Трудно проговаряне - тема 25

• 94 276
  • 974
  •   1
Отговори
# 870
Като нищо ще подадат сигна до ОЗД и тогава ще стане неприятно, най-малкото ще трябва да ви проверяват по сигнал и изобщо по-добре им оставИ победата и се махнете. Дори да успеете да ги накарате да отстъпят, и дело да им заведете, е все тая - вече сте нарочени и само ще дебнат.  Няма смисъл да се инатиш. Пари да ми дават, няма да си оставя детето в такава обстановка. Бял ден няма да видите в тази градина - ще спечелиш битката, но ще изгубиш войната. На тях не им дреме особено, но теб ще те скъсат от проверки от ОЗД, може да искат да те изпратят теб и бащата за оценка на родителски капацитет и ще трябва да доказвате, че не сте камили и изобщо ще ви разкатаят фамилията. Не си заслужава.

абсолютно е така, това си беше ясно преди много време, пък и конфронтацията без подкрепа никога не може да бъде успешна ( както казах - спечели директора, той ще обуздае учителите) . Затова да се върнем няколко поста нагоре
Търси ДГ без да се ориентираш за района ( подкрепям Адариел). Не снятам че неходенето на градина е във ваша полза. Ползите от градината са бъдещи придобивки, които сега не са ясно видими . Предварително проучи къде има ДГ със свободни места, кои от тях са с добри отзиви за работа и отношение към деца със соп, както и с добри отзиви за ресурсни.
Казвам какво мисля че би било успешно да правиш, защото по същия път сме минали и ние. Имаме  ДГ която е под прозорците ни и две други, които са на 5-10 мин пешеходна отстояние,  но кандидатствахме съвсем за  друга. И не сгрешихме. Бях проучила как са директора, ресурсната. Ходих да говоря с директорката предварително. Обясних й ситуацията. Тя каза какви изисквания има, аз казах моите, намерихме сечение. За логопед в градината нямаше добри отзиви и на психолог се ходеше в друга градина (такава беше системата), но на логопед ние преди това бяхме тръгнали платено и не искахме да я сменяме. А психолог намерихме към една държавна фондация. Кандидатствахме със всички тамами, минахме всичката документация вкл и събеседване със социални грижи ( за да докажем че детето е обгрижено отвсякъде и не сме просто хора, които търсят кирия) и ни го отпуснаха като помощ. Трудно е да събереш всичко добро на едно място. За теб обаче водещо трябва да е градината, учителките ( контролируеми от директора - той е човекът в сянка ) и ресурсната.

# 871
Подайте сигнал в Общината към отдел Образование. Пък те да подават където щат. Те социалните не са малоумни, нали ще видят, че няма проблем детето в семейна среда? С копие до Министерство на образованието и Инспекторат. Ще видите колко сговорчиви ще станат.
А, да, може и Нова тв да викнете. Аман от самозабравили се "учителки".

# 872
Обмислям вариант за самостоятелна форма на обучение,а на есен да го запиша в подготвителна група към някое училище.Не знам дали от 4 годишни ги вземат в училищата.Дали директорката ще се съгласи,изключително негативен и неприятен човек  човек пред пенсия.Щом не може да се ходи само за ресурсния,няма да се съгласявам и не бих рискувала да си оставя детето там.Не мога да разбера за какво е това натискане от тяхна страна.За едни допълнителни пари или за да оправят някоя административна грешка,защото първоначално се съгласих,а после се отказах.

# 873
Нищо не разбирам Стефи. Нали детето ти е още на 3. Детската градина не е задължителна за 3- годишни. Какво самостоятелно обучение в такъв случай? Не мога да разбера защо се натискаш да го пращаш в детска градина за 2 часа седмично? Честно, не те разбирам каква ти е целта да го пращаш където не го искат, а и по-важно, където детето детето не иска, както пишеш.

# 874
На 4г.е и в при нас е задължително обучението.Не знам какви са санкциите ако не е записан никъде.Натискат ме за ресурсно подпомагане,което първоначално беше по моя идея,после се отказах.И в този момент отношението им рязко се промени.

# 875
На 4г.е и в при нас е задължително обучението.Не знам какви са санкциите ако не е записан никъде.Натискат ме за ресурсно подпомагане,което първоначално беше по моя идея,после се отказах.И в този момент отношението им рязко се промени.

Така  е, Стефи писа че е 4 годишен. А сега децата са обхванати още по - рано от преди с задължителна градина ( това го научих преди няколко месеца и останах доста учудена. От втора група е вече) . Просто нямат време за моткане. Но за мен 5 годишен на предучилищна е рано, освен ако не е роден първите месеци на годината и има кой допълнително да се занимава с него вкъщи. Обаче ситуацията хем  ресурсно и хем  По- рано на предучилищна ми се струва невъзможна.

# 876
  • София
За тях това е разиграване - искам ресурсно - не искам ресурсно. Като цяло много лошо са започнали нещата в градината още с негативното отношение на психолога. Детето реве и се тръшка, не могат да се оправят с него, психологът не иска да работи с него, пращат те на обследване, строяват те на килимчето и намекват за сигнал до ОЗД. Нищо не е както трябва.

Формално трябва да са от втора група, но реално хората намират варианти някакви. Вариант е да се консултираш официално в РУО какво можеш да направиш за отлагане на ПУК. Според мен е важна четвърта група и евентуално трета заради проблема с местата по градините най вече, но удостоверението за ПУК се издава в края на четвърта група и не зная дали има значение дали детето е карало трета, да не говорим за втора група.

