Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 139

 • 50 509
 • 913
 •   1
Отговори
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 7 148
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА 139-ма ТЕМА!

•  Постове от сорта: "Запис" „Записвам се за да ви следя” или "Благодаря за новата тема" или емотикончета вместо "Здрасти" е добре да се избягват. Има  бутона "ИЗВЕСТИ", предоставен от БГ МАМА, за да се следи темата.
• При използване  на чужда идея, или копиране на модела на някой друг е добре да се споменава при показването на тортата ви.
• Когато публикувате торта и получите въпрос, свързан с нея, би било добре  да отговорите на него.
[/color]
Моля,  преди да зададете въпроса си в темата, първо потърсете отговора по-долу на същата страница или тук:

Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А - Основна информация за начинаещи и рецепти

БЛОГ БИБЛИОТЕКА


http://www.lovelytutorials.com/forum/
Руски форум, подобен на нашата библиотека. В него можете да намерите всякакви постъпкови снимки и всякакви хитрини.  За да не се лутате напразно из сайта, прочетете  ТЕЗИ РЕДОВЕ
Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!

Линковете към старите теми:

Линкове към електронните магазини за всякакви сладкарски консумативи, бои и инструменти в БГ
Скрит текст:
CookiBooki - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, FunCakes - марципани,  SugarVeil® айсинг, суха смес.
Хcerx - Моделиращи маси Covapaste от Flemings,  , сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Aromashouse линка излиза като рекламен спам, но се изписва *aromashouse точка com *- Сладкарски бои, бои за шоколад,  инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, моделиращи маси Satin ice,  Satin Ice - Гъм пейст и др..
Hitrini - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, Satin Ice - Гъм пейст, Готов айсинг за декорация, PME  фондан, FunCakes - марципани, Renshaw Regalice - захарен фондан, Мексиканска паста - суха смес, Смес за Роял айсинг (белтъчна глазура) , SugarVeil® айсинг, суха смес, шаблони за торти, захарна хартия за декорация.
DECOR CAKE -  Инструменти, формички и всякакви резци
П.И.К.Ко - Моделираща маса ПикКо, Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи.
Gastrogroup - Инструменти, формички и всякакви резци
Almalibre - Сладкарски консумативи
Магазин Слънчоглед - магазин за художествени материали, от който може да се намерят много полезни инструменти, шаблони и др.
lobbi bg - Суровини за хранителна промишленост
СЛАДКАТА КЪЩА - Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи
СЛАДКО ХОБИ - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи
Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:
Скрит текст:
В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Задължително се слага! , Защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят финно смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.
В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство! Рецепти за домашно приготвени покрития, има в Библиотеката. Т. 1.5.  Шоколадовите фондани са в т. 1.6. Готови покрития могат да се закупят от магазинито онлайн по-горе или от складовете, изброени в библиотеката. Точка 2.2.
В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито /може да покриете със салфетка за да не са прашат/, след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.
В: С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
О: За лепило може да послужи лепило направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване, може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита във домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка Аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

В: С какво да почистя нишестето от готовата торта?
О: Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохола се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче, ще получите лъскава повърхност.
В: Глюкозата  от аптеките, подходяща ли е за заместил на стандартната глюкоза?
О: Категорично НЕ! Използвайте глюкозата в бурканчета, която се продава в повечето хранителни магазини. Гъстотата и варира от консистенция на боза, до гъста смес, която дори не се излива от буркана. Свойставата и  са еднакви, обаче. Обикновенно глюкозата стои на диетичните щандове. Има и пакетчетата със прахообразна глюкоза. За момента обаче, не се знае как да се използва в сладкарството. Ако не намерите глюкоза, може да използвате мед със светъл цвят и по-голяма гъстота. Меда обаче, променя вкуса на покритията и често ги прави меки и трудни за съхнене. Не всяка рецепта може да се промени с мед. Най-добрия вариант е, да си намерите глюкоза.
В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с чаршаф или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладк. лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква.
Фарситура Кристалина може да се закупи от "Змееборец" или склада на "Илчовски". Вафлени плаки също се разпечатват на двете места. Адресите може да намерите в библиотеката. Някои от онлайн магазините, изброени по-горе също предлагат фарситура и разпечатване на плака.

В: Как да си подбера хубава картинка за разпечатване на вафлена плака?
О: Изберете си снимка с висока резолюция. Минимум 600х600 . Ако намерите 1024 пиксела - още по-добре. Колкото по-висока е резолюцията на снимката, толкова по-чисто копие ще се получи. Подберете снимка с по-малко тъмни цветове. Снимки с тъмен фон и тъмен централен обект не са подходящи. При разпечатването, рискувате да се слеят и да виждате само светлите елементи.
В: Как да си направя езерце, река, вода?
О: Най-добре се получава с Фарситура Кристалина. Тя не разтапя и не размеква покритието на тортата. Оцветете го с боя, загрейте го леко ако се налага и го разлейте на желаното място. Същото може да се постигне със светъл мед или друго светло желе. Вълнички могат да се направят с маслен крем.
Желатинът НЕ Е подходящ върху фондан. Той размеква и разтапя покритието. Можете да сложите парче найлон върху мястото и отгоре да налеете леко стегналия желатин. Така ще изолирате покритието.
С обикновен маслен крем, оцветен в подходящ цвят, също може да се постигне ефект на вода. Разбита сладкарска сметана също. Но, за лъскав цвят и най-добра имитация, най-подходящо е желето.

