Трудно проговаряне - тема 25

• 96 030
  • 974
  •   1
Отговори
# 795
Мария Димитрова, моето дете на 2-3 годинки се опитваше да влезе в телевизора, да отиде при Пепа и Джордж, което е долу-горе същото. Мисля, че докато съзреят е нормално. Сега вече иска да ѝ рисувам същите неща като в книжката, да ги изрежа, за да може да ги вземе и да си играе с тях. Може да пробвате и вие. Simple Smile

# 796
Мария Димитрова и моето дете искаше да взема от книжките. Аз му давах търсеното като играчка. Беше доволно. С времето започна сама да си взема съответната играчка когато започвах да показвам или чета книжка. Например чета за грозното пате и тя събираше всички патета. Отделно имахме едни книжки- пъзели. За пеперуди, топки, жабки. Но само картинка, без текст. И те се отделят от книжката. Така може да ги пипне. После сама си ги вмъква в книжката. За фина моторика много добре.

# 797
Искам да задам въпрос към специалистите и по - компетентните майки тук .
Детето ми е на 2 години . Когато й чета книжки постоянно ме кара да й дам нещо от книжката . Казва ми дай ,или казва ела ..например някакво животинче да дойде от книжката . Прави го и с телевизора .
Обяснявам и показвам с нейната ръка , че книжката е плоска и не може да се вземе нищо . Нормално ли е да си мисли , че нещо от книжката или телевизора може да се вземе или да дойде при нея ?

Моят син, който е на 9 години и се има за много отракан, съвсем наистина все още си мисли, че подаръците ги носи Дядо Коледа. Вярно е, че и аз подклаждам това вярване, ама чак толкова да не се усеща…

Така че всичко ми се струва нормално при децата в този аспект.

# 798
Искам да задам въпрос към специалистите и по - компетентните майки тук .
Детето ми е на 2 години . Когато й чета книжки постоянно ме кара да й дам нещо от книжката . Казва ми дай ,или казва ела ..например някакво животинче да дойде от книжката . Прави го и с телевизора .
Обяснявам и показвам с нейната ръка , че книжката е плоска и не може да се вземе нищо . Нормално ли е да си мисли , че нещо от книжката или телевизора може да се вземе или да дойде при нея ?

Моят син, който е на 9 години и се има за много отракан, съвсем наистина все още си мисли, че подаръците ги носи Дядо Коледа. Вярно е, че и аз подклаждам това вярване, ама чак толкова да не се усеща…

Така че всичко ми се струва нормално при децата в този аспект.

Според мен просто се преструва . Племенника ми на тази възраст беше така ,но явно осъзнаваше , че ако си покаже ,че знае истината за дядо Коледа ще спре да получава подаръци 😁😁

# 799
Хич не се преструва. Не го умее това.

# 800
Момичета,препоръчайте ми клиничен психолог във Варна за обследване на дете?Насочиха ме към дкц-то на терапията но там било без часове и се чакало.

# 801
Момичета,препоръчайте ми клиничен психолог във Варна за обследване на дете?Насочиха ме към дкц-то на терапията но там било без часове и се чакало.
Аз не съм от Варна, но наскоро проучвах варненските специалисти, за да помогна на приятелка и ми препоръчаха Бояна Аянова, която била доста добра в областта си. Доколкото разбрах има образование (познания) за клиничен психолог. Доста адекватна била в поставянето на диагнози. Например: Случай, в който всички казват- аутист е (някое дете), само тя познала, че не е (което станало ясно на по-късен етап). Та...препоръчана е горещо. Давала и добри насоки.

Стефи, как сте вие, има ли някакво развитие, случаят в градината?

# 802
  • София
Стефи, през труден период минавате. Послушай съфорумката и посетете проверен специалист, иначе може съвсем да те объркат, притеснят, а всичко рефлектира върху детенцето. Тона, че е по-труден за гледане в ДГ не означава, че е аутист. Много сила ти изпращаме. Отстоявайки си правата, не е лесно, но бъди настоятелна!

# 803
  • София
Обследването за градината ли ви трябва, за да го пишат СОП и да отпуснат психолог и логопед ли? Ако е по препоръка на градината за документ, какъв точно документ ти казаха, че искат?

# 804
По мое желание се свързах с психоложката от градината.Учителките ми дадоха номера и и тя ме посъветва да го заведа на обследване за да знаят как да работят по адаптацията му.Детето не е ходило 3 седмици понеже са в карантина,и бяхме болни че се насъбра доста време.След последното ходене в ДГ започна да изпада в страшни нервни кризи,нощен терор,ставане и пищене насън,никакво желание няма да доближава ДГ,дори и като ходим на разходка не иска да минаваме по същия тротоар, дори по маршрут водещ до ДГ.Следващото ходене ще е декември и ми е чудно как изобщо ще го заведа.Не е бебе и не се лъже.Аз сама попитах психоложката за ресурсно подпомагане,понеже не смятам че без помощ ще се адаптира.Очевидно там му липсва индивидуален подход,липсва му внимание.

# 805
  • София
Въпросната психоложка нали затова е там - тя да го обследва. Задължителна част от нейната работа е да направи предварителна психологическа диагностика на детето, за да започне да работи с него по адаптацията му, ако трябва с него ще влиза в групата, ще го взема при себе си и ще работи индивидуално. Не може така да се измъква и да те праща теб да търсиш страничен човек. Още малко ще поиска и клиничният психолог да й разпише терапията.
Обследването извън градината има смисъл за документи за СОП да се отпусне в градината или училището един или повече специалисти за детето, или за явяване пред ТЕЛК.
Клиничният психолог какво ще види за един час обследване по-добре, отколкото градинският ще види при наблюдение в градината? По-скоро градинският ви психолог е в по-изгодна позиция, че има постоянно възможност да контактува с детето, с учителите и изцяло да наблюдава какво се случва. Това в допълнение към тестването, което така или иначе трябва да направи.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 23:10 от Andariel

# 806
  • някъде в орбита...
След последното ходене в ДГ започна да изпада в страшни нервни кризи,нощен терор,ставане и пищене насън,никакво желание няма да доближава ДГ,дори и като ходим на разходка не иска да минаваме по същия тротоар, дори по маршрут водещ до ДГ.
Ти си познаваш детето най-добре: това нормалната му реакция на стрес ли е? Т.е. така ли реагира на повечето стресори до тук?
Знам, че гледам през опита с моето си дете. Но за нас такова поведение ще е знак за крайно неадекватна ситуация в градината, и вече щяхме да търсим ново място. Andariel е права, ние предимно работехме със специалистката в яслата/градината, и чак след това продължихме нещата и с външни специалисти...

# 807
Психоложката каза че не познава детето ми,той много малко е ходил.Предложи обследване,за да изключим вероятността да има разтройство от аутистичния спектър.
InaV,обикновено детето ми реагира бурно на стрес но не чак толкова.Това продължава много дълго време.

# 808
  • София
И кой ще го диагностицира или отхвърли, клиничният психолог ли? Той също не познава детето. Клиничният психолог не е лекар. По0скоро ми прилича на това, че градинският ви психолог хич не е в час и не иска да е в час.

# 809
Да,предполагам че не иска да се ангажира с поставяне на диагнози,понеже и казах че преди време сме ходили на консулт с психолог и психиатър,които твърдяха че детето ми не е аутист,а има нужда да посещава ДГ за да се социализира.Но както споменах не му е правено обследване.

Общи условия

Активация на акаунт