Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • Norge
  • Мнения: 1 379
Ох, разсмя ме с тази халва, Исмайлико!  Hug

Светле, аз връщам тортата на хладно след първия слой маслен крем.
Ако пък съвсем няма време, може и за малко във фризера, но това си е нормална процедура за всяко едно нещо в подобни случаи  Simple Smile
Първият слой измазване при мен винаги е и с трохи, никога - само крем. И заради здравината, но и защото си става вкусно като се съчетаят крем и изрезки от изравняването.
Всъщност и вторият ми слой пак е с трохи (освен ако съвсем не са ми останали), но той вече е с по-малко количество, по-мек е и по-лесен за нанасяне.
Не си играя да полирам с топъл нож/шпатула. Пробвала съм, за да знам какво е, но не виждам този процес да оказва някакво влияние върху гладкостта на покритието след това. И така...
---
Вероятно е онези, които не охлаждат между двете измазвания, да работят торти, които изобщо не се държат в хладилник, а стоят на открито, на стайна температура. Само гадая, без да съм гледала клипове.

# 16
  • Мнения: 674
За захлаждане, при мен става най добре с палетен нож/шпатула 30 см, и ми се получава перфектно. А тези който видяхте на снимките по горе, са заглаждани с обикновена силиконова шпатола. Но аз от страни не ги заглаждам, там действам направо с шприцовете. То всъщност по зглабянето и заглаждането е мама, аз съм само по приготвянето на блатоврте, кремовете, и декорациите

# 17
  • Edinburgh-UK
  • Мнения: 299
ismailyk на мене ми се получават добре кремовете ,но при покриването на тортата нещо бъркам. Аз нанасям първият слой и след това вторият за да ми се покрие добре тортата,но не съм слагала в хладилника за да стегне след първия слой .Да не би да ти е малко захарта и затова да става течен масленият крем?

Нелкаами виж я тортата как се получи. Благодаря ти ,че се включи аз таман се чудих къде се загуби Joy
Да те питам докато я държиш тортата в хладилника ,остатъка от масленият крема и него ли слагаш в хладилника ,ако не го сложа в хладилника няма ли да се размекне ?Ами освен в youtube да ги мажат с тези готови маслени кремове където ги продават в магазините ,аз от тях не съм пробвала .

# 18
  • Мнения: 674
ismailyk на мене ми се получават добре кремовете ,но при покриването на тортата нещо бъркам. Аз нанасям първият слой и след това вторият за да ми се покрие добре тортата,но не съм слагала в хладилника за да стегне след първия слой .Да не би да ти е малко захарта и затова да става течен масленият крем?

Нелкаами виж я тортата как се получи. Благодаря ти ,че се включи аз таман се чудих къде се загуби Joy
Да те питам докато я държиш тортата в хладилника ,остатъка от масленият крема и него ли слагаш в хладилника ,ако не го сложа в хладилника няма ли да се размекне ?Ами освен в youtube да ги мажат с тези готови маслени кремове където ги продават в магазините ,аз от тях не съм пробвала .



Може ли, да споделиш рецептата за масления крем

# 19
  • Euskal Herria
  • Мнения: 14 392
Аз досега само с ганаш съм измазвала. Не знам кое е по-доброто.

# 20
  • Мнения: 440
Привет! Записвам се в темата. Преди 10 дни дъщеря ми имаше рожден ден и правих торта еднорог,а и това беше темата на партито.

# 21
  • Edinburgh-UK
  • Мнения: 299
ismailyk разбира се ,маслен крем правя по тази рецепта :
250 гр.краве масло,450 гр пудра захар,ванилия и 1-2 ч.л. пр.мляко .пудрата захар я пресявам и постепенно я добавям към маслото ,след това добавям ванилията и млякото .
Винаги до сега ги правих тортите по тази рецепта,сега както написах по - отгоре  за първи път правих швейцарски маслен крем .
YanaDG може ли да споделиш рецептата за ганаш.?
tanaq_91 добре дошла при нас GrinningТортата е станала много хубава Аз правих за миналия рожден ден еднорог,голям зор видях с рога .Joy

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 23:43 от swetla99

# 22
  • Norge
  • Мнения: 1 379
Светле  Hug, тук съм, тук. Надничам, но се въздържам, не ми се иска всеки път да се обаждам, за да не обсебвам темата; нека и други хора да споделят и пишат.  Hug

За това с охлаждането, само тортата - в хладилник. Кремът си стои навън, покрит. Ако мине повечко време, преди употреба трябва да се разбие, за „да се съживи“. Точно както и правилото с роял айсинга.
Иначе кремът на стайна температура си стои мек, но не прекалено, а когато започнеш да го разнасяш по студената торта, той веднага се стяга.

Добре ти се е получила тортата, ама и ти си я нашарила отгоре с украси, така че и да има нещо мъничко, то не се вижда.   bouquet

Исмайлик, прав си, точно с висока, метална шпатула се получава хубаво заглаждане. Със силиконовите пак става, ако е нещо, което нямаме търпение да хапнем на секундата  chef А шприцът отгоре покрива основата...

