Трудно проговаряне - тема 25

• 94 275
  • 974
  •   1
Отговори
# 855
Такива центрове са нещо като "преразказ с елементи на разсъждение".
Точно! И вероятно днес ще работи един "специалист" с детето ви, другия път -някой друг и всеки път който се падне на смяна. Търсете правилния човек, да му платите за труда и да ви свърши работа наистина. Иначе може само да се надявате на някакви резултати и някакъв напредък, без да се отключи истинския потенциал на детето.

# 856
Момичета,знаете ли дали е възможна инивидуална форма на обучение+ресурсен учител, психолог? Например да се води детето само за срещите с ресурсния и психолога.Имам конфликт с ръководството на градината понеже взеха да ме заплашват,се страхувам да оставя детето си там.Освен това и той започна да получава паник атаки и стигайки до оградата е невъзможно дори да влезе в двора.Няма начин да го накарам да влезе,последните пъти се наложи да се приберем,страшни истерии бяха,като наплашен,тръгваше да бяга на посоки без да се интересува че улицата е оживена и минават коли.Записах час за детски психиатър и се чудя как да помогна на детето.Свободни места по градините в района няма.Дайте съвет какво да правя.

# 857
  • София
Как те заплашват, с какво те заплашват?
Не съм сигурна, но май не може да се мине индивидуално, това не е училище.  А и какъв е смисълът да водиш детето там само за ресурсен и психолог, детето така или иначе реве като стигне оградата? Да ти кажа, аз не бих се разправяла с градината, щом не искат детето там - така или иначе ще намерят начин да ви разкарат. Търсете си друга градина, дори да не е в района, ако държите детето да е на градина. Евентуално търсете административен начин да не ходи детето на градина, но да си пазите мястото.

Запазихте час само за детски психиатър или за цялостно обследване с детски невролог, логопед и психолог, освен психиатъра?

# 858
Свободни места по градините в района няма.Дайте съвет какво да правя.
Търси ДГ без да се ориентираш за района ( подкрепям Адариел). Не снятам че неходенето на градина е във ваша полза. Ползите от градината са бъдещи придобивки, които сега не са ясно видими . Предварително проучи къде има ДГ със свободни места, кои от тях са с добри отзиви за работа и отношение към деца със соп, както и с добри отзиви за ресурсни.
Казвам какво мисля че би било успешно да правиш, защото по същия път сме минали и ние. Имаме  ДГ която е под прозорците ни и две други, които са на 5-10 мин пешеходна отстояние,  но кандидатствахме съвсем за  друга. И не сгрешихме. Бях проучила как са директора, ресурсната. Ходих да говоря с директорката предварително. Обясних й ситуацията. Тя каза какви изисквания има, аз казах моите, намерихме сечение. За логопед в градината нямаше добри отзиви и на психолог се ходеше в друга градина (такава беше системата), но на логопед ние преди това бяхме тръгнали платено и не искахме да я сменяме. А психолог намерихме към една държавна фондация. Кандидатствахме със всички тамами, минахме всичката документация вкл и събеседване със социални грижи ( за да докажем че детето е обгрижено отвсякъде и не сме просто хора, които търсят кирия) и ни го отпуснаха като помощ. Трудно е да събереш всичко добро на едно място. За теб обаче водещо трябва да е градината, учителките ( контролируеми от директора) и ресурсната.

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 13:07 от _re_ge

# 859
Може индивидуална форма на обучение. Имам позната, чието дете е сега трета група и е на индивидуална форма. Не ходи в градината, само ще се яви на някакви изпити накрая на годината, дали покрива материала, доколкото разбрах.
Наистина най-добре е да ходи на градина, обаче при това положение не знам. Може би първо детето трябва да се успокои, да поработите за проблема и задължително друга градина. Не го стресирай повече в тази! Sad

# 860
  • София
Индивидуално вкъщи с ходене присъствено на ресурсен и психолог не виждам как ще стане. Малко нагло става, да ти кажа, и ако съм директор на градината никак няма да съм съгласна. Значи, не може да присъства в групата за редовните часове, но може да идва два пъти в седмицата за ресурсен и психолог. При това градината не е онлайн заради пандемията, за да се спази идеята ,че децата могат да ходят на индивидуална терапия на място.

# 861
  • някъде в орбита...
За масата деца ходенето на градина може да има предимства. Това не значи че за всички деца има предимства. Децата не са еднакви елементи от една и съща поточна линия. Не приемам ходенето на ясла/градина/училище да е "на всяка цена".
В тази връзка, много съм съгласна с _re_ge. На правилното място, с правилния персонал, иначе не виждам смисъл да се натиска.

# 862
Не мисля, че е нагло, защото градината не губи нищо, а дори напротив, пак получава средства от държавата за това дете. И на всичко отгоре си спестяват ежедневни грижи за "проблемно" дете. А ресурсният нали е осигурен от държавата също, какво губи градината?
Друг е въпросът, че то детето като не иска да ходи в тази градина, трудно ще го вкара, макар и за занимания с ресурсен учител.

# 863
  • София
Проблемът за тях ще остане така или иначе. Доколкото зная трябва детето да е присъствено в групата, за да може да ползва ресурсен и психолог. Идеята на ресурсното и психолога е на място детето да бъде подкрепено в социализацията и интеграцията. Това не е просто база, в която да ползват ресурсен и психолог, а те да търкат подметки специално за дете, което ще дойде само за тези часове, особено ако са от Ресурсния център. Дори да има право на това, ще си играят с директорката на извиване на ръце, което съвсем ще настрои всички срещу нея. По-добре да не си прави такива експерименти, защото ще загуби. Те така или иначе вече не ги искат там, независимо от парите. Ще приемат друго дете, което пак ще е със СОП и пак ще си получат парите.