# 877
За първи клас е важно удостоверението от 4та група. Ако не ходи 3та група, май има някаква парична санкция от около 500лв, ако я наложат и може да спрат детските, ако ги взимат. Моите деца бяха в център, който не е лицензиран към МОН и никакви глоби не сме имали.
Съветът който получих от психолог, когато детето ми беше на 3г, е да сменим няколко градини и да си намерим нашата!
Детето ви е по-важно от някакви битки с някакви градини! Търсете правилната градина с правилните за него педагози и екип!

# 878
  • София
Някои психолози понякога не подхождат особено адекватно. Да сменяте няколко градини? И какъв срок даде психологът да стои детето, докато разберете дали да сменяте или оставате? Дай да размъкваме детето насам-натам да си сменяме градини! Това да не е детският кът в мола - днес в един, а като не ни хареса в друг, после трети и пети? Да не говорим, че в градините няма да търпят такова нещо, дори в частните.  Няма да си дам детето в нелицензиран център, защото няма никакъв контрол. Ако ще ходи на градина, поне да е нормална градина, с всички разрешителни и контрол от РЗИ и учебна програма както е по МОН.

# 879
Психолога беше частен и е с много добра репутация. Не го послушахме и с радост пуснахме дъщеря ни в близката държавна детска градина. До в къщи и прясно ремонтирана. За 6 месеца там дъщеря ни се върна година назад в развитието си. Ходеше примирено, но престана да комуникира и беше ужасно нещастна.
Това е най-голямата ми грешка като родител.

# 880
Ходихме на детски психиатър.Детето този път беше спокойно,отговаряше на въпросите и изпълняваше каквото казват.Според лекарката синът ми си е добре,с нормална реч,без данни за аутизъм,или мутизъм,в които се опитват да ни набедят.Смята,че се касае за тревожно разтройство предизвикано от раздяла или от стресов фактор в градината,че може някой да му се е скарал.Очуди се,че психоложката от градината отказва помощ и по нейно мнение ресурсния психолог ще е само два часа в седмицата.Нямало да е достатъчно.Добре щяло да е психологът от градината да работи с детето.Не намира дефицити освен тревожността.

# 881
  • София
Понякога децата имат нужда да пораснат, преди да тръгнат на градина. Всеки родител си взема решенията, но за мен е несериозно да се казва "сменяйте градините, докато стане". Това не е като да смениш магазина или да пробваш друг размер и разцветка дреха. Докато стане намирането на подходящата, може и за училище да стане време. А ако в града има три градини, накъде сменяме, ако и третата не ни хареса?

Много добре. Психиатърът потвърди това, което тук си говорихме. Гледайте се вкъщи зимата и напролет ще решавате какво да правите. По-добре едно спокойно дете вкъщи, отколкото истерии заради градината.

# 882
Здравейте, мамита. Реших и тук да пиша (поне няма да стана известна като във Варненските майки Simple Smile).... Имам момче на 3г. и 10м. Калпазан и не иска да говори казва определени думички и толкова не ходи на градина защото много повръщаше(това е друга тема) реших да го заведа на логопед във Варна има избор препоръча ха ми една и аз отидох, но не знам взе 50 лева, но нищо конкретно не каза обяснява неща дето и в Интернет ги има единствено му даде да скъса един лист и толкова нито ни извика да повторим нито нищо странно ми е. Определено ще потърся и друго мнение. Дайте ми насоки какво се случва  в кабинетите им как протича сеанс преглед не знам и аз вече отчаяна съм вече и на психолог обмислям да го заведа не знам вече

# 883
  • София
Защо повръща детето? Може да са свързани нещата?

# 884
Може би точно в това,че не ходи на градина се крие отговорът.Най-вероятно всеки един варненски психолог това ще ти каже.Че заради това,че изолираш детето забавяте развитието му.Ще те питат за семейната среда у дома и през цялото време ще записват какво казваш.После ще кажат,че трябва много работа.На мен ми е писнало да слушам от специалисти общи приказки прочетени от нета или от старите учебници.По-добре отидете при детски психиатър.Наскоро водих сина си при Дашева.Преди не бях доволна,но този път доста внимание обърна на детето,влязохме си точно на часа и детето беше спокойно,успя да го предразположи.Поставяше му задачи,например "отвори
шкафа и извади зелената торба,има ли вътре червена кола,ако да,сложи я на бюрото".Задава му въпроси,какво вижда на картинките,които са върху кубчетата.Пита го разни неща.Моят по от принцип пред непознати не говори,а при нея изпълняваше.Направи ми впечатление,че е писала,че синът ми е нормално структурирана реч,но леко дислалична.Прочетох че това е свързано с неправилно произношение на някои звуци поради увреждане на зъби,небце или устни.Тя зъбите на детето не ги видя понеже беше с маска,но наистина на синът ми са с доста големи разстояния помежду си.Така,че смятам че тази жена има компетенции относно говорни нарушения.Според мен психолозите често пъти самите те се нуждаят от психологическа помощ и го обръщат на търговия,затова по добре пдихиатър.Работи и с направления.В частните центрове яко пресоляват манджата,за да печелят от притеснени родители.Те диагнози не поставят,а само терапевтират,а като че ли и това не правят.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 00:09 от *Steffie*

Общи условия

Активация на акаунт