Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво означава да бъдеш „злоядо“ дете?
Какви са личните преживявания на майките с деца, които са придирчиви към храната?
Какви са рисковете и проблемите, свързани с храненето на деца, които са придирчиви към храната?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво означава да бъдеш „злоядо“ дете?
-
Какви са личните преживявания на майките с деца, които са придирчиви към храната?
Майките споделят различни лични преживявания с деца, които са придирчиви към храната. Някои от тях успяха да променят хранителните предпочитания на децата си, докато други се борят с избирателността в храненето. Опитът варира от предлагане на разнообразна храна до използване на творчески методи за привличане на вниманието на децата към храната.
-
Какви са рисковете и проблемите, свързани с храненето на деца, които са придирчиви към храната?
Рисковете и проблемите, свързани с храненето на деца, които са придирчиви към храната, включват повишена емоционалност, раздразнителност и повишен риск от разболяване. Освен това майките изразяват загриженост относно възможното развитие на хранителни разстройства като анорексия или булимия при техните деца.
-
Какви са някои от методите, които майките използват, за да се справят с хранителните предпочитания на 'злояди' деца?
-
Как мога да помогна на децата си, които са придирчиви към храната?
Иначе за манипулацията си напълно права. Съвсем успешно ме манипулира. Аз не драматизирам, не го тъпча насила, не го гоня с лъжицата. Просто предлагам няколко алтернативи с надеждата все пак да хапне нещо, защото ми е жал. А ми е жал, защото знам че е гладен, но не яде защото точно това не му харесва. Ако съм сигурна, че не е гладен няма проблем. На брат му например (който е леко пълен) никога не предлагам алтернативи. Или яде първото, което предлагам, или стои гладен.
Всъщност, и по време на захранването така и не прояде пюрета. Трябваше да караме на различни парчета храна, които тя опитваше сама. Гонеше ме тих ужас и паника, че честите й боледувания всъщност се дължат и на недохранване в следствие от неядене. Баща й също е бил злояд като дете и ме "успокояваше", че е започнал да се храни чак в пубертета 
Тази зима готвих до откат зеленчукова крем супа, супа топчета и печени картофи на фурна