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).
Особенно подходящ е ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ. Евтин е, намира се в повечето големи вериги магазини и има възможност за регулиране на дебелината на блата. В комплекта има и резервна "струна"
Блатовете се напояват по различен начин и с различно количество сироп.  Ако ви трябва леко сиропиран блат, нанасяйте сиропа с четка. Ако ви трябва по-сочен блат, разливайте с лъжица. Следвайте стриктно рецептите. Някои блатове НЕ се напояват.

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат. Добър вариант е, сухата боя  да се разтвори в малко безцветен алкохол, например водКа. Някои ползват медицинки спирт от аптеката.  СБезцветна ракия също върши работа. Ако разтваряте по-голямо количество боя, може да добавите и пудра захар. Целта е да постигнете консистенция на кашичка, която много по-лесно се смесва с моделиращата маса и не я разкашва толкова много, колкото само втечнената боя.
В: Как да сглобя и нарежа многоетажна торта?
О: - Предварително се приготвят тортите за всеки етаж. Всяка торта трябва да бъде на собствена подложка, която да е изрязана с размера на тортата. Добре е да се остави по 1-2 мм подложка. След измазване и покриване, тези резервни мм изчезват. Етажите се измазват поотделно с маслен крем и се прибират в хладилник за да се стегнат. Дайте им поне 4-5 часа. Най-добре цяла нощ. Етажите се покриват поотделно и отново се прибират в хладилник. Във всеки етаж /без най-горния/  н се забиват подпори. Дори тортата да е малка и да изглежда лека и стабилна, подпорите са задължителни. Много хора използват специални бамбукови шишове, които обаче са скъпи в БГ. За по-малки торти, използвайте обикновенни пластмасови сламки за напитки или шишчета за месо. За по-тежки конструкции, увеличете броя на сламките и в тях допълнително пъхнете шишчета. На много места се предлагат дебели коктейлни сламки. Те са достатъчно издържливи. Нагледен урок за сглобяване на самите етажи, можете да видите ТУК. Между етажите е добре да се сложи спойка. Маслен крем или айсинг е добре. Етажите се редят ЗАЕДНО с подложките. Те изолират тортата от покритието на долния етаж, държат я права, спомагат слепването на етажите и предпазват от пропадане на етажите. Дори двуетажна торта се изгражда със отделни подложки. Методите за рязане на многоетажна торта са 2. Режат се директно, без да се разглобяват отделните етажи. започва се от най-горния малък етаж. Ножа опира в подложката и предотвратява сриването на тортата. 2рия начин е да се подпъхне нож или шпатула под подложката на горния етаж, да се свали  и да се реже самостоятелно. Не забравяйте, че отдолу има крем, който ще цапа.
Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!
 
ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА
Кръгли торти при височина 6-7см:
Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.
правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Когато правите многоетажна торта, независимо от формата,  добре е да спазвате правилото за рамер на етажите. Всеки етаж се намалява с 10 /8/ см, за да се получи добра пропорционалност на готовата торта.
РАЗМЕРИ НА ЕТАЖИТЕ ПРИ МНОГОЕТАЖНИ ТОРТИ:
Идеи и сътношения на различните нива можете да изберете ТУК[/quote]

# 1
 • Мнения: 9
Някой да има добра рецепта за торта "Червено кадифе"? Grinning

# 2
 • Norge
 • Мнения: 2 311
Мила Ани-дHeart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Това не е „запис“, но не се сдържах и искам да благодаря, че си пуснала новата тема в старата версия на форума. Аз все още ползвам нея за всичко и ми беше много приятна изненада.  Hug
Само хубави неща не теб, на темата и на всички ни!

Роси, ползвала съм само една „червена“ рецепта и сигурно други момичета биха помогнали по-добре от мен.

# 3
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 410
Благодаря, Ани!
Аз не бях във възторг от червеното кадифе на вкус, затова и аз не препоръчвам рецепта. Все пак споделям, че я правих по Джулия Чайлд и че много хора харесват тази й рецепта, ако друго не се намери.

# 4
 • Мнения: 1 181
Някой да има добра рецепта за торта "Червено кадифе"? Grinning
Привет! Правила съм червено кадифе по рецептата на Stephanie Jaworski от Joyofbaking и у дома се хареса.


Рецептата може да видиш тук
Скрит текст:

# 5
 • Edinburgh-UK
 • Мнения: 680
Пак съм аз Blush
Спрях се на ванилов крем със сметана за между блатовете и ягоди.

А този маслен крем дали е подходящ за измазване на тортата?

