Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 49

• 44 601
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Йод негативен участък е мястото, от което е взета биопсия, там се наблюдава някаква промяна, атипия. Няма нищо страшно, поне не звучи да е така. Питайте имате ли раничка за 'горене' и за какво горене става дума - с ток, или има предвид лиип (с лазер). Вземете си всичко като документи и резултати и отидете на консултация при Славчев или Славов, те също са в МД, имат частни кабинети в Стрелбище мисля - за тях има часове по-скоро и може да се доредите скоро, че за другите се чака с месеци. Момичетата тук са много доволни от Славчев, аз лично ходя при Карагьозов, но часовете са за след 6 месеца... Възрастта ви е такава, че според мен трябва да се предприеме нещо. Изчаква се при по-млади момичета, където обратен процес е по-възможно да се случи.
И пишете после как е минало, всеки споделен опит и мнение тук е важно!

# 121
  • София
Много благодаря за бързия и успокоителен най-вече отговор.
Точно от това имах нужда. Да чуя, че няма нищо страшно. 😊
Ще пиша задължително.
Тази тема ми беше много полезна и ако мога да помогна и аз с нещо, ще го направя задължително.
Сега започвам нова работа и изобщо не зная как ще стане с излизане за прегледи и манипулации. При такъв резултат може ли да се изчака, или бързо трябва да се маха това " нещо"? Четох, че дисплазиите бавно се развиват.

# 122
Здравейте на всички!

Скрит текст:
Преди всичко искам да пожелая много здраве на всички и само добри резултати.

И сега с моето питане. Миналата седмица ми излязоха резултати от цитонамазка и биопсия. Цито - II, хроничен цервицит, дисплазия I степен с групи койлоцити.
Бях при д-р Карамишева от Майчин дом. Според нея трябва да се пристъпи към манипулация изгаряне. Аз четох много, тотално се обърках и разбира се съм много притеснена.
В началната страница не я видях в препоръчаните лекари. Честно казано, впечатлението ми от нея е меко казано неприятно. Някоя от вас била ли е при нея и има ли впечатление какъв специалист е?
Въпросът ми е с такъв резултат трябва ли да се гори? Искам да потърся второ мнение, но не зная към кого да се обърна.
 Трябва ли спешно да правя манипулация с такъв резултат или може да изчака?
Благодаря предварително. Много ми е объркано.
Да, може да се изгори. При цин 1, доказан с биопсия е вариант. Но при горене няма да има материал за хистология за потвърждаване на диагнозата.
Няма нищо страшно, но трябва да обмислиш възможностите. Не мисля, че изчакване от няколко месеца ще е проблем, но при всички случаи е по-добре да се изчисти атипичния участък. Все пак ако решиш да вземеш второ мнение може да се обедини изчакването заради новата работа и часовете, които се дават напред във времето при утвърдениете специалисти. Успех!

MiaElpida, поздрави и от мен за резултата! Бързо и леко възстановяване физически и най-вече психически Hug

Дойде време за моята контролна цитонамазка Sad Този път лекарката ми е уговорила да я гледа много добър патолог - бивш завеждащ патоанатомията за нашата област, но ще отнеме време за получаването на резултата, защото е много заета. Очаквам поне адекватен резултат след драмата с предишният ми такъв.  Имам час и за колпоскоп през юни месец. 
 Понеже вече говорим по-свободно с моята лекарка и ѝ споделих, че не съм особено доволна от професора в Плевен, та тя ми препоръча д-р Еленчев в Надежда. Каза, че е от малкото колеги, от които има впечатление, че е съхранил човещината, въпреки професията ... И още - посъветва ме да не правя 'проблемите' с шийката като доминанта на живота ми. Да, трябва да се следят нещата, но не да се оставям да ме напрягат чак толкова психически. Hands V

# 123
  • Благоевград

MeMyselfI , Marsia_K, благодаря ви  🤗

Миа, много се радвам, че серклажът е сложен вече - една процедура по-малко за в бъдеще. Иначе за естествено раждане - да, няма как, но това да е проблемът Simple Smile Дано всичко се нареди възможно най-добре както го чувстваш Simple Smile На колко време ще правиш контроли и какви, цитонамазки и колпоскопия без шийка?

the doors, докторът търчеше от операция в операция и едвам го видях за 1мин., каза че при тази добра хистология преглед чак след 3 месеца, но мен не ме свърта и ще отида по-рано, искам една микробиология да ми пусне да съм спокойна, че ми дойде много това напрежение. Миналата седмица посред нощите получих паник атака и мислех, че умирам, явно въпреки силната ми натура, стресът ми е дошъл в повече.

А някой знае ли добър съдов хирург в София, който разбира и от лимфна система? Ходих да си купя специални компресионни чорапи и момичето там ми препоръча д-р Кючуков от болница " Здравето" в Овча Купел, някой чувал ли е за него? Много се притеснявам да не получа лимфедем и трябва да намеря наистина добър специалист, тъй като се оказа, че лимфната система е трудна за лекуване, тъй като възпаленията могат да се причинят от много неща. Извинете, че се отклонявам от темата на дискусията.