Яни, ганаш или маслен крем е по-скоро въпрос на вкус/избор. Според това кой какво обича и какво „носи“ съставът на тортата.
Относно ганаша, все пак при дадени условия той може да е малко проблемен. Тъй като му липсва еластичността на масления крем, при неблагоприятно стечение на обстоятелствата, би могъл да се напука. Говоря за редки случи, когато е възможно подобно нещо.


Тана-я, даже с остро ръбче!  bouquet Разкажи на Светлето как се справи с проблемния рог  Heart Eyes

# 23
  • Мнения: 658
Това е една от любимите ни торти- черешова Шварцвалд. Не е съвсем издокарана като вашите, но нали трябва да може с пръст да се опита от сметановото покритие.




Допълвам и една Захер от рождения ден - при нея няма какво да сбъркаш.

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 07:14 от Leonie

# 24
  • Мнения: 440
Направих си доста дълга пуричка от бял фондан като започнах от единия край от  по- тънка към по-дебела и на дървено шишчета я увих. А пък да стане остра,стана от само себе си. Просто фондана взе да се свлича по пръчката и го стиснах на върха и стана резултата... Joy И след това със златен прах ги оцветих... То си й личи колко е неравномерно,ама карай.... Важното е,че децата се радваха

# 25
  • Norge
  • Мнения: 1 379
Ох, развесели ме с метода за изтъняване на върха.  Hug
Благодаря ти, че отговори.

Пак да кажа (знам, че го споменах неотдавна), но за такива елементи едно желатиново тесто е незаменимо.
Съхне като магия и няма мърдане!  Flutter

# 26
  • Euskal Herria
  • Мнения: 14 392
YanaDG може ли да споделиш рецептата за ганаш.?
За мен много полезна информация има тук, по това съм се водела при приготвянето:
https://ourchocolatediaries.wordpress.com/2013/11/21/%D0%B2%D1%8 … 0%B5%D0%BB%D0%B8/

Има и тънкости в зависимост от това какъв шоколад се ползва за ганаша, както и за какво - дали за глазура, пълнеж или трюфели.
Пропорции сметана : шоколад
Бял шоколад – 1:4
Млечен шоколад – 1:3
Черен шоколад 1: 2

Много харесвам комбинацията от тъмен и млечен шоколад за шоколадов мус.

Скрит текст:
Тук измазах само с ганаш, не разполагам с по-хубава снимка. Не е перфектната торта, но нямах много време.

# 27
  • USA
  • Мнения: 623
И аз като Нелка прибирам тортата с първото замазване, а кремът отвън държа. Всъщност я прибирам и след второто замазване и като стегне добре, я изваждам и остъргвам ако са останали неравности. И моите не стват перфектно гладки, но нямам и достатъчно опит.
Веднъж опитах да измажа с бял ганаш, няма да повторя, нищо не стана. Joy

Много са ви хубави тортите, апетитно изглеждат.

# 28
  • Велико Търново
  • Мнения: 1 259
Аз след пърото измазване, даже директно във фризера прибирам за 10-15 минути. Като цяло не обичам маслен крем, но швейцарския такъв ми харесва и напоследък измазвам тортите само с него. За заглаждане ползвам един нож за тесто и въртяща стойка, но пак не стават перфектни. Но аз и не търся чак толкова, все пак е домашно производство, не съм цех Simple Smile
Видях много хубави торти, браво на вас!

Една и от мен, пак фонаднова за детенце на приятелка. Не съм особено доволна от крайния резултат, но си трябва тренинг. Първи опит за обличане на правоъгълна торта и първи опит за фигурка. Тортата беше благослонна към моята неопитност и носеше много гънки, неравности и кривини. Както се вижда има и наклон на една страна. Много ми се искаше да е по-тясна, пък по-висока (в случая е 20см висока), но ме достраша да не падне. Може би трябваше да направя тип barrel с допълнителна подложка на втората торта.

# 29
  • Мнения: 674
Аз след пърото измазване, даже директно във фризера прибирам за 10-15 минути. Като цяло не обичам маслен крем, но швейцарския такъв ми харесва и напоследък измазвам тортите само с него. За заглаждане ползвам един нож за тесто и въртяща стойка, но пак не стават перфектни. Но аз и не търся чак толкова, все пак е домашно производство, не съм цех Simple Smile
Видях много хубави торти, браво на вас!

Една и от мен, пак фонаднова за детенце на приятелка. Не съм особено доволна от крайния резултат, но си трябва тренинг. Първи опит за обличане на правоъгълна торта и първи опит за фигурка. Тортата беше благослонна към моята неопитност и носеше много гънки, неравности и кривини. Както се вижда има и наклон на една страна. Много ми се искаше да е по-тясна, пък по-висока (в случая е 20см висока), но ме достраша да не падне. Може би трябваше да направя тип barrel с допълнителна подложка на втората торта.


Казват че когато не са перфектно измазани или леко криви, това е чарат на домашните торти. Честно да ви кажа, аз откакто се научих да ги правя, и си накупих професионални инструменти, предпочитам вече домашните пред купешките, по вкусни са ми. Но аз повече мога да правя само сметанови и шоколадови

Общи условия

Активация на акаунт