кадифения маслен крем:
200 г крема сирене на стайна температура
200 г меко масло
400 г пудра захар
2 ч.л есенция ванилия

# 6
 • при палмите и алигаторите,FL
 • Мнения: 987
Завивиси за къде е тортата. Според мен с толкова масло трябва да се държи на студено преди поднасянето, защото има опасност да се размекне и да започне да се разтича.
Това от моята камбанария, тук е уж Peaceасна влага и много горещо

# 7
 • Мнения: 391
Здравейте,
Следя редовно публикациите и уж се уча, но направих торта с фондан и отново се получи на вълни.Моля за съвет, къде бъркам.

# 8
 • Edinburgh-UK
 • Мнения: 680

nandi Торта ще се хапва в къщи .Все още се чудя с какво да я покрия отгоре,искам повърхността да е гладка и затова си мислих за маслен крем ,въпреки че на мене ми е много тежък. Приемам и други идеи стига да не е с  шоколад или фондан че не се харесват в къщи. Търся някакъв крем да е по-лек и да е подходящ за покриване на тортата и да стане покритието гладко .

мечтателка Не съм специалист,но знам че отдолу трябва тортата да е гладка.И после като  слагаш фондана гладиш със шпаколата.
Тортата изглежда супер,да видиш само моите хаха Joy

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 23:16 от swetla99

# 9
 • Мнения: 705


Това са мойте любими торти. Имам и две шоколадови любими, но не мога да намеря снимките им. Любима ми е и Сахвр, но само на неделя

# 10
 • Edinburgh-UK
 • Мнения: 680


Това са мойте любими торти. Имам и две шоколадови любими, но не мога да намеря снимките им. Любима ми е и Сахвр, но само на неделя

Тази втората бисквитена ли е ?чак ми се приядоха Heart Eyes

Ето и резултата за рожденият ден на щерката. Тортата много се хареса .Направих я с блатове от "най -вкусната шоколадова торта"блатовете станаха разкошни ,все едно бяха сиропирани а сироп не съм слагала .Направих два какаови и един ванилия ,сложих домашно направен ванилов крем със сметана и ягоди между блатовете и крема .


# 11
 • Мнения: 705


Това са мойте любими торти. Имам и две шоколадови любими, но не мога да намеря снимките им. Любима ми е и Сахвр, но само на неделя

Тази втората бисквитена ли е ?чак ми се приядоха Heart Eyes

Ето и резултата за рожденият ден на щерката. Тортата много се хареса .Направих я с блатове от "най -вкусната шоколадова торта"блатовете станаха разкошни ,все едно бяха сиропирани а сироп не съм слагала .Направих два какаови и един ванилия ,сложих домашно направен ванилов крем със сметана и ягоди между блатовете и крема .
Не. От пандишпанови блатове е. Това е много стара торта която някога нашите баби са правели, тук й казваме селска торта, с пандишпанови блатове, домашвн/яйчен крем и орехи, само че аз сложих и малко кокос , понеже не ми стигнаха орехите. Тази е най харесвана вкъщи

# 12
 • Edinburgh-UK
 • Мнения: 680
ismailykобожавам кокос ,но останалите членове в семейството не го харесват.
Забравих да напиша че за първи път пробвах да направя швейцарски маслен крем и с него намазах тортата .Искам да ви питам когато намазвате тортата отгоре с маслен крем след първото намазване слагате ли я в хладилника да престои и после след престояването и намазвате с вторият пласт крем ?Много трудно ми се получава гладка тортата и трудно покривам блатовете да не се виждат най-вече ако блата е шоколадов .Гледам клипове в youtube някои ги слагат в хладилник други не .Незнам как им се получават тези гладки торти ,уж имам всички необходими прибори за изглаждане и пак не става.Кажете къде е тънкостта?Hug

# 13
 • Мнения: 705
ismailykобожавам кокос ,но останалите членове в семейството не го харесват.
Забравих да напиша че за първи път пробвах да направя швейцарски маслен крем и с него намазах тортата .Искам да ви питам когато намазвате тортата отгоре с маслен крем след първото намазване слагате ли я в хладилника да престои и после след престояването и намазвате с вторият пласт крем ?Много трудно ми се получава гладка тортата и трудно покривам блатовете да не се виждат най-вече ако блата е шоколадов .Гледам клипове в youtube някои ги слагат в хладилник други не .Незнам как им се получават тези гладки торти ,уж имам всички необходими прибори за изглаждане и пак не става.Кажете къде е тънкостта?Hug

Знаеш ли, че и аз точно това се чудя. Гледам руските клипове, и там ползват повече маслен и белтъчен крем, но на мен все не ми се получават. Хем гледах как ги правят и не става масления винаги ми става течен/рядък, а белтъчния или рядък или пък много гъст, последният път се превърна в халва

# 14

Общи условия

Активация на акаунт