# 864
Честно казано, не разбрах как за има-няма два месеца дете, което никога не е стъпвало в градина, а все пак е на 3 и нещо година, беше изпратено на какви ли не специалисти и някой реши, че му трябва ресурсен и психолог. А може би на детето просто му трябва време да свикне?

Стефи, съжалявам да го кажа, но май пренавихте ситуацията. Всичко ми се струва прекалено. В крайна сметка вие си познавате детето и съм сигурна, че правите, каквото ви се струва най-удачното, но поне отстрани погледнато, цялата ситуация изглежда странно усложнена и то за съвсем кратък период от време. Успокойте се, дайте си малко време (и на себе си, и на детето) и вижте как ще продължите напред.

Пожелавам ви успех и спокойни празници.

# 865
Понеже психоложката от градината категорично отказа дори да се запознае с детето ми,отказва да работи с него,с директорката ме натискат за ресурсно подпомагане.Станали свидетели на случващото се,как детето пищи истерично и не иска да влезе,ме набедиха че не се справям с родителството,че не съм авторитет,и ме заплашват със Закрила на детето.Едва ли не детето ми е с психически проблеми,а те са много загрижени.Да го водел бащата и ако трябвало силови методи да прилага но да го вкара в сградата.Това за мен е недопустимо както и за бащата.Това е дете,а не животно което трябва да натикаш в клетка.Идеата като потърсих психоложката беше да разговаря с детето,да го предразположи,за да разбере че не е страшно,а тя ме отряза и дори не заплаши.Извикаха ме на очна ставка да ми държат тон,говореха че детето ми нищо не правело в часовете,предавало празна тетрадка и не ходело при децата,мълчал,изкараха го аутист.Вкъщи всичко прави,оцветява без да излиза от очертанията,разказва по картинките,а там само стоял и мълчал.Влязох в обяснителен режим а онези двете ми крещяха.Представете си какво ми каза директорката.Това,че малкият знаел азбуката и числата от две годишен не било нормално,за обследване бил.Щяла да потърси мнението на колегите от инспектората.Направих консулт с адвокат и за в бъдеще не смятам да оставя нещата така.Правят се на загрижени,а само си топлят местата,дреме им на шапката.Затова записах час за психиатър,да помогне за паник атаките.Притеснявам се,че е толкова стресиран и няма гаранция,че ще иска да ходи и в друга градина.

Последна редакция: ср, 22 дек 2021, 14:46 от *Steffie*

# 866
Steffie, ако имаш възможност, т.е. ако не се налага детето да ходи веднага на градина, остави го малко у дома. Явно му е дошло много - толкова неща за толкова малко време. Моят син е много издръжлив на подобни ситуации, но той е поставян в такива от малък, а и явно не е особено впечатлителен, нито притеснителен. Явно обаче твоят син не е така, а за съвсем кратко време се оказал на множество непознати места с множество непознати хора, които го карат да прави разни неща.

Използвай празниците, премисли случилото се и как да продължите по-нататък. Ама спокойно. Вероятно това не е вашата детска градина, след като отношението на персонала е изцяло отрицателно. Психиатърът и закрилата на детето ми идват определено в повече в конкретния случак. Не лош вариант вероятно е детето да работи с психолог известно време и после пак да пробва на детска градина. Само че моят опит с психолозите на детето е, че работата дава резултат след години. И дори не знам доколко резултатът е от работата или от самото израстване на детето, но да кажем, че и те имат заслуга - най-важното е, че те ми помогнаха да опозная детето, в смисъл да разбера защо в определени ситуации реагира по определен начин (който аз смятам за недопустим, да не кажа някоя по-силна дума).

Пожелавам ви спокойни празници, нека детето да се успокои, ти също, останалото ще се нареди.

# 867
Поредните ненормалници в ДГ. Хич не се изненадвам. Писали са преди мен. Търсите друга градина, не е лесно, но и сегашното положение е безумно.
А това със заплашването е топ простотия.

# 868
  • някъде в орбита...
Понеже психоложката от градината категорично отказа ..... иска да ходи и в друга градина.
Това дори не знам как да го коментирам, от къде да го подхвана Dizzy Face В какво точно те обвиняват?!? Че мислиш за детето и нуждите му? Къде каза че се случва това?

# 869
  • София
Като нищо ще подадат сигна до ОЗД и тогава ще стане неприятно, най-малкото ще трябва да ви проверяват по сигнал и изобщо по-добре им оставИ победата и се махнете. Дори да успеете да ги накарате да отстъпят, и дело да им заведете, е все тая - вече сте нарочени и само ще дебнат.  Няма смисъл да се инатиш. Пари да ми дават, няма да си оставя детето в такава обстановка. Бял ден няма да видите в тази градина - ще спечелиш битката, но ще изгубиш войната. На тях не им дреме особено, но теб ще те скъсат от проверки от ОЗД, може да искат да те изпратят теб и бащата за оценка на родителски капацитет и ще трябва да доказвате, че не сте камили и изобщо ще ви разкатаят фамилията. Не си заслужава.

Общи условия

Активация на акаунт