Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво означава да бъдеш „злоядо“ дете?
Какви са личните преживявания на майките с деца, които са придирчиви към храната?
Какви са рисковете и проблемите, свързани с храненето на деца, които са придирчиви към храната?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво означава да бъдеш „злоядо“ дете?
-
Какви са личните преживявания на майките с деца, които са придирчиви към храната?
Майките споделят различни лични преживявания с деца, които са придирчиви към храната. Някои от тях успяха да променят хранителните предпочитания на децата си, докато други се борят с избирателността в храненето. Опитът варира от предлагане на разнообразна храна до използване на творчески методи за привличане на вниманието на децата към храната.
-
Какви са рисковете и проблемите, свързани с храненето на деца, които са придирчиви към храната?
Рисковете и проблемите, свързани с храненето на деца, които са придирчиви към храната, включват повишена емоционалност, раздразнителност и повишен риск от разболяване. Освен това майките изразяват загриженост относно възможното развитие на хранителни разстройства като анорексия или булимия при техните деца.
-
Какви са някои от методите, които майките използват, за да се справят с хранителните предпочитания на 'злояди' деца?
-
Как мога да помогна на децата си, които са придирчиви към храната?
На 20 им заявих, че аз повече с тези месища не мога да се мъча и ставам вегетарианка. Баща ми, така и не успя да го приеме. Все твърдеше, че това е най-полезната храна.
Аз съм си "заключила" устата, защото научих, че апетита е обратно зависим от това дали ти бутат или дърпат чинията. Дребният стана злояд на година и половина, но при него нещата са от друго естество. Но в момента, в който проговори каза: "Мразя месо". Яде фино смляна кайма, пастет, луканка. Друго месо - не. Не го насилвам. 11години - 23кг., ръст 140. Всичко му виси. Налита на въглехидрати и мляко. Аз пробутвам пресни плодове и зеленчуци или пасирани на крем супа.

Но от 2-3 месеца насам започна изобщо да отказва храна и все по-често. Вчера например беше закусвал геврек в училище, после на обяд нищо не ял (защото не му харесвало) и вечерта му предложих 5 неща, не можах да го убедя да хапне каквото и да било. Вечеря чаша сок.