоносена е). Развиваше се нормално, с известно забавяне, което отдавахме на недоносеността. Дори не си спомням да е пърхала с ръце. Просто в един момент започна застой в развитието (точно на възрастта на вашето дете), а половин година по-късно вече и регрес. Тоест, едно нормално развиващо се дете не трябва да има загуба на умения. Когато дълго време няма прогрес, неминуемо настъпва регрес. Сега като се върна назад е имало индикации и в ранна възраст, но не знам как специалистите не са ги забелязали. Най-явно беше постоянното търсене на сензорни стимули, изглеждащи за неопитен човек като обикновено беладжийство. Другото беше липсата на разбиране, въпреки че до 2 годинки реагираше на човешка реч и следеше възрастните с очи. Правеше ми впечатление, че прекалено се вглъбява в телевизията и направо изключва какво се случва около нея. Постепенно изключването стана перманентно. Не твърдя, че причината е в телевизията, но при децата, които са предразположени, и времето прекарано пред екрана, има своята роля.
А иначе и децата в норма не винаги правят това, което искаме от тях. При голямата ни дъщеря така разбрахме, че разбира - правеше всичко наобратно. И сега продължава да е така Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 20:17 от ice_sparky

# 758
The game, пърха, когато е гладен и му носим храната, когато забележи интересна анимация или реклами по ТВ и най-вече, когато е сред дечица.

# 759
  • London
Твоето е наборче на моето второто....той сега ще стане на година и 9 месеца. Изпълнява команди и разбира много.....като му кажеш донеси книжка и отива и носи от друга стая, занеси това в пералнята, хвърли това в боклука, донеси топката, затвори вратата, светни лампата, донеси дистанционно, чорапите и тн. По книга всичко като питам сочи вярно .....дори прави разлика между валяк, булдозер, багер, кран..... и казва отчетливо Кола.....топка казва на английски, използва да и не...винаги отговаря дали иска нещо правилно ако го иска или да ходим някъде. Разбира ме. Казва папа...за ядене, сяда и се храни на масата търпеливо, вилица почна да иска да ползва сам и се справя, почна да реди пъзели, драска....не рисува точно, като сядаме и ми казва кола...тоест да му я нарисувам, после па-па....тоест пате и така. Знае си частите от тялото да сочи....на въпроса коя съм аз казва....Мама. Казва бъззооо айде....все иска да ни насмита и да е бъзооо айде, от тия дни и Гоу гоу казва. Доста неща назовава по негов си начин, ама опитва и има желание.Друг фактор ми е, че не плаче от рязане на нокти и коса....големия изпада в чутовна истерия, няма никакви странни движения, гримаси и тн. Имаш е 1-2 тръшкания....и беше понеже не беше спал и ял. Тоест и да не е на неговата много бързо се примирява ей с брат му що нерви брах докато поотрасне и се спре ужаса с истериите. Всеки ден си казвам.....тия с деца в норма нямат никаква идея какъв гърч е с дете с аутизъм......сега като виждам разликите.

# 760
La Catral, пак си е до дете. При мен голямата е в норма и беше в пъти по-трудно бебе от аутистичната девойка. Никога не е изпълнявала команди - ни в невръстна възраст, ни сега на 9 г. Чуди се за какво да изпадне в лошо настроение.

# 761
  • London
Ясно, но тя щом е в норма е разбирала командите простите на 2 години.....и ти е давала да разбереш, че не иска да изпълнява, но те разбира. Съвсем друго е да те игнорира, защото не схваща командата или има проблем със социалното общуване. Аз мисля, че разликата е много лесно доловима. Моя големия на тази възраст просто не мисля, че схващаше тези неща.....почна всичко по-късно и разбира се по по особен начин. Той сега изпълнява всичко до степен да изземе всички дейности и да обслужва всички. Синдрома на иконома си го тресе здраво, но разбирам, че иска да е полезен и да компенсира проблема с емоционалната и задълбочена комуникация.

# 762
Катрал, разбира се, че разликата е ясно доловима, но това не означава, че на родителят му е по-лесно.

# 763
  • London
Ами Спарки карай строгата, наказвай.....поне при нормално дете наказанията работят. При другите хич не върши работа за жалост. Моя от проста забележка е адски обиден, затваря се, завива се през глава и чака да му се извиняваме.Joy

# 764
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Катрала, незнам дали това е отличителен белег за аутизъм. Моят син не е аутист, но е high sensitive и също много неща са трудни или невъзможни (миене на коса, сресване, подстригване, нокти не съм рязала отдавна). Наказания също не функционират, макар когнитивно и емоционално да няма никакъв проблем да разбере какво му се обяснява, разбира и чужда гледна точка.
Аз знам какво имаш предвид, защото дъщеря ми е различна (дава да й режа нокти, не реве за дреболии, но ресането е трудно), но има и такива “трудни” деца без диагноза. Просто мозъкът им функционира по друг начин. Понеже и аз съм high sensitive, та го разбирам защо истерясва, но съм на твое мнение, че много влияе на майчините нерви!
Иначе малката по друг начин ме обработва, та не е по-лесно, просто е друго предизвикателството 😆

Общи условия

Активация на акаунт