# 124
За съдов- преди години д-р Росен Стойчев много помогна на майка ми. Не знам сега къде преглежда.

# 125
MiaElpida, честито за добрите резултати! Пожелавам ти много здраве и спокойствие! д-р Кючуков премахна на баща ми разширени вени, на него му беше препоръчан също и е много доволен. Аз също го проучвах преди това и само положителни неща четох за него.

Иначе да се отбележа и аз - 2-ра група при доц. Костова, която беше препоръчана от д-р Ганчева. Доволна съм и бих я препоръчала.

# 126
Здравейте!
Понеже Ви надух главите с моето парене, та днес бях на преглед при Чакалова.
Каза, че шийката изглежда перфектно, но ще вземе цитонамазка, която ще я насочи какъв е произхода на инфекцията - имам излязла от ДНК анализ уреаплазма и бактериална инфекция. Тъй като правих цито януари, естествено пак се ошашках и попитах вижда ли нещо нередно.
Отговорът беше: Работя с много добър патолог и той ще ме насочи за инфекцията.
Повтори, че шийката е перфектна.
Какво пък в случая може да покаже цитонамазката... пак съм нащрек до резултата...нали уж наличието на инфекция, може да повлияе рзултата?

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 16:15 от левскарката

# 127
Да може! На майка ми на цитонамазката пише 3 гр и бактериална вагиноза, а шийката й си е супер и нищо й няма. Тя я е взела цитонамазка и микробиология. 2 в 1
Здравейте!
Каза, че шийката изглежда перфектно, но ще вземе цитонамазка, която ще я насочи какъв е произхода на инфекцията - имам излязла от ДНК анализ уреаплазма и бактериална инфекция. Тъй като правих цито януари, естествено пак се ошашках и попитах вижда ли нещо нередно.
Какво пък в случая може да покаже цитонамазката... пак съм нащрек до резултата...нали уж наличието на инфекция, може да повлияе рзултата?

# 128
Като стана дума за микробиология и цито в едно се сетих, че и аз си направих сега и докторката каза, че съм имала обилно течение и сигурно ще излезе някаква инфекция. Това не е за първи път, все имам течение, пък все нищо ми няма. Така и сега - отрицателна е микробиологията. Та се чудех как се получава така? Преди ме изследваха даже за микоплазма и уреаплазма, хламидия, нищо не излиза.

# 129
Здравейте!
Цитонамазката не е изследване за инфекция, а само и единствено за предракови състояния и рак. За инфекции има микробиология и специфичните уреаплазми, хламидии. Бях хванала нещо от басейн на курорт( май гарднерела) и имах зацапване и прокървяване. Гинекологът пусна секрет и каза, че цитото е безсмислено в този случай.Може нещо специфично да е имала предвид- примерно ЧВП инфекция, защото тя се вижда на цитонамазка, а генетичното изследване е доста скъпо.

# 130
Могат да се отдиференцират гъби, някои бактерии, с характерни морфологични белези, както и обилно количество левкоцити, които всички знаем , какво означават.  Но определено е само насочващ ориентир в ситуацията. Не знам , доколко е словоохотлива Чакалова, но е добре да ти даде повече разяснения, след като не се чувстваш спокойна. Или я смени. Един лекар не ти ли дава нужното внимание и грижи, голяма работа като е най-големият специалист ...

# 131

Цитонамазката не е изследване за инфекция, а само и единствено за предракови състояния и рак. За инфекции има микробиология и специфичните уреаплазми, хламидии. Бях хванала нещо от басейн на курорт( май гарднерела) и имах зацапване и прокървяване. Гинекологът пусна секрет и каза, че цитото е безсмислено в този случай.Може нещо специфично да е имала предвид- примерно ЧВП инфекция, защото тя се вижда на цитонамазка, а генетичното изследване е доста скъпо.

Досега в цитонамазка не към имала койлоцити, които са признак за ЧПВ инфекция. Нито в хистологията след конизация. Нямах и дисплазия.
То никога не е късно, де...
Чакалова разгледа много внимателно ДНК анализа и се озадачи как може да излизат толкова много анаероби, уреаплазма в едно. Обясни, че затова предпочита да пусне изследване. На мен от обикновена микробиология не ми излиза нищо. Пише само - възможна коинфекция с анаероби.

# 132
левскарката
Ти в частния кабинет на Чакалова ли ходиш? А тези ДНК уреаплазма и т.н от какъв материал са?

# 133
левскарката
Ти в частния кабинет на Чакалова ли ходиш? А тези ДНК уреаплазма и т.н от какъв материал са?

Да, в частния.
ДНК на вагинален секрет в Геника.

# 134
  • София
Здравейте,
Аз ходих днес при Карамишева. Каза, че трябва да се направи електрокоагулация. Да й се обадя и да отида. Ставало за 5 минути. Питах я за цервицита и койлоцитите- щяло да се махне с коагулацията. Не каза нищо за изследване на hpv, микробиология.
По й беше важно дали ще ходя с направление или ще си плащам. Записах час за 23 май при друг лекар, но ме е шубе да чакам. И вие казахте, че няма страшно- тя също каза, но някак не мога да се успокоя.

Общи условия

Активация на акаунт